| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Škola od 9 a stejnokroje?

 Příspěvky 110 z 255 [Dalších 245 >>]
Theodor, psycholog
  • 
6.9.2005 23:12:05
Podle mých studií je pro moderní mládež příznivější vstávat později i na úkor obráceného režimu(tj. ponocování). Aplikovat tento systém do sočasného dění ve společnosti však není možné, protože v dalším životě - (ve většině současných zaměstnáních, při studiu) budou mít za povinnost dopravovat se mnohem dříve než na devět hodin. takováto změna by pak mohla být drastická a pro některé jedince těžko zvladatelná. Co se týče uniforem; je pravdou, že by se tímto způsobem dostálo snížení nasilnosti a posměchu vůči sociálně slabším žákům, nicméně zbůsob, který bude zvolen nesmí být razantní. Mělo by se jednat o postupné vytyčování vlastností oblečení. Druhý způsob, kterým lze "uniformování" provést, je zavedení uniforem od nejnižších ročníků. V jiných případech by dle mého názoru mohlo dojít k averznímu přístupu mládeže vůči "nucenému převlékání", ostatně vzpomeňme si na svá dětská léta, kdy jsme odmítali nosit kamaše, punčochy, čepice, rukavice ap.
  • 
13.7.2005 20:27:43
Pracovní doby se zahraničními firmami nelze srovnávat. Např. Francie a Španělsko používají SEČ/SELČ jako my, ale leží v pásmu britského času (čili pro ně je to letní / dvojitý letní čas. Takže např. ukazují-li hodiny v Paříži 9:00 hod., je to stejné, jako když u nás ukazují 8:00 hod. (jedná se o rozdílné časové pásmo, ale bez posunu hodinek) - takže vstáváme téměř úplně stejně jako v západně ležících zemích, nikoliv dříve!

-zh-
Pavlína F., dvě děti 9 a 5
  • 
21.4.2005 11:26:33
S Vámi uvedenými australskými argumenty rozhodně souhlasím. Naše děti mají školu cca od půl deváté ( v devět začíná výuka)a budí se v přiměřený čas bez problémů sami. Nosí stejnokroj ve formě tričko s krátkým rukávem a mikina v několika barevných kombinacích. Tím odpadá nejen srovnávání s ostatními dětmi, ale i každodenní dohadování o tom, co na sebe. Domnívám se, že v "západních zemích" pomáhá uniforma i k vytvoření si vztahu ke své škole. Zní to asi pateticky, ale přesto si myslím, že na tom něco je. Bohužel jsou v nás uloženy vzpomínky na "podobné" snahy z éry pionýrských krojů a tak si myslím, že cesta k tomutu přístupu budu v u nás dlouhá.
Monika
  • 
10.3.2005 14:10:32
Ahoj všichni,

ráda bych se s Vámi podělila o své zkušenosti s nošením uniforem, protože jsem byla 1 rok jako au-pair v Anglii v rodině se 3 dětmi školního věku.
Děti, obzvláště dívky, jsou chytré a moc dobře si všimnou kvality oblečení. Takže moc dobře věděly, kdo ze třídy nosí uniformu od Marks and Spencer a kdo jí má zděděnou po starším sourozenci nebo sousedovi. Dalším důkazem movitosti rodičů bylo auto, kterým je rodiče vozili do školy. Také se děti po škole navzájem navštěvovaly a viděly vybavení domácností.
Takže uniformy všechny problémy nevyřeší.
Nelie
9.3.2005 1:18:19
Gedzitko, ja nevim, jak casto peres - ja nemam problem 2x tydne naplnit aspon 2 pracky (a vice...) plus uniforma nebyla bila, ale modra / bezova, tudiz se to nemuselo vyvaret a vydrzela rok uplne fajn. Skoly s uniformou maji vetsinou i pokyny na make-up a vlasy, takze ani v tomto zadne vystrelky nejsou. Ted chodi dcera do skoly, kde nemaji uniformu - a holky jsou v 5. tride zmalovane a to, co si oblekaji, je obcas neuveritelne. Rozhodne bych radsi zpatky do uniformy...
8.3.2005 19:29:58

Zažila jsem si stejný systém v Anglii. Také moje "maminka" argumentovala tím, že se stírají rozdíly. Problém ale byl, že každá škola měla jinou uniformu a podle ní se dalo poznat, do jaké školy dítě chodí. A děti nechodily do nejbližší školy. Chodily do školy, kterou si rodiče mohly finančně dovolit. V obyčejných státních školách (myslím, že státních), dokonce nemusely uniformy mít, stačilo mít např. tmavé šaty, bílou košily.

Vstávání později má taky svá proti. Děti se vracely většinu roku ze školy za tmy, nestíhaly žádné jiné zájmy, udělaly si úkoly a byl večer. Např. hodiny hraní na hudební nástroje musely navštěvovat o víkendech.

Nerada oponuji, ale nic není tak černobílé. Doufám, že budu správně pochopena.
Evelyn1968,2děti
8.3.2005 16:22:46
Xantipo souhlas, moc pěkně napsáno:o).

E.
difo
  • 
8.3.2005 14:24:31
Tak teď už mi to Xantipo nedá. Místo toho poslat laskavě dítě na sedmou do školy necháš dvacet třicet dětí v klidu ve škole o dvě i tři hodiny déle. No, stát se to u nás na škole, tak učitelka bude v pohodě, ale tvojí dcerku by spolužáci "prohodili oknem". Třeba pokud se laboratorních prací týká, ty přímo v rozvrhu nejsou a učitel má možnost si je zařídit buď ráno nebo odpolene. Pak hoďka na oběd, také povinná. Pak třeba nejaká ta rozvrhová hodina a ty laborky a dojíždějící se dostanou ... no ani nemusím přehánět, vlastně nedostanou na autobus, on pak ani žádný nejede. A chtít po kantorovi, aby jednu hodinu učil za stejné peníze dvakrát, jen proto, že něčí dítko se nezvedlo z postele ? To je tedy velký otazník.
Xantipa
  • 
8.3.2005 12:40:29
Nejde paušalizovat. Já také netvrdím, že děti, které jsou ve školce v 7 hodin nebo dřív, tak jsou týrané.
Je to diskuze o tom, že všichni nejsme stejní, ale přitom se nás všechny tzv. společnost snaží nacpat do řady, aby snad náhodnou někdo nevyčuhoval.
Tuto diskuzi chápu tak, že je potřeba dát šanci výběru všem. Škola od 9 hodin paušálně ne, ale chtěla bych mít na výběr. Protože já bych pro své děti školu od 9 hodin vybrala.
Pak se tady píše, jaké jsou to strašné nevýhody. A zase, jak pro koho. Mé rodině by škola od 9 hodin naprosto vyhovovala. A asi nebudu jediná, protože syna vodím do školky na 8,45 a učitelka se rozhodně nediví. Ale škola, to bude jiné.
Ale rozhodně bych nikoho nechtěla nutit chodit do školy od 9 hodin. Já můžu klidně pracovat od 9 nebo 9,30, ale mé dítě se MUSÍ zaškatulkovat. Moje dítě na výběr nemá a to, že to většině /možná/ vyhovuje, neznamená, že to je norma. Kdo tu normu vytvořil?
A to, že být skřivan je závislé na vůli a ochotě? Tak to protestuji. Možná že někdo se dokáže přizpůsobit a být takto variabilní, ale já tedy rozhodně ne. Vím to. Už dávno mi není 20 a moc dobře vím, co si můžu dovolit a co je pro mě naprosto nepřijatelné. A sebekázní bych se raději neoháněla. Já nejsem voják, jsem běžný člověk a daňový poplatník. Nechci mít život jako v kasárnách. V 5 hodin budíček, snídaně, výcvik /v našem případě práce/, oběd, zase výcvik, osobní volno a v 22 na kutě, protože vím, že zase budu v 5 ráno vstávat. O víkendu prospat celé dopoledne, protože je člověk stále nevyspalý. Všechno dělat s nechutí a hlavně proto, že to dělají všichni. Tak to ne. Kde je ta svoboda a demokracie? Ta možná platí pro mě, ale mé děti jsou pro společnost vojáci. Musíš, musíš, musíš..................
Tak tohle jsem jako dítě nesnášela a i teď při tom, když slyším slovo MUSÍŠ, se mi zvedá žaludek a mám kopřivku. Tohle slovo prostě nepoužíváme.
Andrita a Vítek 3 roky
  • 
8.3.2005 11:37:55
Ráda bych se připojila - můj syn je od mala "sova". Nejde brzy spát a vstává tak mezi 8-9 hod. Já jsem také spíš typ, který chodí raději pozdě spát a když mám rádo vstávat před půl sedmou, tak je mi špatně celý den (tím myslím opravdu fyzicky zle, motá se mi hlava, nejsem schopná nic dělat apod.) Navíc manžel chodí různě na směny a Vítek ví, že tatínek prostě večer přijde a tak vydrží do té doby vzhůru, než tatínek přijde. To je někdy až v půl jedenácté. Snažili jsme se ho "posunout", aby usínal dříve, ale prostě to nejde. Většinou usne tak mezi 9-10 hod. Přes den většinou nespí, pokud ano, tak usne tak až v pět nebo šest odpoledne a spí do osmi, jenomže pak je schopný být vzhůru pomalu až do půlnoci. Já sama mám taky problémy s usínáním a to od mala. Trvá mi třeba hodinu někdy i víc než usnu. Je pravda, že je to někdy večer velmi náročné, protože nemám chvíli klid, čas pro sebe (Vítek zatím do školky nechodí). Od září plánujeme, že Vítek půjde do školky, tak chtíc nechtíc budeme muset ten režim přizpůsobit. Doufám, že přes léto to půjde lépe, když je brzy světlo.
Ještě bych chtěla zmínit, že si nemyslím, že by nutně muselo jít dítě spát v 19hod a ráno vstávat v 6hod. Je to spíš otázka toho, jak celá rodina funguje, jak jí to vyhovuje. Kdyby Vítek chodil spát v sedm, tak by se s tatínkem viděl daleko méně a takhle se oba na tu večerní chvilku, kdy si v posteli čtou pohádky moc těší. My jsme spíš taková ta rodina, která nemusí mít všechno přesně na hodinu naplánované a vyhovuje nám to. Na druhou stranu mám kamarádky, které mají den nalinkovaný a je to pro ně v pohodě.
Takže bych moc přivítala, kdyby škola začínala až tak v 9hod a pro ty uniformy jsem taky. To, co se děje teď mezi dětmi, je pro ně dost náročné. Za našich časů takový nátlak nebyl, žádné značkové oblečení se ani nedalo moc koupit. Je škoda, že se děti už do mala tlačí do toho, aby podléhali mánii kupovat vše značkové, drahé a kdo to nemá, tak je OUT... trochu se děsím, co nás čeká.
 Příspěvky 110 z 255 [Dalších 245 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.