| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Neulehčovat, co může zvládnout sám…

 Příspěvky 110 z 57 [Dalších 47 >>]
13.4.2011 19:58:51
Dobrý den
Jmenuji se Jana Nosková, jsem studentka Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, 3. ročník. Píši nyní bakalářskou práci na téma DMO. Obracím se na Vás s prosbou, jestli by byl prosím někdo ochotný z rodičů k vyplnění mého dotazníku pro výzkumné účely do mé bakalářské práce? Popřípadě jestli by někoho napadla otázka, která je pro Vás důležitá a zásadní a měla by se objevit ráda ji uvítám. Ráda bych skutečně položila otázky, které jsou ze života a dala prostor k vyjádření. Dotazník bych Vám emailem odeslala. Mnohokrát děkuji

Jana:)

melden@centrum.cz
keny
  • 
12.10.2006 17:56:06
Takový názor má člověk dokud ho nic takového nepotká. Když vám někdo zpacká porod a ze zdravého miminka udělá handicapované, tak věřte, že budete bojovat, i když racio říká něco jiného. Mateřský pud je mateřský pud a dokud se to člověku nestane, tak by neuvěřil.
tripple
  • 
27.12.2005 17:37:42
Kdyz vrozeny sedy zakal mela mamka Vitka, otec ne, a zdedil jej i Vitek, pak jde o autosomalne dominantni typ dedicnosti - v paru autozomu je jeden gen defektni. Ten defektni gen presel i na Vitka a tedy pravdepodobnost narodeni jeho ditete je take 50 na 50 %.
Nevim, zda je mozno zistit vrozenou kataraktu z testu plodove vody.
Ctu tady mnoho prispevku o tom, aby rodice, kteri vedi, ze se im muze narodit postizene dite, jej na svet neprivadeli. Jenomze ono se muze a NEMUSI narodit se zdedenym postizenim. Lidska touha mit potomky neobchazi ani tito rodice i kdyz jde o dedicnost 50 na 50 %. Je to silnejsi.
Nikdo se nesmi opovazit jej za to osocovat, protoze pak nejste o nic lepsi jako lide ze stredoveku, kteri mneli taky takovy nazor a matku, ktere se postizene dite narodilo odsoudili na hranici za obcovani s dablem, jejichz plodem je toto dite.
Pak, i kdyz by se dalo zjistit z plodove vody, ze dite je se zdedenou zrakovou vadou, dame jej jednoduse pric? Zbavime se jej predem? Protoze po porodu by to byla uz vrazda? To mi pripada jako ze staroveku, kdy se postizene deti hazeli po narodeni do more, nebo je zabili jinym spusobem, nebo takove deti pouzivali na tezke otrocke prace kde se servali az ke smrti? Dnes tohle jednoduse udela interrupce ... Kdo jsme abychom rozhodovali za druhe a o druhych?
Tato spolecnost zdaleka neni vyzrala, protoze kdyby byla, necetla bych tu takove zdecimovane prispevky.
Pribeh Vitka a jeho mamky zdaleka nemel vyvolat diskuzi timto nenormalnim smerem a zabyvat se otazkou zda muzou rodice kteri vedi, ze se im muzou narodit postizene deti, privadet na svet deti nebo ne. Pribeh chtel ukazat jak se zivot takoveho ditete muze alespon priblizovat k plnohodnotnejsimu. Vitek nevi co je to videt dobre, protoze se s vadou narodil. Kdyz to nevi, nema ceho litovat. Litost pociti az od okolnich lidi, kteri mu ji daji nevhodnym zpusobem najevo. Uvedomuje si, ze to i ono nemuze delat tak jako lide co vidi dobre, ale dovede takhle zit s pomoci rodiny a s pomoci optickych pomucek - kamerova lupa, bryle a jine pomucky. To, ze na jedno oko uz nevidi, to je vysledek sekundarni komplikace, ktere se podle meho nazoru dalo predejit.
Dnesna spolocnost nas tlaci do nazoru, ze z ceho neni osoh nebo penize, to je pro nas zbytecnou zatezi - i ruzne postizeni lide. Lide, vzpamatujme se! Nenechme se tlacit do necoho takoveho. Spolecnost, ktera se dovede postarat i o postizene jedince a pomahat jim v kompenzaci a samostatnosti, takova je spolecnost vyspela a civilizovana. Pomahat tim, kteri to potrebuji - nepovazuje je za suchou vetev spolecnosti, kterou lze jenom odrezat a zahodit.
Vsem odkazuji, at jsi prectou knihu od pani profesorky Vagnerove - Oftalmopsychologie detskeho veku. Pak vas to priblizi k civilizaci.
S pozdravem
Dašula
5.3.2005 14:53:25
paní Klufová vám i manželovi. Myslím,že jste to vzali za správný konec a že váš syn je u vás šťastný a žije naplněný život.
Já svého postiženého syna vychovávám stejně,bez velkých pardónů a i když je to pro okolí někdy těžko pochopitelné,jen díky tomu se dostal tam,kde je (uznal sám klinický psycholog).

Co se týče debaty rozpoutané ohledně genetiky,ono to není jednoznačné. Jsou postižení,kdy opravdu lze žít šťastný
život a pak ty těžká,kdy to nejde při nejlepší vůli..To platí i u zde zmiňovaného Down syndromu-i tam jsou různé stupně postižení a je těžké se v těhotenství rozhodnout,zda si dítě ponechat.Navíc znám lidi,kterým testy v amnio vyšly na tento syndrom a děti mají zdravé. Kdyby to neriskli...

Já mám s genetikou jen špatné zkušenosti. Jak s neprofesionálním až hulvátským chováním,tak po názor,že riziko postižení u dalších dětí je 20%.A to přesto,že jsme geneticky naprosto zdrávi,příčina postižení není známa,ale tento punc nám dali jen proto,že už se to jednou stalo,tak jako je 3% riziko potratu při amniocentéze apod.Kdybych se nebála riskovat dnes by náš postižený syn neměl dva skvělé brášky!!
helena, dva kluci
  • 
2.3.2005 16:59:35
Deniso, váš problém je mozna v tom, že neznáte osobne vůbec nikoho postizeného. Jinak by jste ty vety o fyzicke , telesne bolesti deti a jejich okoli nemohla pronaset. Zkuste se seznamit s nejakým postiženým clovekem, jdete s nim plavat, nebo na prochazku, do hospody nebo ja nevim kam. A ne ze budete delat, ze nevidomeho vlastne ani nvidite, ze . A zjistite, ze se maji docela fajn na svete...A jsou tu s nami radi. Helena
2.3.2005 16:20:45
mam pocit, ze spojeni slov procento pravdepodobnostivzbudilo v denise neopravnenou hruzu. On totiz ZADNY lidsky genotyp(zapis genů), ani fenotyp(projevy genů) NENI ABSOLUTNE BEZCHYBNY. No jo uz je to tak, nic takoveho neexistuje, kazdy mame nejakou vadu, nebo poruchu a pokud jsme nahodou mladi a zdravi jako rybky, muzeme si byt 100% jisti, ze se nekde uvnitr, pripadne zvenci, najaka ta porucha skryva. Brano z tohoto uhlu, ze by proste nezalezelo na tom nakolik bude dite postizene a bralo se v uvahu jen postizeni, tak lidsky druh vymre, neb by se proste nenasel ani jeden, natoz dva zcela bezchybni jedinci.

Takze je lepe doufat v nejlepsi, lec pocitat i s tim horsim, tj. ze dite, ktere se narodi, nemusi byt zcela zdrave a brano do naprostych dusledku ani neni a to jen po strane geneticke, kdyz k tomu pripocitate i mozna traumata pred, pri a po porodu, tak muzeme dekovat Bohu, prirode, nebo osudu, ze jsme my i nasi potomci dopadli alespon tak, jak to je.

Padesatiprocentni pravdepodobnost, ze dite bude zdrave neni zas tak malo a pokud by ses Deniso obtezovala s prectenim meho prispevu, zjistila bys, ze druhe dite ma priblizne 50% pravdepodobnost, ze bude zdrave stejne jako to prvni. To nepravim ja, ale genetika.
Denisa
  • 
1.3.2005 17:55:49
Kuře, ty jsi fakt blbá jak malované sáně. Věř nebo ne, opravdu bych dítě do popelnice nehodila. Co bych tak asi mohla dělat, kdyby se mi bez toho, abych to věděla předem, narodilo postižené dítě? Musela bych se postarat jako většina rodičů, které toto potkalo. Ale pokud by mi při těhotenských testech řekli, že je veliká pravděpodobnost vážného poškození, tak si představ, že bych byla taková svině, že bych šla na přerušení. Že bych raději byla bezdětná, než přivést na svět dítě, které by se jen trápilo, trpělo jak fyzicky, tak psychicky a při pohledu na něj by trpěli všichni lidé okolo. Asi bych opravdu nespoléhala na to, že je tu nějaké procento pravděpodobnosti, že může být zdravé, protože taky nemusí. Jestli jsi to nepochopila, tak nesoudím závažnost postižení výše zmiňovaného syna a kvalitu jeho života, psala jsem v obecné rovině.
1.3.2005 17:03:00
Protoze muj prispevek se rozpulil a vypada to jako bych psala 4x totez, vezmu to jeste jednou + srozumitelneji. To, ze hrozi, ze dite bude mit 50% dedicnou poruchu znemena, ze pokud se narodilo jiz jedno zdrave dite, u toho druheho je take priblizne 50% moznost, ze bude zdrave. Jde totiz o statistiku velkych cisel a to znamena ze u 100 lidi se stejnym genetickym zakladem, by jich bylo 45-55 zdravych (tedy pokud by existovala rodina, ktera by mela 100 deti:-)).Pokud tedy rodina ma deti jen dve a jedno je zdrave, neznamena to v zadnem pripade, ze by to druhe MUSELO byt postizene. Pokud ma deti tri, je, pravda, uz vetsi ohrozeni u toho tretiho, ale i zde, se muze stat ze se vsechny tri narodi zdrave( nebo naopak). Porucha je rozeznatelna geneticky jen tehdy, kdy jde o poruchu poctu chromozomu, nebo tvaru chromozomu, pripadne je mozne ji rozeznat u tzv. carkovani chromozomu, kde jsou urcite tmave a svetle plochy. Zkuseny genetik muze rozeznat, ze nektery z chromozomu je delsi, ci kratsi, ale NIKDO nepozna poruchu jednoho ci vice genu pokud neovlivni tvar chromozomu.

Takze rodina byla v situaci, kdy jiz jedno zdrave dite mela a rovnez mela asi 50% pravdepodobnost, ze i druhe dite bude zdrave. Protoze porucha nebyla zjistitelna, rozhodli se dite porodit, protoze mohlo byt zdrave, nebo jen malo postizene, pripadne postizene natolik, ze rodina mohla, s velkym usilim, ale prece jen, jeho postizeni minimalizovat (coz jsou procenta navic ve prospech normalniho, nebo temer normalniho zivota).

Reagovat na to tak, ze se rodina predem rozhodla porodit nemocne dite, prameni predevsim z neznalosti situace.

Nemela bych nikdy odvahu v tak slozite situaci nekomu radit, snad jen upozornit na vsechny klady i zapory rozhodnuti pro i proti. Tak jak by to mel udelat lekar, na genetickem odeleni. Pokud se ale jiz dite narodilo a rodina dokazala jeho postizeni snizit natolik, ze je dite sobestacne a dokonce muze vest temer normalni zivot( nevim proc by nekdo se silnou poruchou zraku nemohl vest normalni zivot), neni tu pro odsuzovani misto.

Jiste, chapu reakci matky, ktera se stara o dite s velkym postizenim a citi se zcela vycerpana, ale je velky rozdil, mezi silnym a slabsim postizenim, stejne jako mezi postizenim, ktere lze, byt s obrovskym usilim, snizit na minimum a postizenim, kde toto, bohuzel, neni mozne.
Kuře, 2 děti
  • 
1.3.2005 16:00:29
Zajímalo by mne, co byste milá Deniso udělala, pokud by se vám narodilo postižené dítě, což se stát může...nemusí to být vada dědičná, může se stát něco při porodu atd. Nechala byste své dítě žít??? Nebo byste ho šoupla do nejbližší popelnice, protože prostě není podle vašich představ? Nechápu, jak může ze sebe člověk vypustit takový hnus!!! Takovou sílu, jakou projevili rodiče chlapce, má v sobě určitě málo kdo. Zasloužili by metál!!!!!
1.3.2005 15:10:03
Taky mám těžkou zrakovou vadu. Bylo období, kdy mě to opravdu trápilo, ale jinak si myslím, že žiju šťastný život. Jsem ráda, že mě rodiče přivedli na svět, i když se jedná o vadu dědičnou.
 Příspěvky 110 z 57 [Dalších 47 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.