| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak jsem rodila v Británii

 Příspěvky 17 z 7 
Blana
  • 
3.11.2008 21:47:59
Ja jsem asi rodila dvakrat v jiny Anglii.Holky neverte,ze je to tady tak ruzovy,spis naopak,prijde mi,ze sotva slezli ze stromu v oblasti zdravotnictvi.
  • 
31.8.2001 22:22:31
Moc rada si chodim precist vse co nastavajici nebo uz maminky napisi a na co se ptaji. Bohuzel nemuzu srovnat muj porod s porodem v CR a tak to necham na Vas.

Ja se jmenuji Edita a uz sestym rokem ziji v Anglii. Rada bych prispela informaci jak se pecuje o tehotne a novopecene maminky ve Velke Britanii.

Budu to brat podle vlastni zkusenosti. Miminko jsme planovali a tak jsem se vydala ke sve doktorce pro radu. Rekla mi, ze nejlepe je vysadit prasky a pockat 3 mesice, aby se ustalil menstruacni cyklus a bylo lehci vypocitat datum porodu. Taky me poslala na krevni test, jestli jsem imunni proti spalnickam, protoze kdybych nebyla a prisla v tehotenstvi do styku s nekym kdo je ma tak by se mi mohlo narodit zdeformovane miminko, nebo dokonce bych mohla potratit. Taky mi predepsala vitamin, ktery se jmenuje folic acid (kyselina listova) a ten se ma brat tri mesice pred otehotnenim a tri mesice po otehotneni a je dokazano, ze zabranuje rozstepu patere. Dostanou ho proto vsechny nastavajici maminky a je zadarmo.
Krevni test prisel negativni a tak jsme se vrhli na zadelavani. Otehotnela jsem hrozne rychle, hned na dalsi mesic a tak kdyz mi neprisly mesicky udelala jsem si domaci test(y), ktere nadherne modrou carkou potvrdily, ze se brzy staneme rodici.
Hned jsem se objednala k doktorce, ktera mi vypsala tkzv. tehotensky recept. Plati po dobu tehotenstvi a rok po naarozeni ditete a znamena to, ze mam vsechny leky, osetreni + zubare zadarmo. Taky me objednala na prohlidku k porodni babe - midwife - ktera se na pul s mou doktorkou starala o me do konce meho tehotenstvi. Pece se da vybrat. Bud ta moje, nebo se chodi jen do nemocnice, kde by se o me staral tym porodnich asistentek, ale nevyhoda je, ze bych pri kazde navsteve videla nekoho noveho a nebo ze se o me bude starat jen porodni baba. Protoze mam skvelou doktorku, tak jsem si vybrala tu prvni moznost.
Na kontroly se chodi jednou mesicne az do sedmeho mesice pak se chodi co 14 dnu a v 36 tydnu se chodi jednou tydne az do porodu. Pri prvni kontrole si me zvazila, vypsala tehotenskou kartu, zmerila tlak, vzala krev a zkontrolovala moc, prohmatala brisko a objednala me na ultrazvuk v 12. tydnu. Pri kazde kontrole je partner vitan a muzete se objednat tak, aby vam to vyhovovalo.
Na ultrazvuk je pozvan partner take, nebo kdokoliv koho si chcete pozvat. Obrazky se plati, ale nejsou drahe. Muzete si reknout, co chcete aby vam vytiskli. Zkontroluje se zahlavi plodu, jestli nejste v riziku ze by jste mela miminko s Downovym syndromem a pokud ano tak vam nabidnou dalsi testy, ktere to bud potvrdi nebo vyvrati. Taky vas hned objednaji na 20. tyden na dalsi ultrazvuk. Ultrazvuky nejsou povinne, ale doporucuji se. Ja osobne jsem se vzdy hrozne tesila az toho naseho prcka uvidime.
Pri kazde kontrole se meri tlak, kontroluje se moc a od 16. tydne se posloucha tlukot srdicka, ktery je krasne slyset. Vnitrne se nevysetruje. Od sedmeno mesice se meri velikost briska a prohmatava se, aby se urcila poloha miminka. Behem tehotenstvi se krev bere 3x. Pokud jsou nejake problemy tak vas poslou na kontrolu do nemocnice a na ultrazvuk.
Zdravotni pojisteni plati stat. Jenom pokud chcete soukromou peci a soukromy porod tak si vse zaplatite sami a neni to levne.
My jsme chteli vedet pohlavi naseho miminka, a protoze to na 20 tydnu ultrazvuku nebylo poznat, zaplatili jsme si ultrazvuk na soukrome klinice, kde jsme se dovedeli ze cekame holcicku.
Mohu se sama rozhodnout kde a jak chci rodit. Moznosti jsou bud doma nebo v nemocnici a nemocnice ma bazenek na porod ve vode, pokud preferuji.
Protoze to bylo nase prvni miminko rozhodli jsme se pro porod nemocnicni, ale znam spoustu zen, ktere si vybraly porod doma a byly nadmiru spokojeny. Ovsem podminkou samozrejme je, ze tehotenstvi probiha bez problemu a komplikaci.
Behem tehotenstvi muzete navstevovat bud statni kurzy pro nastavajici maminky, partner vitan, ktere jsou zadarmo nebo si zaplatit soukrome a tam vas uci jak dychat, pozice pro porod, peci o miminko atd. Pokud nejsou komplikace behem porodu a nemusite byt monitorovana, tak se muzete volne pohybovat a rodit muzete v libovolne pozici. Partner je vitan a doporucuje se. Rodi vas vase porodni baba + asistentka. Pokud nejste s peci spokojena, muzete zmenit nemocnici i porodni babu i den pred terminem.
Bohuzel nase holcicka mela jinaci napad jak priji na svet a misto hlavickou dolu byla obracena hlavickou nahoru a tak jsme meli planovany cisarsky rez dva dny pred terminem. Mohli jsme si prinest vlastni CD, byla jsem pri vedomi, uspali me od pasu dolu (muzete si vybrat) a manzel byl celou dobu pritomen. Mala se narodila za zvuku klaviru a manzel prestrihl pupecni snuru. Miminko se zabalilo a hned mi ji dali podrzet a od te doby jsem ji nepustila z naruce - jen jsem ji dala pochovat tatinkovi - sem tam.
Prevezli me na soukromy pokoj, kde malou zvasili - 4220 g!! a porodni baba mi na mou prosbu prinesla ukazat placentu. Dokonce se vas zeptaji jestli si ji chcete nechat - ne dekuji. Pak mi pomohli s kojenim, ukazali co a jak, a prevezli na spolecny pokoj, kde je sest posteli, oddelenych zavesem. Vedle sebe mate stolecek, telefon, postylku na mimi, kreslo pro tatinka, ktery muze zustat s vami od 10.00 rano do 11.00 vecer.Televizi si muzete poridit za mensi poplatek, ale verte mi mate lepsi veci na praci nez sledovat TV. Je mozno mit po dobu pobytu v nemocnici pokoj soukromy s vlastni koupelnou, ovsem jsou drahe. Na techto pokojich s vami muze manzel zustat pres noc po zakoupeni extra postele.
Koupat miminko si muzete sami, ale doporucuje se nekoupat jeden den, aby se vstrebal mazek, ktery prospiva novorozenecke pokozce a nebo vam miminko na pozadani sestricky okoupou.
Pokud jste mela bezproblemovy porod, muzete domu po 6 hodinach minimum a tyden je maximum. Doporucuje se zustat pro prvorodicky tri dny a o
po cisarskem rezu 5 dni. Nastrizeni pri porodu se provadi jen tehdy pokud hrozi natrzeni, neholi se ani dedava klistyr. Po porodu se miminko polozi mamince na brisko a bud sama, nebo manzel muze prestrihnou pupecni snuru. Nekdy dokonce nechaji doktori manzela miminko odrodit. Miminko se nikde nenese, jen kdyz je porod predcasny a nastanou komplikace.
Pokud prenosite tak vas objednaji na vyvolani 14 dni po terminu, ktere muzete odmitnout.
Po propusteni z nemocnice za vami domu tyden chodi vase porodni baba, ktera zkontroluje vas a zvazi miminko. Taky udela krevni test z paticky miminka. Kdyz se miminku zahoji pupik, tim pece por. baby o vas konci a prepise vas do pece tkzv. zdravotni asistentky, kter chodi na navstevu jednou tydne po dobu dvou mesicu. Vazi miminko pri kazde navsteve a v mem pripade kontrolovala i pooperacni jizvu, ktera je mimochodem uz skoro neviditelna.
Na materskou muzete nastoupit v 29 tydnu tehotenstvi a materska se plati po dobu 18 tydnu. 12 tydnu se plati v plne vysi jak vase vyplata, potom polovinu. Pokud jste nebyla zamestnana tak se plati zhruba 60 liber tydne po dobu 18 tydnu. Na kazde dite se plati pridavky 15 liber tydne do 15 let veku. Dite spada do pece vasi doktorky pokud ho nechcete prihlasit jinam. Zamestnavatel vam musi drzet nejmene rok misto, ale musite mu pisemne dat vedet zda se budete vracet. O deti se potom stara bud nany, au-pair, childminder nebo jeslicky - podle toho co si muzete dovolit. Skolu v Anglii deti zacinaji uz ve 4 letech, podle toho jak jsou vyspele nekdy az v 5 letech.
A to by bylo zhruba vse. Doufam, ze tento clanek najdou maminky zajimavym a pokud se chcete na cokoliv zeptat, napiste na adresu edygrant@hotmail.com
Apolenka narozena 26.3.2001
Martina, Kim 6 let
  • 
23.1.2001 18:35:11
Ahoj Danielo,

ja letela ve 4 mesici tehotenstvi z Afriky do Evropy a zpatky a potom v 8 mesici z Afriky do Prahy (let trval 12 hodin). Nikdo se me na nic neptal a zadne tehotenske potvrzeni nechtel (v Africe ani neco jako tehotensky prukaz neexistuje). Letecke spolecnosti nechteji prepravovat pasazery ve vysokem stupni tehotenstvi, neb preci jen rodici maminka neni pro posadku jednoducha - zajimave je, ze porody v letadle patri z lekarskeho hlediska k tem nejmene komplikovanym a rychlejsim. Ja jsem se pred svou cestou poradila se svym gynekologem, ktery nemel nejmensi namitky proti memu letu. Zadne potize jsem nemela, jen tedy ulicky v letadle jsou neprijemne uzke, kdyz ma jeden brisko.
alena
  • 
22.1.2001 20:41:21
Nejsem si jistá, ale matně si pamatuji, že do konce 7. měsíce bez problémů a potom s "bumážkou" od doktorky, že jste v pořádku. Já jsem do Británie letěla ve 23. týdnu. Nebýt těch zbytečných nervů, byla to ta nejlepší dovolená.
alena
  • 
22.1.2001 15:39:13
Ráda bych se dozvěděla, jak se pisatelka článku do Británie dostala. Slyšela jsem, že létání je dovoleno pouze do 6. měsíce těhotenství.
Hana, první dítě 4 roky, druhé tříměsíční
  • 
11.1.2000 17:09:51
Je správné, že dnes může někdo srovnávat úroveň porodnictví a hlavně porodníků u nás a v cizině. Já mám bohužel jen zkušenosti tuzemské a myslím si, že v lidech v nemocnicích u nás zůstává hodně z myšlení z minulého režimu. Vím že své zkušenosti nemohu generalizovat, ale mohu srovnávat porod ve Zlíně před čtyřmi lety a porod v Praze v závěru loňského roku (VFN).
Na zcela novou porodnici ve Zlíně před čtyřmi lety vzpomínám opravdu nerada, i když porod podle všeho nebyl příliš komplikovaný. Moje hlavní dojmy byly, že personál porodnice vlastně obtěžuji, že jsem jen málo podstatná součástka jakéhosi procesu, který probíhá nezávisle na mě. Porod od příjmu trval téměř 24 hodin a po celou dobu mě nikdo o ničem neinformoval, nedozvěděla jsem se nic o předpokládaném průběhu, jaký je stav a co bude asi následovat. Po dlouhou dobu na porodním sále si mě nikdo nevšímal, nikdo neuklidňoval (jako prvorodička jsem byla patřičně vystrašená). Jen občas (a téměř pokaždé někdo jiný) značně nepříjemným způsobem zkontroloval, jak se hrdlo otevírá, a to tak, že bezeslova přišel, strčil do mě ruku, nic neřekl a zase odešel. Vše vyvrcholilo po porodu, kdy se příslušní pracovníci přímo nade mnou dohadovali, kdo že zase bude muset šít. To, že potom šití v takovém případě nemohlo dopadnout dobře, je jasné a následky toho si nesu až dosud. Profesionalita a lidskost se tehdy Zlínu zřejmě vyhýbala obloukem.
Porod druhého dítěte v říjnu 1999 v jedné z pražských porodnic, která v názvu nese označení fakultní kliniky, jsem (naštěstí) již raději absolvovala s manželem. Na přístup a chování personálu si v obecné rovině ztěžovat nemohu. Každý, kdo mě vyšetřoval, se mi představil a sdělil mi, co a proč chce udělat. To byl oproti Zlínu jistě pokrok. Na druhou stranu velkým zklamáním pro mě bylo, že manžel, který se mnou absolvoval všechna vyšetření v těhotenství, se mnou nemohl být po celou dobu porodu, i když přípravu v téže porodnici jsme absolvovali. Nechci hodnotit, nakolik bylo nemožné vyhovět mému požadavku, ovlivněnému negativními zkušenostmi z prvního porodu, aby od samého počátku byl manžel pořád v mé blízkosti. Přítomný lékař vědom si své důležitosti něco takového se samozřejmostí vyloučil zcela formálním ohledem na jiné rodičky, i když na příjmu a na sále jsem byla stále sama jediná. Teprve později byl manžel vpuštěn na porodní sál. Jinak se ovšem mě ovšem jevila důležitost lékařů konajích službu později. Při pravidelném vyšetřování, kdy se na mě v půlhodinových až čtvrthodinových intervalech s rutinou vystřídalo několik vyšetřujích, byla jejich prognózou ještě dlouhá doba do konce porodu, s tím, že po nejbližší kontrakci jsem se měla jít koupat. Z toho důvodu byla zamítnuta i epidurální anesteze, o kterou jsem předem žádala. S nejbližší kontrakcí však již začala druhá doba porodní a nebýt manžela, který kdesi po patře sehnal lékaře, asi bych zbytek porodu dítěte, který trval již jen pět minut, musela absolvovat bez jakékoliv asistence.
I v Praze tedy stále platí, že důležitější nežli rodička a její přání je neotřesitelnost za socialismu vybudovaného postaveni lekařů a pokud možno co nejvíce podřízená žena, která nemůže mít oporu v nikom jiném, než v tom, kdo ji vyšetřuje.
Gabriela, roční kluk
  • 
2.1.2000 10:18:52
Osobně jsem dočetla Váš článek a jsem upřímně nadšená. Přesně takhle jsem si vše představovala, když jsem měla porodit našeho chlapečka. Dodnes nezapomenu, jak jsme s manželem bojovali, aby nás lékaři do porodnice objednávali pouze na termíny, kdy máme čas všicni "tři", byli jsme ti problémoví. Jak se na tabuli objevilo naše jméno, už si nás předávali sestřičky jak horký brambor. Přitom jsme jen chtěli, aby manžel byl u všech vyšetření. Když jsme měli společnou možnost poslouchat srdíčko někoho, kdo ještě není na světě, ale už má takovou sílu k životu, bylo to prostě nezapomenutelné. Přišlo mi nefér, že tlukot našeho miminka bude poslouchat cizí žena v jiném stavu (ta ležela vedle mě, a určitě také neměla náladu poslouchat zase našeho kluka) a cizí sestřička a manžela z pokoje vyšoupnou, jen proto, aby nedej bože neviděl nahé břicho jiné ženy. V Motole, totiž berou na tento přístroj vždy dvě ženy najednou a pak se musí zachovávat jejich intimita, a proto tam muži nesmějí. Ale víte, kolik tím ušetří času? Pak mohou mít sestřičky delší čas na kafčo. Já s manželem jsme si své vybojovali a prostě jsme šli až tehdy, když nám to umožnili. Díky tomu jsme zde ovšem příliš popularity nesklidili. Byli jsme ti, co zdržují, otravují a zkracují jim čas. Musím říct, že dnes jsem ráda, že jsme českou porodnici přežili ve zdraví, samozřejmě s nástřihem (který dodnes cítím), s vyholením a nezbytným klystýrem - vše ponižující, a vše pekně jak na běžícím pásu ... těhotná - porod - mimino, těhotná - porod a další mimino ...Chápu, že s přibývajícími porody to musí být pro personál pěkná nuda. No hlavně, že žijeme a ve zdraví. Gabriela.
 Příspěvky 17 z 7 

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.