| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Co se špatnou výslovností?

 Příspěvky 110 z 22 [Dalších 12 >>]
Marketkau (2 synové 5 a 8 let)
  • 
23.6.2014 8:54:46
Mám stejný problém s mladším synem (v září mu bude 6), strká jazyk mezi zuby, tudíž špatně vyslovuje zejména sykavky. Protože to u něj bylo přímo do očí bijící a pediatr to neřešil, prý až na pětileté prohlídce, požádala jsem známou logopedku, zda by se na něj nepodívala. Ta mi řekla, že čekat do 5 let je v tomto případě pozdě, protože tyto hlásky se fixují mnohem dříve a pak je daleko těžší odnaučit špatný zlozvyk a naučit správnou výslovnost. Vydupala jsem si tedy u pediatra doporučení na logopedii - synovi byly 4 roky. Na logopedii, jsme kromě sykavek procvičovali i L a R, které syn sice uměl, ale používal jen když chtěl :-) Nedávno nás po roce a půl paní logopedka propustila ze své péče, protože u ní se syn vždy předpisově snažil a všechna písmenka si hlídal a to i ve složitějších slovech, kde se hlásky různě kombinovaly. V běžné mluvené řeči to však vypadá zcela jinak. Mám ho hlídat, opravovat a připomínat mu správnou výslovnost a pokud by se to nelepšilo, mám se ještě ozvat. O tom teď silně uvažuji, protože poslední dobou se mi zdá, že syn začíná mluvit ještě hůře a občas vyloženě schválně šišlá :-(
test
  • 
23.1.2005 21:57:36
,,,
Milada.
21.1.2005 21:55:44
No ja jsem ze silneho Husakova rocniku 72 :-)) a sama jsem neumela Ř do 4. tridy. Tehdy jsem uprosila mamu, aby se mnou nekam sla, nebot jsem byla dlouho tercem posmechu jednoho kluka ze tridy. Mama se mnou sla 1x k pani ucitelce z MS, ktera tehdy logo delala a ihned jsem ho umela.
Na zakladni skole byla treba v nasi tride jedna spoluzacka, ktera obcas zadrhavala a to ji zustalo az dosud.
Na stredni, ano, odborne :) skole bylo X spoluzaku, kteri rackovali a zrejme jejich rodice to neresili vubec, nebot rackuji dosud.

Takze s nazorem, ze tehdy jsme vsichni vyslovovali spravne nejak nemohu souhlasit.
Navstevuji nekolik netovych diskuzi, kam chodej i nase silne rocniky :-)) a rackuje se tam tam o 106.
O Havlovi, Buzkove a tech dalsich..ani nemluvim, to jen nase 3. logopedka mi je znova a znova predhazuje, kdyz uz cela sklesla opet se synem dorazim na kliniku a rikam: Pomoc, uz nemuzu, on se to snad nenauci nikdy :-)

Milada
hanka dvě děti,4r a 9měs.
  • 
21.1.2005 20:41:26
Po přečtení Vašho příspěvku jste mě pořádně vyděsila. Můj syn bude mít v dubnu 4 roky. Chodí denně do školky a jeho výslovnost mě začíná čím dál víc znepokojovat. Do dvou let nemluvil skoro vůbec, řeč se u něj začala pomalu rozvíjet až po druhém roce. Má obrovské problémy s vyslovováním tolika hlásek, š,č,ž, c dokonce ď,ť a to nemluvím o r a ř. Jako malá jsem se dlouho nemohla naučit r a ř. Ale než jsem šla do první třídy tak jsem to zvládla.Mám 2 neteře a 1 synovce a ani jeden neměl takové problévy s výslovností. Přemýšlím čím to ,že naše děti mají čím dál větší problémy s mluvením, logopedů přibívá jako hub po dešti. V sedumdesátých letech jsme o něčem takovém neměli ani ponětí a nepamatuji si, že by z našeho silného 73 ročníku někdo špatně vyslovoval (ani r a ř) a to jak na základní, střední, odborné škole. Jinak od logopeda nic moc neočekávám, syn je dost zatvrzelý a pochybuji, že bude nějak spolupracovat.
Zirafka (23 let)
  • 
18.1.2005 20:01:43
Ja bych to nevidela tak cerne... Ja jsem se R naucila az nekdy ve 12 nebo 13 letech. Mam rozstep rtu a patra, takze spousta veci holt musela pockat az do doby, kdy se diry uzavrou. A pak logopedie. Chodili jsme ke starsimu panovi, ktery me naucil skoro vsechny hlasky (mame doma tuny tech listu s procvicovacim materialem, taky naky ty skripce na nos, hadicky od nosu k usim, pri L me naucil krasne klapat jazykem) a skoncili jsme u R. Mesice ubihaly a moje "tdnky tdnky" furt nic. Procvicovani doma jsem flakala, protoze me to nebavilo, proste klasika. Kdyz mi bylo asi 12, sel pan doktor do duchodu, a ja furt "tdumpeta, tdumpeta". Misto nej nastoupila mlada doktorka, ktera si se mnou vzdycky chvilku povidala o tom, co je kde noveho, co jsem delala a tak. Pri te prilezitosti si vsimala i ostatnich hlasek a pomohla mi se zbavit se drobnych neresti. No a pri techto seancich mi najednou R naskocilo a bylo tam. A pak se slo na Ř. Bohuzel jsem zacala dojizdet na gympl a k teto doktorce jsem uz moc nemohla chodit, takze tam zafixovani trvalo dele a jeste se obcas musim hlidat. Na druhou stranu, kdyz mi udelali v 18 mustek pres 7 zubu a zacelili tak moje diry po dvojkach nahore, pripadala jsem si, ze mluvim strasne divne, jako nejaka sisla. Parkrat jsem zasla za logopedkou a vetsina problemu se vyresila pres letni prazdniny, takze na VS uz jsem se za sebe tolik nestydela. Takze MUDr. Stovickova z Pribrami, dekuji mnohokrat!!!
Lucka, Kryštůfek 3 roky (skoro)
  • 
17.1.2005 19:11:07
Ahoj Xantipo!

Sykavky - jak mi řekl logoped ve škole, se vyvíjejí celý život. Je to zvláštní, můj syn od roku a půl uměl krásně R, ve dvou letech Ř ve slovech s předcházející souhláskou (tři, dřevo...), ale dodnes má "problémy" se sykavkami. Teta Zuzanka je prostě teta Žužanka a hotovo. Není to sice typické ž, ale takový nějaký mezistupeň mezi Z a Ž, ale stejně...

Přitom mi třeba výslovnost "ř" přijde mnohem těžší. K tomu "ř" jen tak mimochodem, zajímavost: Když ho někdo neumí, tak se používá následující finta: Zuby stisknout pevně k sobě, pusu zaokrouhlit, jako bychom chtěli říct "o" a řekneme "kreslo" - to "ř" tam prostě zazní...

L.
Milada.
17.1.2005 14:49:28
Xantipo,

nevim jestli to jeste budes cist:

Od minuleho prispevku muj syn udelal nekolik chyb v psanem projevu souvisejicich s jeho spatnou vyslovnosti a jsem z toho dost otravena:
1. V Prvouce psal slovo ROSTLINY a napsal ROSTRINY a to 2x. Rekla jsem mu, ze tam ma chybu, nechala mu dost casu, cetl to znova a nenasel to. Neumi poradne to L.
2. Dnes v Matematice ve skole psal ČTVRT psal ŠTVRT, opet opakovane. Tohle si myslim, ze snad nesouvisi s vyslovnosti, on ma sykavky dobre, ale to je spise? otazka pravopisu.
3. Dnes v testu v CJ si vymyslel slovo ZELINÁŘ - absolutne nevim jak ho to napadlo :-) a napsal ZELINÁZ. Meli si vymyslet vyceslabicne slovo a on vymyslel "zelinář", nechapu:-)
Test jsem nevidela, uvidim ho na schuzkach. Tvrdil mi proste, ze posledni pismeno psal v tomto slove Z. Hlasku Ř neumi vyslovit temer vubec a misto ni rika prave takove Z.
Presto ma z testu velkou jednicku, celkove byly jednicky ve tride jen tri, jedna dvojka a spousta trojek.

Zitra jedeme na logopedii, tak se zeptam, CO s tim.

Milada
Hanka, 2děti
  • 
15.1.2005 15:33:17
My jsme začali chodit na logopedii, když mé dcerce ještě ani nebyly 4 roky. Sama jsem si o to řekla, protože neříkala r. Ostatní děti ve stejném věku tuto hlásku už vesele vyslovovaly, a tak jsem se raději zeptala dětské lékařky, jestli jsme něco nepropásli. Ta nás poslala na logopedii. Klinická logopedka s námi začala nejdříve cvičit l, které nebylo vpořádku, a od kterého se r , potažmo ř odvozuje. Jinak naši situaci viděla velmi optimisticky. Bohužel tam chodíme už 5 let a výsledky jsou velmi špatné. R jsme sice jakž takž zvládli, ale vůbec to nezní, jak by mělo. Bohužel ho dcera nechce používat. Když ho vyslovuje, připadá si hloupě. A tak ji nemůžu za nic na světě přimět, aby ho říkala. Obdobné je to s ř. Už má 9 roků a mám pocit, že s tím chtěním to bude spíš horší a horší.
Milada.
15.1.2005 10:29:52
Hanko,

zrovna na posledni navsteve foniatricke kliniky nam logopedka rikala, ze nakoupeni knih rodicem a cviceni podle knihy se prave delat nema, nebot kazdy clovek ma jinou "pusu". Logopedka mluvila napr. ze kazdy mame jinak posazene zuby, logoped se musi podivat, jak je na tom dite s hybnosti jazyka apod. Pokud mas navic pocit, ze dite spatne slysi, zrejme to chce i vysetreni sluchu - toto dela ORL lekar - foniatr.

Tady na Rodine je prima ta logo poradna, zkus se tam zeptat.

Milada
Milada.
15.1.2005 10:23:55
Miso3,

ale jisteze jsme odbornika zmenili.. Nejprve jsme chodili k pani ucitelce z 1. tridy, a pak jsme meli jiz 3 logopedy..navstevujeme foniatrickou kliniku, kde je komplexni pece - logoped, ORL lekar - foniatr, vysetreni EEG, chteji i neurovysetreni (kvuli LMD).

Milada
 Příspěvky 110 z 22 [Dalších 12 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.