| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Mateřská škola, nebo mateřské centrum?

 Příspěvky 110 z 33 [Dalších 23 >>]
Jana
  • 
23.9.2006 0:34:20
ahoj,

ráda bych svoji dceru skoro 3 letou do školky dala, ale všude v okolí je beznadějně plno...

tak co mám dělat? chci jen upozornit na jiný pohled na věc - leckde by matky dítě do školky rády daly, nejlíp na 4 hodiny denně - ale prostě není místo. a pokud vím, tak např. v okkolí Prahy je to běžné - všude se staví nové domy, ale školek je málo....Pokud mám jen 1 dítě a nejsem sociální případ, nemám šanci...

a abych ji vozila hodinu denně na druhý konec prahy, pak do práce půl hodiny a zase hodinu apůl domů..

to raději zůstanu doma, obcházím mateřská centra, hřiště... a pracuju po nocích přes internet a malou si beru na nutné porady a schůzky sebou.

Neumí být ve školce, za to ví, jak maminka a tatínek pracují, co se dělá v kanceláři a proč to tak musí být, aby byly penízky... taky varianta.

a jsem moc ráda, že mateřská centra jsou - jinak nevím, kde bychom v zimě alespon nějaké děti našly;-))

jana
Eliska
  • 
20.12.2004 15:25:14
Tak sem ted pekne doprostred placnu, co me napadlo pri cteni posledniho prispevku - moje dcera (rijen 2002) uz je taky hodnou dobu schopna smysluplne a zabavne travit cas beze me a zvlast ted, kdyz ma jeste 4-mesicni sestricku, mam dojem, ze se se mnou doma sama nudi - a tatinek je prakticky denne od 6 do 6 pryc, nejblizsi babicka 100 km a nejblizsi materske centrum 40 km daleko (doopravdy), podobne jako kamaradky se stejne starymi detmi. Co mne (a podle toho, co slysim, nejsem sama) chybi, je "predskolkovske" zarizeni, kde by mohla dcera travit par hodin tydne se stejne starymi detmi, at uz se mnou nebo beze me. V miste, kde jsme donedavna zili, byla takovym mistem setkavani detska hriste, kterych tam byl prehrsel, coz ovsem tady nehrozi ani zdaleka (navic v tehle zime), ale myslim, ze jak pracujici maminky malych deti, tak i ty, co jsou na MD, by podobnou "instituci" docela privitaly.
(To byl vylev spis emotivni nez konstruktivne diskusni - jsem uz z toho tak nastvana a ustvana, ze jeste chvili a zblaznim se - a pak snad v tom silenstvi nejake MC zalozim i sama! :-)) )
Lida +2
  • 
20.12.2004 14:24:14
Johanko,

mne z pripsevku Zoozy nic, co by napovidalo, ze se vyhyba odpovednosti za dite, nevyplyva.
Naopak, myslim si, ze Zooza chce to, co by melo byt samozrejmosti. Zvysit naroky na skolu a skolska zarizeni.

Pokud diteti nebavi skola a uceni, tak na tom ma obrovskou vinu prave skola, ucitel(ka). Vis, jsou pedagogove, kteri jsou schopni a motivuji deti a pedagogove, kteri odrikaji nutne a z hodiny odejdou s tim, ze je ani nezajima, jestli to deti bavi a ani nezajima, jetli to pochopily. Promin, ale s timto rodic nic moc nenadela. Jedine, co muze nadelat, je samozrejme dite doma doucovat (coz by ale mela delat skola, rodice by nemely suplovat praci skoly)nebo si jit na ucitele/skolu stezovat. Samozrejme, rodicova povinnost je vest dite od malicka k tomu, aby prahlo po informacich a chtelo se vzdelavat, to ale potom jeden takovy "spatny" ucitel muze "zhatit" behem nekolika mesicu.

Vis, az v Cechach budou ucitele hodnoceni a placeni za vysledky svych zaku, tak to bude s tim skolstvim trochu jine. (Jsem puvodnim povolanim ucitelka, myslim ze vim, o cem mluvim)
Jitka, dcera 10 let
  • 
20.12.2004 9:00:06
Tak nevím, ale mimo realitu mi spíš přijde Váš příspěvek. Nevím, z jakých poměrů pocházíte, ale vy si opavdu myslíte, že tím, že rodiče chodí do práce s dopracují nějakého přepychu? Většina nás chodí do práce ptoto,aby tam vydělala peníze. Nebo mi uniklo, že se v obchodech dává zadarmo?
A z čeho žijete Vy? Nejspíš jste rentiérka?
  • 
20.12.2004 0:14:18
Mam trosku pocit, ze se Zooza boji zodpovednosti za dite..v tom smyslu, ze pokud dite nebude bavit uceni, skola apod., budou za to moci ucitel(ky)e.
Jinak v podstate souhlasim a chapu nazor Zoozy, jen si myslim, ze za dite je predevsim zodpovedny rodic a to ve vsech smerech, ten je tu od toho, aby ukazal diteti "cestu".A to vsechno umerne veku prcka...Pomahat mu v tom ma samozrejme skolka apod.
Ale jestli si budeme myslet, ze pokud "nemaji rodice cas", tak za ne vychovu zvladne skola, dopadneme stejne jako to vidime vsude kolem...Tolik nasili ze strany dospivajicich je myslim dost vymluvne..
Ale to uz jsem pomalu zasla do extremu a do jine vekove kategorie deti, za coz se omlouvam.
"Myslenka" clanku a prispevku je jinde...
J.
19.12.2004 1:22:05
Lido,

Pochopila jsi úplně přesně, co jsem měla na mysli, a asi jsi to lépe vyjádřila.

Do zaměstnání chodí většina matek (nejen ty, které chtějí „obrovský barák na klíč a spoustu přepychu“). Chodí tam i takové, které chtějí svým dětem dopřát slušné bydlení, trošku soukromí, pobyt na čerstvém vzduchu, hezké prázdniny, možnost vzdělání... To je přece úplně přirozené.

Učitelka MŠ je kvalifikovaná pedagogická pracovnice, která má odborné znalosti, zkušenosti i zázemí na to, aby se věnovala našim dětem. Nepřímo ji také platíme ze svých daní. Nedávno jsem nahlédla do práce jedné ředitelky mateřské školy a pochopila jsem, že tyto děti mají tak bezvadný program, jaký bych jim nikdy nemohla doma nabídnout. Věřím, že většina učitelek MŠ dokáže mé dítě připravit na školní docházku lépe než já, a kvalitní učitelce tuto zodpovědnost velmi ráda svěřím. Tak jako lékaři svěřím zdravotní problém, u květinářky objednám kytku, u kadeřnice se nechám ostříhat. Když nebudu spokojená, pokusím se najít jinou mateřskou školku. Autorka článku se snaží naznačit, že to je vlastně „normální“, že učitelka MŠ nemá žádnou zodpovědnost a že v tom případě by měl člověk dělat, jako že se nic neděje, nestěžovat si a chopit se jako dokonalý rodič zcela automaticky všech těchto radostných povinností.

Vůbec si nemyslím, že bych měla po večerech probírat s dítětem základy čtení, psaní a počítání, jestliže máme na tuto práci spoustu kvalifikovaných lidí.

Z.

Lida +2
  • 
17.12.2004 17:28:06
Zoozo,

souhlasim s tebou a chapu, ze si nemela na mysli to, ze se rodice svymndetem nevenuji ale spise to, ze pokud dite chodi 8 hodin do predskolniho zarizeni, ve kterem pracuji skoleni pedagogove, tak by tito pedagogove, meli za svou praci take nest zodpovednost.
Vzdyt prece neni mozne aby si deti 8 hodin deti delaly co chtely, kdyz je tam rodice posilaji ne proto, aby je nekdo pohlidal, ale proto, aby se tam neco naucily. Samozrejme, ze rodice maji zodpovednost za vychovu, tim se ale take mysli, ze rodice maji zodpovednost vybrat takovou MS, ktera "nejakou zodpovednost za vychovu prebere"???
Jájule+21měs Kuba
  • 
17.12.2004 12:18:35
Opravdu zajímavý názor. Ale je pravda že jsou lidé kteří mají pocit že to nejlepší co můžou dělat pro dítě je obrovský barák na klíč a spousta přepychu, pak lítají od rána do večera za penězi, aby splatili hypotéku. Tatínka děti téměř neznají, místo maminky se objeví teta... školka je tam zbytečně navíc, a pak lítají po odbornících, co s jejich dětmi není v pořádku... Vždyť je ani neznají. Možná je to mimo téma, ale napadlo mě to po přečtení příspěvku ZooZa.
Věra
  • 
16.12.2004 15:23:16
Pokud jsem si dobře přečetla článek, tak v něm autorka píše o rodičích, což je i tatínek, který se může dítěti věnovat, když maminka připravuje večeři... Když už jsme u toho rejpání a slovíčkaření
Marcela, Tom tri roky
  • 
16.12.2004 11:32:50
Tom někdy v roce a půl byl schopen mne opustit a věnovat se něčemu co ho zajímalo a třeba hodiny si hrát sám.
Nebál se cizích lidí, měla jsem vždy opačný problém, než většina maminek, strach aby mi s někým neodešel.
školka je pro Toma velkým přínosem, učí se tam navazovat kontakty, které mu doma zatím chybí, protože nemá sourozence. Vycházet s ostatními dětmi, brát ohledy, zatím je ještě malý, ale myslím si, že po měsíci docházení prodělá dítě velký sociální pokrok, pokud jsou profici ve školce a dětem se věnují. Souhlasím, že srovnávat MŠ A MC nelze.
 Příspěvky 110 z 33 [Dalších 23 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.