| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Yurokové versus Siouxové

 Příspěvky 110 z 118 [Dalších 108 >>]
20.12.2004 13:57:18
To mas Lucko stesti, ze mas hodnou holku, ja praveze mam svehlave uminene jecidlo. Ted 15 mesicu, nejhorsi to bylo do roka, ted uz chodi a pred neoblibenymi osobami zdrha. Taky jsem si nemyslela, ze budu takhle drsna, ale ona neni panenka na hrani nebo pokusny kralik a ja nejsem splachovaci, abych ji dvacetkrat za navstevu utesovala, protoze ji nekdo vydesi a sotva ji uklidnim, tak jdou a udelaji ji to same. A ani nejsem nejaka odkladaci stanice nebo ridic, ktery pokud mozno nema otravovat, aby oni si v klidu "uzili navstevy", ale okamzite jakmile ONI zpusobi kraval, tak pojd si ji vzit, my na TOHLE uz nejsme. Pokud mozno plus nejake reci o tom, jak JEJICH deti to nedelaly, pripadne ze je rozmazlena. Takze vysledne reci jsou stejne a kdyz na to jdu "nespolecensky" tak mam jako bonus navic to, ze mi nerve dite.
Zajimave, ze cim blizsi pribuzenstvo, tim horsi je je donutit, aby respektovali, ze i tak maly clovicek treba jednoduse nemusi mit neco rad a tak mu to nebudu delat. Nejlip se domluvim s nasimi kamarady a dopadlo to tak, ze kdyz porovnam muchlujici "milujici" babicku a tetu, ktera se mezitim stihne bavit se mnou a hrat si se synem a venuje se ji, kdyz ma Anetka na spolecnost naladu, tak ve dverich hlasite hulaka teta teta a jasa nadsenim, zatimco babicce, ktera se ji nasilim snazi udrzet na kline, za chvili otravene zdrhne a radsi si nekde neco zaleze delat sama, pripadne ji mam za chvili na kline ja, coz se babicce samozrejme nelibi, vzdyt u ni je stejne dobre jako u mamy a tak se ji snazi donutit, aby si sedla k babicce...
A tak to jde porad dokolecka.
20.12.2004 12:05:42
Ivo, tak to jsi fakt dobrá! Asi k tomu potřebuju ještě dospět, abych se odpoutala od toho kdo si co o mě bude myslet. Takové experimenty se u nás taky konají nejvíce tchýní a tchánem. Maruška je hodná skoro nebrečí a tak s ní dělají "psí kusy", jenže já poznám, ikdyž nebrečí, že se jí to nelíbí. Stačí jen, že ji zmizí z tváře úsměv nebo zesmutní oči. Pak šíleně trpím (jsem nervózní a nemůžu se na nic jiného soustředit v tu chvíli) a těžko vysvětluji, že se jí to nelíbí:( Samozřejmě nechci mít doma porcelánvou panenku a tak chodíme často do společnosti a "psí kusy" s ní dovádí kde kdo a je většinou vpohodě, ale někdo ji hold nesedí. Bohužel to je občas i vlastní babička s dědou (tchán s tchýní). To mě pak mrzí nejvíc a je těžké skutečně přijít na to, jak se zachovat v té dané chvíli "dobře".

Můžu se zeptat kolik je Anetce?
20.12.2004 11:12:23
Lucko, ja mam-li dilema mezi "spolecensky vhodne" a "dobre pro dite" valnou vetsinou volim "dobre pro dite" at si vsichni co se jim to nelibi trhnou nohou. Nevim, jestli je to asertivita, nebo neslusnost, ale hodne veci resim tak, ze kdyz potreti zdvorile vysvetlim "nepujcim vam ji, protoze vim, ze se rozbreci a mne se nechce ji porad kolem dokola utesovat, protoze mne to stresuje a vycerpava, ja nemam na sobe spinac, ze kdyz vezmu dite do naruce, okamzite se u mne utisi, jak si mnozi mysli, musim do toho vlozit nemalou energii a soustredeni a skutecne mne to unavuje a proste vam ji nechci pujcit, protoze vim, ze bude rvat" tak uz pak rikam jen "NE a basta, rekla jsem howgh" Nasleduji kysele ksichty a poucovani o tom, jaka jsem opici matka, ale ja vim svoje, protoze ja znam svoje dite nejlip a vim, co v jake situaci udela, ceho se boji, a co ho rozbreci. Nejvic prace mi da pokazde vysvetlit babickam, ze moje dite je dite, ktere se NECHCE chovat (nekdy ani od nas) a ze ji to nesmi vnucovat.
Uplne nejvic nenavidim, kdyz na ni nekdo (napr. muj otec) dela experimenty "schvalne co udela, kdyz ja udelam tohle" a obvykle "tohle" je neco na zpusob bafnout na ni zpoza rohu (rev), necekane mi ji sebrat z naruce (rev), pokouset se ji pochovat, kdyz mela nekam namireno (rev) tahat ji za nohu, ruku, aby nemohla jit za mnou, kdyz opoustim mistnost (rev) atd.
Na velkych akcich s hodne cizima lidma hlasim predem, ze ji nesmi nikdo otravovat, brat do naruce atd., nez se rozkouka a ze jestli ji rozbreci, tak odchazime, musim to tak 3x zopakovat a vetsina uz si da pozor. A oni sami zjisti, ze i kdyz je to neobvykle a z me strany "neslusne" "neprivitat se" a "nepomuchlovat se s miminkem" tak nakonec to dopadne nejlip, ditko se rozkouka, za pul hodiny zacne zvedave okukovat, co kdo kde ma a za hodinu uz tem tetam leze do naruce sama.
Tak tak.
Ale na kazdeho plati neco jineho.
20.12.2004 0:36:44
Ahoj Jani,
námět Tvé seminární práce je pro mne skutečně velmi zajímavý a tak bych si dovolila poprosit. Mohla bych Tě o ni poprosit? Moc díky.
19.12.2004 23:38:29
Ahoj Ivo a ostatní, i já jseem byla Matějčkem mile překvapena. Mám knihy "co děti nejvíce potřebují", "co kdy a jak ve výchově dětí" a od rodičů jsme dostali vloni k vánocům "péče o dítě". Zaujal mne tvůj jednoduchý ba výstižný výtah "uvědomte si ty pocity a nedělejte to svému dítěti". Častokrát o tom přemýšlím v různých situací a snažím se tím víceméně řídit. Jenže někdy nastane situace kdy si "nejsem jistá" a pak se tím v duchu zabývám a snažím se přijít na "tu správnou reakci" v té danné situaci. Tak např. když jsme na návštěvě kde je plno lidí a jeden po druhém si chtějí malou chovat a jí se to úplně nezamlouvá. V tu chvíli se ve mne bohužel tříští to co je společensky mravné (tedy nechat je a nedělat dusno kvůli "maličkosti", neukazovat se jako úzkostná matka) a tím co skutečně chci (aby byla malá vpohodě a neprohíbala se jim v náručí a nekoukala na mě prosebným pohledem "maminko vezmi si mne ty"). Samozřejmě chci, aby mé dítě cítilo bezpečí a jistotu, ale i v takovéhle "nitěrné" situaci si nejsem jistá zda-li ji "správně buduju". Pokud se do tohoto příkladu vcítím já sama, taky by se mi nelíbilo kdyby mne někdo jen tak vzal do náručí a já toho dotyčného neznala. Je to fakt těžké prosadit si asertivní formou své. Jde to vůbec? Omlouvám se za krkolomnou reakci, ale snad je alespoň trošku pochopitelná. Vlastně bych ráda znala vaše názory na tento či podobný příklad. Lucka
  • 
18.12.2004 23:08:06
ahojky

muzu praci poslat.

Je to jen seminarka, takze nejake oponovani se nekonalo :-)

Jen jsem odevzdala, prace byla lehce zkouknuta panem doktorem Laskem - ten pan z Hradce Kralove, jak ho asi pred rokem jeden student pretahl basebolovou palkou - a dostala jsem zapocet.

  • 
18.12.2004 23:07:56
ahojky

muzu praci poslat.

Je to jen seminarka, takze nejake oponovani se nekonalo :-)

Jen jsem odavzdala, prace byla lehce zkouknuta panem doktorem Laskem - ten pan z Hradce Kralove, jak ho asi pred rokem jeden student pretahl basebolovou palkou - a dostala jsem zapocet.

Milada.
18.12.2004 9:35:29
Mila Petro,

1. ja se nerozciluji :-)
2. ja jen hledam duvod, ktery Te vede k nazoru, ze na maminky je vyvijen "medialni tlak" ohledne kojeni - tak nejak si to prece napsala, ted nemam cas to hledat a presne citovat.
3. ja tedy pojmem "medialni tlak" rozumim tlak v mediich, coz jsou pro mne predevsim noviny, casopisy a TV. Pro mne je to i net, ale ten bych sem ted netahala, protoze net je IMHO stale zalezitost mensi skupiny lidi (vzhledem k tomu, ze se trochu kolem prodeje netu pohybuji, tak troufale tvrdim, ze mam pravdu, ale verit mi samozrejme nemusis:-)) ).
4. Pokud vezmu casopisy a noviny, tak nejak nevim, ale JA jsem zadny tlak LL ci neco podobneho v posledni dobe (o ktere Ty zrejme hovoris) rozhodne nezaznamenala. Coz neznamena, ze jsem neco prehledla. Tak se tedy ptam, KDE mas ty dukazy, ty clanky, ktere nam tady medialni tlak vyvijeji. Ja tento dukaz nemam, proto si troufam tvrdit, ze tu zadny medialni tlak vyvijen NENI. To stejne plati i o TV. Pokud jde o internet, tak tam na specielnich strankach pro kojici maminky by se mozna nejaky clanek nasel, ale tohle ja nevim presne, nemam ty stranky prozkoumane, opet privitam Tebou nalezene linky jako dukazy, ktere toto potvrzuji. Presto si myslim, ze nikdo nikoho ke kojeni NENUTI, ze kojeni je vec dobrovolna :-), a ze na tech strankach jsou spise obecna doporuceni. Muj nazor opiram (aby bylo jasno) napr. o tyto weby: http://www.rodina.cz/lll/
http://www.kojeni.cz/
hodne odkazu je zde: http://www.rodina.cz/lll/odkazy.html
Nemam cas to ted vsechno prohlizet, ale i kdyby nekde nejaky clanek byl, tak vzhledem k tomu, ze je umisten na strankach o kojeni, materstvi atp., tak si myslim, ze to zadny medialni tlak NENI, medialni tlak by IMHO byl, kdybych otevrela idnes, Centrum, lidovky, MF atd., clanek byl umisten TAM a navic byl psan v urcitem "duchu". Az takovy clanek ci nejaky porad v TV ve hlavnim vysilacim case naleznes, dej vazne vedet :-) Ostatne nedavno se tu na Rodine napr. vedla dlouha debata (porad prave v hlavnim vysilacim case) o domorodkach, zaznel tu nazor (vim koho, ale nebudu jmenovat, ono by to asi slo najit pres mistni vyhledavani) ze dokument tedy rozhodne dokumentem nebyl, ze byl velmi PRO domorodky zameren, ze z nej cervena knihovna jen kapala atp. Vzhledem k tomu, ze jsem ten "dokument" zcela nahodou videla, tak tehdy jsem napsala: ANO, s temito nazory souhlasim, opravdu to "dokument" IMHO NEBYL, bylo to lehce lakovano na ruzovo atd... Jinak mi je tedy zcela jedno, jak kdo kde kdy rodi, jako mi je i jedno, jak dlouho kdo kde kdy koji, ale zasadne nesouhlasim s vyrazem medialni tlak na kojeni.
Stranou ponechavam casaky typu Betynka, maminka a jine, nevim, co ted vsechno vychazi, nemam prehled a ted to nekupuji. Ale jak jsem psala vyse, tam CHAPU, ze se neco takoveho treba i vyskytne, ale opet toto jsou SPECIELNI casopisy, takze tam nejakou propagandu kojeni tak nejak predpokladam. Jako treba predpokladam, ze kdyz si koupim casak o pocitacich, tak se tam BUDOU probirat pocitace.
5. Pokud zaznamenavam nejaky tlak (a to nejsem v porodnici, kde se nejake letaky tak nejak daji ocekavat) tak je to tlak firem vyrabejicich UV. Ano, vadi mi, ze pred Vecernickem objevuje reklama na Hamanek ci jak se to jmenuje. Ano, vadi mi, ze se pred Vecernickem objevuje reklama na Hami, kde je dite, ktere je obleceno do IMHO priblbleho oblecku mrkve, na hlave ma prisernou cepicku s mrkvovou nati. Ano, vadi mi tato reklama v detskych casopisech, v ruce drzim Slunicko 3/04 - reklama je navic umistena na posledni strane obalky - takze ji zadne dite neprehledne. Nemam cas to ted hledat, ale bylo to snad i v Materidousce atd. Ano, vadi mi reklamy na na nejaky vlacek od Hami, ktery pred Vecernickem jezdi a vozi tusim nejake Hami presnidavky. TOHLE je IMHO medialni tlak, ale ja s tim nic samozrejme neudelem, maximalne mohu vysvetlit detem, ze to je kravina. Petro, kdyz Ti ted vadi "medialni tlak" ke kojeni (ktery JA nikde nepozoruji), co budes delat, az Tvoje ditko povyroste, Ty mu koupis nejaky detsky casopis (a mluvim o kvalitnich casopisech) a budou tam reklamy vyrobcu UV ?? :-)) Nebo Ti umela vyziva nevadi? Nebo diteti neco "takoveho" nikdy nekoupis? :-)
6. O porodech cisarem nevim celkem nic, tam nemuzu slouzit k diskuzi :-)
7. O pomysleni na adopci taky nevim celkem nic. Moje prvni tehotenstvi prislo celkem samo a ihned, druhe po 8 mesicich snazeni (coz nepovazuji za dlouhou dobu), rozhodne zadny krizovy scenar o adopci u nas nebezel.

Milada
Petra Neomi
  • 
18.12.2004 0:30:45
Anouk, jasně :)) I když to spaní, to je určitě jedno z pozitiv kojení. Aspoň nějaká motivace, ale stejně se těším, až bude skřítě ve stadiu, že ocení spíš tatarský biftek než bradavku :))
Petra Neomi
  • 
18.12.2004 0:04:25
Milado, proč se rozčiluješ? :)
Důkaz, že to viděly všechny matky rodící toho roku v UPMD samozřejmě nemám, tak dalece mi to zas patě neleží, a žádnou Antilaktační ligu zakládat taky nebudu, už tak jsem členem kdejakého výboru, na který jsem v životě narazila :))

Mimochodem, taky jsem nešla do UPMD sledovat filmy o kojení, ale když mi holt přitáhli video na pokoj... Nudila jsem se v porodnici tak strašně, že bych sledovala i dokument o rozmožování langust, ba i porno :) To je možná taky důvod, proč jsem přečetla i všechny pofidérní letáky výrobců krmiv, léčiv, kojičů i nekojičů.

Zkrátka, mě, a je to čistě můj osobní boj, sere, když se z něčeho zbytečně dělá věda a lidé se kvůli tomu zbytečně stresují.
Není to jen kojení, jde třeba i o porody císařem, a také o fertilitu (když vidím, jak tady už po třech měsících nechráněného styku bez otěhotnění běží krizové scénáře a páry málem pomýšlí na adopci).

A navíc, každý ví, že na kojení pomáhá jedině adulár :))))))
 Příspěvky 110 z 118 [Dalších 108 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.