| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Výchova nového socialistického člověka

 Příspěvky 110 z 55 [Dalších 45 >>]
4.11.2004 19:41:42
Věro,
nevím, jaké se dělaly statistiky "postýlka vs. postel rodičů", žádné podobné jsem nedohledala... co jsem "vysledovala" já, tak děti v postýlkách umírají buďto udušením (obrátí se ve spaní na břicho a nemohou se obrátit zpět, zamotají se do pokrývky, zaboří nosem do peřiny apod.) nebo "bezdůvodně" a já se OPRAVDU domnívám, že je pro dítě velice důležité slyšet a cítit matku a náhlá, NEVYSVĚTLITELNÁ smrt jinak zdravého kojence se tím dá docela dobře vysvětlit. Mimochodem, také jsem si všimla, že častěji podléhají děti nekojené - opět tu může hrát roli menší fyzický kontakt s matkou. Prostě si na tom trvám, takže moje dítě v postýlce nespalo a budu-li mít nějaké další, tak taky nebude. :o)
Věra.
4.11.2004 18:42:38
Monty, jestli tedy doopravdy máš načteno o SIDS, jistě víš, že spaní bud samo v postýlce nebo s rodiči, nijak nemění jeho riziko....není to signifikantní faktor.

Takže Tvá hypotéza s postýlkou nesedí, jestli ve statistikách figurují děti, které spaly v postýlce, je to tím, že v postýlcě spí naprostá většina dětí....srovnání obou skupin dětí, tedy spící v postýlce, nebo s rodiči, nepřineslo rozdíly...je to jako říkat "nejnebezpečnější plemeno pro děti je vlčák, páč nejvíc vlčáci koušou děti, a nezohlední se, kolik se zde chová vlčáků a kolik proti ním jiných psů..."

Signifikantní jsou...rodiče na alkoholu nebo drogách, zimní měsíce, dříve narozené dítě, mužské pohlaví, KOUŘENÍ RODIČŮ, věk mezi 2-6 měsíci, výskyt SIDS u staršího sourozence...

Zalehnutí..jen v případe že jsou rodiče nadrogovaní nebo opilí, ale zalehnutí není SIDS, jinak není zvýšené riziko, při spaní s rodiči v posteli, ale ani snížené....
4.11.2004 18:29:58
Sorry, ale nemůžu souhlasit. O SIDS jsem toho četla opravdu HODNĚ, včetně minimálně STA případů, jak byly popisovány rodiči a pokud se dobře pamatuju, ty děti do jednoho zemřely V POSTÝLCE, nikoli v posteli rodičů.
Zkuste se vžít do pocitu novorozence, který je devět měsíců v děloze matky zvyklý vnímat jako primární zvuk její srdce, její dech a najednou je této jistoty zbaven a odstrčen někam daleko do postýlky. Když se takové dítě třeba nečekaně v noci probudí a NESLYŠÍ dech matky, prostě přestane dýchat jednak z toho "šoku" a jednak proto, že není jaksi "navigováno". Mimochodem, je to podobné, jako když se v noci v místnosti zastaví hodiny. Dost lidí se probudí, někteří se neprobudí, ale ve spánku to "zaznamenají" a s jinými to ani nehne. Když vezmeme do úvahy obvykle udávané "rizikové skupiny dětí" ohrožené SIDS, přijde mi to jasné jako facka.
koblizek
  • 
4.11.2004 16:46:31
Me jenom zarazi, co maji dnesni maminky proti tomu, aby dite spalo ve sve postylce. Pokud dobre vim, tak toto se doporucuje i dnes, zejmena na zapade, jako predchazeni "syndromu nahleho umrti", alespon v UK je na to obrovska kampan.

A take souhlasim s nazory tech, kteri tvrdi, ze proste vse se vyviji a nemuzeme se posmivat nasim maminkam, ani autorum, kteri neco napsali v minulosti. Je porad lepsi, ze neco napsaly a matky mely alespon nejakou literaturu, nez kdyby nenapsali nic. To plati na vsechny vedni obory, nejen vyvoj ditete.



Michaela Vaverková Klevetová
1.11.2004 11:13:18
Mirko, nebylo to v Uherském Hradišti? Tam jsem rodila nedávno a bylo to dost podobný tomu, co píšeš...
1.11.2004 9:40:50
No jo, dobove souvislosti.

Kdyz se krava pase na slunicku a zere travu, tak je v masle hodne vitaminu A a D a cholesterol malym detem neskodi (v primerene mire a pokud nema genetickou zatez). Takze takove maslo je opravdu pro deti dobre, urcite lepsi nez prumerny margarin ze 60. let.

Jak je to dneska s obsahem vitaminu v masle to nevim, ale urcite clovek nevi, jak je na tom to jedno konkretni maslo, ktere si prave chysta koupit. Zato do margarinu a "rostlinnych masel" se dneska vitaminy pridavaji v definovanem mnozstvi a s trochou usili (dost velkou) se da zhruba zjistit, ve kterem z nich je vhodny pomer jednotlivych mastnych kyselin.

A treba takovy olivovy olej se za socialismu nedal sehnat vubec (mozna snad v Tuzexu, nevim).

Dnesni maslo a predvalecne maslo a dnesni margarin a predvalecny margarin je proste neco jineho, a tak neni divu, ze se lisi i rady ohledne jejich pouzivani. V obou pripadech se doporucuje to nejlepsi Z TOHO, CO JE K DISPOZICI.

Kase misto kojeni a studeny odchov je ovsem neco jineho.
Kimmy, syn 21M
  • 
1.11.2004 6:35:28
Dik, Zabko - Ty do toho proste vidis, vid?

Jedina dobra mama je ta, ktera s ditetem travi 24 hodin denne nejmene nekolik let - takovych diskusi uz tady bylo a nemam chut se do nich poustet.

Zij si svuj zivot a nech jine at ziji svuj!

Kimmy
Evelyn1968,2děti
31.10.2004 23:13:42
Mirko, všechny babičky si to naštěstí nemyslí:o). Moje mamka sice kdysi sháněla pro mladší sestru játra na polívčičku a sladila Sunar (pamatuju si to), ale u mých dětí se vždycky ptala, co už můžou jíst a nic jiného jim nedala. jsem jí za to moc vděčná, hlavně když čtu některé příběhy tady z Rodiny.

E.
Mirka, skoro 2 děti
  • 
31.10.2004 22:15:13
Věty: Ty nedáváš polívčičky? 4měsíce
Mirka, skoro 2 děti
  • 
31.10.2004 21:44:50
Nejhorší na tom je, že si babičky stále myslí, že to dělaly dobře a že měly pravdu.
Moje tchýně například tvrdí, že dítě bez hrozby rákosky a občasného výprasku nelze vychovat!!!!
Jsem zvědavá, co se bude tvrdit za 20.let.
Ale to už snad budu babička a budu "kazit" vnoučata, mazlením a rozmazlováním.
Myslím, že dcera a snacha budou nadávat!!!
 Příspěvky 110 z 55 [Dalších 45 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.