| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku To už tady bylo…

 Příspěvky 110 z 157 [Dalších 147 >>]
Iva
  • 
29.10.2004 13:00:36
Tak nevím, jdu se prohlídnout, jestli nejsem vážně chlap,ale já se taky do práce potřebuju ponořit, aby za něco stála (myslím do práce duševní, třeba drhnout kastrol s hlídání dětí skloubit umím) a taky mi mé milované děti, i milovaný manžel včetně milovaného psa, připadají jak obtížný hmyz, pokud mě u práce vyruší, a to zvlášť když spěchám nebo jsem jinak ve stresu.
A pak musím říct, že jsou děti a děti. Skutečně některé vás vytíží natolik, že na nějakou práci k nim ani nezvládnete pomyslet, zatímco s jinými byste se bez ní doma většinu dne nudily. Nemít osobní zkušenost s oběma typy budu si myslet, že jde o projev neschopnosti nebo naopak neobvyklých mimořádných organizačních schopností zmíněných mattek. Ale je to převážně v těch dítkách.
  • 
27.10.2004 11:48:51
Milé maminky, nastávající maminky, ženy, co děťátko teprve plánují, ženy, které ho ještě (anebo třeba vůbec)neplánují, tatínkové, babičky, dědečkové a vůbec všichni, které alespoň trochu zajímá dnešní společnost...

Jsem matkou malého Ondráška a zároveň studentkou pedagogiky na brněnské filozofické fakultě. Naše děťátko bylo plánované, říkali jsme si, že poslední rok studia už snad s dítětem nějak zvládnu (manžel stihl zakončit svá studia na lékařské fakultě 10 dní před porodem, teď už pilně pracuje jako gynekolog). Zatím zvládáme, uvidíme za nějaký čas:-)

Ale proč píšu. Jsem moc ráda, že jsem narazila na tuto diskuzi neboť její téma je zároveň tématem mé diplomové práce, jejíž konzultantkou je mi doc. Rabušicová, mj. místopředsedkyně Českého výboru Světové organizace pro předškolní výchovu - OMEP a hlavně paní, které si velmi vážím.
Je jisté, že téma harmonizace mateřského a pracovního života patří v současné Evropě k jedněm z velmi ožehavých.
Podle jistého sociologa existují v západním světě v podstatě 3 typy žen:ty, které se orientují na kariéru, ty, které se orientují na rodinu a ty, které se pohybují mezi těmito dvěma skupinami. A procentuální poměr? 20,20,60. S trochou ironie se dá říci, že současný český sociální systém se svou "štědrou" mateřskou a rodičovskou dovolenou se zaměřuje právě na těch 20%. Bohužel však vcelku neobratně, neboť např. matky samoživitelky si rozhodně nemohou dovolit zůstat s dítětem 4 roky doma. Jen pro zajímavost, i v Domově pro matky s dětmi, který provozuje Charita, musí matky platit cca 3500 za nájem.
Srovnání kapitalismu se socialismem se mi v této otázce moc nelíbí, i když se přiznám, že po své stáži v mateřské škole v Francii (to by bylo téma na samostatný příspěvek), kdy jsem se s tamní paní ředitelkou hodně bavila i o jeselské péči, která je ve Francii hodně rozšířená, jsem měla podobné tendence také. Celé téma je však mnohem komplikovaňejší a jeho objektivní posouzení předpokládá alespň krátký exkurz do současné sociologie rodiny, sociální politiky, pedagogiky a psychologie(mimochodem některé studie nezastávají názor, že dítě pro své první 3 roky života potřebuje nutně mateřskou péči, důležitá je kvalita této péče, vícë článek MELHUISH, Edward C. Předškolní péče a výchova: Poučení z 20. pro 21. století. Pedagogika, 1993, č. 4, s. 449–458). Ani západní země nelze házet do "jednoho pytle", existují v podstatě 3 typy strategií sociální politiky ve vztahu k rodině, a tak třeba mezi anglosaskými zeměmi, skandinávskými zeměmi a třeba Francií či Nizozemskem existují dost podstatné rozdíly, které se samozřejmě promítají i do péče o děti.
Nikdo dnes nechce nařizivat ženám zařazení se do pracovního procesu, jak se to dělo v dobách tvrdého socialismu. Jde jen o možnost volby. Aby se rodina mohla SVOBODNĚ rozhodnout, kdy si pořídí dítě a jakým způsobem o ně bude pečovat. Jestli s ním bude matka třeba 4 roky doma nebo jenom 1 rok a pak se třeba na částečný úvazek vrátí do práce a své robátko svěří SPOLEHLIVÉ chůvě předpokladem spolehlivosti, pokud dotyčná chůva není matčina známá či chůva "na doporučení" by měla být určitá certifikace)nebo jej umístí do KVALITNÍCH jeslí nebo se třeba bude střídat v péči o dítě s partnerem či zapojí širší rodinu..

Já osobně si vážím jak žen, které s dětmi zůstávají doma, tak těch, kterým se podaří skloubit pracovní i mateřský život i těch, které třeba děti nemají a věnují se naplno své práci či jiné činnosti, jedná-li se o činnost smysluplnou a užitečnou. A z pohledu dítěte? Myslím, že je hlavně moc důležité, aby bylo robátko obklopeno lidmi, co jsou V POHODĚ.

A ještě jedna prosba na závěr: pro kvalitativní výzkum ke své diplomové práci sháním 5 maminek, které mají vysokoškolské vzdělání a děti ve věku 1-3 roky. A které jsou z Brna. Pokud by vás tedy neobtěžoval cca 3/4 hodinový rozhovor se mnou, ozvěte se prosím na adresu:kozak.m@chello.cz nebo na tel.č.605/114021.
Děkuju moc
Lucie
Hanka, 2 děti
  • 
23.10.2004 10:10:21
Renčo, z tvého příspěvku nevyplývá, jak se k situaci staví tatínek. Myslím, že je hodně důležité, jak to vidí on, jestli tuto situaci zvládá ( možná třeba i líp, než by ji zvládala maminka). Nebo jestli je to nad jeho síly a raději by se vrátil do zaměstnání.
Já mám také postižené dítě a většinou nemáme s recepty na léky ani vyšetřeními problémy, ačkoliv mezi lékaři nemáme nikoho známého. Takže bych to rozhodně neviděla jako překážku odchodu lékařky ze zaměstnání.
Pokud maminka - lékařka touží být se svým dítětem v těchto těžkých chvílích, určitě bych ji v tom podpořila.
Simona Dlouha,Martinek 6,Sarah 5
  • 
22.10.2004 1:10:05
Dekuji vam za tento prispevek!!! Zapadni spolecnost si zrejme neuvedomuje jake nasledky prinese tento "vyvoj" pro budouci generaci.Generaci deti odchovanych chuvami,ktere ani nemohou dat temto detem lasku jakou potrebuji od svych matek.....jak asi tyto deti budou vychovavat sve a v jakem prostredi?!!
V zivote nemuzeme mit vse.Jestlize se zena rozhodne byt matkou tak ji ma byt! Zvlaste prvnich pet let ditete je tak dulezitych ,co se v te male hlavicce a v srdicku utvari to tam zustane! Ja jsem mamina ,ktera je "doma" a jsem na to hrda! Moje obe deti nyni chodi do Kindergarten kam chodim 2x tydne ucitelce pomahat a tak vidim co me deti delaji i ve skole. Chci se jim nprosto venovat a udelat jim detstvi krasne.Jednoho dne me nebudou tak potrebovat a budou mit plno povinnosti,ktere uz budou sami resit...proc jim neudelat dobrou pripravu pro casto nelehky zivot dospeleho ?
Zeptejte se deti co nejvic chteji??? Myslite vozit se v drahych autech,bydlet v dvoupatrovych domech? Chteji predevsim mamu a tatu co maji cas si s nima hrat!!!
Neverim,ze na smrtelne posteli si takova matka podnikatelka preje byt aspon jeden den navic v praci.Verim,ze si preje jej stravit s detmi....
Petra
  • 
21.10.2004 21:47:49
To je velmi tezké ríct, kdyz clovek zná situaci jenom z jednoho e-mailu.Asi by bylo potreba znát tu rodinu osobne a trochu víc do té situace videt. Ale kdyz bych mela odpovedet jen na základe svých pocitu, tak bych asi byla s tím dítetem doma. Vlastne urcite. Myslím si, ze nemocné díte tu matku potrebuje jeste víc nez zdravé a opravdu bych si vycítala, ze jsem nekde jinde a ne s ním. Navíc si myslím, ze lékari mají kontakty mezi sebou i kdyz by matka uz v nemocnici nepracovala. Trochu me prekvapuje, ze celá rodina a okolí matku presvedcuje, aby pracovala a s dítetem nebyla... To mi prijde trochu zvlástní, ale mozná to má nejaké duvody, které nejdou z toho e-mailu poznat...
Renča
  • 
21.10.2004 20:42:18
Popíši Vám (bohužel skutečnou) situaci: máma je s dítětem do 2.roku věku doma, poté nastoupí do práce a s dítětem je doma otec. Dítě však nečekaně a velmi závažně onemocní, vypadá to, že nemoc je na celý život a že přináší velká rizika a handicapy, opakované pobyty v nemocnicích, nutnost pravidelné rehabilitace, speciálních výukových přístupů... Máma dítěte je přesvědčována okolím, zaměstnavatelem i celou rodinou, aby nadále pracovala, i když by chtěla všeho nechat a věnovat se jen a pouze dítěti. Ale - matka pracuje jako lékařka, pro nemocné dítě i celou rodinu je užitečné, že nejsou problémy s recepty na léky, s organizací různých vyšetření, navíc matka má slušnou pracovní dobu bez služeb a víkendů a za snesitelné peníze. Otec by se buď mohl vrátit do svého původního zaměstnání, kde se ale pracuje od nevidím do nevidím, v sobotu i v neděli (jedná se o sdělovací prostředky) a nebo si najít práci mimo obor (nejspíše hůře placenou).
Myslíte si, že by máma onoho nemocného dítěte měla všeho nechat a věnovat se pouze jemu? Jak byste postupovaly vy na jejím místě?
Jindra
  • 
21.10.2004 12:59:28
Já taky pracuju, ale jen 4 hod týdně. Víc bych bez malé asi nevydržela. Navíc stále kojím a s malou jsme na sebe hodně fixované, ale když jdu učit, ona chápe, že zase přijdu a nedělá problémy. Ale jsem vždycky šťastná, když jsem zase doma. Prostě nejraději všechno, co podnikám, podnikám s ní a nepřipadá mi, že jsem doma nějak uvázaná nebo že mi něco uniká (jsem vystudovaná VŠE), prostě holt kariéru začnu budovat až někdy, uvidíme, buď to vyjde nebo ne, přece snad děti jsou důležitější, ne? Děti má člověk jen jednou v životě a tak si to chci pořádně užít!!
Marcela, dcerka 15 mesicu, druhe mimi tu bude za 6 tydnu :-)
  • 
19.10.2004 1:21:44
Ahoj holky, mamy a vsichni ostatni!
Moc me potesil tenhle clanek, kdyz alespon nekdo stoji za "tradicni" vychovou, to jest, byt s detmi doma a naplnit tak opravdove poslani zeny - byt mamou, a to na pul uvazku. Jsem ceska, ale ted ziju uz tretim rokem v Australii. Manzel je Australan. Jsem uplne v soku, kdyz vidim nektere zeny (i me mnohe kamaradky), jak davaji sve 6 tydenni i mladsi deti do tzv. denni pece (neco jako jesle pro miminka), jenom proto, aby mohly jit do prace. Casto to neni o tom, ze by tu lide byli tak chudi, ze by MUSELI pracovat, je to o tom, ze jsou tak nespokojeni s tim co maji, ze proste MUSI mit veliky dum, nejnovejsi model auta a ja nevim co vsechno...Tady kdyz nekdo da dve male deti (i stejneho pohlavi) do jednoho detskeho pokojicku, je povazovano za zverstvo a hruzu, a kdo to dela je povazovan za chudaka, ktery na vic nema...a to je ten detsky pokoj casto obrovsky!!! Lide proste jsou priserne materialisticti a misto, aby pohodlne zili v mensim dome (na cesky standart porad jeste ohromny) a neplatili vysokanske pujcky za "dum snu", jdou radsi do prace a drou jako mezci cely zivot tyto pujcky splatit. No a jejich deti? Nekdo jiny vidi jejich prvni krucek, nekdo jiny slysi jejich prvni slovo...Nekdo jiny do nich vklada hodnoty, ktere nemusi byt hodnotami, ktere bys chtela, aby Tve robatko melo. Nejsem proti jeslim a skolkam, mnohe maminky je potrebuji. Jsou pripady zen, ktere opravdu musi pracovat, aby jejich rodina mohla prezit, ale takovych zen je zde v Australii a myslim, ze i v Cechach minimum. Oni totiz deti nemusi mit nejmodernejsi kocarek, postylku a ja nevim co vsechno. nase Anezka ma nekolik hracek, ktere nas trochu staly, ale stejne si nejradeji hraje s kartonovou krabici, krabickami od jogurtu, kolicky na pradlo - a to nic nestoji!!! Co deti, hlavne ty male, potrebuji nejvice je mama a tata. Oni potrebuji mamu, ktera je 100% mamou, ne mamou na pul uvazku. Ja si neumim predstavit, ze bych sla do prace, kdyz tu mam nekoho tak specialniho - malou Anezku - za kterou mam velikou zodpovednost - vychovat z ni zodpovedneho cloveka. A to za me zadne jesle neudelaji. Na zaver chci dodat, ze nejsem zadna putka sedici doma a nebo nejaka usmrkana nemoderni mama. Naopak, mam vysku, pracovala jsem pro vladu (a mela jsem svou praci moc rada - ale materstvi je pro me lepsi a krasnejsi) a vubec, jsem vselijak jinak cinna...Nerikam to, abych se chlubila, ale abych vas mamky povzbudila. Lide na nas casto koukaji jak kdybychom vypadly ze stredoveku. Takze 100% mamky hlavu vzhuru!!! Fandim vam. A omlouvam se, muj pocitac nezvlada ceskou diakretiku ;-).
18.10.2004 21:48:17
No nevím, Jindro, já na rodičovský taky pracuju, ale tisková mluvčí ze seriálu opravdu není můj vzor - televizi totiž pouštím jenom výjimečně, protože když si vezmu rodinu + práci + záliby, tak už mi nezbývá čas sledovat, co se v televizi vysílá nebo nevysílá ;o)

S.
Jindra, dcera 2 roky
  • 
18.10.2004 20:57:06
Se článkem souhlasím, ale co naděláte, když v médiích je propagován přesně ten názor, že matka, která zůstane s dítětem doma je slepice. Koneckonců se podívejte ne hojně propagovaný seriál v neděli na Nově v hlavním vysílacím čase - matka dělá tiskovou mluvčí, je stále někde v tahu se svým milencem - šéfem a syna (kterého násilně odstavila v cca 3 měsících) hlídá v podstatě cizí stará paní, kterou náhodně potkala na hřbitově. Tak to má být asi náš vzor a veskrze kladná hrdinka.
 Příspěvky 110 z 157 [Dalších 147 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.