| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Pilní žáčci hláskováčci

 Příspěvky 19 z 9 
Pepa (jedno miminko)
  • 
7.10.2004 23:20:23
Četl jsem nedávno o jednom americkém vice prezidentovi co si děsně uškodil když se zúčastnil téhle soutěže v jedné obyčejné základce a tvrdil že brambora se píše "potatoe". Pak to prý bylo čtrnáct dní denně v novinách a TV. Snad i Bush jr. měl podobný problém takže se to netýká jen dětí :-)
ingrid
  • 
4.10.2004 20:02:29
Ahoj, muzes mi prosim poradit, jak se mam zaregistrovat, nejak mi to nejde
4.10.2004 19:58:09
Ahoj, učím angličtinu dospělé a musím říct, že i oni mají se spellingem většinou problém, protože pravidla jsou prostě jiná než v češtině. Mně docela pomáhaly různé mnemotechnické pomůcky a psaní slovíček, která jsem se měla naučit, ve výuce hodně čtení a her. Taky je v tom určitě nějaká míra talentu a píle-nějací lidé můžou chodit na hodiny pořád s minimálním efektem, jiní chodí intenzivně měsíc kvůli nějakému cíli a umí mnohem víc za tu dobu.
Ošidnost anglického pravopisu dokazují i překlepy/chyby v básničce v textu-pokud se ta tři slova mají vždy číst stejně (místo sight-sigh, místo reign-reing) :-)
  • 
30.9.2004 21:50:16
Mila Katko,
pokud Tě zajímají tahle propojení jazyků, vyhledej si knížku Fredericka Bodmera: The Loom of Language, vyšlo to i německy pod titulem :Die Sprachen der Welt. Je v ni celé "museum slov", kde najdeš všechno, co Tě zajímá. Slovanské jazyky jsou v ni ovšem ličeny jako velmi zastaralé ve své struktuře, což přičítá historickému vývoji a železné oponě. Je ovšem zřejmé, že nebyly středem jeho zájmu. I tak je to neobzčejně zajímavá kniha a skutečná pokladnice pro každého, kdo se o jazyky zajímá Určitě si počteš. Vera S.
30.9.2004 5:57:53
Mila Vero,
pekne zdravim do Californie. S mensim zpozdenim jsem se chtela rozdelit s nasi zkusenosti - uz treti rok pouzivame program Spelling Power a spelovani u nas patri mezi oblibene predmety. Student se uci jen ta slova, ktera nezna, a to v deseti krocich: 1.vyslov dane slovo nahlas se spravnou vyslovnosti 2.podivej se pozorne, jak vypada slovo napsane 3. znovu slovo vyslov a pak vyhlaskuj 4.zavri oci, predstav si slovo napsane a vyhlaskuj ho 5.otevri oci a zkontroluj, jestli jsi to vyhlaskoval spravne 6.napis slovo prstem na stul (do pisku, na hrubsi latku, na tabuli...) 7.opet zkontroluj, jestli to bylo spravne 8.napis dane slovo na papir (co nejcitelneji) 9.zkontroluj, jestli jsi to napsal spravne 10. zopakuj osmy krok, jestli jsi udelal chybu. A na uplny zaver napiseme jednu jednoduchou vetu s nove naucenym slovem. Priznavam se, ze taky patrime mezi ty "blazny", co jdou na to pres koreny - letos jsme zacali s latinou....uvidim, jake ovoce to prinese :-) Fascinuje me, kolik anglickych slov je latinskeho, reckeho, francouzskeho puvodu...a vubec, jak jsou jazyky navzajem propletene a promichane. Diky za zajimavy clanek.

Katka
Misa
  • 
27.9.2004 20:37:45
Nam se jako cizincum zda, za anglictina neni tak tezka, ale musime si uvedomit, ze anglicke deticky se musi naucit "vyspelovat" mnohem vic slov, nez je prumerny Cech schopen se naucit za cely zivot. A mimochodem anglicani, kteri se uci cesky nemaji ani paru o vyjmenovanych slovech ci shode podmetu s prisudkem atd. Oni se to uci zrovna tak mechanicky jako my cizi jazyky.
Me pri uceni jak anglictiny tak francouzstiny pomohlo si pri psani slova ho zaroven i vyslovit jak nejlepe to slo. Mozna, ze za moji schoponost zapamatovat si dobre pravopis cizich jazyku muze i fakt, ze jsem se dost dlouho ucila tesnopis, coz je "jazyk" sam o sobe.
PS: a za to ze nepisu s diakritikou muze nekolikalety pobyt v zahranici
Misa
  • 
25.9.2004 2:24:28
Myslim ze anglictina je o proti cestine velice jdnoducha. Rekla by jsem, ze anglictina je lehci nez spanelstina.
Chudacci ceske deti - ty vyjmenovana slova, gramatika, y a i, atd..........
Osobne ziji 7 let v anglicky mluvici zemi a problem mam jen z cestinou, kterou tak casto nepouzivam. Takze anglictina neni zadny bubak o proti cestine je to brnkacka.
Luciash
  • 
23.9.2004 16:13:40
No, já kdyz jsem zacinala s anglinou tak mi vzdycky hodne pomohlo si precist to slovicko nahlas - jak se psalo. A ono ti to pak tak nejak utkví, ze bagage je BEGIDZ. Ovsem pak byl problem, kdyz jsem pribrala francouzstinu a moje "bagage" se najednou cetlo i BAGÁŽ :o) Ale to byla otázka dvou tri tydnu...
Toranoko
  • 
22.9.2004 9:24:57
O spellingu jsem samozřejmě slyšela. Já se ale víc zabývám francouzštinou, a tam, i když je výslovnost pravidelná, mají děti stejný problém - naučit se pravopis je pro ně horor. Ale o žádné speciální metodě učení pravopisu nevím.Kdyby někdo věděl, jak se to tam děti učí (jakou metodou), dejte mi prosím vědět - já tam byla jenom na střední škole, a moji spolužáci pravopis "bezpečně nezvládali" - hlavně shody příčestí, atp.
 Příspěvky 19 z 9 

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.