| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Alergici ve škole

 Příspěvky 17 z 7 
Jana Novotná, 14ti letý syn alergik
  • 
15.6.2006 14:39:53
Syn chodí již do osmé třídy ZŠ. Učí se velmi dobře, vysvědčení mu pokazí bohužel
jeho zdravotní stav. Zrovna včera psal opakovací prověrku z matematiky. Zkoušení a písemky na závěrečnou klasifikaci probíhají v červnu-období pro alergika velmi svízelné.
I přes injekce už od února, přes pravidelné léky a kapky do nosu a očí, problémy má velké.
Od čtyř rána kýchá, smrká, chvíli usne, zase, takhle se vzbudí asi 4 x. Písemka je hned první hodinu-příklady na soustředění, rýsování přesnost.Je nucen se soustředit po probdělé
noci, do toho záchvat kýchání a zase smrkání. Přinese ve školním batohu snad třicet posmrkaných kapesníků. Samozřejmě smutek - písemka nedopadla dobře, dostal trojku a tím pádem na vysvědčení dvojku. Jediná dvojka, která mu opět zkazí vysvědčení. Ukazoval mi chyby, které udělal - pouze z nepozornosti a nesoustředění. Škoda, v pololetí (v zimě) má za jedna. A učitelka? I když vidí, jaké má problémy během psaní, jen řekne: "No, pěkně jsi to zvoral!"
Takhle už bojujeme několik let, ale v pubertě se obtíže zhoršily.
Děkuji za článek, který plně vystihuje alergické dítě ve škole. Nerada za někoho oroduji, ale článek si vytisknu a příští třídní schůzky s ním seznámím asi málo vzdělané učitele.
  • 
8.11.2004 18:29:31
Clanek Phdr.Novosada mne velmi zaujal. Zabyva se totiz problematikou, kterou chci popsat ve sve diplomove praci. A proto se vas ptam, jake mate zkusenosti s vyukou v laznich? Melo vase dite problemy s navratem do skoly a dohanenim latky?
  • 
2.11.2004 12:36:31
Máte pravdu,
když učitel nechce, nepochopí nic; vždyť by mu to přineslo komplikace a práci zdánlivě navíc.
Ale: Zkuste s učitelkou promluvit, nabídněte třeba tento článek z DaM, pčineste srozumitelné vyjádření od lékaře a pokuste se sjednat schůzku mezi novou a bývalou učitelkou, aby ta nová měla informace od učitelky, která se jí může zdát objektivnější než vy a která Vaši dceru již poznala a ví, co v ní je.
Přeji hodně trpělivosti. Zdravím Vás obě L.N.
Iva , dcery 5 a 9
  • 
5.10.2004 7:30:49
Když jsem si přečetla článek, čekala jsem napjatě na první reakce...Já i manžel jsme oba astmatici a alergici a starší dcera je obraz rodičů. Zatím alergie, atopický ekzém a dlouhodobé kašle a rýmy. První 3 roky školní docházky jsme nějak přežily, paní učitelka po půlroce pochopila, že malá prostě smrká a kašle a není při tom nemocná a že se očas škrábe a často nesmí do plavání, protože má ekzém v neúnosném stavu. TeĎ ve 4-té třídě máme novou mladou, nadějnou paní učitelku. A já zvažuji jestli si s ní promluvit. Začlo to tím, že jsme do školy nastoupily o 14 dní později z důvodu účasti na alergickém pobytu u moře...a během prvních 3 dnů, kdy se nestačila ani rozkoukat donesla 2 černé puntíky s tím, že když jich bude mít 5 tak dostane důtku. 48 hodin po té co vystoupila z letadla mi došlo že to asi bude boj. No a pak psaly diktát v den kdy rýma a kašel - nad ní zvítězily - byla z toho tak ubytá že doma odpadla...a diktát samá chyba.
Je to přesně jako v tom článku. Ale já mám obavy, že se setkám s přístupem "matka jde hájit své neschopné dítě" ....a tak zvažuji, nechci, aby se na malou dívali jako na chudáčka, aby měla úlevy. Ale připadá mi zbytečné ji nechat doma pokaždé když smrkne ze strachu, aby nepřinesla špatnou známku. Navíc od sebe vím, že ráno netuším co příjde. Stačí jeden zvířený prach od auta na ulici a pokud je to TEN dotyčný prach..což nikdy nevím...dusím se až do večera...
Omlouvám se za dlouhé povídání, ale za týden jsou třídní schůzky a já se potřebuji rozhodnout, tak každá rada je pro mně zlatá.
Petra
  • 
20.9.2004 13:33:46
Uf, ted jsem si to přečetla a za to měkké i se omlouvám :)
Petra, 5 dětí
  • 
20.9.2004 13:31:02
Z mých pěti dětí jsou tři alergici, takže mám bohaté zkušenosti. Ve škole jejich potíže plně akceptovali, děti jezdí i na tábory a nemají žádná velká omezení, jedna moje holčička měla potravinovou alergii na pšenici, což v praxi znamenalo, že nesměla třeba knedlíky nebo chleba. jela tedy na školu v přírodě s krabicí od banánů plnou alternativních potravin, které jí paní učitelka dávala. Ostatní děti jí záviděli, když místo chleba měla rýžový chlebíček s čokoládou (ta jí nevadí). Do ozdravovny jezdíme pravidelně každou zimu - je tam kolem deseti dětí na tři paní učitelky, takže i dcera na gymnáziu zvládla pak přechod po ozdravovně do školy. Do ozdravovny jezdím s dětmi na turnus pro maminky s dětmi a tak si na to můžu i dohlídnout.
17.9.2004 12:12:13
Skvělý článek - se vším souhlasím. Můj syn má astma bronchiale a alergii na prach, pyl a roztoče.Občas se mu "vysype" i ekzém. Co se týče přístupu učitelů - myslím, že není problém. Na hodiny TV jsem napsala pouze sdělení panu učiteli, že syn je astmatik, že může být zapojován do veškerých aktivit v hodinách, pouze s omezením - "pokud mu dech stačí" - stručně řešeno. Toto moje oznámení panu učiteli stačilo, nepožadoval žádné lékařské dobrozdání. Důležité je - si myslím - že o tom učitel ví a nebude překvapen, bude-li se jednoho dne syn třeba dusit a bude vědět, proč to tak je a jaký lék mu má podat. Shrnuto a podtrženo - nemám problémy s přístupem školy k nemoci mého syna.
 Příspěvky 17 z 7 

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.