| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Otcovské fejetony: Nedělní fanatismus

 Příspěvky 110 z 26 [Dalších 16 >>]
Šáry
  • 
9.1.2005 10:58:46

Já bych se vůbec nedivila, kdyby vás po těch vašich rozumech ta kolegyně tou sekačkou fakt přejela. A měla by úplnou pravdu. Co je vám kruci do toho, jak ONA tráví SVOJE volné dny, a co vám dává právo protivně moralizovat, jak by je trávit MĚLA, protože to je podle vás jediný správný způsob? Jak by bylo vám, kdyby vás ona začala agresivně přesvědčovat, že v neděli se na zahrádce prostě dělat MUSÍ.

Nejlepší jsou fanatici, co je dveřma vyhodíte, oni se oknem vrátí, valí vám klíny do hlavy o své jedině možné pravdě, a když vás dostatečně vyprudí a vy se ozvete, vpálí vám, že jste netolerantní k cizím názorům.
9.1.2005 9:29:47
Hádejte, co dělám v neděli ráno já?

Vskutku originální činnost - chodím vysbírávat odpadky kolem kontejnerů na tříděný odpad v naší ulici.. Proč to dělám? Protože se na ten bordel nechci dívat. A proč v něděli ráno? Protože mi v tu dobu dítě spí a manžel je doma, takže jí hlídá (i když taky spí). A prostě mi nedělě mi vyhovuje víc než sobota.

Ale podle vás tím "zpochybňuji sladké nedělání" a zasloužila bych si nejspíš ukamenovat.

Co takhle trochu tolerance, he??
22.7.2004 12:36:29
Je pěkné, že myslíš na neděli jako na den odpočinku a předpokládám, že proto, že i Bůh sedmý den odpočíval a těšil se ze svého stvoření (bylo-li to sedm dní nebo sedm miliard let je mi celkem lhostejno a vzhledem k tomu, že jsme dostali do vínku rozum k bádání a přemýšlení, je pravděpodobné, že jsou dnes vědci na správné stopě...Nakonec - Bible často mluví v obrazech). Pro mne je důležité, že v pohodě strávím den se svou rodinkou, tak trochu na sebe více myslíme a snažíme se udělat si navzájem radost - stačí maličkosti. Asi nejvnitřnější pro mne je, že více na sebe nechám působit krásu stvoření - přírodu, že jsem její součástí a hlavně, že JSEM součástí Boha. Vnímat jeho přítomnost. Setkat se s Ním. A přiznám se, že doufám, že pokud přitom pleju své milované růže, JEMU to nevadí ... Měj se krásně.
11.5.2004 8:32:01
... volejte na souseda policii! A hlídky v neděli najezdí (jindy taky ne :-). Takže nám někdy k nedělnímu obědu smrdí kouř od sousedů a z grilování to není, po obědě vrčí cirkulárka, ale abych nebyla nespravedlivá, není to pravidelně.

My, jakožto taky živnostníci, si neděli uděláme, když si můžeme ukrojit jeden den kdykoli v týdnu, kdybychom čekali na neděli, mohl by už nebýt čas. Ale to znají asi všichni malopodnikatelé :-).
Honza (dve dcery 3 a 5)
  • 
10.5.2004 13:36:19
Myslím, že tohle opravdu není důležité, který den to je. Katolíci budou tvrdit, že neděle, židé či Adventisté sedmého dne zase sobota. Jde spíše o to, že lidé všech těchto vyznání pokládájí jeden den v týdnu za den páně a tudíž za svátek a o tom to je. Měl by to být den, kdy by se člověk měl (v rámci možností) co nejvíce odprostit od "světských" starostí a užívat si ho pro potěchu duše a tím vlastně i oslavu Boha. Každý si pod tím může představit něco jiného a ať už je to jakkoli, je to stejně věc vlastního svědomí a nikdo z lidí nemá právo to soudit (většinou soudí stejně "farizeove", kteří si sami nevidí do úst...).

S tou nedělí a sekačkou už vůbec nejde o záležitost víry, ale spíše ohleduplnosti vůči ostatním. Neděli si jako svátek užívají i "neznabohové". A i většině z nich se sekačka v neděli ráno v šest nelíbí. Myslím, že tahle činnost se dá naplánovat i na jiný čas. A pokud jsou to workaholici (nemluvím o lidech pracujících na směny) trávící většinu času například v kanceláři, navrhuji kosu. Její šustění nikoho rušit nebude a dotyčný si návíc užije zdravého pohybu, na který mu v pracovním týdnu nezbývá čas...
  • 
10.5.2004 10:18:14
Sedmý den týdne je sobota, ne neděle. Je to den, který Bůh určil že se má světit, zachovávat jako den odpočinku.
10.5.2004 8:32:19
Taky s tím stále bojuju, tedy myslím tím nahromaděnou práci za celý týden, a touhou taky mít aspoň jeden den z těch dvou volných opravdu volný. Domácnost je pro zaměstnanaou ženu fakt dost zatěžující, i když děti už jsou větší. Taky mě vytáčel manžel stále na cestách, když mi odkudsi zdaleka vesele volal a vyprávěl, jak včera byl na kolech a dneska jede na volejbálek a co že my (tedy já a děti) o víkendu podnikneme, a já viděla ten zaneřáděný byt, spoustu prádla, resty z práce, a k tomu fakt, že když to neudělám dnes, samo to nemizí, prostě si to na mě počká, nikdo jiný to neudělá, a bude to ještě horší. Pak jsem se ale už vztekla, a rozhodla se, že aspoň jednu akci, třeba ten výlet na kole, si o víkendu dopřeju. Člověk se musí nějak nabít, aby mohl jet dál. A ono se to dá, i když se člověk musí vyrovnat s faktem, že doma to nevypadá pořád na návštěvu prezidenta, že nevyžehlené prádlo se prostě kopí, že děti se můžou obsloužit samy a já přitom nejsem krkavčí matka, prostě ten čas se dá najít, (třeba ne každý víkend, nebo ne celý den, ale dá) i když to občas vypadá že ne.
A k tomu vaření o nedělích, to mě taky někdy dost štve, všichni si užívají volna třeba u televize, a já celé sobotní dopoledne vařím s tím, že to má být i na neděli, právě abych pak už nemusela. Mám žrouty, tak se to občas sní už v sobotu, to ale už nedělní jídlo nevařím, jí se co dům dá, nebo udělám něco jednoduchého, nebo si občas taky na jídlo zajdeme. Když nejsou peníze, tak si někde na výletě na kole dáme třeba každý jenom polívku, a dojíme se rohlíkama, ale to není důvod abych se místo výletu celý den honila u plotny.
Všem, co tvrdí, že to nejde, bych chtěla vzkázat, ať to zkusí přehodnotit, jestli to že pracujou je opravdu uspokojuje je to v pohodě, ale jinak by se to určitě dalo nějak setřepat, i když, vím, snadné to není.

A ten nedělní rámus, to není pracovitost, ale obyčejná bezohlednost, a myslím, že na to už snad nějaké vyhlášky jsou. A jestli ne, doufám, že je brzo zavedou.
Ženetka
  • 
7.5.2004 19:01:43
Občas taky vytáhnu sekačku na trávu v neděli - udělám to prostě, když mám čas a na rozdíl od těch, kteří vlastní sekačku benzínovou, tak já s tou elektrickou nesekám, když je tráva mokrá, nejsem sebevrah.
  • 
7.5.2004 15:32:04
Dobrý den. tvrdíte, že táta toho po návratu ve čtyři odpoledne moc nestihne. chápu, že na práci v zahrade je potreba svetlo, což treba v zime moc neni (kdo ale v zime seká zahradu, že?), ale třeba v létě je možno makat do devíti. ač máme doma malou a já končím v šest, tak chodíme střídavě cvičit, vaříme, uklízíme atd. Na to si opravdu nepotřebuji vyhradit neděli.
Emina
  • 
7.5.2004 14:36:06
Mily Jirko, pro nektere lidi je prace na zahrade relaxaci. Vis, oni maji radi hlinu a rostliny, ta nejbezbrannejsi bozi stvoreni. Oni se tak dotykaji Boha a oslavuji ho a je to pro ne svatek.
Ta pani, cos nam ji sem dal jako ilustraci ubohosti, by ti jiste nevycitala, ze jedes v nedeli v polyesteru ci krimplenu do Velkeho Oseka Spartakem, i kdyz auto hluci a pachne a otravuje plody rostlin olovem.
No, a kdyz jde nekdo do prace, tak mu to prej, nebo zkus zacit odpoustet.
 Příspěvky 110 z 26 [Dalších 16 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.