| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku DDT porodnictví

 Příspěvky 110 z 355 [Dalších 345 >>]
ŠTĚPÁNKA STEJKOZOVÁ
  • 
10.11.2005 13:13:55
Děkuji Vám za knihu Nová doba porodní. Když jsem byla potřetí těhotná (2002), náhodou jsem v knihkupectví objevila Vaši knihu a musím konstatovat, že mě během několika málo minut natolik ovlivňila, že jsem ji přečetla jedním dechem a potom jsem moc a moc přemýšlela o sobě o dětech a o Všem co s těhotenstvím a porodem souvisí. Asi po týdnu jsem se odhodlala potichu manželovi sdělit, že bych asi nejraději rodila doma. Jeho reakce byla naprosto úžasná a v lednu 2003 se nám narodila dcera Rozálie. Svůj příběh jsem se odhodlala zveřejnit až dnes. Zveřejněn na adrese: Rodina/Bříška/Jak se rodí.../Jak jsem rodila ve Třebsku.
Děkuji Vám za to že máte takovou odvahu v dnešní době vydat takovou knihu. Doporučila bych ji jako povinnou literaturu všem ženám, porodním asistentkám a lékařům.
9.6.2005 13:19:24
Já jsem teď ve čtvrtém měsíci těhotenství a Markovu knihu Nová doba porodní jsem četla ještě před otěhotněním. Já jsem z ní ale měla naprosto opačný pocit. Já nemám ráda nemocnici a vše, co s ní souvisí, zatím jsem nepoznala lékaře, kterému by šlo v prvé řadě hlavně o pacientku a který by respektoval přání a názory někoho jiného, než sám sebe. A to jsem zdravotní sestra. Já už pomalu plánuju porod doma, ale samozřejmě pokud budou komplikace, tak (možná si někdo řekne, že alibisticky) odjedu rodit do porodnice. Ale v případě fyziologického těhotenství se rozhodně nechci odevzdat do rukou někoho, kdo se mě ani nezeptá, jestli opravdu tu injekci chci... Absolvovala jsem předporodní kurz (v Českých Budějovicích u doktora Míky), kde jsem se v podtatě nedozvěděla nic jiného, než to, jaké komplikace můžou nastat. teprve tady jsem dostala strach z porodu. Jedna maminka se na jedné hodině zeptala, jestli může odmítnout holení a porodní asistentka, která tam právě byla, na ni doslova vyjela, že dneska se holí snad každá mladá holka, tak proč s tím děla takový cavyky. A že i když jde ženská na operaci s hlavou, tak jí stejně spodek voholí, tak co.
Dneska už snad není porodnice, kam by tatínka nepustili k porodu (samozřejmě fyziologickýmu a za úplatu). Akorát v Českých Budějovicích tatínka volají, až když je porod ve své druhé době. Tedy, pokud bych se dopravila do porodnice hned při počínajících kontrakcích, tak kdo mi bude v následujících cca 7 hodinách masírovat záda? Kdo mi bude oporou a kdo se postará o dodržování mých přání? Že by porodní asistentka, o tom pochybuju.
Takže porod doma? ANO
Monika
  • 
29.2.2004 9:56:25
Plně s tebou souhlasím
  • 
26.2.2004 19:32:05
Tak jsem skoro mela slzu v ocich po cteni tohohle clanku. Predem upozornuji na moji Cestinu ... ja jsem nic Cesky nenapsala uz devet let!
Co pak lide v Cechach nemaji moznost cist reporty a vyzkumy, ktere leta letouci dokazuji, ze porody doma a s porodnimi babami jsou normalni, bezpecnejsi, rychlejsi, zdravejsi, levnejsi, a navic krasnejsi nez porody v nemocnicich? Dano, ze rodicka nemela vazne problemy behem tehotenstvi.
Co pak zeny v CR nejsou informovany o problemech s intervencemi behem porodu a po porodu (separace matek a deti, umele krmeni mimin bez rodicovskeho souhlasu, medic. procedury delany na miminech jako vseobecna norma, atd.)?
Co pak navrhy a doporuceni od WHO (World Health Organization) nejsou diskutovany s verejnosti?
Neni se cemu divit kdyz spousta Cechu se tak vidi v Americe (vsechno co Amerika dela je super) i prestoze Spojene Staty maji nejhorsi statistiku umrtnosti zen i novorozenat, komplikaci, a dlouhodobych zraneni spusobenych porodem (kvuli spatnym intervencim a nepozornosti doktoru a sester) ve vyspelych zemich.
Ja si pamatuji co moje maminka a me kamaradky rikaly o porodnictvi v CR a jak zhrozena jsem byla (holeni chloupku!, klystyr!, otcove nemohou byt pritomny u porodu nebo museji platit!, intervence and alternativy nejsou diskutovane s rodickou!). To vypada prava zen jsou suspendovana jakmile otehotni a hlavne jakmile jim kontrakce zacnou.
Nevim jak se tomu hnuti na prevedeni mentality lidi, ze tehotenstvi a porod je normalni a naturalni process (a ze zeny instinktivne vedi jak je nejlepsi pro ne rodit), ale za to vim jak se tomu dari tu v Kanade.
Zeny v Britske Kolumbi konecne mohou rodit legalne doma, obklopeny svymi bliznimi pro podporu, kde se mohou pohybovat, menit pozice, byt ve vane, jist a pit, byt RELAXOVANE a relativne pohodlne, a vedet, ze je pritomen nekdo, kdo se o ne postara kdyz porod nepujde tak jak ma. Vetsinou tam je jedna nebo dve midwife(ves), doula (nebo dve), partner(ka), aj predchozi deti (kdyz chteji a jsou pripraveny na to co se bude dit, vetsinou starsi nez sest let).
Zeny mely moznost rodit v nemocnicich s jejich partnery, OB doktory/ nebo osob. doktory, anebo zustavaly doma a rodily s nelegalnima porod. asistentkama nebo porod. babama.
Pred peti lety v moji provincie hnuti rodicu, zen, porod. bab, doktoru, atd. vyvrcholilo v uzakoneni vladou ze prodni baby (ano, midwives) jsou legalni "pracovnice". Nejen ze porodni baby a asistentky mohli legalne asistovat zenam v porodu v jejich domovech, ale i v nemocnicich, A HLAVNE, ze je to hrazeno verejnou pojistovnou, kterou kazdy obcan provincie ma za darmo (placena nasema taxama). Bohuzel, co se timto stalo, je ze porodni asistentky a baby se staly clenkami medic. sboru ... jsou regulovany colegii ktera musela podstoupit tlaku doktoru na hodne vecech, hlavne v nemocnicnich porodech.
Britska Kolumbie je konecne priblizena k vyspelym statum s velice dobrou tehotenskou a porodni podporou.
Ale vubec nejhorsi je jak zeny nejsou podporeny a povzbuzeny v jejich rozhodnutich a nejsou plne informovany o moznostech, alternativach a riscich.
Petra Halámková
25.2.2004 7:12:52
Jano s dvěma syny, každá hledáme svou oporu, čili sebevědomí jinde. Moje jednání, které cítím jako správné, snaha o adaptaci na podmínky, kde se člověk octne, opravdu neznamená, že to je pro radost velících autorit(i když si to třeba oni nebo okolí myslí). Mějte se.
24.2.2004 2:43:07
Je to asi skutecne tezke, na mne se Jehoviste kupodivu nespecializuji( ac jsem neobycejne vhodna adeptka, jednou nohou v hrobe, druhou v urne, jak rikala jedna spolupacientka...), kdysi se domahali popovidani, mati jim rekla, ze je katolicka, a dali pokoj. Ale taky by me to stvalo kdybych kdykoliv bych vytahla paty z domu tam strasil nekdo ze Svedku a prednasel mi vety vytrzene z kontextu. Soudim, ze pouhe posilani do... nestaci.Ale mela jsem ze to, ze pokud mas jinou viru daji Ti pokoj, dost me to udivilo, ze jim to nestaci.
24.2.2004 1:49:33
Souhlasim, take si myslim a upozornovala jsem na to,ze tato data jsou zneuzitelna a i kdyz jsem chronicky nemocna, nosim s sebou v penezence upozorneni na svou nemoc, presnou diagnozu, upozorneni na komplikace a posledni vysledky. je to pro mne unosnejsi nez vedet, ze moje data trci nekde v PC, ne ze bych se svou nemoci zas tolik tajila, ale nevidim duvod, proc by se k tomu mel dostat prakticky kazdy schopnejsi "hacker"( doufam, ze to nekomolim).
23.2.2004 23:33:52
Toho zneužití bych se taky bála. Asi máš Nadi pravdu. Zatím jsem až nebezpečně zdravá tak to kvůli preventivce jednou za dva roky ani nepotřebuji. Díky za názory. J.
Milada.
23.2.2004 23:15:29
Naďo,

jak jsem psala, v tuto chvílí celkem z dobrého zdroje vím, jak to s tímhle projektem je. A svůj názor jsem vyjádřila.

V tomhle státě není nikdo, kdo by za údaje IZIPU ručil, kdo je by je spravovala atd.. není prostě dořešena strašná spousta otázek.

Milada
 Příspěvky 110 z 355 [Dalších 345 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.