| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Otcovské fejetony: Kouzlo druhých Vánoc

 Příspěvky 110 z 15 [Dalších 5 >>]
MartinaNov (dva rošťáci
4.1.2009 15:31:34
naprosto souhlasím. I mi by vadil vánoční stromeček bez dárků, co pak s ním, že...
A ty slevy??? Jak již bylo řečeno, i v červenci bývají slevy.
Já řeším vánoční dárky už o letní dovolené. v klidu si popřemýšlím, koho obdarovat, napíšu si seznam a průběžně, jak mě napadají dárky, si dopisuji k jednotlivým osobám. A jakmile je určená věc v akci, můžu jít nakupovat. Jednak se takhle rozloží finanční náklady na jednotlivé měsíce (protože nevím jak vy, ale já nikdy "na Vánoce" nic neušetřím), jednak není stres a honička. A za těch pár měsíců opravdu zvládnu nakoupit a nachystat pro celou rodinu. Před Vánocemi pak už jenom dělám evidenci dárků, balím, případně ještě dokupuji maličkosti.
Souhlasím s tím, že kupovat dárky jenom proto, že byly zlevněné (čili za každou cenu), je blbost, na druhou stranu, když vím komu co, tak se dá dopředu na nějakou slevu počkat (např. domácí potřeby, hračky, elektro, sportovní vybavení).
Já to tak dělám už 3. rok a díky tomu mám čas i v šestinedělí se svým druhým tříletým synem péct cukroví ~:-D
Milada.
20.1.2004 15:46:03
Hele Maki,

nevím..možná se známe z jinýho serveru :)
O cenu vleku mi už vážně nejde..pochop, že my máme děti dvě a jaksi jsou to obě problémové děti..potřebujeme alespoň dva pokoje..spíš i kuchyňku (malá je alergik, takže jí vaříme sami)..nic proti Tobě ..ale vážně by mne to zajímalo, kde v plné sezóně tohle seženeš...to, že preferuji bezroztočové prostředí jsem už celkem vzdala (tak holt jsme v děsným koberci,co nadělám), vozím si prostěradla a polštáře pro malou sebou atd. Ale, jo, já Ti i věřím, že to seženeš, přesto myslím, že hledám pečlivě a ono ? NIC :-)

Milada

Maki
  • 
20.1.2004 11:50:26
Milado,
jde o to jak hledáš, my jsme byli letos přes Vánoce na týden ve Špindlu a platili jsme na týden 5 700 za dva dospělé a jedno dítě ( plná penze, včetně vleku u chalupy v ceně). Nezlob se, pokud nenapíšu, která to je, protože je malá a rádi bychom, aby tam bylo volno i příští rok.
  • 
16.1.2004 11:11:22
V naší rodině jsou "druhé" vánoce již tradiční akcí. Jejich počátek se datuje do doby, kdy byly děti malé a já jednou těsně po Vánocích zjistila, že jsem zapomněla dát jeden dětský dárek pod stromeček.
Od těch dob se samozřejmě druhé vánoce zritualizovaly. Děláme je každý rok a to při příležitosti odstrojování stromečku. Dárky k těmto druhým Vánocům by měly být především finančně nenáročné a pokud možno vtipné - i když ne vždy se to podaří - a zhusta jsou doprovázeny nějakým textem. Tak si například pamatuji, že od babičky jsem obdržela "něco na zub" (v balíčku byla ukryta zubní pasta), manžel dostal rybičky do akvária (šlo o olejovky) apod. Za výhodu jsem vždy považovala a považuji, že do "druhých" vánoc mohu zapojit i děti v "ježíškovském" věku. Je jim vysvětleno, že to jsou vánoce, kdy už Ježíšek nechodí a že tedy dáreček musí udělat samy - něco nakreslit, vystřihnout, atd. Letošní druhé vánoce jsme stanovili na 24. ledna a bude samozřejmě rybí polévka, ale nikoliv kapr, ale kachnička,ňam,ňam (píšu to před obědem). A zpívat se již nebudou pod stromečkem koledy, ale novější "vánoční" písně: purpura, cinkají zvonky bílé a možná i vánoce, vánoce odcházejí.
Mimochodem, jako u každé takové rodinné akce je to bezvadná záminka, aby se sešla celá široká rodina. A pro mě ještě navíc důvod k tomu, že druhý den musím vygruntovat, když už jsem to neudělala před opravdickými Vánocemi. Takže druhým vánocům zdar.
P.S. Takové povídání o různých rodinných rituálech by vůbec nebylo špatné, jčlověk by se třeba rád inspiroval.
AlaK
16.1.2004 9:02:40
Mluvíš mi z duše Sosane! Jsem ráda, že existují alespoň někteří muži, kteří mají rádi Vánoce. Myslím že tady stoprocentně platí "Jaký si to uděláš, takový to máš!"
Milada.
16.1.2004 8:19:53
Míro,

a kolik Vás to stojí??? Ve vánočních a povánočních termínech jsou ty nejdražší pobyty z celé sezóny...na tu dobu se do českých hor sjíždějí Němci, Holanďani atd...týden od 26.12 stojí běžně 2-3x více než týden březnový. Ti cizinci samozřejmě moc nelyžují (max. se dají zapsat do některé z lyžařských škol), z cizinců profitují hlavně ubytovací zažízení a restaurace. Němci se k nám prostě jezděj najíst s celými rodinami, jsou vybaveni mirkobusy, jedna rodina čítá i 7 členů....

Pro mne (resp. pro rodinu) je týden v Peci o Vánocích, domlouvaný přes cestovku, přes agenturu drahý asi tak, jako když pojedu na Kanáry...Ano, jsou ještě podniky, kde na toto přispívají..jenže PAK se k Vám majitelé ubytovaní chovají jinak..jako na ty...co nám tady zacláníte...večeře máte vyhrazené od tehdy do tehdy..už jděte, potřebujeme uvolnit stůl pro Němce...

Milada
Míra & spol
16.1.2004 7:12:59
My trávíme Vánoce na horách v Peci - žádný stres, lyžovačky, koulovačky, sáňkovačky .... a o štědrém dnu vleky zdarma. M.
Hela, 2 prckové (4 roky a 11 měsíců)
  • 
15.1.2004 20:59:42
Plně souhlasím. Vánoce miluji a nenechám si je nikým a ničím zkazit a už vůbec ne škarohlídama, kteří jen vzdychají ať už je po nich. Jako dítě jsem vánoce milovala hlavně kvůli prázdninám,pohádkám, cukroví, trochu i dárkům (i když dárky to pro mě jako pro dítě byly spíš věci potřebné-oblečení, boty, občas drobnost...atd., takže jsem zase tak moc rozzářené oči neměla :))). Co jsem bytostně nesnášela byl tzv. předvánoční úklid a stresy i tehdy.
Takže ve své rodině jsem vánoční čas radikálně změnila. "Vánoční úklid" nedělám, peču jen pár druhů cukroví, o kterém vím, že nám všem chutná (na Štěpána je pomalu prázdný talíř :))), s dárky si vždy dám práci tak, aby udělaly radost a hlavně byly pod stromečkem 24.12., nenakupuju a nevařím hromady jídla (kdo by to proboha u nás snědl :)), žaludek máme pořád stejný, víc se tam nevejde).
Vánoce pak trávíme celá rodina v klidu a pohodě. Děti, zatím ten starší vyhlíží Ježíška a když zazvoní, upaluje ke stromečku, kde letos byl jak u vytržení z dárků, které tam byly. A tato rozzářená očka dětí je to nejkrásnější vyvrcholení vánoc a nejhezčí dárek, jaký znám.

Vánocům zdar.......HELA
Sosan
  • 
15.1.2004 14:30:56
Článek mne poněkud překvapuje, protože na rozdíl od autora jsem žádné velké povánoční zlevnění nezaznamenal. Pořizovat dárky po Vánocích bych viděl naopak problematické, protože zatímco už od října byly obchody naplněné pestrou nabídkou zboží, k lecčemu byly i akční nabídky (k digi-foťáku např. paměťová karta zdarma). S nakupováním dárků dopředu také nemám moc dobrou zkušenost. Třeba jsem jel přes celou Prahu pro jednu hračku, které se mi velmi líbila a nikde jinde jí neměli. A ejhle, 14dní před Vánocema byla v našem hypermarketu, kam chodíme každý týden nakupovat, a výrazně levnější. Po Vánocích nic takového není. Obchody vypadají jako u snědeného krámu, všude samá inventura, zavřeno. A povánoční slevy? Jsou sice povětšinou na věci, které by nikomu stejně moc radost neudělaly - je to takové to, co nikdo nechtěl a po Vánocích to zbylo. Když si vzpomenu na Vánoce, co pro mne znamenaly - jako pro dítě, bylo kouzlo Štědrého večera především v očekávání dárků - nějaká křesťanská podstata nebo rozjímání mi bylo fakt ukradené. Rozjímat můžu celý rok, ale jako dítě (které nemajíc peníze si nemůže přes rok nic koupit) jsem se především těšil na dárky. Samozřejmě to všechno hezké okolo jsem také vnímal a jen dárky Vánoce netvoří - ale s odpuštěním, Vánoce bez dárků, to je jako soulož bez orgasmu. Jako rodič se cítím já být tím, kdo Vánoce vytváří a na mě záleží, jak budou vypadat. Pro mne jako dospělého už dárky nejsou důležité, protože věcí si mohu koupit přes rok kolik chci (či na kolik stačí peněženka) a Vánoce na tomto nic nemění. Tedy ze svého pohledu rodiče pojímám Vánoce jako příležitost, dopřát dětem stejnou radost z Vánoc, jako jsem prožíval já, když jsem byl dítětem. Od ostatních dospělých členů rodiny očekávám především to, že nebudou pořád vzdychat jak jsou Vánoce příšerné, jak se těší až bude po nich, jak nevědí komu co dát, jak se to cukroví stejně nepovede a chudák kapr, jak k tomu přijde, že ho sníme. Tedy: Nevíte-li, co komu dát (či na to nemáte peníze), nikomu nic nedávejte. Neumíte-li péct cukroví či vás to nebaví, nepečte je. Neumíte-li vařit, nevařte. Nechcete-li jíst kapra, nejezte ho. Ale alespoň pořád nevzdychejte a nenadávejte a nekažte tak mojí snahu, udělat dětem hezké Vánoce. Letos se mi to podařilo a Vánoce byla radost všechny, nejen pro děti. A věřím, že příští léta se i ostatní budou na Vánoce těšit, když budou vědět, že od nich nikdo nic neočekává, že si z Vánočních tradic mohou vybrat jen to, co je baví (eventuelně nic) a budou brát Vánoce jako hezkou příležitost a ne jako nepříjemnou povinnost. A možná i přestanou číst ty v dnešní době tolik oblíbené články, jak jsou Vánoce příšerně stresující, komerční a nechutné a jak by bylo nejlepší je zrušit.
Citronove koliesko
15.1.2004 14:01:29
Možno je to fakt chabý dôvod z Tvojho pohľadu ale Vianoce 24.12 slávi moja časť rodiny a 6.1. ich oslavuje manželova časť rodiny. U nás je to vec dohody, že ich oslavujeme 24.12. Čiže ak sa s manželom dohodneme, že ich budeme oslavovať 6.1. tak k tomu snáď máme dôvod, nie? Vianoce sú vždy Vianoce a či 24.12 alebo 6.1. - na tom predsa nezáleží, veď je to len deň v kalendári. Len mi je niekedy čudné, že ich slávia aj tí ktorí o pravom poslaní a dôvode Vianoc nemajú ani potuchy. Čím to asi bude?
 Příspěvky 110 z 15 [Dalších 5 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.