| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Potom přišel telegram

 Příspěvky 110 z 43 [Dalších 33 >>]
Riana
  • 
28.1.2004 15:11:31
Ahojte,
taky jsem před asi šesti lety uvažovala o přijetí dítěte, protože jedno dítko jsme už měli, chtěli jsme i druhé, ale já se strašně bála dalšího porodu. Ten první byl vyvolávaný a na tu bolest asi nikdy nezapomenu. Byla jsem se zeptat na podmínky na úřadě, svého tehdy ani ne tříletého synka s sebou. A co se nestalo: pár hodin po návratu se do té doby už skoro rok "vzorný" syn začal pokakávat! Do kalhotek, doma, venku, báli jsme se s ním bez plínek vyjít z domu. Po nějakém měsíci byl přijat do nemocnice na vyšetření střev kamerou- v narkóze. Den před vyšetřením dostal teplotu, tak nám ho dali domů na vyléčení a pak jsme měli zase nastoupit. Teploty opadly a - přestal se pokakávat a byl zase jako dřív. Neubránila jsem se přesvědčení, že to bylo "shůry", abych na adopci či PP zapomněla. Navíc v té době moje přesvědčení, že manžel NENÍ a nebude životní opora, sílilo ze dne na den. Nakonec po snaze mít přece jen vlastní dítě jsem 2x v jednom roce samovolně potratila - a bylo rozhodnuto. Budeme mít jen našeho syna. Beru to jako OSUD.
Teď jsem tomu ráda...
Ale protože mám v sobě touhu pomáhat dětem, které to potřebují, podařilo se mi na krátkou dobu nastoupit do DD jako vychovatelka na zástup za nemocnou tetu. A tam jsem poznala, že děti jsou vděčné za věnování pozornosti, pohlazení, ale materiálních věcí si nijak významně nevážily. Ony vědí, že sponzoři jsou a když něco ztratí nebo rozbijí, vědí, že dostanou náhradní.
Zajímá mě NRP, jsem členkou FOD, posílám pravidelně příspěvky a "lanařím" ostatní, aby se přidali.
Tak aspoň tak.
Zdravím všechny mámy a táty s "velkým srdcem, je MOC DOBŘE, že jsou.
Riana
angelina
  • 
24.1.2004 21:40:12
plně s Vámi souhlasím,je to rozhodnutí především dospěláků a ne těch malých tvorečků,kteří si vybrat nemůžou.Máme dnes již dvacetiletou dceru,kterou jsme osvojili v jejích dvou letech a byla (a dosud je )našim sluničkem v životě.Dáváme dětěm?ANO,ale ony dávají mnohem více nám.S pozdravem a přáním všeho hezkého
16.1.2004 12:55:59
Maceško,
doufám, že budeš v seriálu pokračovat!
Vašek
15.1.2004 16:20:46
Vážení a milí přispěvatelé,
tak si myslím, že je ta Vaše diskuse na téma Maceška a její cesta k PP poněkud zbytečná. Přeci každý, kdo si bral nějaké dítě do pěstounské, nebo do adoptivní péče, se musel na podobnou křižovatku v rozhodování dostat nejednou a je na každém, kterou cestou se vydá. Každý se rozhodujete ve zcela jedinečných podmínkách a musíte přitom vzít v potaz vše, co Vás obklopuje. Jedině tak máte šanci na úspěch a žádná jiná kriteria, než Vaše vlastní, na to nelze vztáhnout. Jsem pevně přesvědčen, že pokud by se někdo chtěl těmto křižovatkám uměle vyhnout, vystavuje velkému riziku nejen to převzaté dítě, ale všechny kolem sebe, na kterých mu záleží. Tak nechte prosím meditování, zda je, či není etické odmítnout nějaké dítě - snadno by z toho mohlo vzejít nějaké společenské dogma, že nevzít si vůbec žádné dítě, je v podstatě trestuhodné. A to přeci není pravda. Každý jsme jiný, máme jiné možnosti, sny a plány do budoucna, tak to tak nechme a nesnažme se jeden druhého přesvědčovat, že ta naše cesta je ta jediná správná. Já myslím, že správná je každá, která pomůže alespoň jednomu jedinému človíčku a jsemza to vděčný všem, kteří se po té své cestě vydali.

Přeji Vám všem hodně štěstí.

Mecháček
  • 
13.1.2004 21:46:34
Je fakt, že já jsem na kamenování zvyklá spíš z debaty o porodech doma :-)). Tady jsem jen chtěla napsat svoji zkušenost, která je velice konkrétní, takže to není "jedna paní povídala". Třeba pro maminky, které o malém cikáňátku uvažují, ale přeci jen mají trochu strach.
Já teď mám doma místo hyperaktivního dítěte unylého puberťáka a vůbec teda nevím, co je lepší!
Pavlína
  • 
13.1.2004 19:39:46
Nebylo to na Tebe,Sylvo a taky jsem nechtěla nikoho kamenovat.Ani Mišku,jejíž pohled na věc mi nesedl.Chci jenom odhalit další úhly pohledu.Alespoň některé,sama musíš vědět"o co jde".Nevadí mi jiné názory i ty člověk ledaskdy poopraví.Je to přeci lepší,než se nestarat vůbec.Proto je mi milejší nějaký názor,než žádný.
Sysyna
12.1.2004 21:43:38
Sylvi,
ja osobne jsem nazoru, ze kazde hyperaktivni dite, at je bile, romske, vietnamske, cernousek...indian(to je jedno jaka narodnost a barva pleti) se da zvladnout s notnou davkou trpelivosti, lasky a snahy z neho vychovat dite, ktere bude s laskou vzpominat na sve detstvi, pestouny a rodice, byt adoptivni .
12.1.2004 20:30:36
Miško, já myslim, že takhle to nejde říct. Např.my nemůžeme zažádat o dítě libovolného věku, když dítě desetileté by se mi muselo narodit v mých 15-ti. Není ani vhodné, abychom žádali o dítě starší, než jsou naše současné děti (už tu o tom byla řeč - nedoporučují to psychologové, protože by to narušilo stávající postavení dětí v rodině a tím by to mohlo zpětně negativně ovlivnit i přijaté dítě). Někdo zase nechce adoptovat dítě jiného etnika, protože už tak řeší menší konflikty s prarodiči kvůli adopci či pěstounské péči samotné a netolerance prarodičů k jinému etniku by věc mohla ještě zhrošit, což by zase zpětně mohlo ohrozit adaptaci přijatého dítěte. Zkrátka hrát si, že chci pomáhat a tak přijmu kohokoli, aniž bych pro to měla podmínky, může být medvědí službou...
Sylva
  • 
12.1.2004 20:07:43
Nebylo to na mně, žejo, já jsem nikoho neodsuzovala, jen jsem napsala svoji zkušenost. Já bych si zas netroufla třeba na vážněji postižené dítě a rozhodně si kvůli tomu nepřipadám špatná.
Myslím, že je důležité, že jakémukoliv dítěti je pomoženo. Většinou chápu i důvody, proč se lidé bojí adoptovat nebo osvojit nějaké konkrétní dítě (např. rómské).
Snad nebudu zas kamenovaná, ale já si chci vybrat, komu a jak pomůžu!
Pavlína
  • 
12.1.2004 19:40:38
Proč stále odsuzujete někoho proto,že si na něco netroufá?Každý se cítíme na něco jiného.A budu-li uvažovat jako Miška apod.,zůstanou dětské domovy plné dětí,jenom proto,že nechci takové a makové dítě,tak abych byla spravedlivá,nechci raději žádné?Zdráhala bych se hodnotit ostatní v tom,co neprožiju na vlastní kůži.A i potom je to těžké,uvědomím-li si, jak jsme každý jiný a ne vše musí být nutně tak, jak to dělám,či cítím já.Také je potřeba si uvědomit,že to není jenom mé rozhodnutí,jaké dítě chci přijmout.Rodina nejsem jenom já a manžel.Jsou to také sourozenci,babičky atd...A názor dělat to PRO DÍTĚ nebo PRO SEBE je mi také těžko pochopitelný.Udělat "dobrý skutek" a přijmout dítě s tím-dělám to pro tebe a celý život budu pro tebe dělat to,že tě budu vychovávat a starat se o tebe-to je pro mně opravdu nepředstavitelné.A dělat to PRO SEBE,tomu rozumím ještě míň.Musí se zkrátka obé spojit dohromady a přibrat k tomu i zbytek rodiny.
 Příspěvky 110 z 43 [Dalších 33 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.