| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Otcovské fejetony: Až do večera

 Příspěvky 110 z 38 [Dalších 28 >>]
Janek
  • 
18.12.2003 13:40:31
Asi ano, znám takové slečny, máme jich ve firmě několik,ale jsou i takové, které dokáží vařit kávu, připravit stůl s občerstvením v zasedačce, mezi tím stihnou zaběhnout, či zajet k notáři ověřit dokumenty, vrátit se a přepsat zápis z jednání, spacifikovat po telefonu děti, vyřídit si telefon s kamarádkou, či milencem... Vysvětli pár zákazníkům, že monetálně nemáte čas, nebo naopak rozpoznat důležitost zákazníka a klidně vás vyrušit z jednání, pokud není důležitější než ten na drátě. Prostě mají šestý smysl a ještě k tomu krásný úsměv. A takové potom musí být v práci taky do večera, protože mají víc práce, než ty co taky dělají, ale nemají ten takt, ten systém v práci. a tak jim prostě ty úkoly vědomě raději nesvěříme a svěříme to té, co stíhá vše. A proto čím víx c stíhá, tím víc práce má. Tak se musíme snažit,aby měa taky víc peněz něž ty co nsetíhají. A samozřejmě to se netýká jen slečny Kláry a taky pana Karla například.
2.12.2003 21:31:19
No já bych se některých vysedávačů v práci zastala. Například ti, co pracují s lidmi (např. lékaři, terapeuti atd.) a mají lidi objednané i pár hodin přes svou pracovní dobu, se musí těmto lidem věnovat stejně intenzivně jako všem ostatním před nimi.
Kamca
  • 
1.12.2003 23:14:12
Uvedomila jsem si, ze jsem nedavno cetla pruzkum souvisejici s timto tematem. Tady jsou vysledky:

Růst produktivity práce v českých firmách vykazuje velké rezervy. Firma Czipin & Proudfoot Consulting v nejnovějším průzkumu zjistila, že se v tuzemských firmách promarní až 40 procent pracovní doby. To zhruba odpovídá mezinárodnímu průměru. Ve srovnání například s Němci je ale co dohánět.
Studie hodnotí jako promarněnou dobu, když zaměstnanec nepracuje nebo provádí zbytečné činnosti.

"Údaje z mezinárodního prostředí i z ČR ukazují na pozitivní, nicméně pomalý růst produktivity," uvedl Klaus Harrer z agentury Czipin.

Připomněl, že loni představovala promarněná doba 41 procent pracovního času ve firmách, předloni to bylo ještě o dvě procenta více.

K Němcům a Američanům máme daleko
Optimální úroveň efektivního využití pracovní doby je podle Harrera 85 procent.

Produktivita práce je v českých firmách vyšší než v Maďarsku a na srovnatelné úrovni s Francií, Španělskem nebo Velkou Británií.

"Zaostává ovšem za USA, Německem či Austrálií," podotkl Harrer.

Při 225 pracovních dnech v roce představuje promarněný čas v Česku 90 ztracených pracovních dní, v ostatních zemích pak v průměru 88 dní.

Vedoucí důvěřují, ale neprověřují
Hlavní překážkou vyšší produktivity zůstává nedostatečné manažerské plánování a kontrola, která znamená 36 ztracených dnů. Neodpovídající dohled způsobuje 23denní ztrátu a špatná pracovní morálka desetidenní.

Důsledkem nedostatečné komunikace je pětidenní ztráta, problémy s IT přinášejí šestidenní ztrátu, nevhodná kvalifikace vyvolává osm dní ztráty ročně na pracovníka.

V oblasti produktivity jsou velké rozdíly mezi jednotlivými průmyslovými odvětvími. Vysoce produktivní je podle Harrera automobilový, strojírenský a chemický průmysl.

Naopak nižší produktivitu mají potravinářské a papírenské podniky.

"Platí, že vyšší produktivitu mají firmy se zahraničními majiteli, které se orientují na vývoz," shrnul Harrer.

Vyšší produktivita práce je významným faktorem úspěšnosti země. Přesto pracovní místa obecně spíše likviduje, což je patrné i na současném vývoji ČR.

Na druhou stranu neproduktivní firmy stejně skončí v likvidaci, poznamenal Harrer.
QQQ
1.12.2003 21:34:57
Óoooo tak to znám dokonale. Já jsem taky vysedávala v práci po večerech, dokonce i Svátek práce jsem tam jednou strávila. Ale ono je něco jiného, když pracujete ve stavební firmě, kde se skoro každý den něco odevzdává a plní se termíny. Člověk by pak ale očekával, že když jeden den to táhne do půlnoci, tak druhý den bude moct odejít aspoň v tu půl čtvrtou jak by správně měl, ale to se na vás dívali jako na totálního flákače. Můj šéf dělal skoro každý den to, že celý den nebyl k zastižení, nikdo pořádně nevěděl co dělá a kde je, ale vrátil se ve čtyři a začínalo se pracovat, domů??? to snad nemyslíš vážně!!! ve čtyři. On taky nikam nespěchal, nikdo ho tam nečekal!!! Je to strašný, jsem momentálně na mateřské a nějak mi nedochází jak bych se na takový místo mohla vrátit. Ta představa, že odcházím v půl čtvrté, protože musím pro dítě do školky????? Asi bych po týdnu letěla.
Boadicea
1.12.2003 19:12:57
hannule, tiez chapem misu. A nenapisala by som to lepsie ako Ty :)
  • 
1.12.2003 19:02:55
Milá Míšo,
chápu Tvůj stav. Neumím se do něj vžít, ale snažím se jej pochopit. Proto mi není jasné, proč se ženeš do takových debat, které Tě nakonec jenom vyčerpají a naštvou.
Trochu mne mrzí, že jsi již podruhé na můj osobní příspěvek nereagovala.
Vědomí blízkého a nečekaného konce je hrozná věc.
Ale na druhou stranu jsi dostala už asi před pár lety nějaký čas navíc (včasnou i když ne stoprocentně účinnou terapií). Je to šance věnovat to nejdůležitější svým blízkým. Já osobně bych se na vzkazy autorům, kteří mne štvou vykašlala.
A k tomu, že nerozumíš, proč lidé marní v práci zbytečně čas a nedělají něco užitečnějšího (necituji Tě přesně). Je to dáno okolnostmi. Lidé jsou rádi, že mají zdroj příjmů, že mohou uživit sebe, své děti, manžela či manželku nebo rodiče, splácet hypotéku, řešit bytovou situaci anebo vůbec mít aspoň na nájem a stravu. Z důvodů vlastní odpovědnosti nemohou opouštět jedno zaměstnání za druhým s nejasnou perspektivou jen pro to, že tam jsou lidé (často i nadřízení) jako slečna Klára. Asi pro to třeba také Jirka psal, že se s něčím takovým v životě setkal a asi to stejně jako Ty nemůže pochopit.
A s tou psychoterapií. Tys ji tu (na Rodině)několikrát různým lidem doporučovala. V tom souhlasím s Boadicelou.
h.
Boadicea
1.12.2003 17:13:06
"Otazku jestli potrebuji psychoterapii pokladam za urazlivou, protoze jsem ji resila a podle meho mineni dost dobre vyresila"

Ahoj Miso, tak Tebe sa zda urazlive to, co doporucujes tak casto inym,....hm, zaujimave.
1.12.2003 17:09:36
Prece jen jeden dodatek. Pokud to Trinity a spol. pokladate za melodramaticke prehaneni, tak vas mohu ujistit, ze skutecne mam komplikaci hematoonkologicke nemoci, na kterou mohu nahle zemrit. Jde o zmeny krevni srazlivosti, kvuli kterym jsem nekolikrat mela plicni embolii, na stejnem principu mohu dostat mozkovou mrtvici, nebo infarkt. Proste byla bych moc rada, kdybych si tohle mohla jen vymyslet a bylo by mi dokonale jedno, kdo a co soudi o patologickych lharich. Skoda a moje smula, je to pravda.
1.12.2003 16:57:28
Emino, mas naprosto pravdu, proste Jirka pise plose bez humoru, jeho fejetony, nebo co to ma byt, nejsou smesne, ale vysmesne. Proc o tom nehodlam s nekym kdo ma jiny nazor prilis diskutovat? Jednoduse proto ze si myslim, ze nemam tolik casu, abych ho mohla ztracet obhajobou sveho stanoviska, ktere nekteri lide nepochopi, protoze ho proste pochopit nechteji. Otazku jestli potrebuji psychoterapii pokladam za urazlivou, protoze jsem ji resila a podle meho mineni dost dobre vyresila. Jirkovi clanky nejsou smesne, jsou predevsim nudne. Vtipne skutecne nejsou a rekla bych, ze do dobreho sloupkare jim chybi prave to podstatne lidskost a humor, ktery se v podobnych sloupcich vyskytuji. A hadat se s nekym, proc se mi nezdaji vtipne, nehodlam v zadne pripade, uvedla jsem to uz nekolikrat a rozhodne to nebudu opakovat. Trinity nevim co hodlas delat se svym zivotem Ty, ale jak bych ho chtela prozit s nejmensim kvantem prazdnych debat a casovych ztrat. Vy vsichni totiz pravdepodobne budete zit dlouho, se vsi pravdepodobnosti pro Vas ubiha cas pomalu a planujete na cela desetileti. Ja mam jen pritomnost, nevim jestli bude nejake zitra natoz napresrok. Takze pro mne je ztracenych deset minut to,co pro vas ztracene dve hodiny, a to uz se rozdil zatracene pozna. Proste tim s Jirkovimi debatami koncim a i kdyby je nazval jakkoliv, cist je nebudu. Diky Emino, zes mi pomohla se od toho odrazit.
bůvol
1.12.2003 11:46:58
Děkuji moc autorovi článku i názorům. Moc se mi to líbilo a pomohlo. Velmi se mi ulevilo, když vím, že s tím musí žít i jiní a jinde a že na druhou stranu jsou přeci jenom u nás lidé, kteří umí i pracovat, nejen o tom dlouze se vzdycháním a hereckými výkony v obličeji hovořit. Bohužel v naší firmě tak pracuje 70% lidí, což je samozřejmě možné jen díky tomu, že stejnou "pracovní morálku" má i vedení. Bohužel u nás neplatí, že já odvedu svou práci rychle, kvalitně a efektivně a je na šéfovi at´si všimne. U nás skutečně ti "upracovaní" 1/2 své pracovní doby věnují prodeji té druhé chabé 1/2 pracovní doby a někdy nemám ani žaludek se na to dívat a přestože je to ekonomicky nevýhodné, tak pouštět se do toho nehodlám, protože ekonomické a jiné statky mi povodeň (jsem z Jižních Čech-vím o čem hovořím) či jiné neovlivnitelné okolnosti mohou vzít, ale svědomí je jen moje a jen to mi dá klid, který se nedá koupit.

Děkuji všem, kteří to zažili, či zažívají a přesto zůstavají těmi šikovnými a pracovitými.

Karolína
 Příspěvky 110 z 38 [Dalších 28 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.