| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Nebojte se látkových plen (několik argumentů a čísel)

 Příspěvky 110 z 256 [Dalších 246 >>]
5.10.2009 18:16:10
Dcera je narozena v roce 1987,tehdy už papírové plenky byly-sice takové praplenky,ale byly.
pisisvor
  • 
24.4.2009 22:33:49
hm, kazdy to ma jinak. me osobne by asi taky v dnesni dobe vubec nenapadlo premyslet o tom, jestli jednorazovky nebo latkovky a asi bych jako fura matek okolo utracela mesicne + - 1000 Kc za plastaky :(. nastesti se me moje svagrova, ktera ma o 8 mesicu starsi dite, zeptala, kdyz jsem byla tehotna, jestli nahodou taky nechci pouzivat latkovky jako ona, tak jsem zacala premyslet a precetla jsem si o tom neco. je to ekonomicky, ekologicky a ze zdravotniho hlediska myslim, ze pro mimi 100% lepsi, kdyz lezi v procurane latce a CITI to, takze si rekne, ze chce prebalit, nez aby lezelo v procurane plene z buniciny a plastu, mezi kteryma je jakysi pochybny prasek, ktery meni tekutinu na gel - ja sama bych v takovych plenach nechtela travit ani vikend, natoz rok nebo dva. ano, pouzivala jsem jednorazovky 1) v porodnici, protoze tam mi je naservirovali a asi tezko resit latkovky v porodnici - ale jakpak to asi bylo za nas??? :) 2) doma po prichodu z porodnice do 3 tydnu pisisvora - protoze jsem resila kojeni a zanet spojivek a mela jsem toho az nad hlavu. Ve 3 tydnech jsem poprve zabalila mimi do latkovky - to jsem mela vyzehlenych vsech 60 ctvercovek jeste z doby, kdy jsem byla tehotna. To bylo naposled, kdy nase dite videlo vyzehlene pleny, potom jsem zkusila dat nevyzehlenou a bylo to. V 6nedeli jsem prala na 90 stupnu, po 6nedeli pouze na 60, protoze to zadny bakterie neprezijou, leda kvasinka a tu bezpecne znici ocetova lazen, ve ktery pleny namacim, nez je do pracky hodim. Navic davam ocet i misto avivaze, protoze neutralizuje zbytky prasku v latce a zmekcuje :) je to jedodussi, nez se to zda. Pleny neperu ja, ale pracka :) veseni - ano, to uznavam, zabere to trochu casu, ale neni to tak drasticky. Navic jsem poridila sadu Haipa Daipa plenek, ktery jsou uplne uzasny a veseni, skladani i prebalovani se stalo radosti. Kdo nezkusi, neuveri. A nechodim kazdy den vynaset odpadky - lepe receno plny pytel pouzitych plastaku. Je to ale kazdeho vec, do ceho bude svoje mimi balit 2 roky. Jestli bude v bavlnce nebo v plastu :)
MSteflova
9.10.2007 11:57:29
Romčo, ale k 21. století také patří vzrůstající zájem o životní prostředí, vzdělávání v oblasti ekologie a nahrazování některých moderních požitků věcmi šetrnějšímu k životnímu prostředí...
Ale jinak jsem také neuspěla, na látkovkách jsem měla dceru do 4 měsíců, asi do 7 měsíců jsem to kombinovala a teď jí je dávám jen když se trochu oprudí či má po některých papírovkách vyrážku.
Romča,Marťula 5 a Kuba 2r
  • 
9.10.2007 8:03:36
Moc se mito tvoje praní plen nezdá. Co já mám zpočteno tak čaSU TO zabere ohodně víc. Vzhledem k věku tvého mimča bys měla ještě pleny žehlit. Já jsem žehlila oboustranně do konce šestinedělí a do tří měsíců po jedné stranně. A prát pleny jednoutýdně? Minimálně obden. Nevím kolik jich máš v zásobě a jaký smrad se znich line po týdnu. Já jsem u látkových plen vydržela do 4 měsíců. Možná to bylo i naším problémem - kojení po dvou hodinách v noci - a pro představu to je 6-8 pročůraných !!! papírových plen za noc o látkových nemluvě a minimálně 3x převlíct postýlku za noc protože to látková plena nepobrala. To je moje zkušenost. Nic proti látkovým plenám jsou šetrnější pro životní prostředí ale k 21.století ty papírové patří. To je stejné jako bys zavrhla auta, topení, el.energii atd.
  • 
9.10.2007 4:13:02
Hezký den,

moc děkuji za tento povzbuzující článek. S přítelem jsme se rozhodli k investici do látkových plen ještě před porodem a abychom nepodlehli pohodlnosti, hned jsme je koupili. Můžu říci, že to bylo jedno z našich nejlepších rozhodnutí v životě, i když lidé kolem nás si pouze klepou na hlavu. Jen ve zkratce: 1) mnohem menší spotřeba energie praním plen než výrobou nových plastových, 2) časová úspora - 20 minut praní plen za týden + 0 minut žehlení oproti času stráveném nošením balíků ze supermarketu a vynášením použitých plastových plen do kontejneru, 3) lepší zdraví miminka (v látkové plíně je doslova jako v bavlnce), u malých chlapečků lepší vliv na plodnost (neboť plastové pleny udržují o stupeň vyšší vnitřní teplotu), 4) KAŽDÉ MIMINKO VYPRODUKUJE VÍCE NEŽ TUNU NEZLIKVIDOVATELNÉHO ODPADU. Naše bavlněné plenky sice stály cca 9.000 na začátku, ale vydrží nám i pro druhé dítě a práce s nima je opravdu minimální. Pokud se rozhodujete, jaké pleny používat, opravdu doporučuji zvážit použití látkovek. Chápu všechny, kteří zde tvrdí, že jim plastové pleny šetří čas, protože látkovky nikdy nevyzkoušeli, ale jsem přesvědčená, že pokud by zkusili moderní látkové pleny, rychle by svoje názory minimálně zmírnili. Nebuďte srabi a zkuste je:-)
sonulinecka
28.1.2007 22:24:34
Dobrý den, mohu vaše statistiky použít při přednášce o látkových plenách?
sonulinecka
28.1.2007 22:16:17
Ahojky, první mimi jsem odchovala na Pampers, ani mě nenapadlo uvažovat o něčem jiném. Po druhém porodu jsem se rozhodla pro látkovky. Zejména kvůli ekologii a také aby malá nebyla zabalena v Chemii. Holky, nedá to skoro žádnou práci. Na internetu jsem si koupila pár použitých plen popolini, pak Ikea ručníčky, nějaké ty vrchní ka´tata. Celem mě to vyšlo na 3.000,- Mám zásoby, peru jednou za 4 dni, to všechno naházím na věšák během 5 minut a je to. Pak jen beru plenky a dávám malé. Na cesty si beru pár plen. Je to fakt sranda, nedá to žádnou práci.Nikdy nám kakaní neproteklo, ty plenky jsou dnes dokonalé. Najednou je odpadkový koš poloprázdný, popelnice před domem taky. Je to znám už na první pohled.
Zdar látkovkám!!!
Jana
  • 
7.11.2005 10:13:03
Ale tady prece nejde jen o ty stromy, jde taky o to, za jakou dobu se ty papírové pleny rozloží někdě na skládce, to trvá taky stovky let. To těm našim dětem necháme peknou věc.
21.9.2004 11:14:43
nějak mi tady chybí započítáno to nejcennější... čas potřebný na namáčení, častější přebalování, mytí kbelíků, praní, žehlení... já tento čas raději věnuji zcela svým dětem (a pokud odpadala tak do postele a ne k televizi, protože spánek mi byl cennější)...
W
  • 
16.7.2004 19:42:05
To byl určitě jenom takovej nadsazenej příklad. O to nešlo, jak často kdo myje okna,ale o to, že by se tu jeden mohl stydět za to, že ho baví práce, kterou si ten druhý neumí ani představit, že jde stíhat...Jinými slovy, když to někoho nebaví a nestíhá to, tak bude používat jednorázovky a je to čistě jenom jeho věc
 Příspěvky 110 z 256 [Dalších 246 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.