| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Trik tety chemičky

 Příspěvky 110 z 57 [Dalších 47 >>]
  • 
12.12.2011 19:08:46
Dobrý den. Na jednom webu jsem nalezl příspěvek ve kterém píšete o rtuti. Měl bych na Vás prosbu, jsem také chemik (z oboru) a rád bych s Vámi (jestli je to možné) prodiskutoval jednu věc, která mě zajímá. Bylo by možné, aby jste mi poslala na sebe mail . Můj je adsim@seznam.cz. Díky moc. Adam. Š.
Matilda
  • 
17.1.2007 13:55:52
Neda mi nenapisat moj nazor. Som tiez chemicka, so zameranim na elektrochemiu, s ortutou pracujem bezne, je to totiz jedna z najlepsich elektrod, aj ked v poslednej dobe sa kvoli tomu ze je nebezpecna asi zakaze uplne aj v laboratoriach. Nemyslim si, ze ked sa v domacnosti rozbije ortutovy teplomer treba hned panikarit. Sposoby pozbierania ortuti tu uz boli popisane, treba ich aplikovat a ortut zneskodnit. Na nasej katedre je kopa ucitelov, ktori tu pracuju desatrocia v tzv. "zamorenom" prostredi, pretoze v minulosti sa ortut pouzivala dost casto a ked sa vyliala, nerobili sa nejake extra velke opatrenia,takze ako som sa dozvedela, v skarach sa nachadza za tie roky hojne ortuti a nemozem povedat, ze by sa tu niekomu nieco kvoli tomu stalo. Na jednej konferencii som bola na prednaske, kde sa vedec rozhodol preskumat, kolko ortuti sa vypari za urcity cas v miestnosti, pricom sa v nej vobec nevetralo, meral aj teplotu, ktora tu je dolezitym faktorom a zistil, ze su to velmi male mnozstva na to, aby niekto robil paniku. Takze ked sa vam teplomer rozbije doma, upracete to v najkratsej moznej dobe, nemusite sa bat, ze budete mat zdravotne problemy.
Kateřina Černá, biochemik
  • 
1.11.2006 15:35:42
Náhodou jsem se dostala k příspěvkům řešícím likvidaci rtuti a vyděsila mě reakce paní lékařky. Naprosto souhlasím s názorem Pavla. Pochopitelně je důležité v takových chvílích nepropadnout hysterii a snažit se vzniklé "neštěstí" co nejrychleji zlikvidovat. Rozhodně ale situaci nepodcenit. Výpary rtuti jsou skutečně nebezpečné a lidský organismus mohou ošklivě poškodit. Požití malého množství rtuti způsobí menší potíže (zpravidla prudký průjem) než expozice parám rtuti. To by mohla paní doktorka vědět!
V případech, kdy dojde k podobným "chemickým nehodám" v domácnosti a člověk si neví rady, je možné zavolat na linku toxikologického střediska: 224919293, sdělit podrobnosti (např. dítě ve věku 2 let požilo cca 3 ml toho a toho saponátu, je vhodné mít při ruce obal produktu a přečíst složení) a určitě vám poradí. Kateřina
Joe Hallenbeck
  • 
24.10.2005 2:26:39
jj souhlasím s kolegou chemikem, akorát mě tak napadá, že práškovou síru asi jen tak někdo doma nemá a pájku s cínem většinou ano.
Když tu rtuť vysajete, tak by vám její výpary stejně odcházeli zpět do pokoje, protože jestli jste si nevšimli, tak z vysavače odchází nasávaný vzduch a kolikrát je i zahřátý, takže jen podpoří odpařování rtuti. Tudíž je nejlepčí ty malé kuličky nechat zreagovat s cínem na prášek a ten pak vysát.
Ano rtuť je svinstvo, pač má schopnost bioakumulace. Pokud vím tak se jej naše tělo snaží vylučit játry, no vlastně přes žlučovody do tenkého střeva, jenže následně v tlustém střevě dochází ke zpětnému vstřebání rtuťi do krve a odtud putuje zpět do jater, krom toho se může usazovat i v ledvinách a v dalších tkáních.
  • 
28.9.2005 15:22:32
Nebezpečné jsou i myšlenky!
http://cs.wikipedia.org/wiki/Rtu%C5%A5
Nikola 13
  • 
29.10.2004 16:52:11
Moc děkuju
Nikola 13
  • 
29.10.2004 16:52:07
Moc děkuju
Mirka K.
  • 
20.10.2004 18:51:29
Ahoj Nikolko, pokud jsi to nesnědla nebo si neolizovala prsty a pořádně si je umyla a vše je uklizené, tak se ničeho neboj a nestresuj se. Nic se nestane. Hlavně pořádně omýt a necucat. Tak zatím
  • 
20.10.2004 18:46:18
Naprosto s tebou souhlasím, dneska je to běžná věc, jako mýt si zuby pastou. Copak, copak? Zubní pasta je taky tvořena chemikálijemi a dokonce si ji strkáme do pusy. Máš naprostou pravdu Hanko.
  • 
20.10.2004 18:40:40
Moc mi tady tedy nepomáháte v mém stresu. Dneska jsem rozbila teploměr a dost se bojím co se stane! Nikdy jsem ještě neviděla co je v něm obsaženo, ale dneska ANO. Zametla jsem nějaké postříbrnělé oválky s názvem "Rtut" samozřejmě jsem to rodičům řekla a tatka mě pořád a jen straší. Můžete mi rosím napsat co bych měla asi dělat? Zameteno je, ale dost se obávám nejhoršího. prosím odpověz te někdo moc děkuju pa
 Příspěvky 110 z 57 [Dalších 47 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.