| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Pojďme s tím něco udělat!

 Příspěvky 110 z 124 [Dalších 114 >>]
Lada
  • 
26.1.2005 19:39:02
To co jsem napsala o objektivních vztahových příčinách, není vyjádřeno příliš šťastně. Chtěla jsem říct, že kdo je přesvědčen o svém vztahu, snáze a jednodušeji se dostane přes všechny ty zákruty a zádrhele, které každého potkávají a potkávat budou.
Lada
  • 
26.1.2005 19:31:38
Pettino,
díky, zatím jsem od nikoho neslyšela, že by na tom byl stejně. Dnes je mi dvacet osm, vdala jsem se a chceme mít brzy děti. A kvůli svému dětskému traumatu jsem odhodlaná dát velký pozor na to, co moje děti děsí. Naprosto chápu pisatelku článku, k němuž patří tahle diskuse, a souhlasím s ní. Myslím si, že svět a všechno kolem nás je z velké míry takové, jaký je způsob a úhel našeho pohledu na věc. Mám zkušenost, že pokud přistupuji k lidem jako k dobrým bytostem, většinou takoví jsou. Nedávno jsem tady na rodině četla starší, ale báječný článek o tom, co mají společného nešťastné, ale i šťastné vztahy. Byla tam zajímavá věc: Lidé žijící ve fungujícím vztahu si o svém vztahu většinou vytváření "pozitivní iluze". Dál to bylo vysvětleno - nejde o přikrašlování skutečnosti, ale schopnost vidět a pamatovat si hlavně to dobré. Takže ne objektivní vztahové příčiny kazí mikrokosmos vztahu, ale subjektivní náhled zúčastněných na něj. Jestli se člověk v dětství naučí, že svět je nebezpečný a lidé zlí, bude mu to později život komplikovat, ne-li nenapravitelně kazit. Zdraví Lada
Valkýra
26.1.2005 14:38:29
Lado,
mám úplně stejnou zkušenost. U mě to bylo vyvolané neustálým omíláním sdělovacích prostředků o "západních imperialistech, kteří se předhánějí ve zbrojení a chtějí vyvolat válku". Taky mi bylo 8 let a nedokázala jsem reálně vyhodnotit situaci. Třásla jsem se strachy při každém přeletu stíhačky (a že jich tehdy létalo), že už to začalo. O atomové bombě jsem taky měla informace, že stačí, aby někdo někde zmáčkl tlačítko...
Rodiče o tom asi nevěděli a pochybuji, že by mě uklidnili, spíš by mi řekli, že blbnu a tím by to skončilo. U dcery si dávám hodně pozor na to, co prožívá a snažím se předejít zbytečným strachům.
Lada
  • 
26.1.2005 10:54:07
Zkusím Ti popsat vlastní zkušenost. Když mi bylo osm let, chodila jsem do druhé třídy a po škole do družiny, než se naši vrátili z práce. A jedna „osvícená“ paní učitelka nám na pokračování četla knížku Sadako chce žít. Byl to příběh z Hirošimy na konci druhé světové války, o holčice, které byly čtyři roky, když na město dopadla atomová bomba. Holčička byla ozářena a po deseti letech na následky ozáření umírá. Je v nemocnici, kde je spousta stejně nemocných dětí, ty děti si mezi sebou pěstují takovou něději: říkají, že komu se podaří složit 1.000 papírových jeřábů, ten neumře. Sadako jich před smrtí stihla myslím 997… Nedokážu Ti ani říct, jak hodně mi tenhle příběh, který jak jsem dodnes přesvědčená, nebyl pro osmileté uši, na dlouhé roky ovlivnil život. Začala jsem se bát, že na nás atomová bomba spadne taky. Dítě nedokáže rozumově zpracovat reálnou situaci. Neustále mi nad hlavou lítala letadla, stíhačky, v noci jsem si zoufale zacpávala uši, nemohla spát, případně se budila hrůzou, že to už přišlo. Naši o tom myslím věděli, ale nedokázali mě toho zážitku zbavit. Trvalo možná dalších deset let, opravdu velmi dlouho, než jsem ten šok a strach svých osmi let úplně zpracovala. Kadence, s jakou servírují hrůzu světa naše média, musí být pro děti nestravitelná, pokud jsou jí vystaveni. Ukazuje svět jako opravdu jedno velké nebezpečí. Přitom pokud vím, není pro zdravý vývoj člověka nic důležitějšího a užitečnějšího, než když si z dětství odnese právě pocit bezpečí. Lada
Soňa
  • 
29.10.2003 22:35:18
Příliš známého psychiatra Jana Cimické-
ho čím dál víc děsí"agresivita,zloba
a zášť proti všem".Za příklad absurdity
dnešní doby považuje i smutný příběh
Vladimíra Čecha, kterého Nova shodila
z milionářské židle pro jeho laskavost.
Agresivní společnost láme citlivé duše
jako špejle...A tak budiž nám útěchou
kniha Andělský prášek,k jejímuž napsání
motivovalo Jana Cimického další zděše-
ní,tentokrát ze snadného pádu mládeže
do drog.Až knihu pokřtí Dalibor Janda,
zase se budeme moci děsit my ostatní.
"Stále více lidí touží po klidu a laskavosti,"říká ještě Cimický. A zdroj
poblíž redakce na to:"Kde jinde to hle-
dat než v psychiatrické ordinaci?Ale
musí se zevnitř zamknout,aby tam fakti-
cky nikdo nelez."
Tento úryvek je opsán z Mladého světa
č.43/2003.






Věrka
  • 
29.10.2003 16:28:11
Je to tak, bohužel zvyšuje se tím sledovanost, informační hodnota zprávy že někdo havaroval autem nebo skočil z mostu je jinak nulová,/každý ví že z mostu se neskáče.../ a spíše zabírá místo důležitým zprávám o stavu naší země či světového dění.
Infotainment - to je dnešní trend, tedy spíše pobavit nebo vyděsit, informace až na druhém místě... nu nezbývá než si ty informace aktivně dohledávat jinde .. V.
Magda Šodorová, dcera 2 roky
  • 
29.10.2003 16:11:15
Milá Jano,
ráda jsem si Váš článek přečetla. Souhlasím s Vámi, že podobné informace z černé kroniky nemusíme chtít vždy poslouchat. Já osobně si myslím že do zpráv nepatří. (Mimochodem a nechci za ně platit koncesionářské poplatky). Myslím, že zprávy o různých rodinných tragédiích, které médii probíhají nepomohou svým zveřejněním ani nám a už vůbec ne těm takovouto tragédií postiženým. Nemyslím tím např. zamlčovat domácí násilí a pod., ale myslím tím tragédie, kdy média bezprostředně po události vyzvídají a promásledují zničené příbuzné ve chvíli, kdy jim to vyloženě škodí a ničí je to v těžké životní situaci. Redaktoři chtějí mít svůj trhák a vůbec se na nikoho neohlížejí. Navíc se téměř vždy jedná o informaci vytrženou z kontextu, bez dalších souvislostí, podanou tak, aby do zpravodajství "pěkně zapadla". A ve zprávách se pak omýlá jednou větou celý den... Co mohou pozůstalí říci hned po tragédii, se kterou se ještě neměli šanci vyrovnat a chtějí vůbec něco říkat?
Po tom, kdy po velmi smutné události (samozřejmě mediálně zajímavé) média takto pronásledovala jednoho našeho kamaráda, nenazývám tyto zpravodajce jinak než mediální stvůry a odmítám jejich příspěvky shlížet a poslouchat. Prostě nerozlišují mezi informováním veřejnosti a hyenismem. Vzhledem k tomu všemu, co jste napsala ve svém článku o vlivu takovýchto zpráv na malé děti, a já s tím plně souhlasím, jsem se rozhodla vyloučit TV zpravodajství z našeho programu úplně. Rádia posloucháme minimálně, vlastně jen písničky a v autě dopravní zpravodajství, ale dceři raději pouštím CD. Noviny nekupuji. Když chci informace, podívám se na web.
Navíc si myslím, že zpravodajství je velmi často neobjektivní, redaktoři mají povolené a nepovolené otázky (hlavně v politice) a i zprávy, které tak na první pohled nevypadají jsou "zaplacené", nebo skutečně zaplacené. O nezávislosti našich médií si nedělám iluze. Ale to jsem odbočila od tématu.
Takže když to shrnu, kdyby byly špatné zprávy typu mrtvé děti, vraždy, bla bla bla... v oddělené rubrice černá kronika, vůbec nejsem proti tomu. Alespoň by si ti ohleduplnější třeba zamysleli nad smyslem jejich zveřejnění a hltači skutečných hororových událostí by se "nažrali". A nejlépe je do zpráv nedávat vůbec.
Pro x tisíc lidí je to sice informace "zajímavá", nicméně nepodstatná. Ti, pro které je podstatná ji už vědí a radost z ní určitě nemají. Děti skutečně všechno vnímají, ukládají si to v té své malinké hlavičce a ptají se. Je dost těžké jim vysvětlit "běžné" špatné zprávy. Myslím, že to neznamená ochraňovat je před zlým světem, i ve svém okolí mají dost zlých zpráv - proč umřela kočka, prababička, kam odešli..., a mají co dělat se s tím srovnat. Nemusí slyšet ještě další o smrti cizích lidí.
Přeji Vám hodně štěstí
Magda
Soňa
  • 
25.10.2003 0:15:35
Monty,krásně jsi to napsala a je z toho cítit opravdu odhodlání,že své
děti ochráníš.Myslím si ale,že paní Janě jde o víc.Nechce chránit jen
vlastní děti,ale i ty, jejichž rodiče na tu ochranu buď morálně nebo
časově prostě nemají.Nevím,jestli to bude do budoucna platné,že moje
dítě bude čisté,spravedlivé,nezkažené,když bude muset žít ve světě těch
ostatních zkažených,nemorálních,kteří měli ve svém dětství totální absenci
správných vzorů.Každý rodič totiž není "jednička",ale to naštěstí není
dědičné. Všechny děti mají právo na čistý svět bez násilí,nebo alespoň
na krásné vzpomínky na ideály z dětství.
Mějte se hezky Soňa
24.10.2003 10:00:13
Soňo, s největší pravděpodobností zůstanu OSVČ, takže přes den do práce chodit nebudu... nicméně o tom to není. Pokud bude dítě skutečně chtít vidět nějaké debilní filmy, tak ať se na ně dívá jinde... v takovém případě si budu muset přiznat, že se mi nepodařilo vychovat dítě "osobním příkladem" k jinému postoji, nebudu ho nutit, aby bylo takové, jako jsem já. Má právo svobodné volby. Každopádně doma mu cestu k podobným hovadinám usnadňovat nebudeme.
Soňa
  • 
23.10.2003 23:06:21
Sláva,sláva,sláva !!!
Konečně někdo trefil hřebíček na hlavičku !
Moc pěkně a trefně jste to popsal.Úplně s vámi souhlasím a doufám,že to
konečně pochopí co největší procento čtenářů zde.
 Příspěvky 110 z 124 [Dalších 114 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.