| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Psí rodina: O saních a postrojích

 Příspěvky 18 z 8 
Lucka
  • 
30.9.2003 19:41:04
Predem upozornuji, ze proti krizencum NIC nemam, prave naopak, obdivuji jejich chytrost, zdravi a v neposledni rade neopakovatelny vzhled. Bohuzel bych si krizence neporidila, protoze mame male deti, proto potrebujeme pejsky s predpokladatelnou povahou a dale behame canicross, proto potrebujeme pejsky temperamentni a hlavne zdrave. Nejjistejsi jsou proto pro nas pejsci (konkretne pointri) s PP, u kterych navic dobre zname rodice. U psu s PP je dlouhodobe sledovan vzhled, povaha, pracovni vlohy (pejsci, kteri maji slozene ruzne zkousky, musi byt krome jineho 100procentne zdravi, jinak by narocny vycvik nevydrzeli, proto i nas tato kategorie hodnoceni zajima, prestoze nasi psi les a pole vidi akorat pri treninku a na prochazkach) a dale ruzne udaje souvisejici se zdravim (napr. mira dysplazie). Pokud pejsek z nejakeho duvodu nevyhovuje, nema byt pripusten do chovu. To se vetsinou deje u pejsku, kteri nejsou atraktivni a modni. Pointra bez PP vidite malokdy, protoze by po nich nebyla poptavka (cena psa s PP neni nijak tragicka - pohybuje se okolo 6 tisic). Jina situace je u plemen modnich a oblibenych, u kterych casto chovatele zene vidina vysokeho zisku, treba u labradoru. Tam vam ani PP nezaruci, ze jste si koupili, co jste si predstavovali. Pes muze byt agresivni ci nemocny. Takze i pejsky s PP si musite vybirat. A nakonec vsemi koncetinami hlasuji pro kastraci fen, u kterych clovek nechce chovat. Fene se tim zkvalitni zivot, protoze nemusi sedet dva mesice v roce doma a prodlouzi zivot, protoze se vyhne nemocem, jako je zanet delohy. A to nejdulezitejsi: Ubude stenatek, ktera nikdo nechce.
Corra
  • 
28.9.2003 22:54:16
Je fakt,že by si rasa psa měla držet nějakou linii.Ale někteří chovatelé to dost přehánějí.Dívala jsem se na diskuzi chovatelu drsnosrstých jezevčíku(máme jednoho doma)Počtení to bylo zajímavé.Hlavně názory jedné chovatelské "hvězdy".Cituj:psi bez PP jsou bezcení zmetci,kteří by se měli hned po narození utratit,paní......nakryla fenu psem,který neměl ještě jednu potřebnou výstavu a proto bude vyhozena z klubu(či co to mají).Děkuju pěkně,hledala jsem rozumné chovatele "drsnáku" pro výměnu zkušeností s výchovou,...... a ne nějaké namyšlené hvězdy.Ale bohužel hledání bylo marné.
28.9.2003 21:39:12
Jistě jsou lepší kynologičtí rasisti než lidi, co psa takhle „zmrvěj“....
Tak jako vy k Ramsesovi jsme přišli i my k Fatimě – její matku NO rodina majitelů nekastrovala a od 4let měla štěňata taky každé hárání :-( - bohužel, otci všichni malí tuláci, co podlezli plot... Minulou zimu po jednom porodu zašla... :-((
Fatka je z prvního vrhu. Dali jsme ji kastrovat před druhým háráním – měla jsem z toho hrozný výčitky (bulela jsem jak želva), ale dnes toho fakt nelituju :o) Vlkodlačí štěňata by byla prakticky neudatelná. Její sestřičku se nám podařilo umístit k novým majitelům pod Ještěd – Fáťu ne, tak jsme si ji nechali a nelituju. Taky není vzorně vychována a je hodně prdlá (duševně), když to řeknu jemně /inu, jaký pán, taký pes.../.
Jejímu otčímovi a částečně i vychovateli našemu staršímu psíku Tarovi jsme se věnovali o hodně víc – a nakonec zdrhl... Uměl sice lépe povely, ale srny honili oba stejně náruživě. Fatka se kromě základních povelů (a horolezeckého výcviku po místních bludných balvanech :-)) sice nic neučila, ale aspoň se drží u domu – nemáme plot – a z krátkých vycházek se sama vrací do několika minut. Takže co se týče plného dozoru nad psem, tak taky nemáme nejčistší svědomí... ale jinak to nestíháme, než takhle. Není to ideální, ale je docela spokojená ;-)
Est.

Klára
  • 
25.9.2003 15:50:08
Sama jsem vyrůstala v prostředí špičkových chovů pudlů, nevím, jestli zrovna tahle skutečnost se podepsala na mém výběru "plemene":-) Spíš to je taky tím, jak jsme vůbec přišli k prvnímu psovi: majitel Ramsesovi maminky je lesník, pořídil si nádhernou fenu z kvalitního chovu od vojáků a........totálně ji "zmrvil" a to jsem tohle slovo vážila použít, ale je to tak. Absolutně se jí nevěnuje, nechává ji běhat volně a když má štěňata -prakticky každé hárání - chytne je a jde je utopit. Naštěstí kousek od něj mají chatu právě lidi, kteří štěňata zachraňují, v praxi to vypadá tak, že chlapovi šoupnou flašku rumu a uprosí ho, aby nechal štěňata žít, že jim sami najdou domov. Sami mají dva psy: Kaiku (kříženec leonbergera a nečeho ještě většího) a jednoho Ramsesova staršího polobráchu neurčitého vzezření. Takže tito lidé pokaždé dávají inzeráty, chodí štěňata krmit, když se k nim dostanou, rozvážejí je po nových majitelech, prostě doslova bojují o jejich život. Zachránili takhle několik vrhů, někdy bohužel také přišli a štěňata nikde nebo jich byla polovina:-( Bohužel majitel nenechá fenku vykastrovat, zdá se mu to jako ztráta peněz a odebrat mu ji násilím je jednak trestné (ach, ty naše zákony, kde je pes pouze "věcí"!) a jednak by si ihned pořídil jinou fenku.
No a když už jsme měli jednoho křížence, ze kterého vyrostl sebevědomý, chytrý, přátelský a temperamentní pes, už jsme vůbec nepřemýšleli nad tím, jakého druhého psa si pořídíme, rozhodující byla pouze velikost, která měla být větší, právě kvůli Ramsesovi, přece jen by vedle něj měl třeba jezevčík dost drsné podmínky.
Oba dva naši psi jsou více po svých mamkách, Ramses vynikal už od malička schopností cokoliv se naučit, už ve 4 měsících uměl všechny prvky základního výcviku (!), je vynikající na překážkách a je celkově neuvěřitelně odolný.
Sethi je "pošuk", přesně po své mamce Doně, dlouho byl taky neuvěřitelně neohrabaný, teprve ve dvou letech se naučil normálně chodit do schodů (bojí se výšek) a skákat přes překážky, je však neúnavný aportér a zejména vynikající stopař.
A to je podle mě taky něco, co na křížencích doslova "zbožňuju": právě to, že ti nezbyde nic jiného než čekat, co se z nich vylíhne, právě to, že tu nejsou žádné limity standardu plemene:-) Tak křížencům zdar!:-)
25.9.2003 14:13:46
Kláro, pěkný :-)
My jsme taky měli napřed „psí rodinu“ (asi jakási podvědomá příprava na děti? :o)) – hlavně s tím starším se navyvádělo dost, ve 3měsících ušel chudák 17km (kříženec velškorgi x nějací teriéři – takže celkem „prcek“ – nízké nožky, ale byla z něj brzy podšitá liška s neuvěřitelnou schopností zrychlení :-)) Nejvíc ho bavilo aportování, šíleně u toho ale štěkal.
Tím nadpisem jsem chtěla říct, že fandím vořechům (když slyším, co vše správný čistokrevný pes té či té rasy má mít – tu nesmí mít skvrnu, tady musí, stop přésně tákovýhle.... :-( - tak mě někdy obcházejí mrákoty). Jediný problém je, že dopředu se velmi těžko odhaduje povaha :-)
Náš lišák po přestěhování z Phy na chalupu nasál vzduch a začal se toulat, což se mu bohužel po asi 2 letech stalo usudným (už se nenašel – ve svých toulkách se jednou dostal dokonce přes hranice – do německé Žitavy, což jsem dodnes nepochopila jak!)
Náš mladší pes (původně jeho „dcera“ – sousedi kecali, nebyla jeho :-)) též tahal/a/ sáně: ovšem prázdné, bez dítěte, do kopce :-) Vodítko ji dost škrtilo, tak jsem uvažovala i o postroji, ale skutek utek. Nejvíc ji baví běhat za klackama nebo lapat sněhové koule – ano, též velký milec sněhu! (jednou pak vyvrhla kostku ledu :) Je to spíš pes pro srandu - na blbnutí v lese i na louce (no někdy i doma, ale tam to pak vypadá!!). Rasa: kříženec něm. ovčáka s „čímsi“ – znám „to“ – říkáme mu Šedák nebo prostě Tatínek – jakási toulavá směs, napadá mě možná pudl s kníračem :-))
Taková příšerka. Naše psice dopadla ještě „dobře“ – je to vlkohyenka :-)
Ať žijí vořeši a těším se na povídání o „mašingu“.
Est.
24.9.2003 21:43:54
Ahojky, přečetla jsem si tvůj příspěvek a vzpomínala, jak jezdíme u kamarádky. Ta měla 4psy a protože bydlí na Vysočině, tak tam mají dost sněhu. Pravidelně jezdili do hospody 6km tam a zpátky, ale jak jsem pochoppila, nejdůležitějšíje mít vůdčího psa, který aspon lehce chápe pokyny a zbytek se přizpůsobí.A když vyjížděli, museli mít saně přivázané k plotu, než je navázali do postrojů.Dokonce jsme tam jednoho silvestra natočili klip o těžkém ůdělu polárního rozvážeče pošty. Kamarádka vůdčího psa využívala k tahání dítěte na obyč sáňkách a taky tahání nákupů, protože bydlí na kopci, celou zimu-kolikrát bylo jednodušší vyjet se saňemi než vyhrabávat a rozmrazovat auto. Bohužel vůdčí pes někde sežral něco jedovatýho a chcípnul a jeden se zaběhl - letos bude třeba vycvičit nového vůdčího psa.
Jeden detail k ježdění na běžkách - nevím jaké máš saně ale ty naše dělali trošku větší rochod stopy, tak člověk musel běhat s nohama od sebe..
tak GO, Go
Hana
24.9.2003 8:02:45
Musím říct, že jsem se dobře pobavila a připomnělo mi to mé začátky s naší fenečkou. Máme fenku malamuta, takže mě taky napadl jako vhodný sport zápřah, ale s jedním psem to moc nejde, takže jsme jezdili nejdřív pes a pak čtyři lidi na skateboardech, které v klidu táhla ještě jako březí. Všude jsme vzbuzovali pozornost. A v zimě jsem se rozhodla, že teda zkusíme sáňky, jenže naše zlatíčko se rozhodlo, že nás převeze. Navlíkla jsem ji do postroje, připřahla k saním, sedla jsem si a GO. No a Belinka si sedla taky a že teda ne, že ona přece nebude tahat nějakého lenocha a když jsem vstala tak mi utekla i ze saněma. To se stalo už dávno, teď je z ní 11letá babička, která chodí jen na procházky a má cukrovku, takže ji nemůžeme moc zatěžovat, aby nezkolabovala.
Ať se Vám všem s pejsky daří a hodně příjemných zážitků.
Marča
24.9.2003 8:01:17
Musím říct, že jsem se dobře pobavila a připomnělo mi to mé začátky s naší fenečkou. Máme fenku malamuta, takže mě taky napadl jako vhodný sport zápřah, ale s jedním psem to moc nejde, takže jsme jezdili nejdřív pes a pak čtyři lidi na skateboardech, které v klidu táhla ještě jako březí. Všude jsme vzbuzovali pozornost. A v zimě jsem se rozhodla, že teda zkusíme sáňky, jenže naše zlatíčko se rozhodlo, že nás převeze. Navlíkla jsem ji do postroje, připřahla k saním, sedla jsem si a GO. No a Belinka si sedla taky a že teda ne, že ona přece nebude tahat nějakého lenocha a když jsem vstala tak mi utekla i ze saněma. To se stalo už dávno, teď je z ní 11letá babička, která chodí jen na procházky a má cukrovku, takže ji nemůžeme moc zatěžovat, aby nezkolabovala.
Ať se Vám všem s pejsky daří a hodně příjemných zážitků.
Marča
 Příspěvky 18 z 8 

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.