| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Otcovské fejetony: Lidé v akci

 Příspěvky 110 z 44 [Dalších 34 >>]
Iva
  • 
10.9.2003 16:18:26
Sally, já ale Markétu chápu, to co napsala mi jde ze srdíčka, taky to tak cítím. Ono ani není důležitá věc jestli je ti 23 nebo třicet, ale to, že po určitý době kdy se nemusíš nikomu přizpůsobovat, najednou musíš, a někomu to prostě vadí. Určitě se to netýká každýho, asi jste si s mužem dost padli do oka a vyhovujete si, možná se on nenastěhoval do tvýho bytu, který sis těžce sháněla a zařizovala a považuješ za svoje výsostný území, a tak to tak necítíš, ale já to u singlistů vidím jako hlavní věc, co z nich čouhá, a to je všelijak i mimoslovně prohlašovaný "já se teda nikomu přizpůsobovat nebudu", ať už si to oni sami uvědomujou nebo ne. To na nich poznáš aniž bys o nich něco věděla, a to je podle mě ten kámen úrazu.
Iva
  • 
5.9.2003 9:24:01
Co se týká názoru na cestování a rozvíjení se, tam je podle mě problém, že jak se to přežene, není cesty zpátky. Sama znám pár lidí, co kolem pětatřicítky po dlouholetém singl životě už nikoho ani nechtějí, tedy žít s někým, protože mají pocit že by je omezoval. Snad jen schůzky, ale společná domácnost ne. Samostatnost je dobrá věc, ale tady už spíš zavazí. Navíc život ve dvojici (nebo už i s dětmi, to vůbec!) není pořád jen povznášející, a hodně věcí, co kdysi bez partnera nešly (a proto se člověk musel občas zapřít nebo ustoupit, aby si toho partnera i přes jeho chyby udržel) se dnes dají řešit penězi, a ty právě lidé singl mají, a proto nemíní ustupovat nebo se přemáhat ve vztahu, když jim něco nesedne, a jsou hodně radikální.

Můj názor na tyto lidi je, že zpočátku jsou nešťastní a hledají partnery a vlastně jim ty vztahy dost chybí, ale nejsou schopni nebo ochotni přijímat ty nevýhody, které vztahy přináší (typická reklamní formulka nevaž se - odvaž se blbne lidi a vázat se znamená omezovat se, to se hodně lidem nelíbí, jenže bez vzájemné závislosti vlastně vztah neexistuje.) Oni se pak už čím dál víc toho uvázat se bojí, hledají si postupně jiné životní programy, aby nevypadali jako chudáčči tak si namlouvají jak je život singl fajn a happy (přiznejme si, že ono to i dost výhod má - udělám si všechno jak chci, nikdo mi do ničeho nemluví, o peníze co vydělám se nemusím s nikým dělit atd.) a pak se v tom životním stylu zaseknou a už se jim přizpůsobovat nechce, to, co mají je stálo hodně námahy, cení si toho a nechtějí o to přijít, a nezávislost co si budovali kvůli někomu omezovat, a navíc média dávají jasný signál že to jsou ti praví lidé na úrovni, co budují kariéru a zvládají život sami. Hrdinka si sice popláče, ale dál ve filmu žije osamělá a hrdá a jaksi výš než ti obyčejní človíčkové dole s obyčejnými denní mi starostmi...

Mě je jich líto, protože věřím, že kdyby našli toho, s kým je jim dobře včas, tak by singl nebyli. Ale jak si navyknou, žijou fakt jak marťani, aspoň pro nás, co máme rodiny, a berou to jako relaitu, kterou už (i přes stýskání) vlastně měnit nechtějí.

Typický seriál je Přátelé, ti lidé tam, i když je to komedie, působí dost hrůzostrašným dojmem, aspoň na mě, stále dokola řeší problémy co má normální člověk po pubertě už za sebou, jsou zaseklí a nejdou dál.
Robert F.
  • 
31.8.2003 12:32:20
Vystihl jsi to tak nějak přesně, Sosane! Takhle to je. Nejde o povýšenost či postoj já jsem otec, kdo je víc. Vy svobodní, bezdětní jste jen prázdné nádoby beze smyslu. O tom to není, nikdo nikomu neupírá tu jeho momentální životní etapu. Věci se tak prostě mají - "včera" jsem pařil s kamarády a chodil domů se svítáním, dnes jsem otec a priorotu má manželka a dcerka, před hospodou je logicky upřednostněné večerní koupání prcka. Tak to prostě je a je to dobře. Jasně, že je přestane rychle bavit, jak se rozplývám nad naší holčičkou a mě zase nebaví jako dřív historky, kde se jak vydařila, která pařba, kdo se s kým vyspal a kdo kam jede na exotickou dovolenou. Obé má něco do sebe - mládenecký život bez zodpovědnosti, pařbičky, fajn, teď už je to ale minulost a nejlepší pařbičkou je pro mne smích naší 5 měsíční dcerky! Což ovšem nepochopí ti, kteří se ještě do onoho místa nedostali :o)
Někdo rodinu chce, jiný ne, každému jeho nebe, jak jsem onehdá někde četl :o) S pozdravem šťastný otec (jasně, že i utahaný a nevyspalý :o) Robert
Milada.
30.8.2003 14:36:08
Míšo,

napsala jsem Ti mail.

Milada
30.8.2003 10:35:34
Milano, vim, ze je to asi tezke, mnohem tezsi nez si to kdokoli z nas umi predstavit, a musis byt velice vycerpana. Ber to prosim, jen jako pokus o radu , radim lidem s chronickymi a onkologickymi nemocemi a jejich pribuznym, nepomohlo by Ti trochu mi o tom napsat? Vim, ze Ti nikdo nemuze nejak vyrazne pomoct... ale jsi na tom ted podobne jako zeny, ktere mi pisi, naprosto vycerpana a na konci sil. Je to asi hloupa rada, ale zvaz jestli by prece jen nesla nejak realizovat, nemuzes vyuzit asistencni pomoci? Nejde treba jen krakodobe vyuzit sluzeb Klokanku nebo jine organizace, ktere v techto pripadech pomahaji? Vim, ze pokud nezijes v Praze je to nesmirne tezke, ale neslo by to prece jen nejak resit? Vim, ze se ted asi na mne hodne zlobis, ale rozhodne musis myslet i na sebe, na to ze silu nejde jen porad brat je nutene ji obcas i od nekud nacerpat, je nutno si udelat volno a byt obcas sama a odpocinout si. Vim, ze odpovis, ze to nejde, nebo je to velice obtizne, ale uvaz, ze pokud se zhroutis, bude vse jeste mnohem horsi. Je nutne myslet i na sebe, udelat si trochu casu na sebe a odpocinout si. Vim, ze se Ti zdam vtirava a ze urcite nechapu situaci a mas pravdu, ja o tom skutecne nic nevim. Vim jen, ze jsi deprimovana a zoufale unavena a ze se blizis zhrouceni, prosim, porad se z nekym. Kdyby Ti to mohlo pomoct, napis mi. Prosim, neber to ve zlem, ale citim ze Tveho dopisu jsi na pokraji sil a ze se muzes zhroutit. Potrebujes alespon trosku odpocinku a uz kvuli svym detem musis myslet i na sebe. Sama o tom nic nevim, ale dopisuji si i s matkami, ktere maji chronicky nemocne deti a zeptala bych se jich jaka reseni se nabizeji, pripadne jaka se daji vyuzit i mimo prahu. Pokud se tim budou obe strany souhlasit, mohu Te s zenami, ktere maji take chronicky nemocne deti zkontaktovat. Jestli jsem se Te dotkla, moc se omlouvam.
Petra(2deti)
  • 
29.8.2003 9:29:40
Ahoj vsichni,
se zajmem jsem procetla debatu. Nekteri berou obsah fejetonu az moc vazne. Rekla bych, ze Jirka pise, jak uz tady nekdo podotkl, s mirnym nadhledem. Proste Vas provokuje, coz mu nekdy dost dari. Ja se spis usmivam, mezi radky je ironie. To je muj pocit. Ale jinak dobry.
Petra
P.S. Se singlisty je to samozrejme jeste slozitejsi. Jako s vdanymi.
zuzana
  • 
29.8.2003 5:59:51
No neblazni, vazne?
na ten porad se nedivam, ani nevim, ze existuje, v Cechach jsem byla naposledy pred ctyrmi lety - prihoda s mrkvickami se ale odehrala uz davno, rekla bych tak pred vice nez tremi lety. Tenkrat se me to fakt dotklo, jako malo co, ale to vycitam jen sve jesitnosti, ze nic nesnesu ...vlastne jsem te nasi zname (znaly jsme se tenkrat jen par mesicu, jinak opravdu prima holka)zavidela, ze ma deti tri a zdrave a vesele a ze se jim muze venovat naplno a nemusi si lamat hlavu, ze profesionalne neni tak na vysi, jak by ve svem konkurencnim oboru musela byt...a ja ustvana z prace a nemocnym ditetem nestiham nic, natoz svacinky dle zasad spravne vyzivy...ten parek nebyl vlastne ani parek, ale takova klobasa, pozadala me nejdriv, jestli smi ochutnat, myslela jsem, ze ma na to chut, ona ale pak poznamenala, ze je to ostre a oni, ze doma vubec detem nekoreni...doslo mi, ze to vlastne chtela ochutnat jen kvuli tomu, aby me mohla oznacit za spatnou matku, a to se me prave dotklo...samozrejme miru dobreho materstvi si stanovi kazdy sam a to tak, aby z ni vysel jako vitez...mira profesionalniho uspechu je ale hodnocena jinymi lidmi a to uz se nevitezi tak snadno....

jo ale vis, ze uz jsem o tom jednou s nekym na internetu diskutovala, protoze mi to tak hnulo zluci...tak jestli pak se ode mne ta moderatorka neinspirovala :O)
29.8.2003 2:11:03
Neco na tom muze byt, ale ja to brala tak, ze se to spis tyka zmen, kterymi prochazelo vse kolem me. Onemocnela jsem(v 94) a vsichni pratele mne opustili, bylo to prave v dobe, kdy se zacalo podnikat. Mohla jsem se uchechtala a zaroven na mne sla hruza, kdyz jsem videla svou nejlespi kamaradku oblecenou v necem, nad cim bychom se tak pet let pred tim smaly jak potrhle. Porad jsem nechapala, ze mi moji pratele kdyz jsem prisla z nemocnice porad vykladaji, ze to musim pochopit, ze jdeme kazdy jinou cestou. Cestou kam? Dnes jich cast podnika, cast zije z ruky do huby, ale temer vsechni citi opovrzeni nad nekym kdo skoncil jako ja, v ID. Nenapadlo by me to spojovat se singnle ci rodinymi typy, ale rozvedla jsem se a zustala jsem sama. Takze pokud bych neco podobneho psala pak spise z uhlu zcela opacneho, mluvila bych o tom, ze muj svet se rozdelil na ty kteri jsou in a nesmi chybet na zande vyznamne akci a ty co jsou aut,(zajimave, pred tim jsme se delili podle toho co jsme cetli a poslouchali za hudbu...) Ze jak jsem prestala byt v praci uspesna, prestala jsem pro sve pratele existovat a trochu bych zauvazovala nad snobismem, kterym nekteri nahrazuji osobnost. Ale nemyslim si, ze to co pise Jirka ma neco spolecneho se single jako zivotnim stylem, stejne jako by nemelo to, co bych psala o tom jak se z mych nejlepsich kamaradek staly snobske panicky. Souvisi to jen s mym mizernym vyberem pratel Ted mam zase pratele, jsou to lide, kteri prozili v zivotte neco tezkeho a se kterymi si rozumim a verim jim...je jen skoda jedne veci, moji byvaly"pratele" ve mne vymazali takovou tu duveru ke kamaradum mam pratele a skutecne bych za ne dala ruku do ohne...Ale kdyby me zradili pofoukam spaleniny, pobrecim si a pujdu dal. Nevim jestli je to zrona klad, ta ztrata samozrejme duvery, v to, ze pritel cloveka nikdy nenecha na holickach, v louzi, objev toho, ze pritel, clovek, ktereho znate temer tricet let, muze odmitnout nejen prosbu o pomoc, ale i vas...
29.8.2003 1:10:50
Sally, naprosto souhlasim. Lide se nedeli na sobce, jen proto, ze ziji sami a atruisty protoze maji rodinu. Je to asi takove jako je delit na optimistciky-ty s nadvahou a pesimisty ty hubene, a ve stredu to primerene vazici. Proste nesmyslne propojeni naprosto nesouvisejicich asociaci.
sally
29.8.2003 1:04:15
Markéto,
zaujalo mě, že ty jsi si ve třiadvaceti těžko zvykala na život ve dvou... mě bylo třicet a mému muži pětatřicet (já byla v té době více méně sama asi tři roky, můj muž sedm) - a zatěžko nám to nepřišlo. Naopak. Myslím, že právě proto, že jsme žili sami, dokázali se o sebe postarat, a zvládli to bez "věšení se někomu na krk", tak pro nás soužití byla příjemná změna. Samozřejmě, změnili jsme spoustu věcí - ve dvou jinak fungují finance, domácí práce, volný čas - ale nemám pocit, že by to bylo něco bolestného, nebo že bych se kvůli svému muži vzdávala něčeho cenného. PRostě v singlu nám bylo fajn, dohromady je nám lépe.
A k tomu plánovaní - když jsem plánovala věci jako třeba pronájem chaty pro patnáct lidí, tak jsem chatu zamluvila (to se stejně musí dělat pár měsíců dopředu), napsala třiceti lidem pozvánku, přijelo jich dvacet. Nikdy nemají čas úplně všichni a vždycky do toho někomu něco vleze na poslední chvíli (a vždycky se najde někdo, kdo se rozhodne přijet na poslední chvíli), ale to přeci nevadí - ti co nepřijeli teďka, přijedou příště a naopak. A do chaty s tekoucí vodou a elektrikou může i rodina s mimčem.
Zkus to tak s tou tvojí kamarádkou, co má volno až v lednu - prostě jí pozvi, a je to na ní, čemu dá kdy přednost.
 Příspěvky 110 z 44 [Dalších 34 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.