| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Školní dítě v náhradní rodinné péči

 Příspěvky 14 z 4 
Zbyněk Šimůnek
  • 
5.10.2006 18:18:29
Bohužel, paní psycholožka Uváčiková neví co je trapné, asi jen závidí popularitu. Ve skutečnosti právě Uváčiková se trapně angažuje v médiích a dělá chytrou, zatímco blábolí.Děti, které poškozuje, rodiče, jež pomlouvá, jí ovšem dají co proto. Já se za ni - mentálně retardovovanou poradkyni - zatím jen stydím...
18.5.2005 15:11:19
A víte, paní doktorko, kdy je trapně mně? Právě teď, když jsem si přečetla Vaši reakci plnou zloby a jedu. S paní Janou Frantíkovou jsem se poprvé setkala na besedě v rámci předadopčního kurzu a byl to jeden z mála světlých okamžiků tohoto kurzu, protože dokázala s humorem a nadhledem vyprávět o reálném životě pěstounské rodiny, což Vám sociálky a ani psycholožky dát nemůžou, protože to prostě samy neznají. Dále se s ní setkávám na Klubu pěstounů, který organizuje a zajišťuje na jeho setkání zajímavý program. Vaše osočování nechápu; tvrdíte, že "neustále mluví o svém sebeobětování" - to jste ji asi úplně nepochopila, pro mě je Jana naopak zdrojem podpory, když občas pochybuju, jestli dokážu žít plným životem, plánuju-li větší rodinu. Píšete, že by si náhradní rodiče neměli dělat reklamu a PR - pro mně není reklamou na Frantíkovi sro., nýbrž pokud už reklamou, tak na NRP a pěstounskou péči zejména, a říkám: jen houšť a větší kapky, protože dětí, které vyrůstají opuštěné v ústavech je stále mnoho. Píšete, že se opakuje - ale proboha, co by podle vás mohla předávat cennějšího, než zkušenost svého života? Jana není bavič Novotný, ale máma rodiny, o které vypráví. A píšete, že "nejsou připraveni být pěstouny, nýbrž adoptivními rodiči s příspěvkem státu" - kdo je tedy podle vás "kvalitní pěstoun" - urvaná matka, která nezná nic než svých dvacet dětí, plotnu a žehlící prkno? Tak to promiňte...
Petra, teta 8 letého klučíka
  • 
10.7.2003 11:21:03
Náhradní rodina přece vždy nevzniká jen z toho důvodu, že je dítě biologickými rodiči odmítnuto. Proč se v článku také nezabýváte případem, kdy dítěti oba rodiče zemřeli nebo zemřela matka, která zůstala s dítětem sama a pouze otec nejevil o dítě zájem. V našem případě bylo malému 6 let, když ztratil matku, která s ním byla sama.Po prázdninách měl nastoupit do první třídy. Když jsem se podívala na první stránky čítanky, měla jsem určitou obavu, jak bude náš Davídek reagovat, když bude muset hláskovat: "Tom má mámu. Máma má tátu..." Samozřejmě se děti i mezi sebou baví o svých rodičích a ani nám se bohužel nevyhnuly okamžiky, kdy některé z dětí řeklo: "ty chudáku, ty nemáš mámu a táta tě nechce, ty jsi syrotek". Možná by stálo za to, věnovat se také těmto případům v problematice náhradní rodinné péče.
PhDr.Alena Uváčiková
  • 
23.6.2003 11:32:04
Opakovaně se setkávám v časopisech SNRP,ale i jiných,v článcích s problematikou náhradních rodin s fotografií jednoho děvčátka.Děvčátko je to Romské,pohledné s brýličkami.Nic by\ na tom nebylo, kdyby se účelově v jedom čísle SNRP neobjevilo cca 38 krát.Nic by na tom nebylo, kdyby o sobě donekonečna nepsala rodina Frantíkových ve smyslu reklamu, téměř jako na prášky na praní.Nic by na tom nebylo, kdyby nešlo o Terezku, kterou mají v pěstounské péči a, kterou účelově předvádí jak cvičeného medvěda.
Je trapné, když člověk čte neustále o
jejich sebeobětování a je trapné, když člověk poslouchá úryvky jejich prezentace i na konferenci o náhradní rodiné péči v parlamentě.Ale ještě trapněji mi je, když slyším, jak ke své prezentaci zneužijí i Chrise Gardnera.Nejtrapněji mi však je, když m musím říct, že tyto pěstouni, které prezentuje jako vrchol ctnosti ve skutečnosti vůbec nejsou připraveni být pěstouny.Oni jsou připraveni být adoptivními rodiči s pěstounským příspěvkem státu a to je velký rozdíl.
Otázka je, jestli člověk, který je odhodlán nezištně poskytnout byť jen dočasný domov potřebným dětem, potřebuje sám sobě dělat PR a reklamu téměř v mediálním rozměru.
Zdá se, že jejich prezentace už dávno překročila rámec populárně osvětové prezentace, která má přispět k poplarizaci a lepšímu pochopení pěstounské péče.
 Příspěvky 14 z 4 

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.