| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Děti a strach z války

 Příspěvky 110 z 102 [Dalších 92 >>]
28.4.2003 20:00:22
Jsem tady v ČR a neumím si vůbec představit něco takového,jako je mít někoho tam,ve válce.Ale hrozně obdivuji všechny lidičky,kteří jakkoli pomáhají.I balíčkem,i povídáním a hlavně dětem dokáží pomoct s jejich strachem.Děkuji za tento článek,protože jsem si uvědomila,že moje problémy jsou opravdu malinké,proti strachu a bolesti jiných.
B A
11.4.2003 7:58:03
Dekuji Ti za odpoved :-) Sice to je odpoved oklikou, ale zajimava :-).
Priste mi ale klidne muzes odpovedet jen z Tvojeho hlediska, moje hledisko znam - za mne nikdo bojovat opravdu nemusi a diky vojakum tu nejsem, jsem tu (stejne jako Ti vojaci), diky tomu, ze se nekdy dva lide milovali. A myslim si, ze naopak tu kvuli tem ochotnym strilet mnoho lidi neni. I tech co se kvuli tomu nestihli narodit. A take neznam pojem spravedliva valka. Kdo do Tebe kamenem Ty do neho chlebem, rika se v Bibli a je to podle mne ucinny zpusob jak resit konflikty. Ze je buhuzel lehci vyresit jiny nazor tim ze jeho nositele usmrtim tuto akci neospravedlnuje. Myslim si, ze v okamziku, kdy by se nenasel clovek ochotny zemrit pro idealy nekoho jineho a kazdy by si sve idealy musel vybojovat sam, valky by zmizeli. Protoze z tech knizek o kterych pises se da take vycist, ze nejvetsi vojevudci byvali casto take nejvetsi zbabelci v boji muz na muze (ne vsichni, ale hodne z nich). Ale to uz je opravdu otazka filosoficka, me zajimalo stanovisko tech rodin. Jeste jednou dekuji :-)
Jarka, 1 dítě
  • 
11.4.2003 7:46:26
Paní Věro,
nezlobte se, ale nemohu s Vámi souhlasit. Neznám pojem "spravedlivá válka". Jak může být válka spravedlivá? Pro koho? Snad pro toho silnějšího, mocnějšího, který má jisté vítězství? A ten silnější a nejmocnější je tedy ten spravedlivý, který může vše beztrestně? Zajímalo by mě, jestli byste tak smýšlela i kdybyste byla v této době v kůži obyčejné Irácké mámy. Jestli byste si dokázala s pochopením vysvětlit, až by Vám "Američtí osvoboditelé" omylem zabili nebo v lepším případě zmrzačili dítě, že je to v zájmu spravedlnosti?! To přece nemůžete myslet vážně? A že by Amerika byla nějakým štěstím pro mně nebo pro lidstvo, o tom vážně pochybuji. Co se mě osobně týče, kvůli mě se nemusel žádný z těch "Amerických chudinek osvoboditelských" obětovávat. Pokud vím, jde tu jen o ropu. V Iráku se zatím žádné zbraně hromadného ničení nenašly, ten patent na hromadění zbraní má pouze ta Vámi oslavovaná Amerika. A pokud chcete přikládat ty obvazy a hladit, myslím, že ty nevinné oběti v Iráku by to potřebovaly mnohem víc, než Američané.
Jarka
  • 
10.4.2003 21:02:03
To chces po mne, mile devce, abych Ti odpovedela doktorskou praci. Polozit takovou otazku muze samozrejme take kazdy z nas. Ja jsem ji pro sebe v zivote zodpovedela( a i v mnoha jinych clancich): Nechtela bych, aby muj muz sel nekam strilet, nemam valky a zbrane rada stejne jako Ty. Ale uz se mi pred cestou do byvale Jugoslavie vratil domu s neprustrelnou vestou a s pistoli pro osobni obranu v tasce. Ale to, ze ji nemusel pouzit , ze nestrili, on, ja nebo Ty, nas nedela bez "viny". A Ty, kteri to jdou delat v jistem smyslu "za mne" a "za Tebe",kteri si na tu otazku odpoveli jinak, neodsuzuji.
A moje zivotni zkusenost se priklani k nazoru Kantovu, ze v lidske historii jeste nikdy neexistoval mir, jen docasne primeri, prestavka mezi valkami.
V zadne jine zemi na svete neni tolik lidi, kteri ziji odmitnuti valky se vsemi konsekvencemi jako v Americe: amisi, huteri, svedkove Jehovovy a cela rada dalsich. Je to jeden z duvodu, proc sem prisli.
A na stesti pro Ameriku, ale i pro Evropu, pro cele lidstvo, dokonce i pro Tebe osobne (kdyby jich nebylo, asi bys tu nebyla) byly vzdycky i takovi, kteri do valky sli, nekteri dobrovolne, nekteri protoze museli a zabijeli. Ve spravedlivych valkach se tomu rika nasazovali sve vlastni zivoty.
O tom, co to udelalo s jejich zivoty a s zivoty jejich rodin bylo napsano mnoho knih.(Pokud te to zajima, staci je vyhledat). Dokumentu i umeleckych del. I tohle dusevni utrpeni je jejich obet. Je mozne, ze kdyz do valky jdou, jeste o ni nevedi. Ale prave proto, ze vyrostli v Americe, budou se s tim muset jednou vyrovnat. Ja se v jejich ranach dloubat nehodlam, patrim k tem, ktere spis prilozi obvaz a pohladi. Vera S.

KACI
3.4.2003 16:51:34
Mila Aneko, tak si procitam prispevky a celou dobu si rikam, co je za tim tvym nazorem....a najednou je to tady, ono se rika, cim vic clovek mluvi, tim vic toho na sebe povi, fakt je to uzasne, jak bojujes proti valce a jsi pro-Irak, a pouzivas k tomu vselijake USLECHTILE argumenty...skoda jen, ze pak na sebe vyzvanis, ze mas v rodine Turky, a ze kdybychom Sadama nechali na pokoji, tak by se prece konecne zbavil tech Kurdu...fakt velmi uslechtily a mirumilovny postoj, je mi z toho zle ;-(.
dana
  • 
3.4.2003 10:13:00
Je to smutne mit nejlepsi kamaradku, ktera lze ! ! !
Marcela
  • 
2.4.2003 14:07:17
Julie,
naprosto souhlasim s tim, co jsi "zkopirovala" od sve kamaradky. Bush tim ztraci hodne (stejne tak jeho cely aparat), ale stejne tak ja mam pocit, ze oni proste vedi neco, co my nevime (a navic, se to pravdepodobne nikdy ani nedozvime), takze Bush bude vzdycky za toho idiota, ktery vrazdila iracky civilisty.
marcela
  • 
2.4.2003 13:27:02
Taky jsem v zasade proti valce, ale zaroven souhlasim s jednim predchozim nazorem, kde bylo uvedeno, ze by se melo zacit Iraku pomahat, az po zlikvidovani zla - a zlo je Hussain, jeho synove a cela jeho aparatura. To ze maji obycejni lide v teto zemi zijici jinou mentalitu, jeste neznamena, ze musi trpet! Kde byli vsichni demonstranti, kdyz Hussain ve svy zemi vrazdil a mucil nevinne lidi? Nahodou mam v Iraku par znamych a par pribehu jsem si vyslechla....
Meta, 2 děti
  • 
31.3.2003 14:21:51
Vyhánět čerta ďáblem – tak to říkala babička.
Hussajn je parazit, psychopat a zabiják. Kdo s tím nesouhlasí. Jenomže, takových je v historii světa pěkných pár desítek. Kdyby se kvůli každému takovému muselo pozabíjet tolik nevinných, asi by na světě moc lidí nezbylo…(A proč Saddámovi nezakroutili krčkem hned v minulé válce? Nebo když vyvražďoval Kurdy? Nebo když své protivníky zaléval zaživa do asfaltu kilometrů silnic?– Proč až teď??? Je nyní hloupější, pomalejší, starý, dementní???)
Proč musí být tato válka vedena?
- Hussajn by mohl zaútočit na jiné státy (a asi tak čím, když je Irák od války odzbrojován, neustále bombardován, ničen sankcemi, takže i vyhladověn a bez léků pro běžnou populaci)
- mohl by použít biologické zbraně (ty by klidně mohlo použít pěkných pár desítek států, či teroristů - koneckonců netestují si je třeba při těžko vysvětlitelných epidemiích ?– britské krávy by možná měli co vyprávět)
- je to centrum terorismu (pokud vím, tak nikdo neprokázal spojitost 11. září s Hussajnem – spíš je v tom nepěkně namočená přátelská Saudská Arábie)
- je třeba zakročit proti muslimům (mají opravdu muslimové na rukách více krve než křesťané?)
- diktatury je třeba sprovodit ze světa (tak to má Amerika s prací vystaráno na pěkných pár desítek led dopředu, kromě toho bych asi taky nevítala ani za totality osvoboditele, kteří by nejprve vybombardovali půl republiky a celou Prahu a zabili by mi pár příbuzných ve jménu svobody)
- ani Bush nedokázal zdůvodnit, proč jde Amerika do války (– prostě jde a basta, kdyby se celý svět na hlavu stavěl)
Zato bych řekla, že celý svět prodělává hospodářskou krizi – a pak je každá válka dobrá (tady bych vskutku viděla paralelu s Hitlerem ), ropa je obzvlášť dobrá strategická surovina, kterou se dá ovládat pěkný kus světa, pak je tu vcelku neposlušný celý Blízký Východ, napájený vodou Eufratu a Tigridu – takže, když budete zlobit, nepustíme vám vodičku…no a když se těm muslimům ukáže, že mají držet hubu, když křesťan káže, tedy alespoň Izraeli to docela pomůže…
Bohaté koncerny si mnou ruce – konečné se uplatní zbraně, potravinářský průmysl má zakázky armád, textilní průmysl, chemický, farmaceutický….vždyť jsou všichni vskutku bohatí podnikatelé spokojení.
Že jenom v důsledku sankcí v Iráku umřelo 500 000 děti hladem a na nedostatek léků – ale prosím vás, stejně by z nich vyrostli hrdlořezové jako je Hussajn.
Svět je stále stejný – oko za oko, zub za zub – nenávist vyvolá zase jenom nenávist, smrt další smrt a kolo se točí…Myslíte si, že až teroristé uvidí hrůzy Iráku tak se složí hrůzou a dají světu pokoj??? Tomu se snad nedá uvěřit.
Je mi líto všech, kteří trpí a ještě více líto těch, kteří se ohánějí válkou jménem míru…. A nestydím se, až mi za můj příspěvek vynadají do „mírových štváčů“.
31.3.2003 14:19:25
Monty, teď jsi napsala přesně to, co mě napadlo, když se o válce teprve začínalo mluvit: no jo, vůně ropy... Myslím, že něco pravdy na tom bude!
 Příspěvky 110 z 102 [Dalších 92 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.