| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku V štěstí i neštěstí, v dobrém i zlém

 Příspěvky 110 z 19 [Dalších 9 >>]
taky Katka
  • 
11.6.2003 12:01:35
no ja se za OPRAVDOVOU feministku nikdy moc nepovazovala, nechtela jsem byt tou muzatkou s neoholenyma nohama :o)) ale pristupem podobnym tomu tvemu jsem za feministku v hanlivem slova smyslu povazovana nejen pribuznymi (zenami) ale bohuzel i nekterymi svymi vrstevnicemi. A to se pak dokazu rozcilit do bela, kdyz se muzsti bavi na ucet zen a jejich "slepicich" mozku, nebo kdyz vas odbyvaji vetou "to bys nepochopila"..tak muj slepici mozek by nepochopil, o cem se pani tvorstva bavi, ale narozdil od jejich lehce zvladl ovadani pracky susicky a dalsich vymozenosti sveta ?? MOzna prave diky takovymto zkusenostem je mi "zivotne" blizsi clanek lucie, chapu jeji nadsazku zahrnutou ve vete "nikdy nebudu prat ponozky" , je v ni myslim ten postoj vetsiny dnesnich slecen, dam i manzelek : nejsem sluzkou, jsem hlavne zenou a manzelkou. A jestli nekteri chapou pod slovem manzelky plneni veskerych zenskych povinnosti, je tomu jiste i tak u muzu...a pokud se tedy u muzu pocita napr. s peci o automobil (o ktery se mu v dnesni dobe postara mycka a autoservis), tak proc nam by se o domacnost nemohl postarat take jisty "servis". Myslim, ze jsme s kolegyni feministkou trochu utekly od tematu,snad jen vzdalene, jelikoz vetsina manzelskych hadek, sporu a vycitek stejne konciva u onoho slavneho podivej se, co ja vsechno a ty nic...
Katerina jedno dite, druhe na ceste.
  • 
26.3.2003 18:18:00
P.s. Napsala jsem to dvakrat, nejak me zlobi pocitac :-) :-) Kat.
Katerina jedno dite, druhe na ceste.
  • 
26.3.2003 18:15:58
Ja jsem feministkou . Neperu, neuklizim, ale treba varim a nikomu nesimram muzske ego. Proste si nedelam nasili.Mam au-pair - studentku, ktere pronajimam pokoj v nasem byte a ona za to 4 hodiny denne pro nas "pracuje" , dela zenske prace a hlida, kdyz jdeme s manzelem do kina, na kafe. Manzel vzdycky rika, ze ma radeji sedive zaclony, nez sedivou zenu. A i sluzkam se plati....
  • 
13.3.2003 6:41:13
to je fakt, to je taky good point, ...ten priklad nevery byl schvalne hodne nadneseny, protoze to je asi tak to posledni, s cim je kdo ochotny se vyrovnat...zaroven je veta ...nezname stastne pary, ktere si neco udelaly ...velmi relativni...myslis tim asi neco velkeho, jako nevera je, ale jinak se urcite shodneme na tom, ze mezi nami neni nikdo bez viny, a ze po par letech se kazdemu stane neco, byt sebemensiho, co je pro toho druheho nejak bolestne...no a nakonec tady diskutujeme a ted vidim, ze rikame obe to stejne...ty rikas, tu spiralu nesmime roztocit, musime si sednout a rici si, tohle ne,..no a ja jsem psala, ze pro dobre manzelstvi je ze vseho nejdulezitejsi si uvedomit a odpustit chyby - no neni to vlastne to same? kdyz uzname, ze chybujeme vsichni...

asi je, ze jo, akorat v Katcine clanku se o chybach, kterych se oni dopustili, nemluvilo, takze to mohlo vyznit tak trochu v neprospech Lucie, ktera naopak o svem nedorozumeni a rozcarovani psala. A to ja prave povazuju za strasne dulezite, protoze to je to, cim si kazdy musi projit, protoze nikdo neni dokonaly. V tom srovnani dvou clanku to ale mohlo vyznit tak, ze Luciino manzelstvi neni tak dobre, jako Katcino, a to pritom nemusi byt vubec pravda...

A uplne na zaver je vlastne docela mile, ze jsme se v te diskusi dostaly, ac ruznymi cestami, do stejneho bodu, nebo ne?
ahoj Zuzka
sally
13.3.2003 1:42:15
Zuzano,
možná je to tím, že neznám spokojené páry, které si někdy něco udělaly... prsotě ta teorie, že by mezi nimi bylo více lásky mi sice přijde pochopitelná, ale nereálná.
Myslím, že je jednodušší si uvědomit, že něčím můžu ublížit a nedělat to. Když budu svému muži nevěrná, tka je jedno, jestli to bylo jednou nebo tisíckrát a je jedno, jestli to on ví nebo neví. Já jsem mu ublížila, stalo se to a nejde to "odestát" - a budu s tím žít zbytek života. Podobně je to se zlým slovem, nebo fyzickým násilím. Navíc - člověk, který se proti partnerovi postaví násilím (ať už psychickým nebo fyzickým) to vždycky už bude jen stupňovat.

Samozřejmě - situace, kterou tu popsala autorka toho článku (že řekla manželovi, že je cosi blbost) se nekvalifikuje na násilí - ale - může to být první krůček ke špatné komunikaci, napadání se (viz to, že jí manžel vyčetl pak první poslední) - a nakonec třeba i k té facce.

Takže - já si myslím, že je důležité tuhle spirálu vůbec neroztočit. A když se něco takového stane, tak si sednout a říct si "hele, tohle se mě dotklo, nelíbí se mi to" a - partner by měl toto respektovat.
13.3.2003 0:21:09
Ahoj Sally, promin, fakt ti nechci nic podsouvat, cela moje reakce nebyla na tebe, ale hlavne na clanek Katky ?na Luccinem clanku se mi libilo, I kdyz s diplomacii v manzelstvi zasadne nesouhlasim, ale libilo se mi, ze rekla, ze to, jak se zachovala, at uz to bylo cokoli, se dotklo jejiho muze a to, co rekl on, se zase dotklo ji atd, a ze se svou sestrenici si pobrecely na rameni?.a je to ze zivota ....

na druhou stranu Katka, a sama rika, ze to trochu vyhrotila, napsala zase jen same kladne skutecnosti, napsala, ceho se nikdy nedopustila ona ani jeji muz a cim se vzdy ridi apod?.ja vim, ze chtela hlavne rici, jake hodnoty cti a vyznava, to je dulezite, ale jeste vice si cenim, kdyz nekdo napise o tom, co se ve vztahu nevydarilo,
protoze kazdy z nas muze snadno a rychle vyjmenovat, ceho se NIKDY nedopustil, zadna ironie, zadne vycitky, zadna hrubost, urcite taky zadne facky?tezko se hleda a priznava sam sobe to, ceho jsme se dopustili ...kdyz reknu, nase manzelstvi rozhodne neni idelani, ale nejsme si neverni a nefackujeme se, tak trochu a nenapadne se povysuji nad ty, kteri se fackuji a jsou si neverni, no jaka nepredstavitelna HRUZA, tedy alespon pro mne, ze...mozna, ze ale prave ti, co si dali facku a byli si neverni, si museli hodne odpustit a mit se jeste vic radi, nez se mame my, aby to vubec prekonali a kdyby je nekdo se skrytou kamerou hodnotil, mozna, ze by bylo jejich manzelstvi mnohem lepsi, nez to nase.

Proto jsem to vsechno psala: Myslim si, ze pro dobre manzelstvi - a vlastne vubec pro zivot - je podstatne hlavne to, kolik nedokonalosti dokazeme sami sobe priznat a vzajemne si odpustit a ze je to mnohem dulezitejsi nez to, ze jsme si nikdy nerekli
" to je tedy pekna blbost"
sally
12.3.2003 22:13:50
Zuzano,
mě přijde, že mi pořád podsouváš jakési nevyslovené přesvědčení, že u nás doma na sebe stále hledíme s láskou a s nyvými pohledy si říkáme "ó drahý, to je báječné, že jsi zase zapoměl koupit chléb." :-))
Jsme normální manželství, klidně se i hádáme - ale neuchylujeme se k hrubostem, jízlivosti, ironii, posměškům, shazování toho druhého atd. Ale hlavně - neděláme tragédii z prkotin. Zapomenutý chleba je zapomenutý chleba - a nemá nic společného s naším vztahem, nebo s tím, co k sobě navzájem cítíme.
Líbí se mi ta příhoda s rodinnou havárií. To, že ty lidi nedělají nějakou děsnou aféru z toho, že se přihodilo něco, co si nikdo nepřál. A opravdu v tomhle případě další výčitky nic nespraví.
Andy
  • 
12.3.2003 16:12:25
Jsem rada za ty protinazory, protoze by to jinak znamenalo, ze my lide cholerictejsiho zalozeni bychom se nemeli zenit a vdavat, kdyz bychom vytvorili jen manzelstvi, ktera by byla na hony vzdalena tomu "idealnu". Kde ale nechybi vzajemna ucta, respekt a laska, tam se na "ulety", "nepovedenosti"a omyly rychle zapomina. Proste ne kazdy vzdy dokaze hned ze zacatku zaujmout chladny postoj k problemu a to prece jeste snad neznamena, ze nema predpoklady pro hezke manzelstvi.
Jana
  • 
12.3.2003 11:09:38
Ahoj Katko,
v podstatě souhlasím s předchozími reakcemi, (trochu nesouhlasnými) na tvůj článek, ale myslím, že je zbytečné se k tomu více vyjadřovat. Ráda bych ti napsala něco jiného. Já i můj muž jsme věřící a oba jsme chtěli mít krásné manželství. Já jsem si ho vždy představovala tak, jak ho ty popisuješ. Já věřím, že takto ideální to opravdu může být. Jaké ale bylo mé překvapení, když manžel reagoval na podle mě normální věty podobně jak popsala ve svém článku Lucie! Občas bouchne do stolu když se mu něco nepovede, rozčiluje se za volantem ... No zkrátka, takový trochu rozmazlený despota. Já se všechny problémy snažím řešit tak, jak to popisuješ ty, ale něco takového je mému muži naprosto cizí! Často jsme kvůli jeho chování vedli dlouhé hovory, jí se to snažila všelijak řešit, ale nakonec jsem přišla na to, že něco takového po něm zkrátka nemůžu chtít. Zjistila jsem, že jeho matka je zrovna taková (i když trochu jinou formou) a prostě ho tak vychovala. Vyrůstal jen s matkou a tak jiný model chování ani nezná. Jemu to připadá normální a není si vědom (alespoň v akci), že by dělal něco špatně. A tak nemáme ideální manželství, co se týká hádek, ale to důležité - lásku - to teda máme. Můj muž je přesvědčený, že žádný jiný manžel nemůže milovat svou ženu tak, jako on mě, no a já mu nakonec věřím. Na jeho jednání si nikdy asi nezvyknu, protože mi občas opravdu ublíží, ale nadruhou stranu vím, že je to zkrátka jeho povaha a nic s tím nesvedu (a on se opravdu snaží). Věřím, že kdyby třeba můj brácha (povaha jako já) dostal hodnou holku, jako je Katka, budou mít ideální vztah a problémy řešit racionálně a bez emocí, ale jsou zkrátka lidé, kteří jsou úplně jiného založení a neznamená to, že by jejich vztah musel nějak strádat. Když jsem četla článek Lucie, tak jsem jí tak moc rozuměla!
Mějte se hezky, Jana
12.3.2003 6:52:02
Ahoj Katko,

nejsem si jista, jestli si rozumime. Nepsala jsem o tom, ze jsem Pavlovi nikdy neublizila; rikala jsem jen, ze mi to on nikdy nevycita. A nepsala jsem, ze jsem nikdy neudelala zadnou hloupost. Psala jsem, ze mi moje "hlouposti" Pavel nepripomina.
Pred mesicem meli nasi pratele autonehodu. Na zadnim sedadle meli tri male deti, Bridget byla v osmem mesici. (Nastesti jsou vsichni OK, jen to poradne odneslo auto.) Kdyz mi Bridget popisovala, jak se to stalo, mluvila v mnoznem cisle (hledali jsme na dalnici odbocku a koukali jsme se vic po cedulich nez pred sebe a nevsimli jsme si, ze auto pred nami brzdi pred tunelem....). Mne to chvili trvalo nez jsme pochopila, ze ridil Karel, a ze to byla JEHO vina. Bridget mi mohla rict:"Ten muj chlap je blazen, on nas snad chtel zabit nebo co. Nechapu, proc se nediva pred sebe. Uz v zivote s nim do auta nesednu. Ja jsem na nej ted tak nastavana, vubec na nej nemluvim ...." a nebo mi to mohla rict tak, jak to rekla. Na tom, ze maji nepojizdne auto, ktere planovali prodat, aby mohli koupit vetsi, nez to ctvrte miminko prijde na svet, ze ted budou mit spoustu vyrizovani s pojistovnou a drazsi pojistku a dalsi komplikace, by to nic nezmenilo. Karel si tu chvilickovou nepozornost sam vycita a asi jeste dlouho vycitat bude. Vycitky jeho zeny by nikomu neprospely.
A o tom jsem psala....

Katka
 Příspěvky 110 z 19 [Dalších 9 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.