| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Rovnost začíná ve školce

 Příspěvky 110 z 26 [Dalších 16 >>]
  • 
1.12.2004 14:18:49
Jímá mě hrůza, že můžeš napsat: chlapi a ženský si nejsou rovný už prehistoricky...
Asi jsi chtěla napsat, že nejsou stejný ale už to, že tam automaticky napíšeš že si nejsou rovný o něčem vypovídá, v tobě i ve společnosti.
Protože když si nejsou rovný, jeden je lepší a druhej horší. A kdo je kdo?
Stejný opravdu nejsou, ale moderní výzkumy naopak ukazujou, že ta kulturní masáž je daleko podstatnější, než si myslíme a uvědomujeme.

Kolikrát jsi na hřišti nebo v hračkárně viděla scénu - kočárek, panenka, s tím si přece kluci nehrajou, copak jsi holka? Podívejte se na něho!
Já nekecám zažila jsem to aspoň 5x.

A ono tak nějak stačí těm dětem ukázat jednou dvakrát, že když si budou vybírat "nevhodný" hračky, setkají se s nesouhlasem nebo dokonce výsměchem. "copak jsi holka?" - vzkaz pro malý chlapečky - být holka je ostuda, tedy holčičky tak nějak nejsou stejně dobrý jako kluci.

A tohle v naší společnosti prostě je. Já kupuju svý holčičce i stavebnice, má i auta (kromě kočárků, panenek, nádobíčka apod.), a v širší rodině jsem považována za trošku ujetou feministku, protože si myslím, že kdyby příbuzným holčičkám ukázali i jiný hračky než ty "holčičí" a nestropili pokaždý vlny hysterického nadšení když se převlečou za princezny, měly by daleko širší rejstřík her. A to si ta konkrétní rodina myslí, že vychovávají svoje holčičky neutrálně, že ony jsou prostě takový. Na písku jim ovšem vživotě neukázali, že se dají stavět i hrady. Z písku se přece jenom vaří, ne? Na písek se nosí talíře, lžíce, kastrolky. Co jinýho by tam holky mohly dělat?

Prostě i ti (ty), kteří si myslí, že jsou "rozumní" a neutrální, že žádná kulturní determinace neexistuje a za všechno můžou geny, by se měli trošku zamyslet nad tím, co vlastně do těch dětí denodenně pumpujou, za co je chválí, jestli náhodou chlapečkům netolerujou větší "zlobení" a divočení, zatímco holčičku spérujou (ony ty holčičky jou takový ukázněný, že jo, když po nich celý dětství ječíme aby se neumazaly, zatímco kluci, no oni už jsou takoví že pořád někam lezou, tak co se s nima budeme rozčilovat...).

Problém je právě v tom, že ty zásady a názory jsou v nás tak zažraný, že si často ani neuvědomíme, co vlastně děláme.

O. N.
  • 
18.5.2004 9:30:33
Bylo by dobré mít seznam takových školek, aby mi bylo jasné kam své děti určitě NEDAT. Chci, aby z nich vyrostli normální, psychicky zdraví lidé.
  • 
23.4.2004 9:20:36
No, ja si zas myslim, ze je dobry tem holcickam rict, ze kdyz se jim ty knedliky chlapeckum podavat nechce, tak ze jim maji s milym usmevem rict at si je vezmou sami.
Ty to jako kluk necitis, ale takovej ten tlak jakoze "jsi holka tak proste holt ty knedliky podavas" tady je. Myslim, ze trochu vic sebvevedomi v tomhle ohledu by holkam neskodilo. A i kdyz jsou od prirody mirnejsi a opatrnejsi, prave proto bych je vedla k trochu vetsi odvaze.
Ucim vytvarku na skole a vis co me docela dere - takovy ty opatrny holcicky, ktery se strasne boji udelat caru, hned ji vygumujou, protoze je "spatne", udelaji jinou, ktera je o milimetr vedle, zas ji vygumujou, maji strach ze chvili nebudou dost peclivy a dokonaly.
Je to na skodu jak tomu "dilu", na kterym pracujou, tak jim samotnym (ukazuje to, ze jsou prehnane uzkostny a zodpovedny a tak) - no jasne, jsou takovy od prirody, ale nebylo by dobry napumpovat prave do takovychhle holek trochu ty klucici bezstarostnosti?
Nevim, nakolik je argument, ze holky jsou takovy a kluci takovy. V dnesni dobe neni na "sedavej holcicko v koute" prostor, presto ale ve vychove deti tohle smerovani porad existuje.
Vzdycky rostu, kdyz si nejakej chlapecek naa hristi pujci kocarek a od maminky vyslechne zesmesnovaci - ty jsi snad holcicka? Podivejte se na neho! Proste jim i maminky, ktery by urcite o sobe rekly, ze mysli "rovnopravne", nacpou do hlavy, ze holcici zalezitosti a to, co se tyka rodiny a domacnosti, je hloupy, trapny, a kdyz se toho nejakej chlap chopi, tak je smesnej. I kdyz to treba sami taky otevrene nereknou, ulozeny to v nich je.
Uz to, co napsala ta holka ů preju vam fajn rostaky a male princezny. Jezismarja me klepne!!!! PROC se tady porad bere jako fakt, ze kluci jsou rostaci a holcicky pipinky v satickach?
Nezda se vam, ze pokud mate takovejhle nazor, i ty svoje deti budete vychovavat podle toho - klukovi se bude tolerovat vetsi divoceni - je to prece kluk a rostak, holcicka se bude vic umravnovat, - dej pozor, at se neumazes, nemuzes tam lezt, mas pekne saticky, a pak nekdo napise, ze rozdil povah mezi klukama a holkama je otazka TEMPERAMENTU.
V bilych puncochacich a s vedomim , ze vasd za jejich umatlani servou, se holt na ty stromy leze blbe.
Iva
  • 
8.2.2004 13:48:10
Proč proboha někdo chce, aby ženy a muži byli stejní? To je nepochopení problému. Mě jako ženě se nelíbí, že jsem (včetně typicky ženských činností) hodnocena NÍŽ než muži (a typicky mužské činnosti). Ale jako řešení nevidím, že potlačím svou přirozenou tendenci k určité činnosti a budu jednat jako muž! A tvrzení o tom, že tyto činnosti nejsou typické vrozeně ale odpozorovaně nevěřím a nevěří tomu ani fundované vědecké studie, kde se v poslední době "překvapivě" zjišťuje, že vliv genů je podstatně vyšší, než jsme si v touze po "převychování" mysleli.
Nemíním vychovávat chlapečky jako holčičky, jen holčičky podpořím v tom, že mají stejnou cenu jako chlapečci a chlapečky povedu k tomu, aby neohrnovali nad holčičkou nos, což se mi ovšem za současné společenské situace asi nebude moc dařit.
muzskej
  • 
7.2.2004 15:40:57
Konecne racionalni diskusni prispevek!!! Zaplat panbu za nej!!
Ony femeministky u nichz je hormonovy hospodarstvi ve zrejmem zmatku situaci nezlepsi!
muzskej
  • 
7.2.2004 15:40:49
Konecne racionalni diskusni prispevek!!! Zaplat panbu za nej!!
Ony femeministky u nichz je hormonovy hospodarstvi ve zrejmem zmatku situaci nezlepsi!
Aneka_
21.5.2003 8:13:10
Oj ty překlepy až hrubky, pardón:-) píši ve spěchu a nečtu po sobě - chyba:-/
Aneka_
21.5.2003 8:07:56
Monty- samozřejmě jsem neměla na mysli, že příjdu z porodnice domů, hodím miminko na krk manželovi a řeknu mu - tě pic, jdu do báru:-) Né, tak na to fakt nejsem. Spíše jsem tím měla na mysli, že tak po roce bych šla pracovat a do toho roku, že si hodlám vymezit čas na své koníčky. Třeba, že si zajdu na hodinku na kurt, pinknout tenis nebo na bazén, či v podvečer do toho divadla s kamarádkou. Je jasné, že nebudu vysedávat na tříhodinovém představení denně, jen si chci najít vždy tu malou skulinku pro sebe. Mám několik výhod. Do práce nemusím, ale chci, bydlení máme velice slušné, tedy doděláváme, navíc bydlíme na vsi, dudíž je spousta věcí jednodužších(pro mne).

MD- já zase zastávám názor, že po dobu mateřské raději slevím za svých požadavků, co se financí týče, než aby manžel vydělával v postatě za dva. už tak v práci tráví dost času a nechci, aby to bylo více. Raději ať je doma, ať si hraje s miminkem, ať je klidný a nemá pocit, že díky miminku se může strhat. Raději si odpustím (obrazně řečeno) jedny dupačky z tesca a nekoupím půl kila pršutu, ale jen 10dk na chuť, raději si nekoupím dvoje boty od Batě, ale jen jedny, protože to omezení mi vždy stojí za to, aby byl manžel tátou a manželem, nikoliv továrnou na peníze. A byť jsem také zvyklá na docela přínosný život, žijeme si 5 let sami pro sebe a své koníčky, toto mileráda oželím.

Sosane - dobrém mne překvapil tvůj názor....
Sosan
  • 
20.5.2003 16:11:07
No, to je jasný, tak jak jsem to popsal já to lze dělat, když je (vždy aktuálně nejmladší) dítě starší než 6 měsíců. Ale toho půl roku to jde vydržet. Kojení není samo o sobě překážka, když už trochu starší dítě na něm není zcela závislé, může se po dobu maminčina mejdanu klidně živit jinak a mamimka pak pokračuje v kojení po návratu. Naše starší byla kojená do 2 let.
Marťa11
20.5.2003 15:57:25
Jasně Sosane, já taky nechci být po večerech doma do svatby mého syna, ale teď mu je půl roku a jaksi ho nechat hlídat 3. osobou je na mě ještě brzo, babičky daleko a bez manžela se mi nikam zatím nechce... Proto jsem psala, že snad později, samozřejmě se toto mění s odbouráním kojení...
Jinak já proboha nikoho nechci strašit, já jsem naprosto šťastnej člověk - já mám napařeno z "vejšky" a napracováno dost a dost a teď si opravdu užívám na mateřský -bez jakýhokoli náznaku ironie, pokud to z mého předchozího příspěvku vyznělo jinak, tak to se omlouvám, jen jsem tím chtěla říct, že 2 hodiny spánku, když mám ložnici sama pro sebe, je teď hold větší luxus, ale nic to nemění na to, že je to teď nejlepší období v mém životě i když se nám život změnil o hodně! Je ale pravda, že se za každou cenu nesnažím všechno super stíhat, jsem spíše s Broučkem a domácnost trochu strádá, ale to neřeším, ale to je už na jinou diskusi...
Marťa
 Příspěvky 110 z 26 [Dalších 16 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.