| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku O pochopení (a) rozdílnosti

 Příspěvky 110 z 21 [Dalších 11 >>]
  • 
17.6.2006 12:19:31
...Ano vím o tom, že v Myanmaru nepřátelé státu prý záhadně mizí a že prý existují pracovní tábory. Ale dokud mi o nich nebudou vyprávět i místní a stěžovat si, že někdo reálný od nich z vesnice tam někam zmizel, budou to pro mne jen zprávy vydané Evropany z evropského pohledu....
UFFF...Míra arogance a hlouposti v tomto tvrzení se mne dotýká právě proto, že jsem tyto lidi potkal, hovořil s nimi, navštívil utečenecké tábory, pokusil se přejít hranice z Thaiska mezi odpůrce diktatury, nikoli bandity, jak někde zaznívá ve vašem textu... atd. Chápu ze zabarvení vašeho textu, že cokoli napíšu či řeknu se setká s bohorovným nadhledem nad tím chudáčkem, který nic nepochopil...Jen mne vždy nenechává v klidu, když kdokoli vydává svůj pocit po devíti dnech kdekoli za objektivní posouzení reálií. Potkávám vás, znalí světa, po celé zeměkouli, v zemích kde se opravdu lidé mučí a zabíjejí pro své názory a vidím vás, jak, si užíváte, jak hodnotíte, jak na všechno máte názor...je mi z vás smutno. NEKDY SE STACI PODIVAT TREBA NA STRANKY "CLOVEK V TISNI" O BURME SE DOZVITE I TO, CO VLASTNE ASI ANI NECHCETE...
  • 
24.9.2005 16:31:42
Uz je to jiste passe, tenhle clanek jsem objevila az ted, nicmene jsem v Barme taky byla,shodou okolnosti mesic predtim, nez byltento clanek napsan. Byli jsme tam s manzelem mesic, a dostala jsem se asi i bliz k nedostupnym mistum nez pisatelka clanku. je to bajecna a krasna zeme,plna naprosto neuveritelne dobrych a milych lidi, jejichz uprimnost skutecne nema srovnani v zadne jine zemi, kde jsem kdy byla, a to ze jsem jich projela docela dost i nekolikrat vcetne kompletni opevovane jihovychodni Asie.
Problem je ovsem v tom, ze vlada prave teto dobroty svych obcanu zneuziva a vymysli stale nove a nove finty, jak udrzovat jejich zivotni styl na hranici unosnosti.
Ovsem jako v mnoha dalsich pripadech, i tady je stejne nepritelem cislo jedna USA, ktere za maskou boje kza demokracii,uvalily na Barmu naprostu nesmyslne embargo, kterym naprosto odpornym zpusobemcelou situaci zhorsuji az do absurdity.
Jenze to by byla debata na dlouho,ze...
Pavla
  • 
2.3.2003 16:22:59
Mila Katko,

rozhodne jsi se me nicim nedotkla a neni duvod se omlouvat. Jen je to hodne rozporuplne tema a tak se mi asi nepodari napsat odlehcenou odpoved, stejne jako odlehceny nebyl ani clanek. Alespon ne moc :-))
To co jsem popisovala byl rozdil kultur a Myanmar k tomu poslouzil sice jako vychozi, ale stale jenom priklad. Musela bych psat hodiny a hodiny toho, co jsem se o jeho lidech a pomerech dozvedela a to uz se na Rodinu nevejde, to je spis na knihu. Tak mozna za par let :-)) A stejne by ten obrazek nebyl uplny. Ano, detska prace byla zminovana JEN jako pozitivni priklad pomahani, namisto zapojeni se do treba obchodu s narkotiky, ktery je tam druhy nejvetsi na svete. Ale zase - nedelaji ho bezni lide. Stejne jako u nas v Cechach nedelaji bezni lide jine pro Cechy zname obchody.
Jsem rada, za reakce jako je Tvoje, ukazuji mi, ze ma smysl psat takove clanky na server jako je Rodina. Mozna ze zamysleni nad takovymi vecmi (i bez snahy je vyresit) muze nekdy prinest neco pozitivniho.

Preji Ti krasny den, Pavla
2.3.2003 3:55:43
Mila Pavlo,

z Tvoji odpovedi mam dojem, ze jsem se Te necim dotkla. Omlouvam se, to rozhodne nebylo mym cilem. Spis jsme si nerozumely. V clanku zadna zminka o skolach nebyla, byla tam naopak chvala toho, ze deti pracuji, a ze kritika “detske prace” je nemistna. Pokud tedy zminovana prace byla myslena JEN jako pozitivni protiklad “bezcilneho odpoledniho bloumani po sidlisti”, pak jsme na jedne lodi :-).
V praci deti za mzdu stale problem vidim – a to je prave ta prace, ktera je OSN a dalsimi tolik kritizovana. Tady v Severni Americe probihaji i kampane na to, aby se nekupovalo zbozi, o kterem vime, ze zisk z jeho prodeje prichazi z detske prace. Coz je dost slozite rozlisit, sama nevim, co bojkotovat a co ne. Navic je to jeste slozitejsi (pise o tom Caramba) – i kdyz se vytvori usili mezinarodnich oraganizaci a detskou praci se v urcite oblasti podari omezit, deti casto do skoly stejne nejdou – jejich rodiny nebo ony sami (pokud to jsou sirotci) penize tak zoufale potrebuji, ze je zacnou obstaravat jinak (kradezemi nebo prostituci), coz je dalsi tragedie.
Clanky jako byl ten Tvuj na Rodine vitam. Myslim si, ze je dobre, kdyz spektrum nasich zajmu je sirsi nez od plinek k mrkvovemu pyre :-) Pochopitelne se nam nepodari vyresit vsechno utrpeni a nespravedlnost sveta, ale cim vice pohledu na vec, tim lepe.

Katka
Pavla
  • 
28.2.2003 1:51:14
Mila Katko,

ale tam deti do skoly chodi. To ze jsem nektere z nich videla pri praci neznamena, ze do skoly nechodi. Skoly jsem videla a byly plne deti. V nejchudsich rodinach se stava, ze neni dost penez na to aby sly deti do skoly (musi se platit), to pak deti jdou do klastera, kde se tri roky uci cist, psat a pocitat.
Samozrejme, ze takovy clanek nemuze ukazat vsechny stranky nejake veci. Jeho smysl je v tom videt prave tu druhou cernobilou stranu, kterou my normalne nevidime, primet k zamysleni.

Mila Grizzlicko,

to ze je nekdo jiny, neznamena, ze je lepsi ci horsi. Jen jiny.

...

mozna se k Vas uz donesla veta prochazejici celym buddhismem

"Neni cesta ke stesti, stesti je cesta"

To je mozna i odpoved na rozdilny pristup mezi nasimi kulturami.

Preji krasny den
28.2.2003 0:16:04
Je to tak...Bydlim ve Stredni Americe (Panama) a nedavno se tu delal pruzkum verejneho mineni. Otazka znela "Citite se stastni?". 85% dotazanych odpovedelo "ANO"; 40% lidi tu pritom bydli na hranici chudoby nebo pod ni.
K te demokracii...myslim si, ze na ni mnohe spolecnosti nejsou jeste "zrale". Vezmu si za priklad Panamu, ktera si jako mnohe zeme rika demokracie, ale ve skutecnosti k ni ma hooodne daleko. Pro bezneho obcana je tu naprosto normalni, ze politici kradou a jsou zkorumpovani, v opacnem pripade by je povazovaly za hlupaky. O soudnictvi skoda slov, i advokati tu se uplaceji sami mezi sebou. Spolecnost je tu rozdelena na tridy, a napr. k pomocnicim v domacnosti se mnoho (i tech vzdelanych) lidi chova jak k otrokynim. Vetsina pubertacek tu pred skoncenim stredni skoly otehotni atd. Lidi tu nectou, odpadky se hazeji vesele na zem...
Neni divu, ze se tu demokracii nedari. Problem je ve vzdelani...jenze spousta deti tu musi pracovat, jinak by se rodina proste neuzivila, lide tu umiraji hlady. A prijde mi, ze ani vlada nestoji o to, aby skoly vychovavaly uvedomnele obcany...je to takovy zacarovany kruh, chtelo by asi nejakoho osviceneho diktatora, (Katko).
27.2.2003 22:04:10
Ahoj Petule,

presne tak, rozumime si. Nevim proc, ale zamerne jsem se slovu “diktatura”vyhybala. Pochopitelne Anglie a ostatni zeme, ktere jmenujes, patri mezi demokraticke, kde o vlade rozhoduji svobodne volby, zatimco kralovska rodina ma jinou ulohu. Muvila jsem o statnich usporadanich, kde je veskera moc soustredena do rukou jednoho cloveka. Diky za upresneni.

Katka
27.2.2003 21:06:18
Ahojky Katko,

jen tak pro upresneni - myslim, ze jsi spis chtela ve svym prispevku napsat "A demokracie versus diktatura?" Vis, ne kazdy kralovstvi znamena diktaturu (mame v Evrope hned nekolik kralovstvi, v jednom z nich ziju a dovolim si rict, ze jsou to "staty" jedny z nejdemokratictejsich -Anglie, Dansko, Belgie, Holandsko....). A nadruhou stranu ne kazda diktatura musi byt nutne kralovstvi (viz CSSR).
Ale vim, cos chtela rict, takze to jen tak naokraj. Promin ;-)!
Mejte se fajn
Petule
27.2.2003 14:32:12
Mila Pavlo,

rada bych se zastavila u detske prace versus vzdelani. Vidim velike nebezpeci v tom, pokud deti pristup ke vzdelani nemaji. Ano, nauci se praci na poli pripadne remeslo od rodicu, ale bez schopnosti cist a pocitat je muze v budoucnosti kdokoli osidit na danich, na zakonech, na mzde. V minulosti platilo, ze ten, kdo mel vzdelani, mohl “drzet v sachu’ ty, co vzdelani nemeli. A plati s to svym zpusobem stale. A narod, ktery nevychovava vlastni ucitele, lekare, inzenyry a ekonomy, bude vzdycky zaviset na zemich, ktere vzdelane lidi maji, a bude v obrovske nevyhode. Druhou otazkou je skutecna detska prace – tedy ta, kdy dite dostava mzdu. Pak je to snad ve vsech pripadech vykoristovani, protoze detska prace je ta nejlevnejsi a zamestanavatele to vi. Chtela bych se ale zastat onech misionaru, mam dojem, ze velika vetsina z nich si uvedomovala vyznam vzdelani a sla do novych zemi stavet prave skoly a nemocnice. A bylo to casto za velikych osobnich obeti.
A demokracie versus kralovstvi? Rika se, ze “demokracie je nejlepsi usporadani ze vsech nejhorsich moznych”. Ano, vlada vetsiny nemusi byt vzdycky nejlepsi, ale je snaze pruhledna a snaze vymenitelna. Rada lidi se shodne na tom, ze nejlepsim usporadanim by byla vlada osviceneho panovnika, ktery by byl stoprocentne spravedlivy, stoprocentne moudry a stoprocentne laskavy ke vsem stejne. Coz je nemozne. Takze vlada soustredena do rukou jednoho cloveka je casto zneuzita.A v tom je jeji nebezpeci.
Tohle absolutne neni “chytani za slovo” ani to neni mysleno jako souhlas s bombardovanim vsech zemi, kde deti nechodi do skoly a kde neni demokraticka vlada (ja osobne bych ani v soucasne situaci nehlasovala pro vojenske reseni konfliktu s Irakem). Na druhe strane neni mozne schovavat hlavu do pisku pred tim, ze nekde daleko jsou zabijeni a muceni lide po stovkach a tisicich. Mam pocit, ze pak casto slysime kritiku na obe strany:”proc se do toho michaji, kdyz to neni jejich problem” (kdyz se nekdo rozhodne pro vojenskou pomoc) a nebo naopak “proc jim nikdo nepomuze” (kdyz zajem zapadniho sveta konci u zprav o mrtvych ve vecernim zpravodajstvi). Zamerne ted nechci jmenovat zadnou zemi. Chtela jsem jen rici, ze vsechny problemy jsou hodne daleko od cernobilych reseni uz jen proto, ze nikdy nevime, co vojemska pomoc prinese (ztraty na zivotech i budouci usporadani) a na druhe strane netusime, jaky by byl vyvoj v dane zemi bez zasahu z vnejsi.
Bylo by to na delsi povidani, omlouvam se i za tak dlouhy komentar.

Katka
27.2.2003 12:30:24
Je logické že člověk který nikdy nepoznal "blahobyt" se snaží být šťastný a spokojený s tím co má, jaký smysl by pak měl jeho život. Ono co člověk nikdy nepozná, to mu ani nemůže chybět. Jako já bych si nikdy pod pojmem spokojenost (štěstí) nedokázala představit chatrč, 10 dětí a pracovat celý den na poli, tak oni si zase nedokáží představit, že pro nás Evropany je "štěstím" například jedno zdravé dítko, družstevní byt a dovolená u moře. Neznamená to, že všichni chudí jsou lepšími lidmi...

 Příspěvky 110 z 21 [Dalších 11 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.