| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku O ukradeném Ježíškovi

 Příspěvky 110 z 22 [Dalších 12 >>]
Marcela
  • 
18.12.2007 13:26:56
Ahoj Jani,
Jak se slaví slunovrat?
Markéta
  • 
18.12.2007 9:52:30
tvuj prispevek me moc potesil :-))) takhle hezky tradicne slavi vanoce maloktera "opravdu" ceska rodina. vazne obdivuju, jak ti vydrzel tvuj vztah k ceske kulture a tradicim.
ziju v nemecku, nedaleko hranic a zacinam si uvedomovat, ze pokud chci, aby moje deti mluvily cesky a mely k cecham vztah, budu se muset moc, moc snazit. dodrzovanim tradic pocinaje a ctenim ceskych pohadek bozky nemcove konce :-).
no a k tem hrubkam, ze kterych mas strach, myslim, ze mnohe (mne nevyjimaje :-() na rodince by si mohly gratulovat, kdyby psaly tak hezkou cestinou jako ty. klobouk dolu!!!!
Markéta
  • 
18.12.2007 9:51:18
tvuj prispevek me moc potesil :-))) takhle hezky tradicne slavi vanoce maloktera "opravdu" ceska rodina. vazne obdivuju, jak ti vydrzel tvuj vztah k ceske kulture a tradicim.
ziju v nemecku, nedaleko hranic a zacinam si uvedomovat, ze pokud chci, aby moje deti mluvily cesky a mely k cecham vztah, budu se muset moc, moc snazit. dodrzovanim tradic pocinaje a ctenim ceskych pohadek bozky nemcove konce :-).
no a k tem hrubkam, ze kterych mas strach, myslim, ze mnohe (mne nevyjimaje :-() na rodince by si mohly gratulovat, kdyby psaly tak hezkou cestinou jako ty. klobouk dolu!!!!
Eva, 2 holcicky
  • 
18.12.2007 3:42:32
Bydlim v Kanade (uz od 14 let) ale ucim sve dve holcicky (5,3) kdo je to Jezisek, na Mikulasovi jsme byly ve slovenskem kostele (cesi to tu letos neporadali), ale musim taky holky ucit o lokalnim Santovi, no jinak se to neda. Ale, vanoce mame 24., mame kapra a kapri polivku, a ta moje starsi uz moc dobre vi ze se musi po veceri schovat do pokojika aby nevystrasila Jeziska ktery k nam prilitne oknem a necha nam tu darky. Ale, taky nechavame jeden darek pro rano, aby holky znaly i kanadsky tradice. Jinak, venim proc ta mlada ceska mamina nevedela presne co je Jezisek, ale ja jsem taky docela mlada a pamatuju si vse a ceskou tradici nedam. I na velikonoce jsem s holkou delala ty maly velikonocni figurky a ona se tim pak pekne chlubila ve skolce jak mame hezky tradice. Jde jen o to jak to ti lide za tou velkou louzi udrzuji, je to sice vic prace a vysvetlovani,ale stoji to za to. Tak a jdu delat vanocni cukrovi-a jen samy cesky ktery tu potom moji kanadsti kamaradi obdivuji. Jak jsem rikala jen nesmi byt clovek moc linej.
P.S. Neopravujte me hrubky, vysla jsem sice 8.tridu, ale jiz jsem 16 let v Kanade a na pravidla ceskeho pravopisu nemam ani cas a ani naladu.
Jana 38, 4 děti
  • 
17.12.2007 12:17:42
Děkuji za hezký příspěvek k zamyšlení. Článek se mi moc líbí a veskrze s ním souhlasím. Co mě ale moc mrzí, jsou reakce lidí, kteří místo aby se zamysleli nad obsahem, kritizují pravopisné chyby. Ta naše povaha česká - ach jo! Člověk, který žije za oceánem a "bojuje" na českých stránkách za české tradice - a co sklidí? Kritiku za pravopisnou chybu. Naštěstí se tu najdou i reakce na úrovni. Člověk aby se bál napsat názor....na těchto stránkách by nemělo jít o pravopisné chyby, ale o setkávání se nad radostmi i bolestmi života, sdílení, podporu, informace, nadhled...
No a já zas nemám nadhled nad šťouralama - přiznávám to a přeju vám všem krásný čas předvánoční, ať už si ho užijete jakkoliv. Na závěr bych chtěla jen dodat, že pokud se podle "něčího" narození sjednotil letopočet na Zemi na rok "nula", (ať už se narodil v zimě nebo v létě), nebude to asi "jen tak někdo". A že se začne od 21.prosince prodlužovat den? Na to se samozřejmě taky všichni těšíme, protože sluníčko prostě milujeme! Krásné Vánoce.
17.12.2007 10:19:45
Už jen jak "málo" příspěvků je pod tímto článkem ukazuje na to, že lídé moc neřeší, jestli Ježíšek nebo santa. My i když máme teprve 4 měsíčního synka, už teď vím že u nás bude nadělovat Ježíšek a budeme si užívat krásné tradice.
Nemám ráda konzumní společnost a podle toho se chovám. Když jde v televizi reklama, ať už se santou nebo bez, vypínám nebo odcházím. Nešílím po obchodech a radši si sednu se svými blízkými a užíváme si dobu před- i vánoční. Dárky pro dospělé jsme zrušili, dárkem pro nás jsou rozzářené dětské oči a neuštvaná rodina!
Přeji všem krásné, nekonzumní a klidné vánoce!
16.12.2007 7:19:47
Váš názor je pěkný,ale sporný.Myslímsi,že i když jsem již dostatečně stár,tak žiji ve vzduchoprázdnu.Jak můžeme protestovat proti názvu Česko -když rozhudnutí jde odjinud.A kdo nás poslechne když chceme přímou volbu presidenta?Také nikdo -a proč?Koho jsme si zvolili?Jen vlastně "komunisty"kteří se zakamuflovali a své prebendy jen rozmožují a národ ořebračují.Ale to jsem se dostal někam jinam.Promiňte že jsem tak rozohněn,ale zase poslouchám rozhlas a tam je to jen špatným navrch -a Advent /čas přemýšlení a zklidnění mysli/-je víte kde?
Promiňte názor staršího šlověka,který měl rád pohodu Vánoc a nikoliv shon a mamon!
jana, 2 certici
  • 
15.12.2007 23:57:42
Necetla jsem vsechny odpovedi na clanek, ale zarazilo me, ze vubec nepadla zminka o tom, ze cely napad vanoc existuje hlavne jako zakryvacka na drivejsi "pohanske" oslavy slunovratu. Vanocni pribeh se pravdepodobne udal doopravdy (ikdyz urcite ne se vsemy nabozenskymy cancatkami), ale rozhodne ne v dobu vanocni, o tom uz historikove hodne napsali.
Nase rodina vanoce slavi jen tak, aby deti nebyly uplne nenormalni, ale snazime s e to co nejvice vratit k tomu puvodnimu smyslu oslav slunovratu.
Preji vsem brzky navrat slunicka!
17.12.2003 8:37:42
Doufám, že jsem dobře pochopila, že se hovoří o tom, jaká je škoda, že se z české kultury vytrácí typické české zvyky a nahrazují cizími, jak se tím vytrácí hrdost na náš národ. Pokud je to tak, jak lze "neprožívat chyby v pravopise" ? Správné používání našeho jazyka slovem i písmem je naším národním znakem. Jedním z nejdůležitějších. Pokud budeme náš jazyk, tak složitý a tak nádherný, používat ledabyle, jak chcete dosáhnout hrdosti na celou ostatní kulturu ?
Johana
Míša, 3 dospělé děti
  • 
16.12.2003 15:41:30
Naprostý souhlas. Nevím, čím to je, ale i dnes je snad prohřešek říct, čí narození 24.12 vlastně slavíme. Nedávno jsem viděla na TV2 pořad o Vánocích, pravda, ne od začátku, ale dostatečně dlouho, abych si udělala úsudek. Odehrával se v nějaké supermarketu, diskutující "Epikurejci" vedli rozhovor na téma Vánoce, jak zdravě jíst, které potraviny jsou závadné a které méně, jak si uchovat zdraví, nehonit se jen za nákupy, vánoční pohoda a nálada /souhlas/, mezitím přání Božího požehnání a ať jsou nám bohové nakloněni ... Tak nevím, jestli oslavujem narození malého Zeuska nebo snad Afroditky? Nakonec, pravda zazněla koleda, v řečtině /pí Eleftariadu/, ale to bylo snad to jediné.
I s Mikulášem je to nějaké divné, nenadílí sv.Mikuláš, ale čert, čertovská nadílka ...
 Příspěvky 110 z 22 [Dalších 12 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.