| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Táta na „mateřské“

 Příspěvky 110 z 25 [Dalších 15 >>]
Levandulín
24.3.2013 1:30:40
Moc dobře to znám, dlouhodobé nevyspání šíleně vyčerpává (u mě vedlo až k nemoci). Takže u prvního dítěte po 3 měsících, u druhého hned od začátku - když jsem byla moc unavená, šli jsme spát s partnerem každý jinam a dítě si nad ránem vystřídali, abych aspoň jednu 3-hodinovku mezi kojením měla souvislou (cca 2x týdně). Stejně tak o víkendu partner ráno s dítětem/dětmi vstal a já dospávala, dokud se mi dařilo spát (=do dalšího kojení). Nebo vzal odpoledne malého/děti s kočárkem ven a já šla zase jednu 2-hodinovku naspat. Zkuste s partnerem domluvit alespoň nějakou takovouto pravidelnou pomoc. Čím bude mrně větší, tím bude i Vašeho spánku více. Vydržať. ;-)
23.3.2013 21:33:27
Simčo,cítím s tebou, být nevyspalá je pro mě mor - jsem pak vzteklá, lítostivá a všeobecně protivná. Mrzí mě přístup tvého partnera - nechal tě v tom vykoupat. Musíš ten stres a starání se o miminko podstupovat sama a to jsi ještě tak skvělá, že jsi mu sama nabídla ať spí jinde. My jsme si u prvního museli taky stanovit "pravidla". Věty typu - je to teď tvoje práce a já musím vydělávat peníze také padaly, ale je třeba si o tom někdy v klidu a bez emocí promluvit. My jsme nakonec spali všichni společně, ale manžel NIKDY k malému v noci nevstal (nekojila jsem, takže by mu klidně flašku nebo dudlík dát mohl) Dokonce jsem dělala jednou v noci test. NEchala jsem malého brečet a čekala...asi po 2 minutách řevu se probudil a začal mě budit, že malý brečí. Takže od té doby jsem už vstávala automaticky a teď to říkám kamarádkám pro pobavení. Je pravda, že manžel nás živí a platí v podstatě vše, nicméně byla dohoda, že když už budu padat na hubu, tak mu prostě řeknu a on se podle toho bude muset zařídit. Je pravda, že tím jak jsme ty pravidla stanovili, najednou sem všechno nějak lépe zvládala. Myslím, že ten pocit, že jsem na všechno sama a MUSÍM to zvládnout mě tak stresovalo, že pak, když jsem věděla, že mu mohu říci a on mi pomůže, mě tak uklidnilo, že jsem mu řekla opravdu tak max 1x do měsíce. Já jsem to taky řešila tím, že jsem chodila spát klidně s malým v 19hoh (spal třeba pak do půlnoci) abych pak v noci byla schopna ho řešit. Taky jsem toho moc nenaspala..v té době jsem se snažila kojit, odsávat, takže vždy 1,5 hodin jsem řešila dítě a další 1,5h měla na spaní. Neboj ono to pomine, vydrž, čím bude dítě větší, tím to bude lepší. Nicméně představ si, že budete mít dětí více - pak je třeba aby se tatínek více zapojoval. Manžel má prostě nyní se 2ma dětmi povinnosti - ráno vstávání, oblíkání, snídaně a vození do školky staršího syna a večer koupání,ukládání ke spaní. O miminko (nyní 5m) se starám kompletně já. pouze pokud jedu večer cvičit, tak mu dokáže dát flašku, ale většinou to vychází, že ho nakrmím před nebo po mém příjezdu. Držím palce, ať se to nějak usadí. Mě se vždycky osvědčilo vyložit karty na stůl - teddy přijít za manželem a říci mu, že to nezvládám a že potřebuju pomoci, že mám pocit, že jsem na všechno sama a že potřebuju podporu. Ať si představí co prožíváš (změny v těle po porodu, kompletní změna životního stylu...apod.) Někdy padly i slzičky. Já díte strašně moc chtěla a i přesto to bylo na začátku pro mě hodně těžké, zvyknout si na uplně jiné fungování. Se druhým už je to jednodušší, ale zase je mnohem více povinností..Tak to zvládni!!!
  • 
31.8.2011 20:45:06
Dobrý den,
hledam muze na RD z Prahy.
Zn. Vypustime spolecne nase ratolesti na hriste a probereme zivot.(VS - IT.)
Piste na mail.
Veronika
  • 
21.11.2010 21:00:11
Dobrý den,
jsem studentkou třetího ročníku Slezské univerzity v Opavě a píši jsou bakalářkou práci na téma Aktivní otcovství. Právě pro potřeby této práce hledám muže na rodičovské dovolené (nebo muže, kteří se z jiného důvodu stali primárně pečující osobou), kteří jsou ochotni se mnou udělat rozhovor. Nezáleží na tom, zda jste na rodičovské právě teď nebo jste byli dříve. Informace budou využity čistě pro mou bakalářskou práci. Jestli jste ochotni se se mnou podělit o své zkušenosti a názory, budu ráda když se obrátíte na e-mail aktivniotcove@seznam.cz. Na této adrese také zodpovím jakékoli případné dotazy.
Jistě mi dáte za pravdu, že těchto mužů moc není, proto budu vděčná za každého tatínka. Veronika Ormaniecová
brum-děda
  • 
31.10.2007 20:30:51
Dobrý den.Mám obdobnou zkušenost, pouze s tím rozdílem, že jsem dědečkem na mateřské a to obrazně i ve skutečnosti.Svého vnuka jsme s manželkou dostali do výchovy, když mu bylo 5 měsíců.Tehdy jsem si vyjednával na ČSSZ klasickou "mateřskou" s peněžitou pomocí.Dnes již je vnukovi rok a já jsem s ním na "rodičovské dovolené".Musím však dodat, že bez pomoci manželky bych to zvládal velice těžce.Oba se při výchově navzájem doplňujeme a odměnou nám oběma je radost našeho vnuka, kdy při jeho předčasném narození/ve 30.týdnu těhotenství/ nebylo vůbec jasné, zda bude žít.Ohromnou péčí lékařů a sestřiček v nemocnici Motol a následnou naší péčí se podařilo překonat počáteční problémy při jeho narození.I když to chlapi na mateřské mají o něco těžší než ženské, není třeba se toho bát.
12.1.2007 16:10:51
u nás je to podobné, i kdyľ ne úplně, po porodu jsem se dost ąpatně psychicky zotavovala (vlastně i z mateřství) a tak jsem hledala práci, jak to nejvíc ąlo... kdyľ byli tobiáąovi 3 měsíce tak jsem nastoupila na poloviční úvazek a manľel zůstal doma, přičemľ on také pracuje, ale doma... pravda, občas si tobíka vzal sebou na pár hodin, kdyľ musel do kanceláře, ale jinak je s ním doma. :)
Simona
  • 
13.8.2006 21:26:02
Moc díky za podporu, jsem ráda, že to někde funguje tak, jak si myslím, že by to mělo fungovat.
Přeji hodně trpělivosti s vašimi dvojčaty, já mám jedno dítě a nevím kam dřív skočit, natož dvě:-)
Zdena
  • 
13.8.2006 16:48:54
je mi to líto, že se váš manžel k tomu tak staví. u nás teda manžel nikdy nešel spát jinam a to máme dvojčata, i když jsem mu říkala ať jde, protože je v práci denně (so+ne taky) průměrně 12hod..ale to je na jinou debatu ;-), nešel a nejde s tím, že jsou to i jeho děti, přece neuteče z boje ;-), výchova a starání se o dítě není snad ničí práce...mě se nezdá přehnané, když žádáte pomoc vlastního manžela, otce dítěte
Simona Kratochvílová,2měsíční syn
  • 
13.8.2006 16:09:00
Ahoj, příspěvky se mi moc líbily a pomohly mi odpopovědět na plno otázek.Chtěla bych tím požádat o radu, vaše zkušenosti.Nejedná se až tak o muže na mateřské, ale o roli partnera při vychovávání dítěte.Já jsem učitelka a svoji práci mám moc ráda, byla doba, kdy pro mě práce ala nejdůležitější.Při plánování potomka jsem se partnerovi svěřila s obavami, jak to budu zvládat...a on tvrdil, že bude pomáhat, vstávat ....
V červnu se nám o 2měsíce dříve narodil syn a my byli celý dlouhý měsíc v porodnici.Tatínek za námi každý den jezdil, staral se...Byl to pro nás oba obrovský stres, nevypadalo to s malým dobře, ale zvládli jseme to.Problém ale nastal po příchodu domů, teoreticky jsme oba věděli, že příchod miminka obrátí vše naruby, ale...Já partnerovi navrhla, že budu spát s malým vedle v pokoji, aby se pořádně vyspal do nové práce, kde se teď musí moc moc snažit, aby si ji udržel.Proč bychom měli být nevyspaní oba.Malý se ale budí už po 1-2hodinách a to je dost náročné.V noci spím max.2 hodiny a přes den max.hodinu.Malý má problémy se zptacováním potravy, tak ho musí pořád držet na hrudníku, nemám čas jít někdy ani na záchod.To ale asi znají všechny maminky.Problém je v tom, že se s partnerem neustále dohadujeme, protože já jsem po něm chtěla, aby mi někdy v noci pomohl,protože už jsem prostě bez spánku nemohla normálně fungovat a navíc po probdělé noci řídit s malým auto a objíždět doktory.Partner se ale velice rozčílil, že se musí pořádně do práce vyspat, navíc je cizinec, česka mluví dobře, ale chápu, že ho to neustálé překládání vyčerpává.Tak jsem tuto pomoc chtěla alespoň o víkendu.Tak nyní v pátek měl malého u see od 22.h do 4h a já po dlouhé době spala delší dobu.Druhý den jsem byla plná energie, ale partner by prospal celý den.V sobotu jsem pak počítala s tím, že si to v noci obrátíme a se zlou jsem se potázala.Partner je na druhou stranu velice pozorný, často mi nosí kytky, je kutil...ale já bych teď potřebovala pomoc jinou, alespoň do doby, než bude malý v noci déle spát.Chci opravdu tak hodně?Známé mi tvrdí, že jejich manželé s nimi spali dohromady, on zas tvrdí, že chci po něm něco neobvyklého. Včera mi ve vzteku řekl, že se vlastně mám staratjá, že je to teď moje práce.Vím, že to jsou takové hlouposti, že bychom si měli raději vážit, že je malý zdravý, ale i tak bych uvítala vaše zkušenosti s pomocí partnera především po příchodu z porodnice.
Předem moc díky.
  • 
19.7.2006 17:07:48
Ivanka, bude mat 15 mesiacov- www.krpcek.tk
Dolu je to aj Cesky.
 Příspěvky 110 z 25 [Dalších 15 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.