| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Tatínkové vs. výchova

 Příspěvky 110 z 43 [Dalších 33 >>]
Lucie + Nika 2,5
  • 
14.7.2004 19:28:46
Můj muž byl po narození naší dcery dost vážně nemocný a tak jsem se bála po něm cokoliv chtít. Čtyři měsíce po porodu jsem musela jít na operaci žlučníku a tak taťka musel začít a šlo mu to opravdu báječně. Od té doby si s dcerkou báječně rozumí a navzájem se bezmezně milují.
Naprosto skvělé bylo, že byl do 1,5 roku dcery s skoro pořád doma a tak i pro mě bylo příjemné podle potřeby předat péči o dcerku jemu.
Od té doby co chodí do práce je to sice horší, protože se vrací pozdě, ale stále večer koupe a dokonce se občas nabídne na víkend odjet s dcerou k babičce a dědovi a tak já mám opravdu volno. Přála bych takového tatínka více dětem, i když nic není tak ideální jak na první pohled vypadá.


Lucie
Iveta, 2 dospělí synové
  • 
2.5.2004 0:06:09
Tomu bych neříkala feminismus, ale pravdivá skutečnost,musel mě na ní upozornit můj muž, když jsem po 14 letech, strávených doma, se syny zhovadile plakala, že do domácího rozpočtu ničím nepřispívám. Tak začal podobně počítat, jako vy.
Jana, 3-měsíční syn
  • 
21.9.2002 22:05:29
Přečetla jsem si článek i jednotlivé příspěvky.
Souhlasím plně s tím, že termín "mateřská dovolená" se velmi vzdaluje tomu každodennímu kolotoči kolem baby.

Neznám to, že bych musela manžela prosit či "nutit" do činností spojených s tím naším drobečkem.
Mám to štěstí, že manžel, se kterým jsme se na našeho syna velmi těšili a vše dopředu plánovali, se snaží i přes svou pracovní zanepřázdněnost a časté cesty podílet na všech radostech i strastech spojených s naším synem. Je pro něho samozřejmostí přebalování, chlácholení při rozmrzelosti nebo bolavém bříšku, večer koupe malého častěji než já - třeba i za cenu toho, že by se měl potom vrátit do kanceláře či pracovat večer doma. (Ostatně máme kamarádku, která se vdala a nyní žije ve Španělsku. Říkala nám, že v řadě rodin jejich přátel se otcové starají o večerní koupání svých ratolestí.)Když má volnou chvilku, manžel se hrdě projíždí s kočárkem. Přihlásili jsme syna do "hodin plavání" - v bazénku jsem povětšinou s malým já, ale i můj manžel si to vyzkoušel a chce jít co nejdříve znovu.
Je pravdou, že toto všechno je možné i díky tomu, že pracuje ve vlastní rodinné firmě a k práci mu může (ne však vždy) stačit pouze "mobilní kancelář" (notebook - telefon - diář - ...).

Přeju čtenářkám více takových tatínků ... tento je ale už zadaný :-)
Janina&2
26.8.2002 14:26:09
rozhodne myslim,ze kdyz mi zeny chceme pomoct, tak to musime jasne rict. muzi proste mysli jinak a my zensky, kdyz nekdy neco naznacime, tak to uplne jasny neni.

takze,kdyz zenska rekne: v lenici neni maslo, je to pro chlapa informace, ze v lednici neni maslo, ale zenska tim mysli, ze on by mel jit a koupit maslo (no a nejlepe jeste dalsi potrebne veci dle vlastni uvahy)
Dana
  • 
21.8.2002 0:06:04
Aido, ještě napiš, že máš taky tak blbě sestavenou kuchyň jako já a budu si myslet, že bydlíte u nás. Nám se prostě myčka do kuchyně nevejde (musela bych se obejít bez veledůležitých skříněk, bez lednice, případně bez spíže, sporáku, či dveří). Když si pofňukám, manžel říká: "ale lásko, my máme myčku" a významně ukáže ukazovákem na mne. Ach jo.... Vaří, ale nemeje...:-))
5.8.2002 20:11:42
Myslím, že je to otázka vzájemného vzahu páru již před narozením dítěte. Vliv má i vzor, který máme zakódovaný každý ze své rodiny. Mě se ale často zdá, že my ženy rády strháváme veškerou péči o děti na sebe. Možná v tom hledáme seberealizaci nebo si chceme děti přivlastnit, nevím ... Takže pokud nám rozdělení rolí: "žena-hospodyňka" vs. "muž-živitel" vyhovuje, tak se nesmíme divit.
Lucka
  • 
2.8.2002 23:41:02
Ahoj!

Muj manzel mi pomaha, kdyz muze, rozhodne si nestezuju :) Myslim, ze se synovi venuje vic nez jini tatove (rozumej - zaneprazdnenejsi tatove). V tom problem nevidim :)

Spis mi vadi, ze nedocenuje mou praci v domacnosti. Stejne jako 90 % ostatnich muzu si mysli, ze je strasne jednoduche varit, prat, zehlit, starat se o miminko a jeste u toho vypadat dobre.

Pritom, kdyz mu maleho sverim - byt jen na pul hodinky, nestiha skoro nic z naplanovanych aktivit.

Myslim si, ze by si muzi meli vic vazit zazemi, ktere jim vytvarime a rozhodne by to nemeli brat jako samozrejmost. Vety typu - Ja vydelavam, (nosim penize) ty se JENOM staras o domacnost - uplne nesnasim.

Jen pro zajimavost, byla jsem v Italii jako au-pair. Pani u ktere jsem pracovala mela i pani na uklid. Prumerna pani na uklid bere v Italii v prepoctu cca 200 kc/hod, v Cechach - pokud si najmete pani (pouze) na uklid, zaplatite 150 Kc/hod, takze si sami spocitejte, kolik manzelovi "usetrite", tim, ze uklizite :) To je vas prinos do domacnosti :) (namisto fyzickych penez), a to se nebavim o tom, ze hlidate miminko, protoze hlidani stoji cca 100 kc/hod.

Samozrejme, ze se o svoje miminko chcete starat a
je blbost prepocitavat cas straveny s nim na penize, jde mi jen o to, abychom si zacali vice vazit sve prace a aby se vseobecne prestalo mluvit pohrdave o zenach na materske dovolene.


Lucka
sally
2.8.2002 18:51:03
K té dělbě práce bych chtěla říct ještě jedno - zhruba první rok našeho manželství jsem byla nezaměstnaná a tak bylo samozřejmé, že veškerá domácnost byla moje. Muž přišel domu, bylo uklizeno, uvařeno, vypráno atd. Zhruba napůl jsme se dělili o nákupy (je mlsnější než já), někdy vařil (specialitky). Co chodím do práce, tak to funguje trochu jinak. Prostě převzal část domácnosti (nákupy úplně a vaření tak ze dvou třetin, ale nedělá mu problém pustit pračku, vyklidit myčku atd.) a funguje to taky dobře.
S dítětem samozřejmě nevím jak to bude fungovat, ale moc se mi líbil systém u kamarádky. Muž přišel z práce, dal si kafe, přečetl noviny, trochu oddychnul (cca 20 minut) a pak vzal mimino a šel s ním na procházku (na nákup, ke kamarádovi...) a ona měla cca hodinku pro sebe, kdy si mohla ona dát kafe a přečíst noviny, umejt hlavu bez neustálého naslouhání co dělá dítě, spát, v klidu se najíst, zatelefonovat mámě nebo kámošce.... No a tatínek se uměl postarat o dítě. Věděl kdy brečí, že je unavený, kdy naopak má hlad, nebo chce vyměnit plínu - a taky věděl co s tím. A když mimi přinesl domů, čekala tam přeci jen o trochu odpočinutější a vlídnější mamina. Přijde mi, že z toho měli prospěch všichni. Ona neměla pocit, že neustále padá na ústa, on si užil miminka a mimi mělo tátu.
sally
2.8.2002 16:38:57
Járo,
já než dám prádlo do sušičky, tak ho roztřepnu.... tzn nedám tam tričko sežvaněný do kuličky rovnou z pračky. Pokud to máš v jednom, tka ti nezbyde než to prádlo vyndat a zase nandat.
Za druhé - sušička by měla být plná ideálně do 1/3 max. 1/2. Dokud jsem tohle nevěděla, tak jsem měla prádlo taky zmačkané....
Další typy - prádlo se nesmí přesušit a musíš ho poskládat hned. Když mi leží dva dny v koši, tak pak taky musím žehlit....
 Příspěvky 110 z 43 [Dalších 33 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.