| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Porod doma a české porodní báby

 Příspěvky 110 z 20 [Dalších 10 >>]
Lucka, Štěpán a Jiříček
29.3.2014 19:04:07
Kdyby se nemocniční personál nechoval s prominutím jako hovada, touhy po domácích porodech by zcela jistě ubylo. Těžko se ženám divit, že nejsou zvědavé na to, aby na ně byly sestry drzé (na příjmu se mnou jednali jako s hysterkou, slova "jste jako nemohla počkat do rána" skutečně padla, přitom porod byl pokročilý a syn se narodil za pár hodin) a lékaři si místo přítomnosti u porodu dávali šlofíka v duchu geniálního úsloví "porodník buď leží, nebo běží" (akorát že kdyby neležel, tak pak nemusí běhat, nebo hůř, "přiběhnout" pozdě).

Domácí porody osobně nepodporuji, protože si myslím, že porod je sice přirozená, ale riziková záležitost a žena by neměla hazardovat se zdravím svým a už vůbec ne dětským. Ne nadarmo v minulosti porod byl bezkonkurenčně nejčastější příčinou úmrtí žen. Dostupnost zdravotnického vybavení v nemocnici může zachránit život. Ale naprosto chápu, že ženy si přejí klidné prostředí a laskavý přístup, a toho se jim v současné porodnici asi nedostane (čest výjimkám). Bohužel nemám ani zkušenost, že by všichni porodníci byli "alespoň" schopní a kvalifikovaní. V mém okolí za posledních pět let došlo k smrti rodičky (dítě přežilo), smrti jednoho dítěte (před porodem zcela zdravé) a trvalým následkům (málem smrti) druhého, vše prokazatelně vinou lékařů, kteří nedokázali vyhodnotit situaci nebo vhodně zasáhnout.

Doufám, že až budu rodit příště, bude to v nějaké soukromé porodnici, kde personál rozumí své práci a dokáže vytvořit přívětivé a vstřícné prostředí a není mu zatěžko brát rodičky individuálně a ne jako "další kus". A klidně si za to připlatím.
kača
  • 
7.11.2005 15:34:58
Na příspěvek jsem narazila s velkým zpožděním, ale třeba sem někdo ještě zabrousí. Tohle téma mi leželo v žaludku už před porodem a po něm ještě víc. Porod doma mi přijde hazard s životem matky i dítěte. Věřím, že asistentka je to schopná zvládnout sama, pokud jde vše hladce. Ale když nastanou komplikace, nevsadila bych na to pětikorunu, natož dítě. Já rodila 5 hodin jak podle učebnice, pak nastaly komplikace, šňůra kolem krku, malá měla na monitoru místo 140 asi 70 a mebýt toho, že jsem měla sondu skoro celý porod na břiše, tak by se to asi nepoznalo, nebo by už bylo pozdě. Šlo o vteřiny a proto argument, že když při porodu doma nastane problém, jde přeci odjet do nemocnice, je naprostý nesmysl. Nás by ani nesnesli ze schodů. V nemocnici je personál, JIPka veškeré vybavení. Proto s hlubokou poklonou děkuji personálu Podolí a v květnu se těším zase na shledanou.K
Makina
  • 
23.6.2005 15:53:35
MIlý Tomáši, našla jsem tuto Vaši diskuzi až s časovým odstupem jednoho roku. A doufám, že sem ještě zabrousíte a budete mi moci odpovědět na otázku :"Jak to s Vaším domácím porodem dopadlo? A nebo to žena nevydržela a rozhodla se pro porodnici? A co to udělalo s Vámi, v případě že jste byl přítomen porodu u Vás doma? Díky za odpověď.Markéta.
Sylva
  • 
10.6.2004 22:58:44
Ale kdepak, tak jsem to přece vůbec nenapsala. To byla reakce na dopravní zácpu. Ta může nastat a povodeň taky, ale s tím tazatelka ani já nic neuděláme. V nemocnici vám ovšem hrozí zas jiná rizika... Myslím, že bychom neměli řešit, co je lepší - to je totiž VELMI subjektivní. Bylo by ideální, pokud se vaše žena rozhodne porodit doma, aby měla možnost zajistit si i tam odbornou pomoc.
A o to jde.
V okolí Prahy, pokud vím, to možné je, ale přesné informace vám opravdu podá snad jen ČAPA.
Emina
  • 
10.6.2004 21:58:58
Tomasi, vracim se jeste k veci, kovaneho odbornika s bytelnou praxi v domacich porodech v CR asi nikde nesezenes. Pokud by zena rodila doma a nastal problem, nejspis by ji vezla rychla sanitka, takze oblekani, zacpy atd.. by se neresily. V sanitce kyslik a ostatni veci potrebne pro kriseni jsou a je v ni i doktor.
Tomáš Bezradný.
  • 
10.6.2004 20:18:27
Milá Sylvo, omlouvám se za ten tón. Jenom se mi zdá
divné přirovnávat dlouho očekávaný a důležitý okamžik v životě lidském k povodni, požáru nebo pádu letadla.
To jsou přesně ty situace, které bych v ten moment měl
radši pěkně daleko. Asi jsem to vzal moc osobně.
Ještě jednou děkuji, vážím si Vašich odpovědí.
10.6.2004 17:23:59
jinak co se tyce kyslikoveho vybaveni,ma PA mela,ale vzdy je dobre se o veskerych informaci a otazek zeptat sve vlastni PA...

r.
Sylva
  • 
10.6.2004 13:44:06
Milý Tomáši,
žádal jste odpověď a kromě Eminy jsem byla jediná, kdo vám odpověděl. Opravdu nemá cenu řešit to tady na rodině, za to nikdo z nás nemůže, že u nás porody doma probíhají "na koleně".
Tak nevím, co jste chtěl. Položil jste otázku a zlobíte se, že vám na ni někdo odpověděl...

Věra
  • 
10.6.2004 11:55:20
Tomáši, máte pravdu.
U nás je porod doma rizikem, když se doopravdy přihodí komplikace, vyžadující rychlý zásah, je po dítěti, nebo hrozí jeho doživotní postižení.
Vykrvácet žena může také během pár minut, ty komplikace se stát můžou, a nikdy předem nevíme,
zda to nebude právě u nás.
Přeji hodně zdaru a aby u vás vše zdárně dopadlo a povedlo se krásné zdravé miminko. :-))
  • 
10.6.2004 11:03:48
Milá dámo,
neodpověděla jste mi na konkrétní otázky, ani jste nemohla. Nemůžeme se totiž srovnávat s porody doma
ve vyspělých zemích. Podle toho co jsem zjistil, se
to u nás dělá tzv. nakoleně.
Víte, pokud jde o Vaše přirovnání. Je rozumné, hrozí-li někde nějaké nebezpečí, tak tam nelezu. A pokud už tam vlezu, musím znát všechna ryzika a připravit se na
ně, a to Vám v této republice zdravotní systém bohužel
v případě porodů doma, nedovoluje. Příklad: pokud vím, že hrozí válka, pořídím si plynovou masku a promyslím, kam se půjdu v případě nutnosti ukrýt. Pokud to neudělám, tak se vystavuji většímu nebezpečí.
Samozřejmě máte pravdu, že ani tak to nemusí vyjít. Ale může.
Za Vaše rady Vám poskytnu jednu pravdu - "Štěstí přeje
připraveným".
Nechci se s Vámi dále přít. Každý má svou pravdu.
V každém případě děkuji.
 Příspěvky 110 z 20 [Dalších 10 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.