| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Pracující matka

 Příspěvky 14 z 4 
Zdenka
  • 
22.7.2005 14:45:16
Dokud jsem měla pocit, že mě syn potřebuje, byla jsem doma, nechala věcem volý průběh a v jeho dvou letech jsem šla do práce. Syn byl velmi společenský, od dvou let přítomnost vrstevníků vyloženě vyžadoval a do jeslí nastupoval s nadšením, které mu zůstalo do dnes. Myslím, že každé dítě stejně jako maminka jsou individuality a podle toho by se měly posuzovat a měly být posuzovány. Nějaké "s dítětem doma do čtyř" nebo "krkavčí matka" jsou nesmysly.Postavení ženy bude vždy takové, jaké si ho udělá. Je jasné, že prodavačka z obchodu, která bere 6 tisíc zůstane doma déle než žena, která si buduje kariéru a bere 50 tisíc. Peníze jsou totiž v dnešní době až na prvním místě (to je legrace, samozřejmě zdraví!!!!).
Markéta Kristová
  • 
4.11.2004 20:32:18
Tento článek je kladivem na pracující matky! Vztah dítě-matce záleží přitom jen a jen na tom, jaká matka je (jestli jí uspokojuje jen a jen dítě, nebo jestli je v domácnosti nešťastná, jaký je její vztah k dítěti (jak se mu věnuje) a jaké je dítě (jestli snáší péči otce, babičky či dalších osob), a ne jestli pracuje, nebo ne.

Mluvím z vlastní zkušenosti - pracuji pět hodin denně od chvíle, kdy bylo dceři 11 měsíců. Manželovi jsem VŮBEC nemusela vysvětlovat, proč chci pracovat - sám svou práci miluje, takže mu nepřišlo divné, že chci pracovat. Sám si v práci zařídil služby tak, aby mohl dceru hlídat jedno až dvě dopoledne sám, zbytek týdne hlídala babička, v roce a půl začala dcerka chodit na tři hodiny do jeslí (vodí jí tam manžel).

Její psychika vůbec netrpí, je to šťastné, veselé a živé dítě. Naopak mi připadá, že se jí rozšířil svět - na světě není jen máma, ale i další lidé, kteří jí milují - naučila se díky tomu přistupovat ke každému z nás jinak, na každého z nás se těší, protože každý jí dáváme něco jiného, prostě jí obohacujeme.

Když jdu s dcerou na písek, jsem jedna z mála matek (někdy jediná), která nesedí na lavičce a nevypráví si s ostatními matkami a věnuje se dítěti - jsem totiž "společensky ukojená" z práce, a protože nejsem s dcerou dopoledne, chci si jí dosyta užít odpoledne - všimla jsem si, že ostatní matky na to nemají energii, když jsou pořád s dětmi a já jim to nezazlívám, asi bych byla také taková.

Práce prospívá i našemu vztahu - máme si s manželem stále o čem povídat - kromě zážitků s dcerou i historky z cest do práce a z práce samotné.

Takže - pokud máte svou práci ráda, a v práci chtějí a jsou dokonce ochotni vám vyjít vstříc se zmenšeným úvazkem, máte milujícího manžela, který chce pro vás to, co vy sama chcete pro sebe, tak nevidím důvod, proč nechodit do práce - naopak - je to obohacení pro všechny zúčastněné, pokud nemáte babičku, tak pro nějakou hlídací tetu:)

A co se týče názoru odborníků na nespolehlivost matky - pak by měla mýt celá generace vyrostlá v jeslích (v 60. a 70. letech) tenhle pocit - já i manžel jsme do jeslí chodili na celý den a o matkách si nic takového nemyslíme.
pracující matka
  • 
4.7.2004 16:44:15
má tedy matka za každou cenu zůstat doma, nepracovat...(proč ne, když to jde z domova) a pak řešit prodej spláceného bydlení a stěhování se někam do jedna plus jedna, kde si všichni polezou na nervy, protože si to vlastní vybudované hnízdo nedokáže udržet???? Tudíž se o dítě postarat? Musí být práce hned rovnítkem s nedostatkem pozornosti a citu vůči dítěti? Je to sprostá úvaha dnešního lidstva a dělá to ženám ještě těžší.
  • 
26.2.2003 21:19:46
Pisi diplomovou praci na tema Postaveni zeny v domacnosti v soucasne ceske spolecnosti. Rada bych zde poukazala na nedostatky, ktere zenam brani zustavat doma s detmi dele, nez je nezbytne nutno. Prosim proto vsechny, kteri maji k dane problematice co rici, aby mi poslali jejich prispevky e-mailem
 Příspěvky 14 z 4 

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.