| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak jsem byla u porodu doma

 Příspěvky 110 z 10 
  • 
5.7.2008 14:06:30
Ano, souhlasím s Vámi. Přesně jste to vystihla. Ono je to tak. Lidé si zkrátka myslí, a lékaři pod vlivem svého vlastního "ega" také podlehli kouzlu, že přístroje a jimi vedený porod je zárukou bezpečí. Ale opak je holou pravdou, jak říkají výzkumy ze světa. Například Světová zdravotnická organizace před lety provedla výzkum, z něhož vyplývá, že nejvíce komplikací vznikají díky samotným lékařským zákrokům - rutinními (např.nástřih hráze, používání kleští, sledování plodu pomocí monitoru atd.) A tyto úkony označila za škodlivé ! Výjjímkou je situace, kdy opravdu je třeba provádět tyto zákroky, ale nikoliv jako preventivní opatření !
Víte, dostali jsme se do doby, kdy rodičky jsou hloupoučké, nechají se sebou manipulovat tak, jak jim doktor určí. Neumějí si jít zkrátka z svým a trvat na tom, co je lidské. A to je problém naší medicíny, ztratila pod vlivem civilizovanosti veškerou humanitu - lidskost. Na rodičku se pohlíří jak na nemocnou, je nucena rodit tak jak určí personál a ne tak, jak by sama chtěla, při porodu smí být jen jeden člověk s ní a po porodu musí odejít (kde je právo dětí na to "být neustále se svým otcem i matkou";)? Vždyť naše porodnictví poušuje již samotné zákony a úmlyvy o právech dětí, a to nemluvím o důsledcích, jaké toto vyvolává na psychice nejen dětí, ale i matek a potažmo celé rodinny. Vždyť naše porodnictví tímto porušuje "součinnost" rodiny, svými nesmyslnými zákazy a určováním toho, jak se vše bude dít !
  • 
27.2.2008 2:32:10
Jak tak více stále přemýšlím, ve světle těch negativních skutečností, jež naše zdravotnictví s sebou nese, tím záhy více zjišťuji, že porody kdekoliv mimo nemocnici jsou asi tou nejlpeší volbou (pokud není předem jasné, že budou komplikace). Ono je totiž faktem, že příroda dala lidstvu jisté nástroje, jak mohou rodit své děti. Jen my lidé si myslíme, že porod je nějak složitou věcí, dějem, který výlučně patří do nemocnice. Pamatuji si na příběh své matky, dlouholeté porodní asistentky s 40 letou praxí v terénu. Vždy když hovoří o své práci, vzpomene na X desítek porodů mimo nemocnici, a nikdy nezažila byť jediný případ, v němž by dítě zemřelo. A tak si říkám, tato statistika snad něco říká-naznačuje ne? Jak je možné, že ze všech stran slýcháme od lékařů, jak porody jsou nebezpečné, jak porody mimo porodnice jsou riskem atd., a přitom moje matka žádné takovéto risky nezažila? Nuže, jak tak stále více a více přemýšlím, dopívám k názoru, že důvodem proč páni lékaři hlásají tuto propagandu může být v něčem jiném. Třeba ve snaze aby nepřišly o zisky a místo. Představme si, že všechny ženy by se rozhodly pro porody mimo nemocnice, co by pak porodníci dělali, z čeho by žili a měli výplaty (mzdy), když by neměly žádné zájemce o porod u nich v porodnicích? Myslím, že naši lékaři tak trošku lžou a straší ačkoliv není důvod (pokud jde o fyziologický porod). Dokonce WHO (Svět.zdravoptnická organizace) sama potvrzuje, že porody v domácím prostředí mají stejnou bezpečnost, jako porody v porodnicích. Potvrzují to i mnohé výzkumy v tomto směru.
Sám tedy říkám: ANO, pokud vše nasvědčuje tomu, že porod bude s největší pravděpodobností fyziologický, rozhodně souhlasím s tím, aby proběhgl kdekoliv. A vězte, že taktéž jsem zdravotníkem, takže o porodech v našich podmínkách vím své (náš systém není dokonalý, a provádí mnoho zbytečných úkonů, jež mnohdy vyvolává citované rizika během porodu). Mnohdy si za tyto problémy samy mohou porodníci se svými "aktivně vedenými porody s pomocí nástřihů, aplikací Oxytocinu a zcela nevhodných pozicích během porodů...
Alice
  • 
9.5.2002 20:34:10
Des a hruza. Myslím tím konec príbehu, kdy díte po normálním porodu prochladlo v sanitce a strávilo den v inkubátoru... Nemohl ho vysetrit lekar pohotovosti a nechat pekne doma v nárucí maminky, kde by mu bylo samozrejme nejlépe? Proc se tady diskutuje o tom, jestli rodit nebo nerodit doma? Prece k tomu nikoho nenutí, já bych si na to netroufla ze zdravotních duvodu. Myslím, ze kazdy si to porádne rozmyslí. Hlavne v nasi nedemokracii /nejlepsí porod je prece v porodnici, kde jsou k dispozici prístroje, pravidla urcuje personál, nejcasteji v poloze na zádech, s nástrihem plodové vody, podáním infuzí, nástrihem hráze, odebráním dítete po porodu, aby si matka odpocinula apod.).
milda
  • 
7.4.2002 15:25:24
Příspěvek je napsaný skutečně živě a emotivně. Mám taky jeden zážitek.
"Příroda dala ženě do vínku aby (sama..?) porodila dítě, a vybrala si i místo, kde tak učiní". Příroda nám ovšem nedala do vínku lékařskou péči, ta je vlastně proti přírodě.
Vyhýbat se porodnicím jen proto, že doma je příjemnější ovzduší a obvykle se při porodu nic nestane není moudré. Před několika lety rodila moje sestra. Její muž byl u porodu. Porod proběhl hladce a bez poroblémů, jen personál byl možná v noci trochu nevrlý. Krátce po porodu placenty se spustilo prudké krvácení a sestra omdlela. Probrala se až po chirurgickém zákroku, když jí kapala čtvrtá transfuze.
Kdyby si má sestra zvolila k porodu svého dítěte útulné domácí prostředí, možná jsem byl já bez sourozence a můj synovec bez mámy. Kdo ví...
3.4.2002 20:19:03
Dobrý den,
ráda bych všechny upozornila na zajímavý deníček rodiny Mokraňových, kteří žijí v Holandsku. Deníček je tady na rodiny v odd. najděte si-osobní stránky.
Velmi mě zaujalo, že v tak opěvovaném státě jako je Holandsko se nedodržují zásadní hygienické normy.
Paní tam uvádí např.: porodní asistentka v průběhu gyn. prohlídky nepoužila rukavice a ruce si neumyla před prohlídkou , ale až po ní nebo jejich malé dítě při poslechu stetoskopem bylo konejšeno lékařovým prstem v ústech ....
V Holandsku jsem nikdy nerodila ani nebyla takže nedokážu posoudit zda je to tam normálí praxe nebo ne nicméně si myslím , že ze světa nemusíme přejímat vše a chápu pana Valentu , který upozorňuje na to ,že i 15 minut k záchraně života matky a dítěte je jako sto let.
Adéla
Bebe
  • 
3.4.2002 14:01:17
Milý pane Valento,
to, čím tu strašíte, se mojí příbuzné stalo v klasické porodnici. Lékaři zasáhli do normálně postupujícího porodu. Po dlouhém přemlouvání a ujišťování, že je to bezpečné, jí aplikovali cosi, co mělo usnadnit porod. Výsledkem byla prudká reakce jejího organismu - dítě vyletělo z těla, došlo k potrhání porodních cest, děloha se nestahovala a krvácení neustávalo. Nakonec lékaři tyto komplikace, které sami způsobili, zvládli. Není tohle hazard?
petr valenta
  • 
2.4.2002 20:40:21
Doplněk: ve spěchu jsem se upsal: určitá paralela s Holandskem je i ve vlámské části Belgie, ta valonská se liší....... Pardon za zmatečnou větu PV
petr valenta
  • 
2.4.2002 20:38:12
Díky za odpověď také jsem to četl, ale také jsem četl a slyšel, že jsou v tomto směru v Evropě raritou - snad díky určitým tradicím, mají tam být rozdíly mezi vlámskou a valonskou částí země - takže skutečně asi něco co souvisí s kulturní a společenskou tradicí...
Víte, nevím jak jsou na tom s rozdíly v nemocnosti a nedejbože úmrtnosti mezi populací rodiček rodících doma a v nemocnici- ale jsou opravdu věci které se doma řešit prostě nedají ( a není to v připravenosti zdravotníků) a když jde do tuhého, čas letí neuvěřitelně rychle.... a má tam co dělat třeba 6 lidí kolem 1 rodičky.
Obávám se zcela jednoduše, že jde o neodůvodněný nárůst rizika pro matku i dítě.

A mám jisté pochybnosti, jsou-li v současné situaci české rodičky opravdu informovány - skutečně informovány nejen o přednostech postupu který si zvolily ale i o možných nebezpečích.
Entuziasmus pro alternativní metodu je výborná a potřebná věc ale nesmí potlačit zodpovědnost a uvědomění všeho co s tím souvisí. Mějte se. PV
  • 
2.4.2002 18:50:36
Pane Valento,
už to zde bylo několikrát napsáno, že v Holandsku rodí třicet procent žen doma. V Holandsku si ženy (zdravé ženy) vybírají porod doma na základě vlastního, informovaného rozhodnutí. Nemyslím si, že tyto ženy jsou oběti čísi propagandy nebo manipulace. Ženy ani novorozenci tam hromadně během porodu neumírají! Ve všech zemích EU se rodí doma (2%-5% žen) a pomoc profesionalů u porodu doma je proplácena zdrav. pojišťovnami. Možná, že by bylo dobré se holandských doktorů a porodních asistentek zeptat, jak to dělají. Jistě si dokáží poradit i s omotaným pupečníkem okolo hlavičky novorozence, který se může vyskytnout a také vyskytuje i u holandského, německého, anglického... porodu doma. Některé informované české ženy jsou na porod doma připraveny - ne tak někteří čeští zdravotníci. Domnívám se, že je to škoda.
  • 
2.4.2002 17:15:02
Čte se to moc hezky, taková rodinná idylka, řeklo by se Harlekýnka. Je lepší nad tím moc nepřemýšlet - asi jako nad tou Harlekýnkou.
Ale přeci jen: paní Chvátalová, povězte mi prosím jak byste pojala reportáž, v níž dojde v průběhu porodu doma ke komplikacím , které vyústí ve smrt rodičky nebo dítěte. Nebo v jejich zdravotní postižení ? Také by to byla taková idyla ? Nebo by to byla idyla až do okamžiku katastrofy, pak by se přeladil tón ?

Porodnictví je krásný medicínský obor, ale snad víc než v jiném je tu zřejmý Damoklův meč, který nad každým z nás visí po celý život: žijeme spokojeně, vesele, ale kdykoli (opravdu kdykoli!!) se to může změnit !! Tak jako nikdo z nás neví pět minut dopředu, že ho přejede tramvaj, tak ani rodička nebude vědět ani minutu dopředu, že její dítě má pupečník obtočený kolem krku, dusí se nedostatkem okysličené krve. A ona to nebude vědět po celou dobu porodu, kdy bude obklopena rodinou doma rodit, a porodí dlouho očekávané, milované .... mrtvé nebo těžce poškozené miminko. Protože rodička opravdu nebude vědět, že dítěti se během porodu z nějakých důvodů nedaří dobře !
Nebo se po porodu nebude odlučovat lůžko... a to bývá spojeno s poporodním krvácením z dělohy, která se nemůže stáhnout... a takové krvácení je doslova jako otevřený kohoutek... jak dlouho myslíte, že trvá než vyteče 5 -6 litrů krve, které v sobě dospělý člověk má ?? A po rychlé ztrátě 3 litrů krve se dá umřít !!
A s těmito věcmi neudělá nic ani ta nejlepší porodní asistentka přítomná u porodu !
Já nestraším, to jsou naprosto reálné věci, všechny jsem už viděl - a nikdo nevěděl pět minut dopředu že se něco bude dít !! Ale díky tomu že se vše řešilo v nemocnici dopadlo všechno naprosto dobře !!

A když zavoláte záchranku ? Ano, přijede, ale to není pojízdná porodnice, tam císařský řez nebo klešťový porod nikdo neudělá, transfúzi nepodá protože jí nemá, záchranka musí rodičku teprve dovézt do porodnice a po celou tu dobu běží čas, který je při řešení kritických zdravotních příhod naprosto nenahraditelný a co se jednou promešká, už NIKDO nedá dohromady !!!

Sleduji už nějakou dobu debatu o tzv "přirozených porodech" jaká se odehrává ve sdělovacích prostředcích včetně propagace porodů doma. Zpochybňují se porody v nemocnici s více či méně skrytým osočením lékařů, že dělají z porodu nemoc a nutí do porodnice ženy,které tam být nemusejí atd...
Souhlasím s voláním po humanizaci zdravotní péče, na to je třeba myslet neustále, ale nevím kdo dokáže oddělit ženy které do porodnice musejí od těch ostatních, které mohou rodit doma.
Hlavní problém spatřuji v tom, že propagátoři těchto metod, zejména porodu doma zpívají líbezné písně o tom jak je to báječná věc. Ano, porod doma s sebou bezesporu nese hodnotu silného pozitivního prožitku pro rodičku i její rodinu. Ale nikdo už neříká, že je to za cenu zvýšeného rizika pro rodičku i dítě, za cenu rizika smrti při zdravotních komplikacích, které jsou při porodu v nemocnici včas rozpoznatelné a řešitelné !!
Kdo řekne A, musí říct také B !! Chválit porod doma a neříct o tom co to znamená je neserióznost a neserióznost je HAZARD, když jde o zdraví a život. P.V.
 Příspěvky 110 z 10 

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.