| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Lucka

 Příspěvky 12 z 2 
  • 
6.12.2001 19:48:51
Přečetl jsem si rozhovor, který mě zaujal z mnoha důvodů. Sám (i s bratrem) jsem vyrůstal v rodině, kde matka byla těžce slabozraká a otec je nevidomý od svých pěti let. Dnes je učitelem a vzděláním je doktor pedagogiky (to jenom tak na okraj). Já sám se věnuji zrakově postiženým, pracuji v SPC pro zrakově postižené. Úkolem SPC je napomáhat integraci zrakově postižených, ale já osobně slovo "integrace" nemám rád. Radějí říkám "umístění " na bežnou školu. O integraci bude možno mluvit, až zrakově postižení dosáhne v živote aspoň trošku toho o čem sní. Bude mít svou práci, rodinu, bude ho uznávat jeho okolí - to je integrace.
Váš názor na speciální školu oceňuji, do značné míry s ním souhlasím. Mnoho rodičů ale začíná v poslední době hodně experimentovat - radši mít děti doma. Jaksi jim nevadí, že pedagogové, kteří dají souhlas k umístění ZP do běžné třídy se na jejich dětech budou učit učit - brailla, a pod. Problematika je však velmi široká, zastánců integrace je taky hodně, ale ubývá civilkářů, tak nevím kdo to na běžných školách vytrhne...
Ve vašem rozhovoru mně zarazilo to, že pomůcky pro Lucku hradítě v tak vysokých částkách. I to, že škola má málo učebnic v braillu. Naše škola - v Opavě - má pro děti ve škole všechny dostupné pomůcky, domů dětem vyřizujeme veškeré potřebné pomůcky přes referáty sociálních služeb - nejenom digitální počítačové lupy, ale i braillské řádky a podobně. A spoluúčast rodičů na pořízení pomůcky je téměř zanedbatelná.ˇNo a co se týče učebnic, ty má škola k dispozici všechny, a co nemáme, to si napíšeme. Učebnice, které vydáva, resp. tiskne, tiskárna pro nevidomé, jsou absolutně nevyhovující, protože v našich třídách nejsou jenom děti nevidomé, ale i děti se zbytky zraku, nebo slabozraké a učebnice mají všechny kategorie stejné. Přepsat učebnici do brailla je pro nás záležitost na týden, max. dva.

To je asi tak všechno, co mně momentálně leželo na srdci.
Takže - hezké Vánoce

Ľubomír Franer
  • 
18.10.2001 15:12:53
Milá pani Veroniko,
precetla jsem prave rozhovor o Vasi Lucce. Sama jsem maminkou 13-ti mesicni Lucky. Je muj andilek.
Od malicka jsem tupozraka, ne nijak moc, nenosim ted uz ani bryle, ale zrak jsem si vzdycky chranila a znamenal a znamena pro me strasne moc. Kdyz jsem byla tehotna, moc jsem se bala, o oci naseho miminka - je v poradku, zdrava - nekdy az moc :-)). Nevim ani proc Vam pisu. Moc obdivuju vsechny lidi jako je Lucka, vazim si jich, za jejich odvahu zit. Preju Vam hodne sily a mnoho krasnych spolecne prozitych dni s Vasimi dcerami. A Lucce, dekuju za jeji slova na konci clanku, je to sikovna slecna, verim ze se ji podari se naucit vsechno, co si preje. Dekuju Vam obema za clanek.
Povzbudil me, ani nevim proc me to tak "vzalo". Diky a ahoj,
Martina a Luci
 Příspěvky 12 z 2 

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.