| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Komunikace místo plných plínek

 Příspěvky 110 z 17 [Dalších 7 >>]
RadousP
8.7.2009 17:28:24
Chápu, že někdo nevěří, že to funguje, ale takový negativismus jsem nečekala. Jde o to, uvědomit si, že dítě ví, že se mu chce a umí to dát najevo, jeho pokusy to sdílet ale časem vymizí, když je rodiče ignorují a pak se ve dvou letech děti díví, co se po nich chce. My jsme začali v 5 týdnech, protože nám přišlo padlé na hlavu koukat, jak malá červená, fialoví a tlačí do pleny a my jí pak přebalujeme a otíráme, když stačí jí přidržet na lavůrkem a pak jenom trochu otřít zadeček. S čůráním to bylo podobné. Navíc se děti drží v pozici klubíčka, která se běžně doporučuje na uvolnění při prdících, dítě nikde nevisí. Od prvních dnů se výrazně zklidnila, bylo vidět, že svým kňouráním nám svou potřebu sdělovala. Od té doby máme spokojené a usměvavé miminko. Další velká výhoda pro děti tkví v tom, že velkou část dne tráví bez plenek a jsou méněomezeny v pohybu. Naše dětská lékařka se nestačila divit, jak je malá na svůj věk obratná. Teď už sama sedí, tak střídáme nočník a klasickou redukci na WC. Od začátku z toho všichni pouze těžíme!!!
Haluška
1.2.2007 16:49:01
Moniko, samozřejmě to funguje! A nejen v Uzbekistánu, u nás už je taky docela dost maminek praktikujících bkm a světe div se, mnohé z nich zjistily, že jejich maminky to s nima dělaly stejně. Podržet dítko v klubíčku nad nádobou není takový problém, když je vidět, že chce tlačit. A ono se vykadí i líp než v leže do plíny, protože toho ze sebe vytlačí najednou víc, a pak odpadá takové to ukakávání do jinak čisté plíny. Mám tři děti a vyzkoušené snad všechny plenkové možnosti. U třetího jsem začala s bkm a k normálnímu plínkování bych se nevrátila. Když jsem o tom slyšela poprvé, fakt jsem nevěděla, co si mám myslet, ale bylo to nedostatkem informací. Teď, když o tom vím daleko víc, a mám už i nějaké zkušenosti, se moje názory hodně posunuly. Samozřejmě na to každý není a nemyslím si, že by plenkové děti z toho měly nějaké vážné doživotní trauma, ale ulehčení to je - a vnímám to tak, že pro mě i pro dítě. Ale možná na to člověk musí mít povahu, nevím. Každopádně jsem ráda, že to funguje :-)
Mirka (1977), Luky (6/05)
  • 
29.1.2007 18:15:50
Ahoj Mončo, je hezká otázka, jestli jsme se zkoušeli vykadit v riflích na zádech. Nevím, jestli v riflích, ale na zádech určitě. Když jsem byla mimi. A nějak mě to psychicky nepoznamenalo :-). Pa
Monika,1 syn (6 měs.)
  • 
29.1.2007 16:11:07
Byli jsme s kamarádkou na dovolené v Uzbekistánu a nevěřícně jsme hleděli na tržišti na domorodou maminku, která nakojila zhruba 2měsíční dítě, poté ho na chvíli podržela na čůrání,dítě tak učinilo,navlékla punčošky a šli po nákupech... Jediný balík plínek, co jsme tam viděly, byly zaprášené Pampersky v lékárně. A jak mají zavedené noční čůrání vám ani popisovat nebudu, protože byste asi zavřeli všechny ženy v Uzbekistánu do basy. Tehdy nám to nešlo na rozum, jak to dělaj. Jsem ráda, že už to vím. Jen je pravda, že doma nemáme tak teplo, abych nechala synka běhat nahulatého a sledovala ho. I přesto se ale snažím, aby kakání probíhalo během přebalování na přebal. pultě (nenapadlo mě dosud,že bych ho mohla přidržet nad "nádobou", možná to teď vyzkouším), taktéž ho nechám i vyčůrat. Není to honba za čůráním a kakáním, jen se mazlíme, děláme blbiny a užíváme si, maximálně mu zacvičím s nožičkama...A pak šup do suché látkové pleny. A jakou mám radost, že ji najdu při dalším přebalování suchou... a že vím s jistotou, že je suchá, což si u papírovky nikdy nejsem moc jistá. Zkoušeli jste se někdy vykadit v riflích v leže na zádech? Tak nějak mi totiž připadá, když se ma mimino vykadit do plíny...
jana
  • 
27.7.2005 18:20:25
uf, to jsem si fakt oddechla, ze jsem tu nasla nekoho s podobnym nazorem. Clanek na me zapusobil kladne - nikde tam preci nebyla zminka o posazovani 2 mesicnich deticek na nocnik a jejich muceni. Naopak, bylo jasne popsano opirani tela a uvedeno, ze mozna tento postup neni pro kazdeho. A ze jim to doma vyhovuje, tak proc ne? Podivejte se, jak bylo nedavno (a ruku na srdce leckde jeste i dnes) "divne" nosit dite v satku - story o tom, jak si kazi pater a ja nevim co vsechno. A vida, ted se zda, ze ten humbuk trochu utichl, satky jsou videt trochu vic, asi jsme si zvykli... O takovemhle postupu jsem se docetla dnes vubec poprve, takze je to pro me urcite vec k zamysleni, ale kazdemu co jeho jest. Kdo jsem ja, abych nekoho kritizovala za jiny pristup? Taky mam trochu pocit, ze se nas vyrobci vsemozneho deckeho zbozi snazi neunavne "masirovat" novymi a jeste lepsimi vyrobky leckdy za hrisne penize, ale uz je prece na kazdem z nas, abysme si vybrali, co nam vyhovuje a co ne. Je mi proti srsti utocit na nekoho za zverejnene nazory, je proste videt, ze kazdy jsme jiny a muzeme si svobodne vybrat a prizpusobit potomkovi, jestli nocnik nabidnout ted nebo az nekdy pozdeji. TO JE PRECI NA TOM TO FAJN!
  • 
24.10.2001 18:22:07
mile maminy,
kdyz to tak ctu, beha mi mraz po zadech. na ktery clanek odpovidate? ve clanku komunikace misto plnych plinek o zadnem tyrani nic neni. ani o uceni na nocnik.
u nas to funguje od narozeni. (aby bylo jasno: ano, pouzivam plinky, protoze nejsme v pralese.)
prvnich pet, sest mesicu jsem nikiho hodne nosila v satku - a verte nebo ne, kdyz zacal "vystupovat", musel na zachod. pouzivali jsme cokoli: od lavorku po umyvadlo, nekdy jsme curali na cil do zachodu. zadicka a bricho mel vyborne oprene o me bricho, nikde nesedel, nikdo mu nic nemackal, a cural, protoze proste musel.
kdyz se zacal pohybovat, nastal problem. tak jsem ho nechala bez plinky (ok, bylo leto) a pozorovala. zajimave je, ze pokud plinu nema, moc se nehlasi. pokud plinu ma, zacne byt protivny, nenecha se nijak zabavit, nechce ani pit ani jist, nic.
s kakanim je to daleko lepsi: rano po probuzeni, podrzet nad lavorkem, parada. neznam totiz nic horsiho, nez poloprobuzena utirat zapatlany zadecek a vymyvat plenu.
nocnik jsme mu poridili, kdyz uz umi sedet, ale ten ma na hrani. ja ho prece nebudu mucit. kdyz nechce sedet, ja ho podrzim.
a opravdu to neni fixace na vymesovani ditete. naopak. pokud se zacne hlasit, mam jeste jednu moznost mu pomoci.

je to opravdu bajecny pocit, tahle spoluprace. a to jsem nedusledna, zaneprazdnena a stavim barak. maminy, co jsou vic v klidu, jsou daleko dal - deti se opravdu hlasi jednoznacne (vetsinou pouzivaji pismeno T ze znakove abecedy) ALE VZDYT TO NENI SOUTEZ!

a vite, ze se niki daleko lip nosi, kdyz mu tu plinu nedam? a jak je rad, kdyz ji nema? (hlavne v lete, ted ji pouzivame jako izolaci, kdyz porad sedi nebo lozi na zemi)

bora a niki (12/00)
  • 
20.10.2001 11:28:18
Proboha, to co čtu,učit dítě na nočník ve 2 měsících no to je strašné. Proč jste mu také rovnou nedala knedlíky se svíčkovou? Jen ať se učí hned odmala. A na co kočár rovnou chodit. Prosím Vás zamyslete se, stihla jste kromě zachytávání moči taky něvo jiného? My jsme synovi nechali plíny v pohodě do 2 let, pak jsme řekli, že je velký a zkusíme nočník. Ze dne na den začal chodit na nočník,od té doby nepotřeboval plínu ani v noci,žádný stres, pohoda. A radilové týrající děti od 1/2 roku na nočníku ať si trhnou nohou.Maminky vemte rozum do hrsti a nedělejte to. Nevidím žádný důvod proč.
  • 
8.10.2001 11:56:44
Muj prvni syn byl bez pleny ve dvou letech, druhy ve 2.5 stale s plinkou (i kdyz v jeslich je bez). Proste si absolutne nerekne, takze kdyz chci, aby se nepocural, musim ho casto davat vycurat. Je schopny se stale i bez problemu pokakat. Vyse uvedena metoda se mi libi, ale zda se mi, ze byl byla otrokem vymesovani ditete.
Radka, syn 4 mesice
  • 
4.10.2001 21:20:01
Souhlasim s Alici. Nez bysme cekali na signaly nad nocnikem, to radsi sbalime plinky a vyrazime na dlouhou prochazku nebo vyrazime na vylet.
alice , dcera dva roky
  • 
2.10.2001 5:55:20
Urcite zajimavy clanek. Jen si myslim, ze se tato metoda da hlavne uplatnit u narodu, ktere ziji v celorocnim teplem klimatu a tudiz se to da lehce vypozorovat. Myslim si, ze u nas je to problem, protoze deti jsou i doma oblecene. takze si nedovedu predstavit, jak bych jeste ke vsem cinnostem patricim k peci o dite a domacnost mohla sledovat, zda dite nechce curat nebo kakat, kdyz nase dcera kakala 7-10 x za den ! Kdyby to bylo mozne, tak proc by nase babicky a maminky davaly detem bavlnene plenky? A co kdyz maji dve deti za sebou? Prece existuji studie, ze dite si svou potrebu do roka neuvedomuje a vyprazdnuje se automaticky. No myslim si na zaver, ze je mnohem pohodlnejsi, kdyz davame diteti papirovku a zabyvame se jinymi vecmi, a hlavne si dite uzivame, nez sledovat porad zda nechce na nocnicek. To radeji skutecne zaplatim ty plenky a s laskou se venuji diteti. Ono mi da samo signal, kdy uz pleny nechce.
 Příspěvky 110 z 17 [Dalších 7 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.