| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Co bychom měli vědět o epilepsii

 Příspěvky 110 z 122 [Dalších 112 >>]
Eva Ebertova
4.9.2018 19:45:56
Dobry den muzu se zeptat beru depakine chrono co jste brala vy kdyz jste cekala preji si mimi ale desi me rozstepy a autismem
  • 
1.12.2010 0:55:20
Dobry den, je mi 23 let a prvni zachvat se u me objevil okolo 18 let, ale pripominam mam to po tezke operaci mozku.

zachvaty jsou nekolik druhu nejcasteji se uvadi pro laiky 3 - 4 typy

petitmal- to muze byt cokoli zakoukani do "blba", tiky v koncetinach atd nejsou vylozene nebezpecne.

grand-mal zachvaty, kdy clovek muze upadnout do bezvedomi, pomocit se,pokousat se, nekdy az docasna indispozice, ktera se projevuje hned po zachvatu da se rici nebezpecna forma muze clovek kdykoliv umrit je dulezita schoda nahod př. zachvat za volantem, za chvat na schodech nebo ve vyskach, muze se udusit vlastnimi zvratkami.

status epilepticus - to same jako grandmal, ale s tim ze dalsi zachvat prijde nekolik okamziku po predchazejicim zachvatu a je potreba zasah lekare.

podlozky pod deti funguji na bazi otresu podle nekajeku frekvence, zjednodusene kdyz zacnete skakat na podlozce mela by reagovat. U podlozek je predpoklad ze clovek trpi krecovimy zachvaty (grandmal).

Zachvaty se mohou objevit pri prechodu do puberty ale stejne se mohu i ztratit v tomto obdobi. Mel by na to mit vliv stres nekde se uvadi i strava a kazdopadne zivotni styl.
U nekterych lidi se zachvat objevi bez jakehokoliv varovani. U dalsich treba muj pripad je na levem oku aura (svisla pruhledna linie potom se dostavi okamzita nesnesitelna bolest hlavy brneni koncetin a potom si nepamatuji nic. po probuzeni jsem tezce dezorientovan trva to cca 2 mesice nez se dam do pohody) u nekterych lidi to je spojene s nejakym podmetem jako zarivka,spirala,koskovana podlaha atd.(nazyva se to Stroboskopický jev)a nekteri to maj z omavnych latek jako jsou drogy,alkohol, atd.

Ale udelat zaver na zaklade internetovych diskuzi je podle me chyba, musi to urcit odbornik vysetreni jako je eeg, ct, mri. Ja chodim na kontroly k neurolozce MuDr. Pernikove z FN Motol pravidelne eeg kontroly. Ted tomu bude rok co jsem absolvoval spankovou laborator v Nemocnici Na Homolce (Jedina tohoto typu) a tam mi sdelili zaver ze nejvetsi riziko zachvatu je u me hned po probuzeni. Rikam je to beh na dlouhou trasu.

EEG muze ukazat strasne moc veci a myslim si ze v teto republice je dostatecne kvalifikovany zdravotni personal, ze bych to nechal na nich.

Vse co jsem uvedl je muj osobni nazor a laicky nasbirane informace z internetu od lekaru, vlastni zkusensoti , od kamaradu lekaru z oboru.

s pozdravem P.K.
22.9.2010 8:36:11
Po precteni vsech techto prispevku mam presto dotaz,zda se nekdo setkal pri zachvatu epilepsie s nize uvedenymi priznaky.Mam 4-leteho syna,ktery nyni lezi v nemocnici na detske neurologii.Doted byl naprosto zdrave dite a nikdo v rodine epilepsii netrpel.Pred par dny mel zachvat,ktery jsme zpozorovali pri probuzeni.Vzbudil nas zvuk,ktery syn vydaval (znelo to jako "eeeeeeeeee" a neprerusovane),byl pomoceny a byl zcela nepohyblivy (gumovy a nemohl mluvit).Zachranka ho odvezla do nemocnice,kde se pak kazdou minutu zlepsoval,jen trosicku jeste uplne neovladal pravou ruku,ale to se pak rychle dalo do normalu.CT mozku ma v poradku,na EEG neco nasli,ale prozatim se nechteji k tomu vyjadrovat.Ma jit i na MR,ale kdy to bude,nevim.Chteji mu nasadit nejake prasky a nechat si ho na pozorovani.Tomuto zachvatu predchazelo take uz 2x pomoceni,ktere ho k ranu vzbudilo,zacal brecet,ktere bylo k nezastaveni a pri umyti mel problem to ustat,byl pak unaveny a mezitim jeste snad 2x zvracel.Prvne jsme mysleli,ze je jen nervozni z pocurani,ale asi to byla nejake predzvest nynejsiho zachvatu.Proto se chci zeptat,zda se nekdo s temito priznaky setkal (paralizovany jak v pohybu tak mluveni) a jestli ma nekdo zkusenosti z podlozky,ktera hlida pri spanku zachvaty?Diky za odpovedi
  • 
7.6.2008 10:41:15
je mi patnáct a moje mamka má epileptické záchvaty skoro každý rok.... všichni si myslí,že je to způsobeno tím, že kombinuje prášky na nervy s alkoholem... někde jsem četla, že má tzv alkoholovou epilepsii :-( už si s ní nevíme rady... u záchvatu jsem byla skoro pokaždé, ale vždycky mi pomohla starší sestra, která ví, co dělat, nebo když jsem ještě bylá malá,zvonila jsem na sousedy a prosila je o pomoc... Sestra teď jezdí na víkendy, někdy i na celý týden ke svému klukovi a já stále nevím co mám dělat... nikdy jsem u záchvatu nebyla sama. Mám hrozný strach, že se jí něco stane, třeba, když budu ve škole. Kvůli její závislosti a tomu, že chodila do práce opilá, ji vyhodili už poněkolikáté... Zatím vše řešili se zaměstnavatelem dohodou, takže z toho zatím nebyl žádný větší problem... Tu "nemoc" co má ona, měl i Jiří Wimmer, dokázal pít několik dní v kuse a moje máma ještě k tomu vůbec nejí... když je zase "normální" tak se s ní dá skvěle povídat, je opravdu bezvadná. Nemáme moc peněz, protože rodiče jsou rozvedení a táta nemá práci, proto jí platí méně peněz(alimenty). V práci vydržela nejdéle zhruba 3 měsíce... když je jaksi střízlivá, mluvím s ní o tom, i má sestra, ale ona odmítá jít na léčení a o jejím problému se vůbec nechce bavit... chodí po ulicích opilá a mám hrozný strach z toho, že si ze mě budou kamarádi utahovat nebo tak něco. Schovává si před námi své pití(nejčastěji víno), klíče, peníze atd. Když se vrátím ze školy domů, leží na posteli a spí. Klidně celý den, jen občas se vzbudí a odskočí si na záchod. Jsem v koncích a nevím co mám dělat... Vím, že to k tomuhle moc nepatří... ale ulevilo se mi, když jsem se vám tu mohla svěřit... omlouvám se.
4.5.2008 20:03:10
Ahoj,taky dobře vím ,že by potřeboval někoho jiného ,nežli mě.Jenže nemám peníze na to ,abych mohla někoho zaplatit.Ted jsme žádali o druhý stupen,tak uvidíme,jak to dopadne.Nebyl to můj nápad,ale paní ředitelky .My u nás speciální školu pry děti postižené epilepsií nemáme.Jinak bych ho určitě tam dala.Taky mě to moc trápí,uvidíme v září.Jiné řešení je vždy možné.Bývám s dětmi skoro pořád,hlídací babičky u nás nefungujou.Tak si taky myslím,že to bude pro mě zápřah,střídali bychom s es manželem.Je to těžké rozhodnutí.
Ika
  • 
2.5.2008 21:56:19
Havelinko, ta asistentka je určitě fajn, ale zkus, jestli by to nemohl být někdo jiný než ty. Dnes jsou na to speciálně vyškolení asistenti, kteří by měli vědět co a jak.
Já sama si chci dělat kurz od září,ale nechtěla bych dělat asistenta svému synovi (zatím ho ani nepotřebuje).
Ale na druhou stranu asi budeš klidnější, když budeš na blízku, pokud často záchvatuje.
2.5.2008 20:41:33
Ahoj,
mám syna,který má epilepsii třetím rokem a záchvaty máme stále ve spánku,ale krátké.V září taky nastupuje do soukromé školky,do normální by mi ho nevzali.Ještě po mně chtějí ,abych s ním nastoupila jako asistentka,tak z toho mám hrůzu.Bojím se ,že na něj nebudu mít dobrý vliv a bude mu vadit má přítomnost.Byla to podmínka té školy a do zvláštní bych ho nedala.Taky je pomalejší,méně samostatný,neudrží pozornost dlouho.Asi to bude hodně usilí a nervů.My mámy zvládneme všechno ,obětujeme pro své děti vše......
27.2.2008 13:27:19
zdravim epilepsii muze vyrovnat jakokoliv omamna latka. Podstata je v tom ze tu latku co si vemes,tak ona ma za nasledek otupovat mozek bud zvysovat nebo utlumovat, aspatne rodine vztahy pochopitelne tez jsou i pripady (spiuse extremy kdy to muze vyvolat i cokolada nebo ostre jídlo)
24.3.2007 11:23:59
Jsem teké epilepička ve dvou letech jsem prodělala záchvat byl mi naordinován Sanepil po nějakém čase mi lékařka po kontrole léky vysadila na kontroly jsem chodila jednou za půl roku dál,před začátkem puberty mi lékařka sdělila že mi léky napíše znovu ale jen pro jistotu aby se vlivem hormonálních změn nevyvolal záchvat opět zpět.Po skončení tohoto období mi paní doktorka léky vysadila úplně i když na kontroly docházím stále ale už jen jednou za rok.Jsem osm let vdaná.Můj manžel je také epilepik i když dnes již bez záchvatů léky bere stále,děti spolu bohužel nemáme protože nám to nedoporučili s důvodu velkého rizika pro dítě i pro nás jelikož jsme oba také po DMO(Dětská Mozková Obrna).Žijeme s manželem v penzionu pro seniory kde máme pečovatelskou službu,která nám pomáhá s věcmi které vlastními silami nezvládneme např.mytí oken.Jinak žijeme běžným životem,který zažívají zdraví lidé.Snad někomu z vás pomohou mé informace.K překonání starostí a trápení se svou nemocí a budou se na svět dívat více pozitivně a s humorem stejně jako my dva - Věřte mi pomáhá to úžasně.
  • 
21.1.2007 14:41:25
Pěkně napsaný článek, děkuji za vysvětlení:-)
Ovšem s ikdyž článek souvisí minimálně s FN KV, bouří mě tato poznámka, v této nemocnici jsem byla několikrát, (a si 3x) pro záchváty závratí, a příznaky s podezřením na RS, Díky MUDr. Žoldochové, která mě viděla pouze jednou, vzpomínám na neurologickou kliniku negativně, po popsání že jsem často po zvláštních záchvatech vyčerpaná, když přez den ulehnu, mám třes a závratě , někdy křeče po probuzení - mě posílala na psychologické vyš. dost nevybraným způsobem, jako že ať přez den nespím, kdo prý na to má čas.... atd. Dnes jsem diagnostikovaná epi. Mohla jsem si ušetřit dva roky trápení, bohužel mě vždy posílaly podle spádu na neurologii, a to je právě FN. Ovšem naštěstí jsem se dostala na doporučení oční do FN Motol, kde mi pomohli.
Takže zdravím FN KV neurologii , a jejich lékaře Vážně děkuji.... za pocit že jsem jen číslo v řadě pacient který obtěžuje.
 Příspěvky 110 z 122 [Dalších 112 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.