| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku O lezení, nemoci a létání

 Příspěvky 110 z 17 [Dalších 7 >>]
Eva Hložánková, Anička 10 mes.
  • 
5.3.2003 20:08:05
Ahoj Káčo,

jsi opravdu šikovná. Měj se moc hezky a pusu Adámkovi od Aničky.
Eva
Eva Hložánková, Anička 10 mes.
  • 
5.3.2003 20:08:01
Ahoj Káčo,

jsi opravdu šikovná. Měj se moc hezky a pusu Adámkovi od Aničky.
Eva
K&J
  • 
5.6.2001 0:38:35
Nase holcicka se nam narodila 23.6.2000.
V 5 mesicich se nam jiz stavila na ctyrech, sedela, zacala lezt.
Prvni zoubek jsme nasli jiz 24.11 (dole v pravo). V prosinci se nam poprve postavila a oprena o ruce stala. Koncem prosince jiz stala ve sve ohradce. Byla schopna vylezt na schodek a hned 2. ledna nas prekvapila prvnima dvouma nesmelyma kruckama.
Zacala sama jist detske piskotky a vola na tatinka. Koncem brezna byla schopna vyslovit i mama, radi jako certisko dela drepy, placa rukama do veci okolo.
V dubnu se naucila ukazovat prstem na veci, ktere chce. Vyhoda pred spanim, sama si ukaze bud na sklenku s mlekem nebo na juice.
Celkem ma jiz 7 zoubku.
Kveten? Chodi jako profesionalka a jen malokdy spadne - musi o neco zakopnout. Jedine, z ceho nam naskakuje husi kuze je, ze se neboji niceho a chodi nam pozadu (asi dohani lezeni pozadu, ktere u ni prakticky chybelo).
Tatinek ji uci kopat do veci, takze to prozatim vypada, ze z ni bude mala fotbalistka. Rozbehne se a pak nekolikrat kope a honi pred sebou molitanovou kostku.
Umi zamavat rucickou, kdyz nekdo odchazi, nebo kdyz rekneme "papa", vi, kam se ma podivat ci utikat, kdyz rekneme "ven".
Sama ji napriklad jahody, pomerance, chleba, toasty ci kousek rohliku. Ostatni ovoce ji drzmime, jako banan, merunky, nektarinky ci broskve. Meloun zatim spise cuca a pak to vyplivne ven. Zacala jist krupicu a pomale se snazime prejit na normalni kravske mleko.
Je na svuj vek velice vyspela a hodna. Nekdy ani nevime, ze ji mame. Zbytecne nebreci, i kdyz nas zkousi a nekdy se snazi trucovat a vztekat, kdyz nedostane, co zrovna chce. Nase pani doktorka z ni byla take nadsena... jiz od trech tydnu nam zvedala hlavicku a vubec je silna jako kun. Nebreci, kdyz se bouchne pri padu. Take dobra vec, co ji naucit. Spadne... smat se. Boli ji to par vterinek a pak zapomene. Boulicky miznou behem par hodin. Vetsinou se ze vseho vyspi a rano je jako nova.
Diky nasemu denicku, kde si peclive vedeme zaznamy co se ktery mesic ci den udalo je nekdy az zvlastni cist "zivotopisy" dalsich miminek a jejich pokroky. Vim, ze nase dalsi (ktere zahy cekame) nemusi byt ve vsem tak rychle a tak si rada porovnam, co a kdy mame cekat.
Alice
  • 
19.4.2001 7:11:53
Mila Kaco,
moc me mrzi, ze reaguje tak podrazdene na muj dotaz, proc do letadla nosis tolik zavazadel. Jiste, ze dobre chapu, jake je to nekam se s malym ditetem prestehovat take je mi jasne, ze ne na dovolenou a ne na par tydnu.
Take jsme balili liftvan.. Ale myslela jsem , proc sis kufrik nepodala jako zavazadlo, ubylo by Ti tahani s kufry po hale :-((((
Nakonec mi to muze byt jedno ...
zdravi ta potrefena husa
  • 
7.4.2001 17:46:44
Milá Káčo, až minulý týden jsem objevila vyprávění o eMIMINKU a teprve teď jsem ho na úkor spánku celý dočetla. Nemá to chybu, je to super počtení a doufám, že bude i nadále pokračovat.
Velkým Skokanům přeju krásné, zdravé a chytré miminko a aby se jim v novém bydlišti líbilo a dařilo, Adámkovi hodné a poslušné rodiče a doufám, že články o něm budou pokračovat a že se někdy uvidíme. ACNielsen Cup to asi nebude, co? Mějte se všichni krásně. Hanka - jedna z kolegyň z ACN na MD
  • 
26.3.2001 9:13:13
Chtěla bych všechny maminky a tatínky upozornit na nebezpečí delšího užívání Spiropentu, který syn užíval a najednou jsem zjistila, že se mu klepou ruce. Myslela jsem, že na mě doléhá nějaká deprese z mateřské a ze čtyř stěn a já nevím co, ale když se mu klepala trochu bi brada a hlavně to viděla i babička (ty ovšem nejsou vždy směrodatné), ale i tatínek, tak jsem konzultovala s pediatrem tento problém a zjiswtila jsem, že Spiropent obsahuje efedrin, který může takové chvění, klepání způsobit a že to přejde. Zatím to tedy nepřešlo, a jsme objednání na neurologii. Nevím, zda to bylo jen Spiropentem, který sice synovi moc pmohl v lepšímodkašlávání, takže nemusel dostat žádná antibiotika, ale zřejmě podnítil takovouto reakci. Klepání trvá již zhruba měsíc, je to sice mnohem lepší, ale uvidíme, co nám sdělí na neurologii.
Jinak moc děkuji za eMiminko, protože syn je o něco málo mladší, takže jste v předstihu,jenom zuby už máme dva.
Děkuji a zdravím Pavla
Alice, 21 mesicni dcera
  • 
21.3.2001 5:11:37
Mila Kaco,
moc me mrzi, ze let s Lufthansou se Ti nelibil. My litame dvakrat / trikrat za rok Evropa / Asie prave s Lufthansou. Jednak nam vyhovuje navaznost Praha /Frankfurt pak kratke cekani a pak smer do Asie s malym ditetem je cas straveny v letadlech a cekani pro nas rozhodujici. Zacali jsme takto cestovat, kdyz bylo diteti sedm mesicu. Je pravda, ze nam nedavaji zadny specialny poutaci pas pro dite na kratkem letu, ale dost dobre si nedovedu predstavit, jak by se to nasi dceri libilo. Rvala by jako silena. Urcite ma bezpecnost Lufthansa propracovanou
Na dlouhem letu jsme dostali zatim vzdy takovy kosik, ktery je pevne prikotven ke stene a je pres nej jeste pas, takze je to snad bezpecne dost. Jeste k tomu asistentovi. Nevim, proc si beres do letadla tolik zavazadel. My mame pro dceru lehky maly skladaci kocarek a jednu tasku s jidlem, plenkami a hrackou , pitim do letadla, tak jsem jeste asistenta nikdy nepotrebovala. Taky s tim prebalovanim na letisti ve Frankfurtu jsem nikdy problem nemela. Lehce jsem ho nasla ted nevim presne, jestli je v druhem nebo tretim patre, ale je to zvlast mistnost s umyvadlem a zulovym pultem se zasobnikem na papirove podlozky, tak si myslim, ze dostacujici . Taky ma Lufthansa specialni salonek kde na damskem WC maji peknou prebalovaci mistnost s calounenym pultem cistou a vonavou. Tak Ti drzim palce pri dalsich letech Alice
Katerina
  • 
21.3.2001 2:40:06
Mila Ivo,

co se tyka cest pres ocean, tak jsou vzdycky mnohem snazsi noci lety, pochopitelne. Deti Ti spi a Ty si taky trochu zdrimnes. Jenze trimesicni miminko prospi i dost podstatnou cast dne, takze by to nemel byt problem obema smery. Pri startu se vzdycky snazim deti uspat, to velike huceni motoru a chveni funguje presne jako jizda v aute. Kdyz mas miminko pekne unavene (a to bude, nez se odbavis a dostanes do letadla), tak v okmaziku, kdyz se startujete, mu dej napit. Ja jsem vzdycky kojila a nez jsme stacili vystoupat nahoru, miminko obycejne spalo. Letusky jsou ochotne Ti mleko v lahvice ohrat, jen je upozorni predem, kdy to budes potrebovat.
S prebalovanim je to problem, toalety v letadlech jsou silene male, nekdy tam byva sklapovaci deska, na ktere je prebaleni mozne, ale neni to moc prijemne a pohodlne. Navic deti se takovych toalet boji. Jednou me nechala letuska prebalit dite na zemi vzadu v kuchynce (na dece). Jestli ale doma neprebalujes celou noc a ted se postaras, aby miminko bylo suche pred nastupem do letadla, treba ani prebalovani na palube nebudes potrebovat.
Kdyz jsem si potrebovala odskocit ja, pozadala jsem letusku a nebo jsem mivala stesti na spolucestujici. Nejvetsim stestim je mit vedle sebe pani kolem sedesatky, ktera se bud nemuze dockat svych vlastnich vnoucat a nebo uz nejaka ma, a ktera si bude chtit o miminkach povidat a velmi ochotne Ti tvoji holcicku na ty dve minuty pohlida.
Co se tyka chozeni s miminkem po palube, nelam si s tim tolik hlavu. Treba Tvoje miminko bude spat a nebo bude zaujate tolika novymi vecni, ze se nestihne ani nudit.
Kocarek jsem si na palubu nikdy nebrala, i kdyz je to mozne (do urcite velikosti). Zvaz si to sama, jestli pri prestupovani bude pro Tebe kocarek spise vyhodou a nebo zatezi. Jestli se bojis, ze by se kocarek cestovanim dole s ostatnimi zavazadly poskodil, upozorni na to pri odbaveni, existuje specilani oddeleni pro prepravu krehkych zavazadel a je to bez poplatku navic (a totez plati o autosedackach).
Budes mozna prekvapena, jak k tobe budou lide mili, vzdyt kdo by se neusmal na miminko?
Jinak si myslim, ze jsem vsechno podstane napsala uz v predchozim dopise.

Jsem presvedcena, ze budes mit prijemnou cestu, na kterou budes rada vzpominat, a za par let o ni i svoji holcicce vypravet.
Nezapomen udelat fotku Simonky v letadle, jednou bude na sebe hrda.
Niceho se neboj a relaxuj!!!!

Hodne stesti.

Katerina
  • 
21.3.2001 1:29:30
Katerino,

diky za prakticke rady. Sama bych mela letet pres ocean s trimesicni holcickou za necely tyden a docela se toho bojim.

Mela bys (nebo kdokoli z Vas se zkusenostmi) pro me jeste nejake rady specialne na cesty s malymi miminky? Napr: start a pristavani, prebalovani, krmeni (ja uz bohuzel nekojim), kocarek... Nase holcicka bohuzel nema rada "nudu" a kdyz se nudi (ac trebas v nasi naruci) place. Nejradeji ze vseho ma pohyb a noseni, coz v letadle zrejme neni idealni.

Budu rada za jakekoli rady a tipy. Jinak Kaco, Tvoje "e-miminko" taky pravidelne ctu uz od zacatku, preju Vam hodne stesti a tesim se na dalsi clanky.

Iva
Katerina, tri deti (6, 4 a 2 roky)
  • 
20.3.2001 19:27:06
Mila Kaco,
vypada to, ze jsi neletela s Adamem naposledy. Takze pro Tebe a pro Vas ostatni, tady je nekolik zkusenosti, ktere jsem nasbirala behem naseho cestovani s detmi (uz to bude vice nez tricet letu). Ucila jsem se pochopitelne metodou "pokus - omyl".

Cim mene veci clovek ma s sebou, tim je to lepsi. Pro prvni miminko jsem vozila vic veci nez ted pro tri deti. Clovek si mysli, ze bez oblibene hracky se neusne, ze tohle je nezbytne nutne..... a nakonec se dite zabavi s plastikovou lzickou a sklapecim stoleckem.
Cim drive se zamluvi konkretni sedadlo, tim vetsi vyber. Kazdy bude mit jine pozadavky - nekde v koutku, kde by se dobre kojilo nebo blizko na toaletu nebo pristup do ulicky, jestli mate s sebou dvouleteho neposedu nebo specialni misto na postylku (na zaoceanskych trasach nabizeji pro mala miminka zavesnou postylku)....
Jak zajistit bezpecnost malych miminek. Deti do dvou let nemaji narok na sedadlo. Pokud ovsem se nerozhodnete a nekoupite pro ne "dospelackou" letenku. Pak muzete pouzit autosedacku (dobre se podivejte predem, vetsina autosedacek ma na sobe napis, ze je vhodna i po letadla). Stalo se mi, ze mi dovolili sedacku na palubu, i kdyz jsem nemela koupenou letenku navic, ale to bylo v unoru, kdy jsou lety malo naplnene. V sezone takove stesti mit asi nebudete. Nikdy ale neskodi se pri odbavovani na tuto moznost zeptat, autosedacku asi sebou povezete tak jako tak; bud tedy skonci spolecne v kufry a nebo vam bude uzitecna i na palube. Pokud je to let CSA, opravdu letusky rozdavaji specialni pasy pro miminka, ale u zahranicnich spolecnosti se dozvite, ze tyto pasy nejsou bezpecne. Takze opravdu nezbyva nic jineho, nez miminko pevne drzet a doufat v let bez velikych turbulenci. Dve moje kamaradky zkousely uchranit miminko tim, ze si ho nechaly v brisnim latkovem nosici. V obou pripadech jim to letuska nedovolila.
Obycejne rodiny s detmi volaji do letadla prednostne. Zda se mi, ze je vyhodnejsi udelat to presne obracene - pockat na posledni chvili (sedadlo mi nikdo nesebere). Jestlize nas ceka osmihodinovy let, neni duvod to prodluzovat na devet hodin ( u velkych letadel to opravdu trva hodinu nez vsichni nastoupi).
Cim pohodlneji budou deti oblecene, tim budou spokojenejsi (a i ja budu klidnejsi, kdyz se nebudu bat, ze se paradni obleceni znici). Nekdy je mi lito, kdyz vidim holcicky "sama krajka", v tom se moc pohodlne nespi.
Nikdy nemate zaruku, ze deti budou jist "letadlovou veceri" a nebo ze vecere nebude posunuta o dve hodiny diky turbulenci. Tedy - kabickove piti, ovoce, pecivo nebo susenky - to se muze hodit.
Mame jen dve ruce a z toho minimalne jednu potrebujeme na dite. Neni tedy rozumne mit vice nez jedno prirucni zavazadlo. Nejvic se mi osvedcil kufrik na koleckach s vysunovacim drzadlem (pilot case). Je prehledny pri baleni, je to maximalni velikost pro prirucni zavazadlo, zvladnete s tim i jezdici schody s ditetem v naruci, a v nejhorsim pripade ho muzete tahout za sebou jen malickem (pokud vam zbyva volny uz jen jeden prst). V letadle vam kufrik ale pod sedadlem nedovoli, takze vzdycky mivam uvnitr zabalenou malou tasku s "prvni pomoci" (dudlik, susenka, .....). Ta precka pod sedadlem celou cestu a nemusim pro kazdou malickost vstavat a rusit ostatni cestujici.
Co se tyka prestupovani, nevyzkouseli jsme tolik letist, ale nedam dopustit na letiste v Amsterodamu. V centru letiste je herna pro starsi deti (klouzacka, Lego, trikolky, televize s pohadkami) a hned v sousedstvi je velika loznice s postylkami. Nejdete tam pohodlene misto na kojeni, prebalovaci stoly, dokonce muzete miminko i vykoupat.
Pravda je, ze vetsina spolecnosti nabizi diteti hracku. Nemusi to byl ale vzdycky vhodne vzhledem k veku a nebo zalibam vaseho ditete. Nam se osvedcily "darecky na cestu". Je to male prekvapeni od cloveka, se kterym jsme se prave rozloucili na letisti (tatinek, babicka) a po kom se nam bude styskat. Dite si darecek rozbali, kdyz uz jste vycerpali vsechny ostatni moznosti, jak ho zabavit. A mate na chvili postarano. A muzete doufat, ze pak uz usne!!!!!
Jak Petro pises, je tezke ziskat na letisti asistenci. Obycejne se najde nekdo potrebnejsi. A je to tak. Kdyz zvladneme samy nakupovani s detmi a vylety do parku, a cestu k lekari, proc by prestup z jednoho terminalu na druhy mel byt vyjimkou?
A posledni vec, ktera je asi ze vseho nejdulezitejsi. Kdyz budou rodice klidni, je vetsi sance, ze to i dite dobre zvladne. Vzdycky jsem tak trochu zavistive pozorovala cestujici na sousednich sedadlech - sklenicka vina pred veceri, vecere beze spechu a maji k tomu dve ruce (!), kava k zakusku, na toalete nepocitaji sekundy.... Proc by to s detmi melo byt tak jine?

Treba se prida i neko jiny a podeli se o svoje zkusenosti na tema "letani a deti".
Mej se fajn!

Katerina
 Příspěvky 110 z 17 [Dalších 7 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.