| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak úspěšně kojit

 Příspěvky 14 z 4 
  • 
2.1.2007 6:33:16
po narození naší dcery Lucinky, jsem už v porodnici měla veliké problémy s kojením. prsa jsem měla nalitá až k prasknutí, ale Lucinka ani já jsme to neuměli, a tak mi bradavky hned rozpraskali, a i přesto se Lucince nepodařilo sát. Stále ubývala na váze. Skoušely jsme i klobouček, ale marně. Teprve 4 den se Lucce podařilo přijít jak na to. naše porodní váha byla 3100g při 49cm, po 4 dnech byla 2800g. začaly hrozit, že pokud nezačneme přibírat, nepůjdeme domů. ze 4 na 5 den jsem byla celou noc vzhůru a i přes bolestivost prsů a bradavek jsem kojila každou hodinu. při ranní vizitě Lucka přibrala 80g. domů nás pustily, ale teprve doma to začalo být stresující a teprve doma jsme začali poznávat co to vlastně obnáší, mít dítě. Hned první den k nám přišla doktorka, na kterou jsem vybalila spoustu dotazů jako třeba, že má studené ruce, často kýchá a pod. nakonec jsme se dozvěděli, že je vše v pořádku a tohle je naprosto normální. moc nás uklidnila, ale i přesto jsem jí druhý den volala že má mala 37,2°C a co mám dělat. Byla přehřátá. doma jsme měli 23°C. po stresujícím týdnu, který probrečela neuvěřitelným pláčem, jsme se rozhodli zavolat doktorce. Probrečela 14 hodin v kuse a jako každá máma má o své dítě strach a ví, že brečení je v pořádku, ale všeho s mírou. Poslala nás do Motola. tam jsme se dozvěděli, že to jsou prdy a dostali jsme kapičky Sap Simplex (při každém kojení 10-15kapek) ještě několik nocí jsme probdili, ale začalo se to zlepšovat. Asi do 2 týdnů se to ustálilo a Lucinka je v pohodě. Ale pořád jsme měli problém s kojením. Po týdnu kojení jsem měla bradavky samé boláky a rozpraskané až do krve a nepomáhal ani bepanthen či fialová vodička, prostě nic, musela jsem proto odstříkávat do lahve. dělali jsme to tak skoro týden a pak jsem začala míchat kojení. 2xkojení, 2x odstříkávání, to aby si prsa odpočinuli. V Lucinčiným 5 týdnu jsem se teprve plně vrátila ke kojení. Zlepšení je ohromné a viditelné. Bradavky sice občas bolí, ale už nepraskají a s pláčem je to také mnohonásobně lepší. Po jídle mi usíná třeba až po 1-1,5hodině, ale stejně vždy nakonec usne. Věřte, že každý den je o trochu lepší. díky
  • 
6.11.2001 23:01:50
Jen pár postřehů po vlastní zkušenosti z porodnice. (Rodila jsem v Podolí, 24.9.2001)
Nenechte se odradit pomalým nástupem laktace, bolavými bradavkami, stresujícím vážením dítěte před a po kojení v porodnici, kdy váha ukáže malou změnu, únavou z nevyspání, počátečním neúspěchem, pomalým přibýváním dítěte v prvních dnech a tím pádem pocitu, že pro své dítě nemáte dost mléka. Nepodceňujte hormony, které ovlivňují vaše jednání.
Tomášek se narodil po dlouhém vyvolaném 13 hodinovém porodu, unaveni jsme byli oba, ačkoli mi ho na porodním sále přiložili k prsu a přisál se hned napoprvé a důkladně :-), laktace se mi dostavila až pátý den po porodu. Do té doby Tomáš zhubnul ze 4120 gr na 3650, pátý den lékařka nařídila dokrm, protože ubyl hodně na váze a nepřibíral. Podle váhy 5. den vypil "jen" 50ml ode mne.... (dokrmu snědl až 60-80 ml.) Doporučení lékaře bylo dokrmovat, když dítě nepřibírá podle tabulek. Díky tomu se mi ale také laktace rozbíhala pomaleji, než kdybychom nedokrmovali. Teprve 9. den po porodu jsem plně kojila. Sice hodně často a v krátkých intervalech, ale Tomášek nekřičel hlady. (Doktorka mě totiž nechtěla pustit z porodnice, dokud nebudeme plně kojit). Během jednoho dne a noci kojení v krátkých intervalech se to zdařilo a doma už to pak probíhalo v pohodě.
Proto, nenechte se odradit, kojení je fakt skvělé a nic nenahradí vazbu, která vznikne tím, že se při kojení dívám do tváře spokojenému miminku a vím, že pro něj vždycky mám to nejlepší jídlo.
Všem maminkám a miminkům hodně lásky
Marcela
Eva Libnarová, syn 5 měsíců
  • 
5.11.2001 22:23:45
Když jsem objevila článek s výše uvedeným názvem, zaradovala jsem se!
Úspěšně dosud kojím, i když už v porodnici nám říkali: "Sněd jsem mámu sněd jsem tátu..." Kojím přes den maximálně po dvou hodinách, ale spíš častěji, protože déle nevydrží. To ale není žádné úskalí oproti tomu, co asi potká každou novopečenou maminku pevně rozhodnutou kojit. Tím úskalím jsou dobře míněné rady "starších"-babiček, tetiček, známých a někdy bohužel i dětských sester, které své děti odchovaly kdysi.Ty rady jsou skutečně dobře míněné až na to, že jsou to praví zabijáci kojení. " Dej mu čaj, má chudáček žízeň! Vraž mu dudlík nebo si ho bude dělat z tvýho prsa!"atd.. Jsem přesvědčená, že 99,9 procentům z Vás to něco připomíná. A tak mi připadá, že jsem snad ani nemusela vynaložit takové úsilí kojit, jako slušně odmítat vnucované "dobré" rady. MAMČI, NEDEJTE SE !!!




  • 
14.4.2001 21:45:04
Musím poďakovať všetkým tým lekárom, ktorí sa vytrvalo venujú maminkám a utvrdzujú ich v presvedčení, že dojčenie je to najlepšie pre dieťatko. Moja dcerka bude mať šesť mesiacov a je plne dojčená napriek tomu, že som prešla laktačnou krízou, keď mala dva mesiace. Ja sama som bola tak zúfalá, že som chcela siahnuť po umelej výžive, ale pomohla mi mama, ktorá ma podporovala v tom, aby som maličkú často prikladala k obom prsníkom. Dva dni sme sa trápili, ale vydržali sme to a odvtedy nemám problém. Chcela by som všetkým budúcim maminkám povedať, že dojčené bábätká sú aj vyzerajú zdravšie, nie sú obézne a v neposlednej rade, dojčenie je aj pohodlné, žiadne fľašky, sterilizovanie a pod. Všetkým držím palce!
 Příspěvky 14 z 4 

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.