| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Co děláme s ovocem

 Příspěvky 110 z 12 [Dalších 2 >>]
Zizala
  • 
5.9.2003 13:03:12
A v ty horkovzdusny troube mas jen jeden plech nebo tam das treba tri zaroven ? Predpokladam ze dvirka jsou uplne zavreny jinak by ten horkej virivej vzduch proudil ven, nebo ne ? A jak dlouho to (zhruba) na tech 60 celsiu trva ? Diky.
  • 
24.3.2001 9:33:52
Našla jsem ještě novější test sušiček ovoce, takže kdyby se chtěl někdo inspirovat je to Test 6/2000, kontakt test_rozova@mbox.vol.cz, tel. 2213 5236
Za praktické rady vám děkuju.
Lída
  • 
28.2.2001 23:38:53
Chtěla bych vám poděkovat za rady. Zdá se, že to vyhrávají sušičky. Sama jsem si uvědomila, že i když mám doma knížku Čerstvé ovocné a zel. šťávy, kde jsou kombinace šťáv snad na všechny neduhy, nekupuju si jiný džus než pomerančový, nelákají mě ani jablečné ani rajčatové, takže si nejsem jistá, že bych tomu po nákupu odšťavovače propadla. Ze srovnávacího testu odšťavovačů plyne (Test 12/95), že z půl kila ovoce bývá tak 300-400ml šťávy a u zeleniny je to tak o polovinu míň. Dřív jsem tu velkou spotřebu surovin na hrnek šťávy považovala za hlavní výhodu (dostanu do sebe více vitamínů), ale nenapadlo mě to přepočítávat na peníze… Taky si nejsem jistá, jestli by se mi neplnil mrazák tou drtí, kterou by mi bylo líto vyhodit, ale pak bych nevěděla, co s ní :-)
Do léta tedy zkusím sušit v troubě, první várku mi dítě snědlo rovnou z plechu a pak přišlo pro nášup, a pak se rozhodnu. Problém mám v tom, že plynovou troubu v našem kk bez okna nechci nechat běžet několik hodin a do horkovz. mikrovlnky se toho moc nevejde. (V testech (5/95) dopadly stejně dobře sušičky Harvest Maid za 4670 a abc Elektrogeräte za 2660 – snad bude někomu ku prospěchu zase tahle informace, když už nemám tu praktickou radu) Jen mě pobavily recepty na zpracování sušeného ovoce a zeleniny – vše se před přípravou máčí tak dvě hodiny ve vodě… Tak nevím, jestli to není vhodné právě jen pro ty křížaly, které se pak budou mlsat místo chipsů nebo míchat do müsli (Heleno díky!) a do jogurtů.
Všem vám ještě jednou děkuju.
Lída
Daniela, 2 dcery (3 a 1,5)
  • 
20.2.2001 22:07:22
Doma máme odšťavovač, ale nijak nadšená z něj nejsem: jak už tu bylo napsáno, spotřeba ovoce je veliká (nevyplatí se, pokud stejně jako my všechno ovoce i zeleninu kupujete)a navíc se opravdu při každém použití neuvěřitelným způsobem znečistí a bez myčky je dost otrava to pak dávat do pořádku - už jen pomyšlení na tuto činnost mě většinou odradí a radši si v klidu a pohodě otevřu krabici džusu kupovaného. Většinou tedy milý odšťavovač leží ukrytý hluboko ve skříni. Jediné větší využití u nás našel v době, kdy jsme dostali od sousedů několik beden jablek, které bylo potřeba rychle zpracovat. Někdo tu psal, že šťáva se nedá uchovávat delší dobu: DÁ - ihned nalít do plastových lahví a zmrazit, pijeme jí tak od léta dosud a chuť se nijak nezměnila. Ještě malý tip k těm jablkům: hustou pěnu, která se usazuje při odšťavování na povrchu, sbírám, ale nevyhazuji - dala jsem jí do kelímků, rovněž zmrazila a přidávám dětem do bílého jogurtu nebo kaší. No a nevyhodila jsem dokonce ani ten "odpad" - vysátou dužninu - i tu jsem si zmrazila a v poměru 1:1 s čerstě strouhanými jablky jí dávám do štrúdlu (podle potřeby přisladit nebo kápnout citronovou šťávu a skoro se nepozná, že je takto "ošizený"). Při tomto postupu ale samozřejmě vykrájet jádřince, což se při běžném odšťavování dělat nemusí.
Na závěr jedna chytrá informace z časopisu: všechny ovocné i zeleninové šťávy by se vždy měly ředit napůl vodou, protože jsou samy o sobě husté a tělo by je muselo ředit vlastními tekutinami, čili by ho paradoxně odvodňovaly.
  • 
16.2.2001 14:12:40
Ahoj Marcelo,
řekla bych, že jedno to není, protože jinak spíš pečeš, než sušíš. Používám co nejnižší teplotu - tahle horkovzdušná potvůrka umožňuje 60 stupňů - na všechno. Pak už to záleží jen na době sušení.
  • 
16.2.2001 11:38:47
...taky jsem zkoušela sušit v horkovzdušné troubě ale nějak se nepovedlo (zapoměla jsem hlídat, nebo jsem použila moc stupňů)

Dano, prosím, kolik stupňů při sušení používáš?
Nebo je to různé podle druhu?

Díky
Jarka, 2 kluci
  • 
15.2.2001 22:11:06
Ahoj Lído,
máme doma jak odšťavňovač, tak jsme měli i sušičku.
Odšťavňovač (AEG) využíváme každý den. Šťávy děláme z jablek (dá se přidat i banán) a z mrkve - ta je výborná.
A sušička: placky jsme zkoušeli jen jednou, na moji chuť byly dost suché. Výborné jsou sušené banány (mají jinou chuť, než kupované) a pak klasické jablka, hrušky, švestky. Na zimu jsem si sušila květák... Protože jsme prodali zahradu a ovoce se všechno sní čerstvé, prodali jsme i sušičku. Tady je trochu pravda, že by byl dobrý domácí zdroj ovoce a zeleniny, ale je taky pravda, že kdo chce...
Oba přístroje jsme vybrali s pomocí časopisu D-test.
Měj se krásně. Jarka
Eva, 23 let
  • 
13.2.2001 8:44:19
Ahoj Heleno,
nadchl mě Tvůj recept na "domácí musli. Nevíš prosím Tě, jakou má trvanlivost a jak ho co nejlépe uchovat? Můj přitel má musli strašně rád, ale ve dvou to tak rychle nesníme a asi nemá cenu dělat poloviční dávku.
Moc Ti děkuju. Eva
  • 
12.2.2001 21:12:55
U nás zase odšťavňovač resp. lis na ovoce dělá takový kravál, že se to prostě nedá poslouchat. Se sušičkou na ovoce nemám vlastní zkušenost, ale 2 mé kamarádky tvrdí, že se jedná o zbytečný kus "krámů" do domácnosti. Osvědčila se mi horkovzdušná trouba. Ohromně. Jednak má podstatně širší využití než jen na sušení ovoce a houby jsou usušené cca za 7 hodin, ovoce za hodinu až dvě. Kluci taky rádi křížalky a po sušených švestkách (ty trvají trochu déle) by se utřískali.
Helena, dva kluci
  • 
12.2.2001 16:45:48
Ahojky, já mám na sušení ovoce babičku s akumulačními kamny. Rozumějte tomu tak, že cokoliv se u nas urodí a je toho nějak moc, skončí na kamnech. A jak celé jablko do dětí nemůžu dostat, tak po křížalách se můžou umlátit.Nejvíc jim chutnají sušené hrušky. Někdo je krájí napříč na kolečka,dokrájíš odshora k jadřinci, vykrojíš škrabkou na brambory ze zhora jadřinec a pokračuješ v kolečkování hrušek. Neloupu je, jen to omyju. Jdou takhle rychle usušit i hrušky, co začínají hniličit. BOhužel málokdy je zachráním na další časy. Většinou mi to rodina zbaští přímo z plechu.Sušit jahody jsem nezkoušela, ale to asi bez sušičky nejde.Podle mě by asi zplesnivěly. Já bych pro někoho, kdo to ještě nezkusil předhodit rodině , doporučovala, vyzkoušet na bílý papír nakrájet na asi půl centimetrové plátky pár jablek a dát na malinký plamínek do trouby. Platí pravidlo, že ze začátku se musí opatrně a víc zvolna, než ke konci.Já to dělám tak, že třeba švestky dám na ústřední topení a po dvou dnech občas strčím do trouby po pečení. Když to samé ale člověk udělá u hrušek asi mu shnijí. Ty je třeba sušit víc razantně a častěji je v troubě popohánět. Moje kolegyně v práci má na útředním topení udělaný dřevěný rám a usuší velmi rychle . Ale já z toho mám dojem ,že ovoce spíš slouží jako záchytné parkoviště pro prach, který proudí odspoda okolo radiátorů.
Takže usušte bez sušičky kolekci a předhoďte rodině. A uvidíte. Sušené ovoce dávám klukům na skautské výpravy a jak jablko nebo hrušku přivezou spolehlivě rozmackanou zpět,sušené ovoce nikdy nezklamalo .Vynikající je v Musli.Dělám si ho taky sama.Vyjde levněji, něž kupovat pytlíčky v krámě. Taky je ale pravda, že toho napeču kilo a sní se stejně rychle, jako kdybych koupila dvacet deka. Takže vlastně moc neušetřím ,hmm .
Por nadšence připojuji recept.
Balíček ovesných vloček dáme na plech, lehce vytřený olejem
do trouby opražit. ! Hlídat, rádo se připaluje po okrajích.Až začne vonět, a mírně !!! zrůžoví ,přidáme jedno kondenzované slazené mléko SALKO, asi čtvrt až půl pytlíku strouhaného kokosu , nebo stejné množství mletých nebo drcených ořechů a vrazíme zpět do trpouby. Pokud chceme přidat sušené rozinky, nebo nakrájené křížaly , nebo sezamové seminko , nebo vubec jiné ňamky tak taky do Salka, aby se to slepilo dohromady. Ještě chvíli necháme v troubě a nikam neodcházíme, Snadno se to spálí. / Zvlášť když dítě nezvládá partituru na klavír, je to na uhle v mžiku / .Pak to necháme na plechu vychladnout a mužeme ještě doladit třeba želatinovými bombony/ ale to už je opravdu sváteční pochoutka. /Občas to rukou promícháme, udělá to takový hrudky. Je to ňamka.Bohužel taky kalorická bomba. Ale dá se z toho vynechat skoro všechno a možná by se v plesové sezoně dalo i odtučňovat na vločkách ne ?
 Příspěvky 110 z 12 [Dalších 2 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.