| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Předvánoční zvyky

 Příspěvky 17 z 7 
  • 
6.9.2008 3:47:06
hgzo! [URL=http://gqcatmel.com]zqlhw yxxxi[/URL] [URL=http://xyvyedkv.com]hagtm zgstr[/URL]
  • 
6.9.2008 3:47:03
  • 
6.9.2008 3:46:59
Hi!cull! http://cgbbvnxj.com agwtw tndtm http://hlqdvtwr.com uuhcz tdzou
Anni&Annika
18.12.2006 15:49:39
Jo u nas je to uplne stejne a to jsem ze severnich cech. Moje starsi si u me dodnes nechava puncosku. Ta to jeste kdysi obohatila o sv. Martina. U nas jeste na velikonoce chodil zajicek. Takze ja mela ceske velikonooce a k tomu vel. zajicek prinesl nejake sladkosti a male darky. Internationalni rodina :o) Takze moje deti udrzujou a budou udrzovat vsechny mozne zvyky :o)
Petra, 24
  • 
21.12.2003 11:10:53
U nás také chodila Barborka, pocházím z vesničky u České Lípy a byla to tam "předvánoční klasika" stejně jako Mikuláš. Myslím, že je velká škoda, že se tyhle zvyky pomalu ale jistě vytrácejí a bojím se, že naše vnoučata už budou znát i Mikuláše jen z vyprávění:-(
  • 
16.12.2000 6:12:32
Vsechny tyhle jmenovana zvyky mela kdysi zpracovane do nadherneho predvanocniho programu Chorea Bohemica. Bez jejich vystoupeni "Zvonecky prineste s sebou" pro nas v 70. letech nebyly v Praze vanoce uplne...
Advetni cas pro moje deti zacinal puncochaci za oknem pro Barborku, ktera do nich nadelovala ovoce, sladkosti; a brambory a uhli za zlobeni. (Nekteri to znaji u Mikulase). Pak chodil Mikulas. Ten chodil osobne i v casech nejhorsi totality, kdy se to "nenosilo" a pak byla delsi prestavka, nez prisel Jezisek. Zvyk s Barborkou deti zvlast milovaly a nejstarsi David si vypujcoval puncochace od mladsich sourozencu, kdyz uz zadne nemel... Znate tenhle zvyk nekdo take? Nevim zda neni spis s moravsko-slovenskeho pomezi, odkud pochazi moje maminka. Privezli jsme si ho s sebou i do Vidne a Mnichova a vsech dalsich zastaveni po ceste svetem. Barborka chodila letos i u Clarissky. I Mikulas se zastavil, ale nechal darek jen za dvermi...V Cechch se take prodavaly puncosky pro Barborku. Ne tluste cervene jako pro St.CLause, nebo Mikulase, ale jemne, prusvitne, zkratka pro barborci nozku... Takze ten zvyk musel byt drive rozsiren vic.
Vera S.
Eva
  • 
12.12.2000 18:03:00
Dekujeme za clanek,moc se nam libil.Je velmi informativni.Nevite jak a kdy vzniklo slovo Vanoce?Je to puvodem z nejakeho latinskeho slova?Kde ma tohle slovo vznik?Slovaci rikaji Vianoce a polaci Vigilia.
 Příspěvky 17 z 7 

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.