| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Zápisy do prvních tříd - budou odklady i nadále ´trendy´?

 Příspěvky 110 z 51 [Dalších 41 >>]
pavla
  • 
25.1.2015 4:30:58
Kriš,jaký podvod, jaké zneužívání???? Odklad je regulérní možnost nastoupit školní docházku o rok později, je to v našem školství vzácná výjimka, která počítá s individualitou dítěte. Jestli je dítě zralé je docela těžké odhadnout. Předškolní testy fakt neodhali vše. Výhodou je spíš delší pozorování a znalost konkrétního dítěte, takže jinak řečeno rodič většinou ví a zřejmě i proto odborník k mínění rodičů přihlíží. Nemusis souhlasit, ale tvoje věc je pouze tvoje dítě, po ostatních ti není nic. Pokud má tvoje dítě ve škole problémy, možná melo mít odklad taky. Samozřejmě, kdyby bylo ve třídě nezralých děti více, nebylo by to tak vidět, ale ten problém by nezmizel.
jentak
  • 
22.1.2015 12:00:24
Jasně - učitelka říkala - to nějak zvládnou. Ale vzhledem k délce školní docházky je třeba, aby to zvládali v klidu. Ale učitelky honily děti, protože v naší spádové chtěly z nějakého důvodu co nejvíc dětí.
Já byla šťastná jak blecha u mladšího, u kterého se následně ukázalo, že těch problémů i při odkladu má tolik, že psycholožka říkala - ještě že jste nepodlehla tlaku školy, to už by na něj bylo skutečně příliš. I tak pořád ještě není schopen pracovat ve velkém kolektivu, protože jsme našli školu s malým počtem dětí, kde může říct - paní učitelko, potřebuji ticho, nemůžu se soustředit - a to ticho je a nebo má víc času. Tohle mezi třiceti dětmi bylo sci-fi.
21.1.2015 20:55:51
Kamarádky holčina byla zralá dle školy a prvního psychologa, tak šli k dalšímu a ten jim to napsal, protože chtěli. S tím šli k dětské, ta řekla, že pro to důvod nevidí, ale když to chtějí, tak to taky napíše. Právě že i tak se to dělá. Hlavní argument kamarádky byl, že se vydrží soustředit jen půl hodiny v kuse. Což je maximum i pro mne.
X__X
21.1.2015 19:23:35
ale tak Kris, děti k odkladu potřebují vyjádření jednak psychologa a jednak jejich lékaře. čili dva odborníci se musí na odkladu shodnout. jako dá se předpokládat, že když je dítě hraniční, tak se obvykle spíš přikloní k odkladu, ale pochybuji, že by oba vydali odkladový posudek na dítě zcela zralé ~d~ a že "rodiče říkali"... no, ono je taky možné, že nemálo rodičů radši řekne, že svému zlatíčku "prodloužili dětství", než by přiznali, že v něčem nestačí vrstevníkům ~d~

a jinak - mně je naprosto fuk, jak to s dětmi mají či nemají jiní rodiče. mám ve škole tři děti a u žádného z nich jsem nepozorovala nějaké problémy kvůli odkladovým dětem. vlastně ani nevím, kdo z jejich spolužáků odklad má nebo nemá, protože mě to nezajímá.
21.1.2015 17:28:32
Neber to tak osobně - prostě pokud tvoje dítě odklad potřebovalo, tak potřebovalo.

Ale pár maminek tu opravdu píše v tom smyslu, že odklad dají preventivně kvůli věku, hlášky typu nepůjde jí čeština, matika, tak aspoň jí půjde tělocvik, když bude o rok starší...

Víš, to je jako se vším - tak dlouho se budou odklady zneužívat, až někoho na ministerstvu napadne, že třeba budou muset děti před komisi, k autorizovaným psychologům a nebo nějakou další byrokratickou a ponižující záležitost... a budou na tom bity právě ty děti, které odklad potřebují, když budou procházet zbytečně dlouhým a náročným procesem. A nebo je napadne zrušit odklady úplně a to by bylo ještě horší.

A je taky pravda, že společnost je nastavena sobecky a "po nás ať přijde potopa", všichni se ohání právy, ale osobní zodpovědnost a morálka upadá. Ve všech oborech žití - ať jsou to šizené potraviny, práce načerno (zaměstnavatelé k tomu tlačí lidi), neúcta k majetku a lidem, podvody s dávkami, plýtvání dávkami a současně vesele stát nepošle rodičovskou a ještě se prostřednictvím ministryně smějou do tváře lidem, kteří se v penězích zrovna netopí...
jentak
  • 
21.1.2015 15:54:37
Ale jo, mně je fuk, kdy chodí jiné děti do školy, třeba ať chodí v pěti, ale ať laskavě nikdo nekecá do toho, kdy tam začne chodit moje dítě, neboť ve finále to budeme jen my, kdo s tím pak bude mít problém, ostatní jen rozhodí ruce - však jste měli možnost.
21.1.2015 14:17:28
Na úřadě asi sedí tolik blbců, jako v jiných oborech. Ale hlavně jim je to jedno, protože rodiče si nějak poradí. To se řeší celá léta a radnicím je to jedno, pro ně děti jsou jen čísla ve statistikách.
21.1.2015 14:12:41
No, nevím, kolik dětí ten odklad mělo proto, že ho potřebovali. Vzhledem k tomu, že spousta jiných dětí z této školky do školy nastoupila (včetně malé sousedovic Ukrajinky narozené koncem května) a zatím zvládají, tak to asi nebude o školce. U zápisu totiž většinu těch dětí vzít chtěli, ale nechtěli a odklad byl ze strany rodičů. Pokud vím, tak jen 4 ty děti to měly přímo doporučené už ze školy, ostatní to měli pak zajištěné u psychologa.

Jak jsem psala, pokud dítě opravdu je nezralé, tak OK, ať odklad má.
Ale pokud je to pouze preventivní opatření proti tomu, aby dítě bylo mezi nejmladšími? Vždy někdo nejmladší ve škole být musí. A nikde není dáno, že nejmladší nestrčí do kapsy i děti o rok starší.

To bylo vlastně to, čemu jsem se divila - proč tolik rodičů nevěří ve schopnosti svých dětí, že jim musí "budovat" rádoby výhodnější pozici?

Možná by tedy stálo za to usilovat o změnu legislativy a posunout věk pro nástup do školy plošně o rok a zrušit možnost odkladů (nebo výrazně omezit). Tím by se ukázalo, jestli šlo jen o nezralost dětí a nebo o manipulace rodičů, aby bylo dítě o rok starší než vrstevníci. A školku pro předškoláky zcela nahradit přípravnými třídami ve školách, aby si děti mohly zvykat na přechodový režim mezi školou a školkou.

jentak
  • 
21.1.2015 9:22:27
Tak dozrávání samozřejmě neovlivní žádná školní příprava. U nás to bylo tak napůl - polovina nejstarších dětí odcházela do školy, tedy všichni odklaďáci a pár neodkladových, půlka zůstávala jako odkladových.
X__X
21.1.2015 8:19:36
no, to asi ve školce bude nic moc předškolní příprava, když jim tolik dětí psycholog k postupu do školy neschválí, ne? mně děcka chodila do školky se smíšenými třídami, takže pro mne jako rodiče nikdy nebylo viditelné, jak velké procento dětí zůstalo, ale jak jsem měla kluka s odkladem, tak ten rok jsem se o to zajímala - předškoláků bylo něco kolem pětatřiceti, odklad měli dvě děti - můj kluk a jeho kamarád z vedlejší třídy. oba to byli sprnoví kluci, u kterých ta pravděpodobnost nedozrálosti je celkem značná (jak známo, kluci v tomto období dozrávají pomaleji, než děvčátka). mému klukovi odklad jednoznačně prospěl.
 Příspěvky 110 z 51 [Dalších 41 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.