mirek,2 synové |
| • |
3.10.2006 12:07:02
skvělý příspěvek
|
mirek,2 synové |
| • |
3.10.2006 11:57:23
potíž je ještě jedna-přihlásíte své dítě na nějakou lepší,výběrovou základku- třeba jazykovou a bude to škola dobrá, přiměřeně náročná .Vaše dítě tam nebude třeba nejlepší,nebude mít samé jedničky,ale bude toho dost umět a bude spokojené. Problém bude co s ním po deváté třídě .Na spoustu středních škol se teď dělá přijímací řízení bez přijímacích zkoušek a tam mu nebude moc platné,že toho dost umí,ale bude se počítat jeho klasifikace ze základky.A asi ho může předstihnout víc jedničkářů z průměrných a horších škol.A když už se ty přijímací zkoušky budou dělat ,tak třeba ne z jazyků ale z ČJ a matematiky.Na tom víceletém gymplu vydrží do maturity a na vysokou školu se už bude hlásit podle toho co mu jde.Argument "sebrat kus dětství" studiem na náročnější škole je(podle mého názoru) zcestný.To mohou sebrat dětem kdekoliv.
|
Adriana, 2 děti 15 a 10 let |
| • |
2.10.2006 11:49:27
Děkuji za Váš příspěvek, celé toto téma mě dost zajímá, právě proto, že 15-letý syn je nyní ve kvintě gymnázia /nastoupil až od tercie/ ze sedmého ročníku ZŠ. V základce se děsně nudil, byl s přehledem nejlepší ve třídě bez jakýhokoliv učení..Problém je v tom, že i když byl nejlepší měl na vysvědčení několik dvojek a trojku z matiky. Měli jsme s manželem pocit, že na té škole děsně zlenivý.. Zkoušky na gympl udělal, byl přijat a začal tam chodit. Učitelky z bývalé ZŠ se k tomu stavěly skepticky, prý za půl roku bude zpátky, btw. dvě z nich mají děti taktéž na gymnáziích, takže samy nemají k "mateřské" škole důvěru.. :( Měl také problémy s autoritami, ale zásadně jen s učitelkami - ženami. Bohužel na gymplu si trochu pohoršil prospěch, ale je to pochopitelné, hlavně z důvodu, že se prostě odmítá soustavně a pravidelně připravovat... Teď začalo být ale hodně zle, prostě do školy odmítá chodit, gympl je blbý, všichni jsou blbý, on chce na "učňák" a mít !vegáč" a co nejdříve jít do práce, aby "měl svatej klid". Problémy s autoritou má pořád, ale zase jen s učitelkou. Učitelé jsou v "poho"... Nějak si nevíme s manželem rady, uvažujeme i o poradě s psychologem, ale bojím se toho, že až zjistí, že i na jiné škole může být "nejaky prudič" budeme zase ve slepé uličce.. Včera kvůli tomu utekl z domova, večer se po mých úpěnlivých smskách vrátil domů /asi by se vrátil stejně, ale kdo ví?/. Nechci aby nám jednou vyčítal, že jsme ho ignorovali v jeho přáních, ale na druhou stranu nechci aby nám vyčetl, že v jeho "telecích " letech jsem nedokázali být více zásadoví ... Může mi někdo poradit? Omlouvám se, jestli mám v textu nějaké pravopisné chyby, nejsem češka :(
|
Lada, 2 děti (15 + 10) |
| • |
1.10.2006 17:49:52
Milá Veroniko,
naprosto s Tebou souhlasím.Společnost se dělí na různé skupiny a projevuje se to už v dětství,pomoc jde často dětem,které se učí hůř a je potřeba jim pomáhat,ale problém nadaných dětí je přehlížený,a přece existuje,rodiče ve Společnosti pro talent a nadání,který vede paní dr. Eva Vondráková by mohli vyprávět.. Je dobře, že nadané děti mají šanci,protože je velká škoda jejich potenciál promrhat,což bohužel na velké většině ZŠ na 2. stupni probíhá - nelze se učitelkám se 30 zcela rozdílnými dětmi divit. Pokud je dítě šikovné,nevidím důvod, proč 8letá gymnázia zatracovat. Z vlatní zkušenosti:starší dcera je na 8 letém velice dobrém gymnáziu,nepatří tam zdaleka mezi nejlepší,ale je spokojená,je v inspirativním prostředí a nesmírně ji to změnilo (k lepšímu), už jen to, že jí začali ve škole v 11 letech vykat a berou je jako rovnocenné se staršími, je vynikající (jde o malou školu, jen 190 studentů dohromady). Mladší syn je v 5. třídě,kde se nesmírně nudí,protože je šikovný,úkoly dělá ve škole,nic moc nového se ve škole nedozvídá (a to jde o jednu z nejlepších škol v Praze) a já pevně doufám, že se na gymnázium letos také dostane a "zabaví se". Zvládá vedle školy spoustu kroužků, ale to je zase časová a finanční zátěž pro mě (jsem na děti sama),ale nechat ho chodit po škole po sídlišti bez zábavy mi přijde jako velký hřích. Doufám, že se mi "investice" do dětí jednou vrátí,resp. že se vrátí jim, že budou mít před sebou spoustu možností, které jsem já třeba neměla. Nemyslím, že jazyková škola (to ta naše ZŠ taky je) může vyvážit plusy gymnázia, za předpokladu, že na to dítě má. Hodně štěstí při rozhodování všem, koho se to týká. |
|
|
30.9.2006 21:36:01
Tak já jsem tady asi jediná, kdo přesně tuto situaci zažil sám na sobě. Přešla jsem z kvalitní jazykovky na víceleté gymnázium. Byl to první rok, kdy se tato gymnázia otevírala. Bylo to ale v jiné době, měla jsem za sebou tři roky ruštiny a jeden angličtiny. Na gymplu jsem udělala velkou chybu a začala znovu s angličtinou, což mě dost zabrzdilo. Měla jsem začít němčinou a angličtinu dělat dál v jazykovce ve volném čase. Tolik k jazykům. Jinak nelituji, i jazyková škola pro mě byla celkem jednoduchá, připadala jsem si jako hvězda a neučila se. Na gymplu jsem přišla na to, že lidí, kteří jsou podobně nadaní, je mnohem více a že jsou i tací, na které zdaleka nestačím. Všichni jsme se tam velmi brzo naučili dělat si sami poznámky, což jsme zúročili na výšce. Cítila jsem se velmi zopdovědně a dospělě, protože jsme chodili na gymnázium s tradicí vykání- no představte si, starší kantoři nám v těch dvanácti letech skutečně vykali... Možná vám to připadá praštěné, ale mně to přišlo velmi výchovné. Nevím jestli se to ještě někde dělá.
|
b+h |
| • |
29.9.2006 5:09:48
tak to je stejna sila, jako co se stalo me - me nechtela "moje" profesorka nechat zmaturovat z CJ, nastesti dostala prikaz od reditele a musela mi maturitu dat...
|
Albína102 |
| • |
27.9.2006 11:16:04
Milá Katko, přeji Ti hodně úspěchů ve studiu, ať máš hodně dobrých kamarádů a prožiješ krásná studentská léta.
PS: Moje mladší dcera je taky primánka na gymplu ve Znojmě, zatím se jí tam líbí, učení má taky dost (úkoly každý den) a chodí ještě 4x týdně plavat a 2x týdně do hudebky. Ke všemu jsme dojíždějící, ale všechno se dá zvládnout. Tak ahoj. |
Katka, primánka |
| • |
26.9.2006 19:37:08
Prave jsem nastoupila na 8-letý gympl.Ukoly mame skoro kazdy den.Je to tam tezsi nez na zakladce,ale libi se mi tam.Volneho casu na krouzky mam porad stejne.Jede se tam mnohem rychlejsim tempem nez na zakladni skole,ale nikdy se aspon nenudim.Katka
|
|
26.9.2006 13:18:25
tak to jste narazili asi na špatný gympl... to já se zase děsím základky... samozřejmě, že je mi jasné, že to bylo tou konkrétní základkou, na kterou jsem chodila a nemyslím si, že jsou takové všechny... Možná jste měli líp hledat, aby to tam nebylo takové jak popisujete... vím lehko se to říká... tak hlavně, že je tam dítě "spokojené" :) Moje sestra chodila na osmileté a po 4 letech MUSELA odejít, protože se bytostně nesnesla s jednou "profesorkou" a ta jí vysvětlila, že jestli neodejde dobrovolně tak ji nechá prolítnout jenom, aby ji neměla na očích :(
|
|
26.9.2006 13:02:34
já jsem chodila na jazykové gymnázium a bylo to to nejlepší, co jsem mohla udělat... rodiče jsem musela přemlouvat, aby mě tam pustili... dětství mi to rozhodně nevzalo, ale je pravda, že to je 6ti leté gymnázium, takže, když jsem nastupovala, byla jsem už "starší". Teď máme 5ti měsíční holčičku a už jsem taky přemýšlela o škole pro ní. Jednoduše ale musíme počkat až jak se bude učit a pak se spolu s ní rozhodneme :) Já jsem se na základce neskutečně nudila a jsem ráda, že jsem odtamtud "utekla". Ale kdybych tenkrát chodila na jazykovku, tak bych se rozhodovala pouze podle kvality výuky. Neřekla bych, že je gymnázium o tolik těžší než normální škola, ale rozhodně to sežere víc času, aspoň nemaj děti čas na blbosti :)
|
Valašský mikulášský jarmekZlín
Radniční vánoční trhyČeské Budějovice
Adventní víkendČeský Krumlov
Valašská výstava betlémůZlín
Vánoční koncert Chorea BohemicaPraha 3 Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.