| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Co dělat, když dítě málo mluví

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 61 [Dalších 41 >>]
10.6.2006 16:33:33
Můj kluk taky špatně mluvil. V nemocnici mu uzdičku střihli ambulantně těsně před třetími narozeninami. Jako když kouzelným proutkem mávne se poté rozhovořil! Myslím, že by to vliv mít mohlo, dodnes trochu patlá.
Problém je onen zákrok - myslím, že pro dítě není moc příjemný. Ale řekla bych, že nechávat to do sedmi let je blbost - uvědomíme-li si, že v tom věku už dítě potřebuje pokud možno mluvit čistě, aby se domluvilo ve škole, aby se mu děti neposmívaly, aby si líp osvojoval pravidla pravopisu (a nepletl si ž-š nebo jiné hlásky, které špatně vyslovuje). No, radši bych se poptala i jinde než u lékaře, se kterým jsi o tom mluvila.
MarkétaP + 4 dcerky
10.6.2006 16:02:38
Ivo, kamarádovi přestřihli tu uzdičku až v nějakých 10 letech (do té doby si toho nikdo nevšiml) a dodnes ráčkuje, jeho syn to měl taky, ale to zvládli jako kojenci. Ovšem logopedii se stejně nevyhnuli, takže těžko říct, jestli to bylo tím ...
Iva a Jiříček 28měsíců
  • 
10.6.2006 14:45:09
ahoj, Jiříčkovi je měsíců a také nechce mluvit, říká jen bába, máma, táta, dedle(děda), baf, baum(mňau), mňam, cyc(strýc), jája, šiši(šišky)brm, já či(tři) a jinak se dorozumívá pantomimou. jsem z toho také nešťastná, ptorože je jinak velice bystrý - skládá puzzle 20 dílků, umí písmenka, odslabikuje některé nápisy, krásně spí celou noc, odpoledne 3 hodiny, poslouchá, uklízí nádobí už od 17 měsíců uklízí i sklenice z tenkého skla, ještě žádnou nerozbil, opravdu je velice šikovný, slyší také velice dobře a rozumí všemu. Má ovšem krátkou uzdičku pod jazykem a přirostlý horní ret, díky tomu se mu kazí dva horní přední zoubky. v porodnici nám to neudělali - přestřižení uzdičky, a teď je na to prý špatný věk, museli by ho uspat a to nechci, nebo mu to udělají v 7 letech. Moje aminka říká, že nemluví kvůli tomu. Nemáte náhodou někdo zkušenosti s podrostlým jazýčkem a vlivem na řeč? Děkuji Iva
Zuzka, Petřík 2.5 roku
  • 
10.3.2006 15:01:57
Můj synek bude mít 2,5 roku a nemluví. Jen hučí, mručí, když se mu venku něco líbí tak říká na všechno am, občas amba a někdy řekne mama, či ba (jako baf!). Chtěla jsem s ním jít na logopedii, ale nevezmou náš bez doporučení od pediatričky. ta nám ho ale nedá, prý je ještě do 3 let čas a nemělo by to cenu. Malý si nechce nechat ukazovat obrázky v knížkách, on sám chce čitat.
Taky jsem už bezradná. Klouček je to šikovný, slyší, rozumí, hloupý není.
Tak mluvneí zdar, snad se to časem upraví.
  • 
9.8.2005 20:37:52
Ráda bych se připojila k těm spíše vyděšeným, máme 4 letého syna a nemluví až na pár nesrozumitelných slovíček téměř vůbec. Kolem 1 roku začal hodně žvatlat a vypadalo to, že z něj bude pěkný kecka, ale nakonec mu ta žvatlací slovní zásoba vydržela až do teď. Někdy utrousí i srozumitelné slovo, ale většinou si hraje a dorozumívá se pouze gesty. Slyší skvěle to máme vyzkoušené, ale mluvit ne a ne. Je to celkově pěkný lump, protože pořád se nemůžeme přes den zbavit plínek. V noci spí bez nich, ale přes den nemá čas myslet na nočník! Chodí do speciální školky, ale s dětmi si nehraje, je spíš samotář. Obešli jsme už všechny možné odborníky - neurolog, psycholog, logoped a nikdo nám v podstatě nic neporadil - mluvit a mluvit. Má rád pohádky poslouchá je pořád když je doma a nebo čteme, ale vliv na řeč to teda nemá. Taky nevím co s ním a asi nezbývá než čekat až ten "kecací" den přijde.
Johana, kluk 3,5
  • 
25.7.2005 12:42:33
všechny vás srdečně zdravím,
my řešíme podobný problém, ale koukám že ve srovnání s mnoha jsme na tom dost špatně. náš syn nemluví prakticky vůbec, a to mu v listopadu budou čtyři roky! byli jsme na všech možných vyšetřeních, slyší dobře, mluvit může, protože sem tam nějaké slovo řekne, ale prostě to nedělá. on podle mně řeč vůbec nepotřebuje, a celkově si vystačí dost sám. taky jsem si yvslechla jak s ním mám hodně mluvit atd., říkanky, ale jeho to bohužel vůbec nezajímá. a co jsem si navyčítala že jsem asi něco musela udělat úplně strašně špatně.
teď s ním chodíme na takové větší vyšetření na specializovanou kliniku, uvidíme co nám řeknou, ale myslím že moc moudří z něho taky nejsou. možná je autista.
každopádně je to opravdu trochu uklidňující si přečíst že v tom nejsme sami. někdy mně z toho popadá pěkná deprese.
mějte se všichni moc hezky a ať vaše děti brzy mluví
johana
vlaďka, dcera 10, syn 2
  • 
22.7.2005 22:33:56
Děkuji za pohlazení na duši. Minulý týden mi dcera kamarádky vyrazila dech. Je o měsíc starší než syn. Radostně volala " mame na sahrade basén". Náš kluk umí máma, táta, ham. A potom pro život naprosto nedůležité věci jako auto, kombajn, mapa, gól a napodobuje zvuky vrtačky, formule 1 apod. Jinak všemu také rozumí a když jsem dělala hloupou, že nevím co jako chce, tak si taky otevřel ledničku a začal se tam sápat na jídlo. Prostě chlapeček každým coulem. Jeho tatínek taky mluvil svou vlastní řečí, rozumněla mu jenom babička.Takže to máme zřejmě v genech. Jinak je velice šikovný na manuální práce, prostě technik po tatínkovi a po dědečkách. TeĎ jsem byla nucena být tři dny pryč, tak byl s tátou a babičkama a ejhle slovní zásoba se rozmnožila, přesně jak některé z vás píší.Asi to budu muset udělat častěji.
Jinak s dcerou žádný problém nebyl, od malička pusu nezavře. Takže asi o tom nechce moc přemýšlet, pokud tam není ještě nějaký jiný problém.
22.7.2005 14:36:29
Ahoj,neni to tak dlouho,co jsem prispela svou zkusenosti,ze syn ve dvou letech nemluvi a najednou "znicehonic" se nam rozmluvil behem tydne a dokonce obcas spoji dve slova-cica papa,tata haci.To co uz umi,tak neustale opakuje,az mi jde opravdu hlava kolem:-))a jinak se snazi a vetsinou rika prvni slabiku toho urciteho slova.Vy vsechny si urcite dovedete predstavit,ze jsem z toho uplne namekko,clovek uz opravdu si zacina myslet,jestli tam nejaka vada neni a pak najednou zacne mluvit.Takze jenom jsem chtela rict,at nezoufate,ze je opravdu pravdepodobne,ze se jednou probudite a vase ditko proste zacne povidat:-)
Daniela
  • 
22.7.2005 7:00:00
Renčo, nezbývá, než s tebou plně souhlasit!!
Daniela
  • 
22.7.2005 6:57:30
Do školky chodil od 4 let, ale to už mluvil normálně až na to "r". Ovšem logopedické problémy mělo víc dětí, to je normální, takže se nijak neodlišoval. Ono když v těch 2,5 letech začal mluvit, tak pak už to šlo velice rychle.
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 61 [Dalších 41 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.