tisk-hlavicka

Neplatí kamarádce bývalý partner výživné?

27.6.2018 Iveta Novotná 10 názorů

Poznáte to?

Možná i vy máte v rodině nebo nejbližším okolí rodiče samoživitele. Může to být kamarádka, sousedka nebo příbuzná. Všechny spojuje jedna věc - musejí zvládnout uživit svou rodinu a výživné na děti tvoří důležitou část jejich rozpočtu. Pokud jim bývalý partner výživné neplatí, dostávají se do závažných finančních problémů. Ačkoliv jsou způsoby, jak v takovém případě pomoci, mnozí rodiče svou nelehkou situaci před okolím skrývají. Jak poznat, že se to týká právě vaší kamarádky a jak se pokusit pomoci?

Hledá další práci

Ačkoliv doteď pracovala pouze na plný úvazek, najednou shání ještě brigádu. Zajímá se i o nedůvěryhodné formy přivýdělku jako třeba multilevel marketing nebo zázračné brigády z domova, i když byla vždy obezřetná? Pak se její finanční situace musela výrazně zhoršit. Pokud nepřišla o práci, je pravděpodobné, že na vině jsou nezaplacené alimenty.

"Rodiče samoživitelé často řeší nedostatek financí další prací či brigádou. Dlouhodobě však není takový přístup únosný, protože se odráží na jejich fyzickém i psychickém zdraví," komentuje Iveta Novotná, ředitelka programu VašeVýživné.cz, který provozuje jako bezplatnou pomoc pro rodiče Asociace neúplných rodin. "Program VašeVýživné.cz, který pomáhá bezplatně řešit právě špatnou finanční situaci způsobenou neplacením alimentů, může zkontaktovat kdokoli - člen rodiny, ale třeba také kamarádka. Naši pracovníci rádi ochotně poradí, jak dál."

Ruší svým dětem kroužky

Děti, které měly ještě na podzim tři kroužky, najednou nechodí na žádný. Školní lyžařský výcvik kamarádka zrušila a nechce se bavit ani o plánování letních aktivit. A vám se zřejmě právem zdá, že její argumenty nejsou zcela přesvědčivé.

"Školní potřeby a kroužky jsou jednou z nejnáročnějších položek v rodinném rozpočtu. Ačkoliv žádný rodič samoživitel nechce děti omezovat, napjatá finanční situace je k tomu často dožene," dodává Novotná. "To, že dítě ‚vynechává' placené aktivity se svými kamarády, bývá signálem číslo jedna. Zkuste se kamarádky zeptat, jestli jí nemrzí, že dítě je izolované od svých vrstevníků, třeba se vám na základě toho svěří."

Je unavená a roztěkaná

Zdá se vám kamarádka unavenější než jindy, je roztěkaná a nervózní? Zjistili jste, že bere prášky na spaní? Možná se potýká s psychickými problémy, které souvisejí s obrovským tlakem, jemuž jsou samoživitelé vystavování. V případě rodičů, jejichž bývalý partner neplatí, se tyto problémy ještě stupňují.

"Depresím a různým duševním problémům se nevyhne drtivá většina rodičů, kteří čelí nezaplaceným alimentům. Proto nabízíme našim klientům bezplatnou psychologickou pomoc po telefonu. První cestou, jak se z problému dostat, je svěřit se s ním a vypovídat se," říká Novotná. "Z praxe navíc víme, že cizímu člověku se samoživitelé paradoxně svěřují jednodušeji než třeba kolegům z práce."

"Ex" přerušil kontakt

Vyhýbá se hovorům o svém bývalém partnerovi, ačkoliv dříve o něm běžně mluvila? Děti již několik víkendů v řadě byly doma, i když si je pravidelně brával otec? Ve chvíli, kdy kamarádka náhle o otci dětí "mlží", je čas zbystřit. Mnozí neplatiči výživného totiž před zodpovědností prchají do ciziny, stěhují se nebo přestávají brát telefony.

"Případů, kdy se bývalý partner pokusí před povinností placení utéct, evidujeme mnoho. Lidé se často domnívají, že zamlčením místa pobytu se placení vyhnou. Naopak se tím ale dostávají do situace, kdy ve výsledku čelí trestnímu oznámení," popisuje Novotná. "Pokud má rodič pocit, že sám dlužné alimenty nezíská, může se zapojit do programu VašeVýživné.cz."

Bere si půjčky

Zjistili jste, že si kamarádka vzala půjčku u nebankovní společnosti, ačkoliv tento způsob získávání peněz vždy zavrhovala? Zřejmě se ocitla v krajně zoufalé situaci, do které ji dohnala delší doba bez zaplaceného výživného.

"To je vždy neuvěřitelně alarmující. Půjčky jsou takřka vždy vstupem do dluhové spirály a takovéto chování je důvod, proč by mělo okolí aktivizovat veškeré své síly a pokusit se v rámci možností zakročit," upřesňuje Novotná. "V případě většiny dluhů není problém nastavit si splátkové kalendáře a situaci vyřešit i bez půjček. Samoživitel tak získá čas důležitý na to, aby vyřešil problém s neplacenými alimenty a dostal financování své rodiny opět ‚na koleje'."

Názory k článku (10 názorů)
Privátní názor dospělé osoby Bobo 28.6.2018 15:30
*Re: Privátní názor dospělé osoby Analfabeta 29.6.2018 10:27
**Re: Privátní názor dospělé osoby Bobo 29.6.2018 15:11
***Re: Privátní názor dospělé osoby Analfabeta 29.6.2018 15:40
****Re: Privátní názor dospělé osoby Bobo 29.6.2018 15:54
*Re: Privátní názor dospělé osoby Samoživitelka 2.7.2018 13:16
**Re: Privátní názor dospělé osoby Bobo 2.7.2018 14:58
***Re: Privátní názor dospělé osoby Samoživitelka 3.7.2018 12:57
****Re: Privátní názor dospělé osoby Bobo 3.7.2018 15:32
VašeVýživné.cz ve mně tedy důvěru nevzbu... ivo uo 8.8.2018 16:26




Vyhledávání článků podle věku

Seriály

Vývojové tabulky

Těhotenství

Dítě


Zajimavé odkazy:
Předporodní kurzy   |   Najděte rýmy na slovo a napište báseň.