Re: Chripka
Ahoj Inko, já používám jablečný ocet víceméně stejně jako Jana*, tzn. 2 čajové lžičky na skleničku vody. Med nepřidávám, protože piju ocet zastudena a nemám trpělivost med rozmíchávat. Piju ho ráno před snídaní (ale to je asi jedno kdy). Jinak jsme si ho udělaly s kamarádkou sami doma, zrovna teď nedávno mi došel a tak jsem si ho minulý týden koupila ve zdravé výživě, ale ten mi moc nejede, proto jsem v neděli začala připravovat novou dávku octa. Myslím,že se vypít dá bez problémů (když si k němu nečuchám) a to jsem háklivá na příchutě co piju. Tady jsou informace, které jsem o něm vyčetla: pomámá odstraňovat odpadové látky z těla a navíc obsahuje hodně vitamínu C, který ničí mikroorganismy a zvyšuje celkovou přirozenou obranyschopnost . Proto jej lze používat jak preventivně, tak i na podpůrnou léčbu chronické zácpy a lehčích gestóz a také při nastuzení, chřipce a jiných virózách. Preventivně se má uživát jedna dávka denně, nejvýše 2-3 dávky denně. Při nastydnutí, horečce atd. se může množství dočasně zvýšit na 5-6 dávek denně a měla by se snížit teplota bez léků. Ale zvýšení dávek lze jenom krátkodobě, protože zvyšeje vylučovací činnost a mohlo by dojít k dehydrataci. V knize Gravidjóga, ze které cituji ho doporučují si připravit hned po zjištění těhotenství a užívat ho po dobu těhotenství,šestinedělí a kojení. Měl by i pomoci při "očišťování se" po porodu.
Tady je předpis, kdyby sis ho chtěla udělat:
- asi kilogram jablek dobře umyjte ve vlažné vodě, případně je vydrhněte kartáčkem na zeleninu. Zbavte je stopek i okvětí. Pak je nstrouhejte na hrubším nerezovém struhadle i se slupkou i jadérky. Jablečnou hmotu dejte do 3-4 litrové zavařovací sklenice a hned ji zalejte studenou vodou tak, aby alespoň 5 cm do hrdla láhve zůstal volný prostor potřebný pro kvašení a vytékání šťávy (radši víc než 5 cm). Nádobu přikryjte talířkem a uložte do místnosti s pokojovou teplotou na 10 dní, dokud neustane kvašení. Její obsah každý den jednou či dvakrát promíchejte čistou, jinými pachy nenasáklou vařečkou. Poté šťávu přelijte přes hrubé silonové nebo nerezové síto, tuhé zbytky vyždímejte. Sklenici mezitím dobře umyjte a přecezenou hustou štávu do ní vlejte. Opět ji přikryjte a postavte do studené spíže, tentokrát na 20 dní, bez míchání a odkrývání. Pak už bude mít šťáva žlutohnědou barvu a konzistenci džusu. Přelijte ji přes gázu a rozlejte do lahví. Zazátkujte je a ulože na studeném místě. Takhle by měl vydržet rok.
Já ho mám v lednici. Já ho užívám asi čtvrt roku a protože jsme se s kamarádkou bály, že nebude k jídlu, tak jsme si ho udělaly napůl. Minule ho dělala ona, a já ho teď mám naložený 3.den. Její poznatky byly: při kvašení dost smrdí (nechala ho promíchávat mažela) a vůbec nezačne plesnivět. Prostor od hrdla měla asi 7 cm. Tak teď uvidím jaký ho udělám já. Přijde mi ale lepší ho udělat doma, protože víš co do něj dáváš, že tam např. nejsou nahnilá jabka.
Tak jsem vyčerpala asi všechny informace, snad tobě i ostatním těhulkám i netěhulkám pomůžou a doufám, že se nebudou zlobit, že jsem tady zabrala tolik místa. Měj se hezky. Ilona
Odpovědět