| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Hlavní : Epidurál

10.4.2003 14:14:17 Jana, Kacka 22 mesicu

Re: Epidural v USA

Lindo,
svym prikladem jsem jen chtela demonstrovat, ze ne vzdy se epidural podari. Samozrejme, ze drtiva vetsina zen ma velmi dobrou zkusenost s bezbolestnym porodem. K tem cisarskym rezum, o tom, co pises, jsem nikdy neslysela.Prenatalni peci a porod hradi zdravotni pojistovna (pokud je maminka pojistena a vetsinou je),stejne tak cisarsky rez, takze si nemyslim, ze by to byla otazka penez a moznosti si zaplatit. Nikdy jsem neslysela o nekom, kdo by si za porod ci cisarsky rez zaplatil!! Ja jsem cetla spoustu studii a clanku na tema cisarskych rezu (protoze mne to zajima) a vysoke cislo cisarskych rezu v USA maji jen porody vedene lekari. Prirozene porody vedene midwifes (kvalikifovane porodni asistentky) maji mnohem nizzi procento cisarskych rezu. A vysvetluje se to nejen epiduralem, ktery ma svuj jakysi podil, ale take napr. indukcemi. Lekari casto vyvolavaji porod, bud na prani pacientky, nebo kvuli svemu pohodli, a ze strachu z komplikaci a pripadnych pravnich dusledku nenechavaji maminky prenaset miminka. Od 38. tydne tehotenstvi Te radi vyvolaji, kdykoliv si to budes prat. Pokud neporodis ve 40. tydnu, pak Te vyvolaji, i kdyz si to prat nebudes. Casto se to nepovede a telo proste neni pripraveno porodit a ani chemie nepomuze a po mnoha hodinach neuspesne intervence se konci rezem. Dalsi duvod vysokeho procenta cisarskych rezu je to, ze (opet ze strachu ze zazalovani) se neumoznuji vaginalni porody po porodu cisarskym rezem. Takze, pokud zena jednou mela cisarsky rez, podruhe ho bude mit taky a zpravidla i s vyvolanim porodu, proroze kdyz je naplanovany cisarsky rez, tak se naplanuje i den. Lekari se obavaji jakychkoliv porodnich komplikaci, proto casto rezou, i kdyz to neni treba. Idealni porod pro americkeho lekare: vsechny sve pacientky, ktere maji termin v podobnou dobu si "pozve" v dobe jejich priblizneho terminu do nemocnice, kde jsou ulozeny do postele, da se jim epidural, napoji se na infuze (tekutiny, oxytocin,...), daji se jim monitory a ceka se, az se rozbehne porod. Kdyz se objevi jakekoliv komplikace, nebo se porod nechce rozbehnout, nebo trva prilis dlouho,nez dojde k uplnemu otevereni delohy, provede se cisarsky rez. Lekar ma pacientky pod neustalou kontrolou, resp. sestry kontroluji vsechny monitory a behem jednoho dne si lekar odrodi nekolik svych pacientek, coz je pohodlnejsi, nez cekat, az se u nich rozbehne porod nekdy v noci a pak ho budou budit.

A jeste k nemocnici, ve ktere jsem rodila. Ta ma velmi dobrou reputaci. Je to jedna z mala nemocnic, kde maminka po celou dobu pobytu zustava v jedne (velmi luxuxni)privatni mistnosti, ta slouzi jako mistnost k predporodu, porodu i poporodu a pak po cele dva dny pobytu v nemocnici. Moje zkusenost s epiduralem byla ojedinela, to pripoustim. Snad to bylo i proto, ze ja jsem epidural nechtela a kdyz jsem ho tedy dostala, spravne nefungoval. Ze by sila mysleni?

A jeste jedna zkusenost z USA. Jsou tady dva druhy maminek. Ty jedny (a tech je drtiva vetsina) chteji bezbolestny porod, dite neplanuji kojit a vetsinou jdou do prace hned po 6-12 tydnech po porodu.
TY druhe, a tech je velmi malo, chteji prirozeny porod (vestinou nemaji lekare, ale porodni asistentku - midwife), rodi doma, nebo v rodicich centrech (ta jsou jina nez nemocnice a umoznuji aktivni participaci na porodu a bez lekarskych intervenci) a take planuji kojit a uspesne koji mesice i leta.
Jana

PS> Dle Tveho jmena predpokladam, ze mas dvojcata! Jake to je a jak jsi rodila? Ja jsem taky cekala dvojcata, ale mela jsem "vanishing twin syndrom". Jedno dvojce se prestalo vyvijet v prvnim trimestru.
Odpovědět
Průběh diskuze (11 názorů)
Epidural v USA Jana, Kacka 22 mesicu 9.4.2003 21:55
*Re: Epidural v USA Lida a twins 10.4.2003 12:6
**Re: Epidural v USA Jana, Kacka 22 mesicu 10.4.2003 14:14
***Re: Epidural v USA Lida a twins 11.4.2003 20:24
***Re: Epidural v USA Lenka 21.12.2004 11.1.2005 2:50
****Re: Epidural v USA l 11.1.2005 15:15
*****Re: Epidural v USA Kudátko+3 8.2.2005 7:33
******Re: Epidural v USA Nicole+dvojcatka(19.11.2001) 10.2.2005 17:56
*Re: Epidural v USA alka, 3 děti 10.4.2003 22:2
*Re: Epidural v USA Petra, Kryštof 01, Kubík 08 11.4.2003 20:37
*Re: Epidural v USA - pro Janu Petr 11.4.2003 22:57

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.