10.4.2003 11:58:01 Jana
Re: Něco k očkování
Vážená a milá Gábina,
Vaše argumenty by možná byly v obecné rovině místy správném, ale v konkrétním případě se velmi mýlí. Tak zejména zde uvádím výpis z tzv. SPC - oficiálního textu pro antibiotikum Amoxicilin.
4.3. Kontraindikace
Absolutní - hypersenzitivita k penicilinům, těžká jaterní insuficience, infekční onemocnění vyvolaná kmeny necitlivými k amoxicilinu, zvláště pseudomonádami a stafylokoky.
Relativní - hypersenzitivita na cefalosporiny, u nemocných s jakoukoli alergií, bronchiálním astmatem, sennou rýmou nebo kopřivkou v anamnéze; sekundární infekce při infekční mononukleóze, lymfatické leukémii.
A teď k průběhu infekce: Synovi bylo necelých 5 měs., plakal a v noci jsme jeli na pohotovost. Tam mu ouško píchli - ale neteklo téměř nic. Chodili jsme na kontroly ORL, čistili borovou vodou. Bohužel až cca 10 dní PO píchnutí se objevil žlutý hnis. Doktor synka viděl asi na 3 minuty, zamumlal "jeje ono se nám to rozteklo...". A napsal mu Amoclen. Žádné testy - a to je to hlavní, co mu docela mám za zlé. Hlásila jsem důsledně, že celá rodina jsme alergici, že penicilin pro nás předepsat==během pár hodin injekce kalcia a hydrokortisonu, nějaké to dušení a kopřivka. Tedy syn byl jasný alergik dle anamnézy příbuzenstva. Stejně tak byla řeč o naší snížené imunitě. Ani tak ho to nepřinutilo odebrat vzorky na kultivaci Inu dobrá - bohužel synovi bylo stále hůř, nechtěl už ani jíst ani pít, měl horečku. Ko na ušním: že Vám zvrací? To nemůže být od uší... To si ho nechte vyšetřit na dětském... Ko na dětském: Ale na Vašem synovi vážně nic jiného než ty uši není. Z ušního nařízena další KO za 5 dní po dobrání. Praskají mi nervy a jede se na domluvenou KO do Motola. Mimochodem, V Motole je zdejší ORL známé dost a dětí co to tady "nerozdýchají" tam jezdí velmi mnoho.
A v Motole "Vy NEMÁTE UDĚLANÉ ŽÁDNÉ ODBĚRY???" Paní doktorka mně vyslechla a ač se jí zdálo, že by ATB ještě mohly zabrat, dle popisu synova chování se rozhodla pro změnu. A rozboru se objevil rezistentní STAPH. Aureus (ale těch je rezistentních většina - uznávám že to není typický patogen otitidy, ale jestliže má dítě TAKOVOUHLE anamnézu pro problémy, rozbor by měl být základem pro nasazení léků). A jak to vypadalo dál? Teď si vzpomínám - zaregistrovala jste teď nedávno případ 13-tiletého chlapce, co zemřel na následky nepodání ATB na bronchoitidu??? Kdybych včas nekřičela, že se děje něco špatného, kdo ví jak by malý dopadl. Protože teď již silně rozjetá infekce byla potlačována: Unasynem 10dní, po něm stále trvá hnis. výtok, i když mírně zlepšeno. Dále 7 dní Berlocid - velmi špatně to snášel, zvracel, celá rodina je mj. alergická i na Biseptol, dalo se to čekat. Po Berlocidu výrazné zhoršení a další odběry - nyní se flóra proměnila a byl tam skoro na vše rezistentní Streptococcus. Další léčba - Rovamycin - 10 dní. Až ten zabral. Ale zabral asi i na jiné věci, malý ač jinak zdánlivě v pořádku měl najednou podivné potíže, dokonce na čas mírně zežloutnul. Vynutila jsem si jaterní testy - a všechno špatně. JT - všechny složky, imunoglobuliny, krevní obraz. Po čem už se asi nikdo nedoví. Všechny odběry na protilátky na hepatitis a na mononukl. byly NEGATIVNÍ - suspektní léková reakce!!! Ty špatné JT má dodnes, imunita až teď po desítkách balíčků Ribomunnylu se Až NYNí (28MěS.) začíná blížit normálnímu dítěti. Odstartoval se hrůzně atopický ekzém, který byl do té doby jen mírný - tehdy (věk cca 6měs.) již bylo nutno podávat po zklidnění JT antihistaminika. Bohužel po 6 měsících prudká jaterní reakce na Zyrtec (a prý se přes játra nemetabolizuje, pcha - sice méně než jiné, vím že syn patří k 1 promile pacientů, ale já na to přece všude upozorňuji). A pak následují i jiné diagnózy a nasazení léků a potom zase vysazení pro ty JT nebo kvůli vyrážkám a tak.
Takže v souhrnu: všichni se shodují na tom, že kdyby se synovi podala HNED SILNÁ ŠIROKOSPEKTRÁ ATB, a hlavně kdyby si vzali vzorky a zjistili, co to tam vlastně roste a dle toho léčili, k většině z toho by nedošlo. A ještě poznámka - nejsem příznvcem ATB není-li to nutné, od té epizody s otitidou je měl jen 2-krát, z toho jednou prakticky zkolaboval po 2. dávce Meromycinu a léčil se holt ze 40-tek 14 dní na infekčním na Bulovce, podruhé to při jasné těžší bronchitidě naštěstí vydržel (Summamed).
Jo jo - nic není tak jednoznačné jak se zdá. Ale ještě teď když kdekoli před lékařem prohodím že syn byl léčen na Staph. Aureus Amoxicilinem, vyvalí na mně oči a kde že mu to pro pána naordinovali...
Tolik jen k upřesnění, zdravím, Jana
Odpovědět