Apolinář, Praha - oxytocin
Jen moji zkušenost k oxytocinu a možnosti dohody... Rodila jsem sice už v únoru 2001, ale někdy před půl rokem jsem volala lékařce, která můj porod vedla, abych si ujasnila, co se při něm vlastně dělo (o deflexní poloze mě totiž nikdo neinformoval, měla jsem ji napsanou ve zprávě pro pediatra, ne pro gynekologa, pro něj bylo uvedeno: abnormální rotace. Lékařka mi vysvětlila, že a.r. není nic až tak neobvyklého, a když jsem ji upozornila, že syn se ale rodil předhlavím - frekvence výskytu cca 6 promile - v jejím hlasu bylo znát velký údiv: "Tak moment... já se ještě kouknu do pediatrické obálky..." Poněkud zaskočeně (nebo si to jen domýšlím?) mi sdělila, že "to tam opravdu je..." Byla nicméně velmi příjemná a asi půl hodiny jsme se ještě bavily, mírně se dotkly i tématu přirozených porodů. Řekla jsem, že třeba příště bych asi chtěla ještě zkusit déle bez oxytocinu, spíše jít např. do sprchy. Odpověď: "To bysme vám ale moc na výběr nedali, ten porod nepostupoval, my jsme s tím museli něco udělat." (Příjem asi 8.15, hrdlo na 7 cm, dále zkrácená příprava, "píchání" vody, a nasazení oxytocinu 11.00. Jak dlouho asi porod nepostupoval? Narození Kryštofa 15.10 hod. Monitor a ph dítěte až do konce porodu údajně bez problémů, pouze chvilkový jiný záznam u normálního "vstupního fenoménu".) Takže takhle mi to bylo řečeno k možnosti dohody o oxytocinu. Jinak mohu potvrdit velmi vstřícné chování na porodním sále (byla jsem na 2., jednička byla už bohužel plná), šestinedělí trochu horší.
Odpovědět