6.4.2003 1:52:09 Delete
Re: Apolinář, Praha
U Apolináře jsem rodila 23. 2. 2003 a protože jsem u Apolináře rodila již podruhé, mohu i trochu srovnávat stav současný a před rokem a půl.
Takže:
Oddělení rizikového těhotenství, které se vás nejspíš nebude týkat, jedině snad, že by museli porod vyvolávat a pak je to jen na chvilku: Lidé: většinou výborní. Strava: jako na ostatních odděleních, většinou nic moc a ne vždy dostatečné porce. Pokoje: jako v hotelu, dvojlůžáky s vlastním příslušenstvím, nízké polohovatelné postele, televize, lednice, dostatek úložného prostoru, nikde žádná nemocniční běloba. Návštěvy: mohou na pokoj, ale jen se souhlasem druhé maminky, jinak na chodbě před pokojema.
Druhý porodní sál: Lidé: měla jsem štěstí jen na příjemné a ochotné. Mají své zaběhnuté postupy, porody jsou spíše lékařské, ale s lidským přístupem, myslím, že cokoliv lze odmítnout. Automaticky jsem místo klystýru dostala yel-gel, vyholená jsem byla úplně, ale to kvůli přípravě na císařský řez, jinak holení je minimální a lze je odmítnout (zkušenost z předchozího porodu). Porod většinou na polohovatelném lůžku (předchozí porod byl ještě na klasickém porodním stole s nohama nahoře, ale to až ve vypuzovací fázi, jinak i tehdy byla možnost nechat se odpojit od monitoru a pohybovat se po boxu), k dispozici jsou různé pomůcky, míč,vana a pod. Otec u porodu vítán, zažila jsem, jak občas porodní asistentky i přemlouvají maminku, aby mohl otec přítomen s tím, že je možné ho kdykoliv "vyhnat". Nevím, jak je to s poplatkem, pokud je otec u porodu až do konce, ale můj manžel byl u prvního porodu jen nějakou dobu a nikdo nám nic neúčtoval. Nástřih není automaticky, lze ho odmítnout, stejně jako vše ostatní, třeba oxytocin, který ale dávají, i když asi není potřeba (Zkušenost jedné maminky od nás z pokoje, s jejím souhlasem jí dali oxytocin pro urychlení, jenže kluk pak šel ven moc rychle a protože ona odmítla nástřih, hodně se natrhla a měla nějaké komplikace se šitím. To jí pak lékaři i sestry vyčítali, ale už se s ní nikdo nebavil o tom, že nebýt oxytocinu, nemuselo k natržení dojít). Mně oxytocin nedali ani u prvního ani u druhého porodu, i když pokaždé o něm mluvili. Péče před porodem závisí na počtu současně běžících porodů. U první dcerky bylo porodů najednou víc, takže jsem byla většinu doby na boxu sama a jen s občasnou kontrolou, když se rodila dvojčata, byla jsem na celém sále sama a měla péči nepřetržitou. Jinak co vím, na dvojce rodí většinou maminky, které jdou z oddělení rizikového těhotenství, které rodí předčasně nebo kde se předpokládá problém u miminka, protože hned naproti sálu je ARO a JIP pro miminka. Na příjem se chodí většinou na sál č. 1.
První porodní sál: Lidé: měla jsem čest jen s jednou porodní asistentkou a ta byla moc fajn. Vybavení: prakticky stejné jako na dvojce.
Oddělení šestinedělí P3: většinou pro maminky, které porodily na druhém porodním sále. Lidé: některé směny fajn, jiné tak nějak neutrál, občas i nepříjemné. Platí pro dětské i ženské sestry a lékaře. Nepříjemné jsou ranní vizity, někdy se sejde dětská a ženská, to pak maminky nevědí, co dřív, jestli rozbalovat miminko nebo ležet s roztaženýma nohama na posteli. Dětská vizita probíhá tak, že na všechny pokoje současně přijdou dětské sestřičky a nahatá miminka zvážej a pak se čeká na dětskou doktorku, která je ale sama a tak některá miminka čekají rozbalená (i když přikrytá) dost dlouho. Ženská vizita probíhá tak, že na pokoj vběhnou sestry těsně před lékařem a naženou maminky na postele, nechají je lehnout s roztaženýma nohama a čekat, až lékař jednu po druhé projde. Situace ne zrovna příjemná. Strava: stejná pro celou porodnici, takže nemá cenu to opakovat. Jen mě udivilo, že jsou téměř každý den k svačině nebo druhé večeři pomeranče, o kterých se říká, že by si na ně kojící maminky měly dávat pozor kvůli alergiím. Kojení: podle směny sestřiček, některé ochotně pomohou a poradí, jiné si maminek moc nevšímají a jsou i takové, které na jednu stranu říkají, aby maminky přišly, když potřebují pomoct a na druhé straně jsou na ně nepříjemné, že za nima choděj. Také jsem tam potkala celkem dost maminek s lahvičkou, to před rokem a půl nebylo. Návštěvy: na oddělení nesmějí, maminka musí s miminkem na chodbu před porodní sál. Péče o miminka: maminky mají děti na pokoji, starají se o ně samostatně, jen vše (kojení, kakání...) zapisují do formulářů. Pokoje: třílůžáky, vždy dva pokoje mají společnou koupelnu (dvě sprchy a umyvadlo), 2 WC jsou společné pro všechny pokoje, vysoké nemocniční postele, možnost kdykoliv si vyměnit noční košili, ale savé podložky do postelí k dispozici nejsou.
Celkově jsem zaznamenala proti stavu před rokem a půl zhoršení.
Oddělení šestinedělí P15: většinou pro maminky, které rodily na prvním porodním sále. Lidé a péče o miminka: neměla jsem tu čest, ale asi velmi podobné jako na oddělení P3, zejména ranní vizity a vše kolem miminek. Návštěvy: nesmějí na oddělení, opět chodí maminky s miminky na chodbu před porodní sál. Pokoje: myslím, že dvojlůžáky, ale jistá si nejsem.
Oddělení šestinedělí P5: nadstandartní pokoje, JIPka pro maminky po císaři a jeden pokoj (pokoj č. 4) pro maminky, které mají děti na intermediárním oddělení. Lidé: Lékaři většinou fajn, ženské sestry spíše horší, některé velmi nepříjemné. Starají se zejména o maminky na JIPce, nadstandarty a pokoj č. 4 jako by je nezajímaly nebo je dokonce obtěžovaly. Ale jsou tam sestřičky i velmi ochotné, jen je jich tu výrazně méně než jinde. Návštěvy: na JIPku nesmějí, jinak mohou na pokoje (nadstandarty a pokoj č. 4), pokud ostatní maminky souhlasí. Jinak na chodbě před pokojema.
ARO a JIP pro děti: Lidé: sestry i lékaři výborní, skvělá péče o miminka, velmi citlivý přístup ode všech. Návštěvy: maminky mohou za miminkem kdykoliv, tatínkové v návštěvních hodinách (13 - 20 hod), ostatní rodinní příslušníci v přítomnosti maminky a jen dva najednou. Ale většinou dovolí i někoho navíc. Je nutná zvýšená hygiena a dezinfekce rukou.
Intermediární oddělení č. 2: pro miminka, která ještě nemohou být s maminkou na pokoji, ale už není důvod, aby byla na JIPce. Lidé: Výborní, zejména dětské sestřičky. Návštěvy: maminky kdykoliv, ostatní v návštěvních hodinách a vždy maximálně tři najednou (kromě maminky). Nutná zvýšená hygiena a desinfekce rukou).
Odpovědět