8.10.2025 15:54:09 Gavašetka
Špunty do uší, když je dítě příliš hlučné
Narazila jsem na webu Respektu na rozhovor s psychoterapeutkou Kateřinou Trávníček, kde se mj. zmínila o používání špuntů do uší, když jsou děti příliš hlučné. Tak jsem hledala dál a našla s ní rozhovor zde:
https://podcasts.apple.com/cz/podcast/d%C4%9Bti-zlob%C3%AD-d%C3%A1m-si-%C5%A1punty-do-u%C5%A1%C3%AD-matka-za-nezvykl%C3%A9-metody/id1669880717?i=1000680960482&l=cs
Přiznávám, že titulek mě zaujal spíše negativně a byla bych hodně opatrná, aby nedošlo k takovému zjednodušení, že když dítě zlobí, tak si vezmu ty špunty, takže mi to nebude vadit. Nicméně umím si představit, že špunty jsou jako 1. pomoc lepší, než to dítě zmydlit. Taky je mi jasné, že některé děti s rúznými zdrav. hendikepy mohou svými hlasovými projevy nervy svých rodičů napínat k prasknutí (o těch ale myslím pí Trávníček nemluvila).
A řekla bych, že vždycky stojí za to podívat se na tu situaci, kdy dítě ječí, nějak komplexněji, takže neřešit jen ten křik a hluk, který mi vadí, ale zamyslet se nad tím, jestli nějak ta reakce dítěte nesouvisí s něčím, co dělám já nebo jiní členové domácnosti. Jestli nemám intervenovat náhodou taky tam.
Ale to je jen moje zamyšlení, zajímalo by mě, jestli je používání špuntů opravdu tak rozšířené, jak to vypadá, když jsem k tomu hledala zmínky na netu?
Odpovědět