Re: Kdo se přidá?
Já si kupuju čistý citrusový pekltin, Namačkám ovoce s cukrem, ještě povrch teda zasypu tím cukrem, možná proto mi to nemění barvu. Druhý den povařím, ochutnám, tam, kde je potřeba pektin (višně, jahody, maliny, ostružiny...) smíchám menší množství, než se udává v návodu, s trochou cukru. Dosladím, provařím, zkusím hustotu (na vychlazený talířek z lednice kápnu džem, když dostatečně tuhne, nalévám do sklenic, když ne, trochu přidám, většinou to trefím rovnou). Sladím 1:2-3, podle druhu ovoce. Ani višním nedávám víc cukru. To by u nás nikdo nejedl. Takhle, když děcka sežerou půl skleničky na snídani, nenavalí do sebe samý cukr. A i moje sladkomilná kámoška, které chutnají různé potraviny, ze kterých je mi kvůli přeslazenosti blbě, má moje marmelády ráda.
Odpovědět