21.9.2020 11:20:24 Filip Tesař
Re: Palačinky -jak na ně? Recept i postup
Trhanec se mi nedělá, na to stačí prostě pořádně rozpálená pánev. Když se na ní cmrndne kapička těsta a hned je usmažená, je pánev rozpálená. Nejjednodušší je smažit na teflonu, ale jde to na jakýkoliv pánvi. A jde to na elektrice, na plynu i na kamnech.
Pánev mastím olejem (peroutkou) před každou palačinkou, ale jen omastit, nelejt.
Já držím pánev pravačkou a naběračku levačkou, takže těsto naleju naběračkou na pravou stranu pánve a nakláním tak, aby se těsto rozlilo samo po zbytku pánve proti směru hodinových ručiček. Na horkou plotýnku a počkat, až celý těsto z vrchní strany zežloutne.
O supr tenký palačinky mi nejde, chutná mi i to samotný těsto, dělám z plnotučnýho mlíka a sladím. Mám domácí vejce, který daj palačinkám fakt krásnou barvu, teď jsem dělal z kupovanejch a nějak barvu neměly, tak jsem pod ně při smažení dával kousíček másla.
Těsto? Odokativně. Naleju mmlíko, do něj špetku soli, vejce (na litr asi tři, na míň dvě), lžíc cukru tak nějak asi jako vajec. Hladkou mouku, tu nejdřív zamíchám vidličkou a pak mixérem, aby mi neprášila. Těsto musí bejt hustá tekutina, zkouším naběračkou, a podle toho, jak mi z ní těsto vytejká, přidám mlíko nebo mouku. Jak si dělám těsto, rovnou rozpaluju pánev. Odstát nenechávám.
Odpovědět